Reklama

Reklama

Goyangyi : jookeumeul boneun doo gaeui noon

  • Jižní Korea 고양이 : 죽음을 보는 두 개의 눈

Obsahy(1)

Horor s pochmúrnou atmosférou najskôr opisuje príbeh trýznenia domácich maznáčikov. Mačky sa tentokrát pomstia tým, ktorí sa o nich nestarajú a nesnažia sa s nimi vybudovať vzájomný vzťah. Postupne sa však ukáže, že nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá... (*CARNIFEX*)

Recenze (28)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Asijský duchařský horor v posledních několika letech jaksi vymizel. Tedy nezmizel úplně, pořád se pár kousků vždycky urodilo, ale nekonal se žádnej projekt, se kterým by byla seznámena širší veřejnost (jako Kruh, Oko, Nenávist, Shutter). Po zhlédnutí The Cat (ne, ten originální název používat nebudu :-D) jsem si celkem jistej, že na další takovou pecku, která se dostane i k někomu jinému, než k pár zarytým fandům, si budeme muset ještě chvíli počkat. Mám z The Cat rozpačité pocity. Lekačky fungují většinou bezproblémově - u jedné se mi udělalo až špatně (nemám rád, když něco hnusného nabourává vaši oázu bezpečí - postel). Problém je v příběhu a scénáři. Bezdůvodně nasraný duch (podle jakého klíče se vlastně vraždilo?), spoléhání se na náhody v míře větší, než jsem ochotný snést, křečovitý vývoj děje... Za mne 6/10, ale aspoň za těch pár lekaček si snímek chvilku pamatovat budu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

