Reklama

Reklama

Sinister

Trailer 1

Ellison, autor detektivních románů, objeví na půdě svého domu staré filmové pásy, související se záhadnými vraždami, jež se tu kdysi staly. Pátráním po vrahovi však zkříží cestu celé své rodiny s neznámou nadpřirozenou bytostí a uvrhne ji tak do obrovského nebezpečí. (oficiální text distributora)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (1 716)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý horor. Má výborný príbeh o spisovateľovi venujúcom sa skutočným ťažkým zločinom, ktoré sa sám pokúša vyšetriť, pričom si pomáha tým, že býva na mieste činu a podľa toho píše knihy. Tentoraz sa rozhodne zamerať na prípad rodiny, ktorú našli na záhrade ich domu obesenú, ale až na dcéru, ktorá je nezvestná, ale na povale nájde krabicu s niekoľkými páskami, ktoré dokazujú, že to nebola prvá vražda, ale keďže svoj posledný hit napísal pre mnohými rokmi, rozhodne sa si to nechať pre seba, no postupne si uvedomuje, že zlo sa asi vrátilo. Spracovanie je celkom slušné, ale nie úplne ideálne. Film zaujme už svojim úvodom, síce je dej pomerne jednoduchý, prakticky celý čas len hlavný hrdina sleduje pásky, všíma si detaily a v okolí nachádza zvláštne javy, ale aj tak sa na to stále dobre pozerá, bavila ma aj celá kriminálna rovina, len k väčšiemu zážitku by to chcelo aj niečo nové. Film ani výraznejšie negraduje, väčšinu času si udržuje podobné kvality, ale sklamal ma záver. Už niekedy v tretine filmu som si uvedomil, že je len jeden záver, ktorý nechcem, ale nanešťastie práve ten som dostal, čo je veľká škoda. Čo sa týka hororových stránok, tak som nadmieru spokojný. Bezpochyby hlavným kladom tohto filmu je atmosféra, tá je perfektná. Celý čas pôsobí pomerne depresívne a nepríjemne, prakticky bez štipky optimizmu, spokojný som aj s napätím, len tu moc nejde o nejaké konkrétne hororové scény, tie predstavuje hlavne sledovanie pások, ale nemám s tým problém, atmosféra to plnohodnotne vynahradí. S herecké obsadením som spokojný, Ethan Hawke to zahral výborne a tých pár vedľajších postáv je úplne ideálnych. Réžia a technická stránka sú výborné, tu nemám čo vytknúť. A chválim aj zaujímavú hudbu. Sinister je rozhodne jeden z najlepších amerických hororov za dlhú dobu, ale žánrovým kultom sa stať nemôže, na to by potreboval byť originálnejší a omnoho lepší záver. Ale aj tak som spokojný. 78% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Soundtrack válcuje všechny ostatní složky filmu a je to hlavně on, kdo se podepisuje na krásně tíživé atmosféře. Ta je neodiskutovatelně výborná ve chvílích, kdy Ellison studuje staré nahrávky a tvůrci udělali jen dobře, když tyhle momenty roztrousili po celé stopáži. Průšvih přijde zhruba v poslední třetině, kdy se na scéně objeví namaskovaná děcka a bubák přestane býti pouhou děsivou skvrnou na pozadí nahrávek. Tam, kde si přímočarý příběh říká o zvrat, na nás čekají pouze laciné lekačky (něco se objeví v pozadí/těsně před kamerou) a poněkud rychlý konec, jehož náhlost je v prudkém kontrastu s téměř dvouhodinovou stopáží a pomalu budovanou atmosférou i napětím. Bughuul, jak se nazývá ústřední původce všeho zla, v závěru díky zbytečným lekačkám téměř přichází o svou démonickou auru děsivého zla, což je škoda - dlouho držel šanci na jedno z nejlepších strašidel, co se za poslední léta na plátně objevila. Když se ještě vrátím k lekačkám, obvykle jsou stejně předvídatelné, jako celý příběh, nicméně ta se sekačkou mě málem prohodila stropem. Inteligenci jednání postav je lepší ignorovat, jelikož hlavní mužská postava je sobecký kariéristický fracek a předvádí zhruba následovné: "Víš miláčku, tady v tom baráku se nedávno oběsili čtyři lidi a já o tom chci napsat knížku. Vím že jsem ti to měl asi říct, ale bál jsem se, že se budeš zlobit a ne, opravdu mě nenapadlo, že se to stejně dozvíš od sousedů, policie či dětí, který ty naše ve škole nenechají na pokoji, jo a taky mě nenapadlo, že je to špatný i pro našeho synka, kterej trpí nočním děsem. No tak promiň, já už to neudělám... a taky slibuju, že až si začnu příště myslet, že mám v domě nebezpečnýho psychopata, případně dokonce prastarýho démona, kterej žere děti, nebudu sám lozit po půdě, dvorku a tak podobně... a taky nebudu na oko pořád kliďas, když se kolem mě budou odehrávat pěkně pošahaný a sakra děsivý věci.") Plusové body každopádně za hezkou mytologii a absenci příběhových logických lapsusů. Závěrečná scéna je špička ve svém oboru. 7/10 ()

