Craig ViveirosScénář:
Craig ViveirosKamera:
James FriendHrají:
John Lynch, David Schofield, Martin Compston, Art Malik, Amanda Abbington, Hugh Quarshie, Craig Parkinson, Andy Linden, Neil Maskell, Christopher Hatherall (více)Obsahy(1)
Nekompromisní drama z drsného vězeňského prostředí je plné britských hereckých talentů a násilí. Toto je příběh o ztrátě, přežití, spasení a životě v britském vězení. (oficiální text distributora)
Život ve vězení byl podán syrovým a krutým způsobem, tedy přesně tak, jak to je a jak jsem očekával. Fajn byli i herci v čele s Johnem Lynchem a přimlouval bych se za doplnění Neila Maskella, který tu k mému rozladění nedostal příliš prostoru. Co mi ale příliš nesedlo byla ta hlavní nit. Že si někdo vezme na starost nového kluka s čistě nezištných důvodů, to beru. Basa je sice džungle, ale i v ní občas žijí lidé. Ale to odhalení zápletky mi příliš nesedlo. Nemyslím si, že by systém něco podobného dopustil a nedokázal jsem před tím zavřít oči. Celkově dobrý dojem mi to trochu pokazilo, ale ani to nebrání tomu, abych Ghosted hodnotil nadprůměrně. 70% ()
Ghosted mně zalezl pod kůži od prvních minut až do konce, kde si ty prstíky mohli opravdu odpustit, jak už tady píše sochoking. Výborná atmosféra, psychologie postav a dost dlouho jsem přemýšlela, kdo je tady vlastně ten "tajemný". Martina a Johna znám už z jiných rolí a tady jim sedly jak přišitý. Nevinně vyhlížející klučina Paul versus zasmušilý, ale když přišlo na věc, tak tvrďák Jack ve velmi náročné zkoušce, která graduje a jde hluboko pod povrch až v samém závěru, který byl mírně kách, ale já se vážně vůbec nenudila. Shrnuto a sečteno, tak z toho velkého množství vězeňských dramat, která jsem měla možnost vidět, tenhle řadím na ty horní špricle. ()
Sonda. Všemožně -ologická. A až moc dlouhá. Ideální pro dny, kdy se vám skrze poruchu erekce, nebo podobné důvody sociální exkluze, chce přemítat nad nezmrdatelností chrousta, či karmickými křečemi všehomíra. V bezstarostný čas sledujte raději datla, jak po lesích fláká hlavou o strom. Pobavíte se více. ()
Velmi slušné vězeňské drama s excelující ústřední dvojkou herců v podání Johna Lynche a Craiga Parkinsona. Martin Compston se tentokrát drží hodně zkrátka a herecky zde nemá v podstatě nijak extra co nabídnout. Nejspíš je to tím, jak byla jeho postava napsána, ale třeba oproti svému výkonu v Sweet Sixteen mi přišel takový... nevýrazný. Závěrečný zvrat je možná nečekaný, ale nijak mě nešokoval. Ghosted si drží standard, a v rámci kategorie "Prison movies" bych ho zařadila mezi průměr, až lehký nadprůměr. ()
Celovečerní debut Craiga Viveirose je nečekaně vyzrálý film. Na daný subžánr vězeňského dramatu je to překvapivě civilní a významově hluboký snímek s jemnou psychologickou drobnokresbou dvou ústředních postav. Poměrům v nápravných ústavech se Viveirosův film blíží asi nejvíce v daném subžánru (mám samozřejmě na mysli poměry v britských věznicích, ty americké na jedné či skandinávské na druhé straně se budou asi výrazněji lišit) a výborně napsaná dramatická složka spěje až v anticky působící vyvrcholení, Craig Viveiros je opravdu výjimečně nadaný scénárista i obstojný režisér, jeho čistě autorský film je kompaktní a vícevrstvý. Problém je trochu v tempu a pomalejšímu začátku, chvilkami se to trochu vleče, ovšem konec je opravdu nečekaný a velmi silný...nebýt pomalejšího tempa, je Tajemný jedním z nejlepších snímků v daném subžánru vůbec... ()
Photo © Home Box Office (HBO)

- Pracovným označením filmu bol názov Ghost. (MikaelSVK)