MOHOU LIDÉ UMÍRAT KVŮLI KOČKÁM?....... /// Krásný a mrazivý lekačky (a je jich celkem hodně!). Okamžiky, který s kočkama nemaj nic společnýho, ale klidně na ně můžem svýst ,,natáhlýho brka“ Bo-hee v šatníku. Problém je, že ten ,,děs“ je vařenej vlastně z ničeho. A tak přátelé i nepřátelé živých koťátek budou nakonec trumfnutí obdivovateli mrtvej děťátek. Což spolu se zjištěním, že taková kočka může fungovat jako lék na klaustrofobii nemusí bejt k zahození. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Trpím strachem z klause. 2.) Přemejšlím o adopci kočičky. (neberte si tu vod pejska, neumí vařit. Ani dort...) 3.) Rád se bojím a je jedno koho a čeho. 4.) Thx za titule ,,Arnošt Juránek“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Štandardná duchárinka, ktorá zaujme predovšetkým prítomnosťou mačiek, a to je vlastne aj to jediné, čo je tu ešte neopozerané. Ale musím povedať, že mi to vôbec nevadilo. Napriek zjavnej neoriginalite príbehu tu totiž funguje všetko. Už približne v polovici by som nedokázal porátať, koľkokrát som vyskočil z kresla. Ja tie šoky milujem! Ku koncu sa to však upokojilo a dojemné rozuzlenie už za veľkú pozornosť nestojí. Ale páčilo sa mi to, pozerať to v noci, to je bomba. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Brát si do úschovy kočku (či jiného tvora nebo věc), kolem které se ochomýtá podivná holčička, dle subžánrových pravidel věští pro novopečeného majitele kardinální průser. Nejinak je tomu tady. The Cat se žel obvyklého mustru k-horrorů drží tak úzkoprse a neinvenčně, že prakticky postrádá jakýkoliv moment překvapení. To znamená, že se film z osy "pár smrtí - tušení problému - pátrání - vysvětlující flashbacky - závěrečná katarze" neodchýlí ani o píď. To může být naprosto fuk, pokud atmosféra, napětí a lekačky hrají první ligu. Až na pár světlých momentů (třeba schodiště) však s nevýrazným duchem a ve většině případů dopředu čitelným timingem a podobou lekaček čutají tak duchařskou divizi. Zachraňují to kočky (takového vyčůraného a pomstychtivého tvora bych mít doma fakt nechtěl), nadprůměrná technická stránka a hlavní herečka, na niž se moc hezky dívá. Neurážející průměr na jedno zhlédnutí. 5-6/10 ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Mačka sa stala vo výťahu jediným svedkom záhadného úmrtia svojej majiteľky. Tej sa ujme klaustrofobička , čo sa jej náležite (ne)vyplatí. " cica" je totiž iná. Prežúvaný, nefunkčný , fádny , opotrebovaný , odpozeraný , vyžmýkaný, prepozeraný, už dávno zadrhnutý J- námet sa Kórea snaží upraviť. Márne , avšak mačka to celé dokázala sfilmovať do konzumovateľnej formy. Hovorí sa , že mačky sú falošné , táto ale dokázala úlohu média zmáknuť na výbornú. Alergiu na mačky nemám a hodnotenie preto nechávam otvorené smerom navrch...asi mala vplyv aj projekcia. P.S. Je rozhodnuté - zvieratá mám rada + absencia prebytočného gore + bodík hore = 4 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Slušný horor s dobrou atmosférou, ktorý "navyše" v závere pôsobí dosť smutne, až depresívne. Čo mi snáď po prvý krát pri takomto žánri prišlo ľúto. V 106 minútach sa zo začiatku opisuje príbeh trýznenia domácich maznáčikov, mačiek a ich vzájomnej pomste voči tým, ktorí nemajú skutočný cit a záujem o ich starostlivosť. Záver však ponúka rozuzlenie v ktorom sa preukáže, že v skutočnosti ide o úplne niečo iné .. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Parádní korejská duchařina.Řekl bych,že originální,pěkně natočená,s hutnou atmosférou podpořenou skvěle se hodícím zvukovým doprovodem.Skvělé propojení světa lidí,koček a nadpřirozena.Navíc atmosféra byla místy opravdu dost mrazivá a do toho ty šílený kočky a přízrak malé holčičky.Po těch duchařských sračkách co na nás Asie jednu dobu chrlila je tohle opravdu nečekaný a příjemný překvapení.Tenhle film ve mě jen utvrdil,že kočky jsou prostě pekelný stvoření a vím,že kočku si nikdy nepořídím :-) Doporučuju všem co sjíždí duchařský filmy. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ztotužňuji se s uživatelem Riccim, který mi i tenhle film doporučil. U filmu s kočkama jsem se nijak extra nikdy nebál přeci jenom když jsem viděl horor s kočkama tak většinou spíše útočily na lidi. Tady ta duchařina mi ale slibovala dlouhovlasé Japonky která rádi straší. A taky že jo. Film jsem si pouštěl kolem 23 hodiny a teda měl jsem co dělat. už v prvních 15 minutách jsem se nepříjemně lekl(a já blbec mám jeden reprák pár centimetrů nade mnou), a takhle se film veze celou dobu. Příběh je jalovej ale lekací scény i když jsou sem tam předvídatelný jsou v pohodě a dokáží vystrašit(viz. scéna kdy je duch pod postelí). Na celej film se mi dobře koukalo. A jelikož nemám kočiček nějak dost tak si jdu zahrát Calling:-) ()