Reklama

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

To, co fungovalo už v Kruhu, Paranormal Activity a podobných aneb "home video děsí nejvíc" po stopadesáté. Zdaleka nejlepší složkou Sinistera je kakofonická skrumáž plná letmých skřeků, proseb o smrt a znepokojujících ruchů, která se při troše fantazie dá označit hudbou (soundtrack jen pro psychopaty). Postavy jí logicky nemůžou slyšet, ale pro diváka by to bez ní nebylo ani z poloviny tak intenzivní a mrazivé. Frekvence šoků (než se to trochu okouká) v první polovině je velmi nadstandardní a nepamatuju si, kdy jsem byl naposled v kině takhle nervózní a přál si, aby si postavy povídaly a proboha chodily po domě hlavně ve dne, kdy by bubáci měli spát :-) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem hodne, vicemene jeden z hororu roku, na jednu stranu z hlediska atmosfery jsem ho asi dostal, ale na druhou stranu, scenar je dost hloupej. Zacatek je klasika, rodinka se nastehuje do novyho baraku s tim, ze fotrik potrebuje napsat novou knihu. Nekdy po pulhodince najde Hawke na pude videa a zacne si je poustet, takze po nijak dlouhejch 30 minutach nam zacina bu bu bu. Videa jsou fakt skvely ve svoji jednoduchosti a je jen skoda, ze se Derrickson boji nejaky to podrezavani ukazat vylozene na primo, ale i tak je to dostatecne brutalni a krvavy. No a nekdy po skouknuti druhyho videa me napadl konec filmu a pobavilo me, ze kdyby to tak fakt bylo, bude to dost trapny a tesil jsem se, s cim tvurci prijdou. Skoda, ze krome tech videi a obcasnyho probehnuti nejakyho parchanta nebo kroku neni nic moc ceho se lekat a tak tu jde spis o dobre hrajiciho Hawkea a super atmosferu podporenou perfektni hudbou. No a pak prisel zaver a nadseni slo do hajzlu, je sice fajn, ze neni happyendovej, ale pointa je dost nelogicka a bohuzel presne takova, jaka me po pulhodine filmu napadla. Ale i tak jsem v zasade spokojenej, slabsi 4*. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…NAPÍŠU TU NEJLEPŠÍ KNIHU, JAKOU KDY KDO ČETL.....“ /// Ethan Hawke jako spisovatel, kterej píše o hroznejch věcech. PRAVIDLO ČÍSLO 1: nechodit do tátovi pracovny!. Jestli vono by nebylo lepší, kdybys psal fikci… Strach? Jo mám. A je super, že těch věcí, který ho evokujou je víc. Filmový materiály, zvuky, vidiny (?), tma.... Já, ani Ellison nevíme, jestli tý whisky nepije moc nebo málo, páč co tady vobčas předváděj za cirkusový čísla, mě (i jeho) spolehlivě dostává. Hodina v píči a mám husinu i na podrážce (vo slovo se hlásí močák – no to si se posral v kině! – jasně, vím, že to není technicky možný…..). Já prostě tyhle nadpřirozený, metafyzický, paranormální jevy miluju. A jsem (asi) hroznej srab (bál jsem se TADY, ale i TADY. Já se vlastně bojím furt!). Parádní je minimalistický prostředí a kamera, taky musím napsat, že Ethan mi (lehce) připomněl Osvícení. ,,Chlapče, chlapče, tobě by se hodil Norman! (Né Bates! Babcock!) P:S.: NÁSLEDUJÍCÍ ŘÁDKY OBSAHUJÍ (asi tak) 666 SPOILERŮ (DOSLOV:) Sedím (živej) pár hodin po projekci a přemejšlím, kolik že tomu filmu dát. Nebyla to náhodou celý jen vobyčejná píčovina, při který mý emoce strachu ovládala všudypřítomná tma, vítr profukující vokna a vzpomínka na pověsti o přítomnejch (mrtvejch) jeptiškách? (ne vole, nejsu kněz…). Sedím, piju kafe a přemítám, jestli by se mi to mohlo stát taky (přeci jen se nejvíc bojíme toho, co nás může potkat). Spisovatel – budiž, dům – ale jo, manželka – vlastním, děti – mám – uff – su v klidu mám dva kluky! ,,Dobrou noc tati“ ….cože ty parchante… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju knihu Kentucká krev. 2.) Jmenuju se Bughuul a (prej) žeru děti. 3.) Kápnul jsem na barák za dobrou cenu. 4.) Taťka přines novej film - ,,Domácí malování 2012“. 5.) Thx za titule ,,-OverLord-“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **** ()

Galerie (37)

Zajímavosti (24)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 48,1 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 82,5 mil. (NIRO)
  • Ellison Oswalt (Ethan Hawke) si dle tvrzení manželky, která mu dokonce v jedné scéně otírá rukou okraj hrnečku, aby vypadal dokonale, velice zakládá na kávě. Ovšem ve filmu se často objevují po stole kolečka a skvrny od kávy. (Anagram)

Související novinky

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Scott Derrickson zpátky u hororu

Scott Derrickson zpátky u hororu

02.11.2020

Režisér Scott Derrickson před pár měsíci opustil pokračování Doctora Strange kvůli kreativním neshodám, a nyní se zdá, že se místo toho vrátí ke svému milovanému žánru – plnokrevnému hororu.… (více)

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Krajní meze budou znovu děsit

Krajní meze budou znovu děsit

23.06.2014

Scott Derrickson si vybral další zajímavý projekt. Režisér hororů V moci ďábla, Sinister a Chraň nás od zlého sice chystá natáčení marveláckého Dr. Strange, hodlá při něm ale pracovat na svém dalším… (více)

Reklama

Reklama