iamek 

všechny recenze uživatele

The cat je sice naprosto klasický asijský duchařský horor, ale díky fantastické atmosféře a dojemnému konci nenudí ani vteřinu. Většina duchařských scén bylo povedených a strašidelných, ale u asijských duchařin začínám mít jeden velký problém. Připadají mi všechny stejné. Od lekaček, hudby až po závěrečnou pointu. Naštěstí jsou kvalitou pořád někde jinde než zbytek světa, tak proto dávám větší hodnocení než si film zaslouží. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Nejsem hororový fanda, takže jsem jich v životě moc neviděla a asi i proto se bojím u každého. Tady jsem se bála jenom ze začátku. Pak už byl děj naprosto předvídatelný. Žádná překvapení a šoky se nekonaly. Vždycky jsem věděla, co v následující minutě přijde. Řekla bych, že tenhle fakt je u hororu poněkud nepatřičný. :^) Při zapnutí DVD jsem našim čičinám vyhrožovala, že půjdou spát na balkón. Po skončení jsem je uklidnila, že můžou zůstat v naší posteli. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nevýrazný horor, který ve své podstatě kombinuje všechny japonské duchařiny, bez špetky inovace a atmosféry a jako bonus přidává oblíbeného čtyřnohého mazlíčka, který je pro výsledný děj naprosto zbytečný. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Ďalšia štandardná ázijská ducharina na obzore. Aziati tento hororový subžáner žmýkajú do poslednej kvapky a po tom, čo kvalita týchto snímkov v posledných rokoch rapídne upadala (z nedávnych napr. White) sa sem tam objaví aspoň ako tak zaujímavý snímok. The Cat patrí práve k nim, je síce predvídateľný od začiatku až do konca, ale spracovaním dokáže udržať pozornosť po celý čas. Klasické shock-momenty s „vlasaticou“(tentokrát opäť zastúpenou v podobe malého dievčatka) sú dávkované vo veľkej miere a prevažná väčšina z nich aj naozaj funguje, otrepaný duchársky námet je osviežený líniou s mačkami, ktorá na mňa na prvý dojem pôsobila trápne, avšak v rámci filmu a celkového deja napodiv funguje skvele a dokonca pôsobí ako zaujímavé spestrenie. Škoda, že v takej ¾ filmu sa väčšina budovaných prvkov rúca a režisér začína používať v nezdravej miere digitálne efekty (vrátane mačiek), ktoré pôsobia amatérsky a neraz aj smiešne. Samotný záver, ale dojem opäť vylepší. Napriek tomu, že rozuzlenie je zrejmé už po 15 minútach filmu, bolo natočené s takým citom, že pôsobilo presne tak dramaticky ako malo (a to sa mi pri tisíc a jednej variácii ázijskej duchariny už dlho nestalo). Po technickej stránke filmu nie je čo vyčítať (okrem spomínaných CGI), kamera vyniká asi najviac, vytvára prehľadné, pútavé zábery, hudba je výborne zvolená. Pokiaľ ste fanúšikmi ázijských hororv, snímok určite stojí aspoň za jednu projekciu, pracuje síce „len“ so štandardnými sto krát videnými prvkami, ale za to značne pútavo. Nebyť otrasných CGI, ktoré neskôr kazili celkový dojem, idem aj s tou pol hviezdičkou vyššie. CELKOVO: 3,5* ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Po vzoru dobrých asijských hororů se vracíme k tajemné pravdě, která je ukryta za mnoha vraždami, které mají mrazivý nádech. Klasické vkusné duchařské lekačky, které tahle část planety umí velice dobře, jsou tady ale bohužel nahrazeny pár klasickými otřepanými lekačkami, které čerpají z jistého: tma, zvukový efekt, svítící oči a klasické skříňové scény. Přidány jsou jen ty kočky, které budiž, měly alespoň na začátku šmrnc. Duch tu ovšem nehledá cíleně někoho, kdo ho pochopí, i když to tak nakonec vyzní, necítím to jako původní záměr. Stejně jako mám pocit, že se tak nějak semlelo všemožné dohromady v domnění, že se to utáhne na jednu typanku v růžových šatech a hrůzné tváře mrtvých. Bohužel, ani tady nepadám hrůzou na kolena, budete muset přidat. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Asijské duchařiny už protřelého fandu nemohou ničím překvapit, ovšem klasicky si drží dobrou hororovou úroveň. Nejinak je tomu v případě této korejské zvířátkoviny. A když něco nazvu zvířátkovinou (úchylné slovo, což?), můžete od toho očekávat, že se to bude havětí jen hemžit. Zde jsou to kočičky všech možných tvarů, barev a velikostí. A rozhodně to nejsou garfieldovsky líná stvoření válející se na gauči, ale symboly něčeho moc a moc zlého. Zatímco kočkofilové budou nadšeni, kritičtí fanoušci hororů najdou spoustu věcí, které filmu moc nedávají. Vezměme si takové lekačky. Jsou sice docela dobré, občas jsem nad nějakým nenadálým zvukem či pohybem nadzvedla obočí (můj způsob vyjádření úleku), ovšem dějí se nějak moc často a kromě nich se tam vlastně nic moc strašidelného neděje. Na stranu druhou, příběh je sice naprosto asijsky klasický, ale dobře odvyprávěný a bez míst, která by vysloveně nudila. Hlavní hrdinka je sympatická hezká slečna a její amant si taky nevede zle. Výsledkem je film, který sice vaří z toho, co už tu bylo miliardakrát, ale stejně jako když už posté vaříme jednu a tu samou polívku, zkušenost velí, že z toho blaf nebude. Jen mě napadá, že korejská produkce by se mohla zaměřit trochu jiným směrem, než se ve svých duchařinách utopí zcela. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Ještě jsem nedokázala pochopit,jaký měl tento film smysl. Na závěr se (stoprocentně) u každého nabízí otázka: Proč? Sama nevím. Ten film mě prostě nedokázal vyděsit a to jsem si myslela,že zrovna korejcům by se to podařit mohlo. Lze ale připustit ,že The Cat nestálo za nic. Není nic vysvětleno a masky jsou,řekněme,ubohé. Doufala jsem,že se to alespoň v kvalitě bude podobat bekonkurečnímu Ju-On a ono nic. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Asijské duchařiny patří k mým nejoblíbenějším žánrům, ale nesmí se to s nimi přehánět, protože se přece jen trochu opakují. Tento jihokorejský snímek je ale docela originální, i když ve své podstatě je to typický zástupce asijské hororové produkce. Přestože se i v tomto případě dočkáme tradičního černovlasého bubáka, samotný motiv tohoto filmu jde svou vlastní cestou a staví do ústřední role kočičí plémě coby prostředníka ke komunikaci s duchy. Film má v několika pasážích přímo mrazivou atmosféru, přičemž malá holčička s kočičíma očima vypadá opravdu hrůzostrašně. Příběh nikam neutíká, svá tajemství odkrývá divákovi pozvolna, což jej sice dělá napínavým, ale na druhé straně občas trošku nudným. Přestože je film coby duchařina určitě povedený, v globálu ničím extra nepřekvapí a já osobně jsem po jeho skončení jen tak rozpačitě pokrčil rameny. V nabité konkurenci výborných asijských duchařin je tohle prostě jen průměr. ()

Rambo159 

všechny recenze uživatele

Jeden z najslabších hororov čo som kedy videl. Nič nové, klišé na každom rohu a samozrejme duch mŕtveho dievčatka, ktoré zomrie nevinne. Nie, už radšej nie, nemá to zmysel točiť ďalšie duchárske horory s dievčatkami. Furt je to to isté. 2* za mrte rozkošných mačičiek :D ()

hororwatch 

všechny recenze uživatele

Za mě tři hvězdy, přičemž tu poslední si film vydobil za perfektně sladěný konec s pěknou hudbou. Na tyhle ty vysvětlující ,,smutný'' flashbacky si moc nepotrpim, ale musim uznat, že v tomto případě mě to perfektně vytrhlo z klišovitých až nudivých lekaček, které zpočátku sice fungovaly, ale přehnali to s počtem vedlejších rolí, které musela holčička zlikvidovat. A proč zlikvidovat? Ano to je druhá věc. Scénář. Je to všechno hezky udělaný a hezky se na to dívá, ale konec je udělaný tak jak je a v tom případě nechápu motiv ducha. Sám teď porušuji asi nejdůležitější pravidlo u hororů a mystic ghost hororů vůbec a to je snaha přemýšlet nad tím. Nu což..To se stává když film nedostatečně přitáhne pozornost. Posledním hřebíčkem do rakve je herectvo. Jak všude vykládám, Japonci mají perfektní cit pro vytváření mého nejoblíbenějšího hororového subžánru od scénáře,hudbu,režii prostě všechno, AŽ na účinkování v nich. V mých očích se prostě můžou snažit sebevíc, ale jejich vizáš,pohyby a všechno ostatní nedokážou projevit důležité emoce a hlavně strach. Hlavní herečka mi tady přišla nesmírně komická a dokonce místama i přehrávala. Já prostě jen pevně doufám, že tyto horory sklidí dostatečný úspěch na to , aby se začalo pracovat na remakách. ()

Denila 

všechny recenze uživatele

"Počkej chvíli, pěkně tě nabarvím." Jen do toho, pomsta koček může začít... tak moc mě štvalo zacházení s mňourkama, že bych se přidala. Korejci to se zvířaty neumí, s hrůzostrašnými výrazy a maskami ano, neumím si takto predstavit americký horor. Tohle je prostě jen a jen jejich. Lepší než většina hororu co jsem v poslední době viděla, ale co si nalhávat nikdo (ani korejci) nepřichází s ničím novým. Zklamal mě zde Han Wi Lee, těšila jsem se čím překvapí, ale pomalu se ani neukázal. ()

Reklama

Reklama