Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace autobiografického románu německé autorky Sabine Kuegler.
Sabine vyrůstá se svými dvěma sourozenci a rodiči v deštném pralese Západní Papuy, kde její otec, lingvista, zkoumá jazyk nově objeveného domorodého kmene Fayu. Sabine tak žije jako dítě džungle daleko od veškeré civilizace. V sedmnácti letech toto prostředí opustí a vrátí se do světa, který ale prakticky vůbec nezná. Touží se do vrátit zpět, aby našla odpověď na otázku, kam opravdu patří a kdo vlastně je? Evropanka nebo příslušnice kmene Fayu? (Sofia)

(více)

Recenze (40)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tohle mluvilo mou řečí a trefilo mně to přímo do srdce. Nádhera nádher a ty poslední věty ve filmu podepisuji tlustým černým zvýrazňovačem. .....vlastně vůbec ten film, dívej se a uč se, uč se, protože tenhle film má co předat. Postava Klause je jedna z nejsympatyčějších mužských postav co jsem viděl, takhle se má chovat a myslet pravej chlap. Festival Německá filmová pavlač tasil majstrštyk. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl nářez! Okamžitě jdu ladit internetové přijímače a dozvědět se něco víc o Sabině Kuegler. Tento film mi přinesl obrovský zážitek ze světa nepoznaného i v dnešní době. Ono přijet na sklonku sedmdesátých let na Papua Novou Guineu s celou rodinou a myslet si, že tamní návštěva bude v pohodě a bez problémů, může jenom blázen. A myslím si, že táta Kuegler blázen taky tak trošku byl, protože normální jedinec by svojí rodinu čítající manželku a tři děti mezi kanibaly rozhodně jen tak neposlal. Překvapilo mě ale, jak se tvůrci ujali celého námětu a připravili neuvěřitelně lidský příběh, který není vůbec zlý, jako spíš zajímavý. Za příklad dávám kočku, kterou si jedno z dětí na ostrov přivezlo a do konce filmu se jí vůbec nic nestalo. Tento film není o strachu, že nám Papuánci sežerou rodinu, jako spíš o tom, co s nimi rodina všechno zažije. A díky řadě nádherných myšlenek, krásných záběrů a neuvěřitelných momentů porovnávajících západní svět a tamní život si tenhle film nezaslouží nic jiného, než pěti hvězdičkové deklasování! Nádherný film s neméně nádhernou hudbou! Viděno v rámci festivalu Německá filmová pavlač! ()

whack 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná dráma z prostredia nádhernej malajzijskej divočiny. Kamery, vrtuľníky a iné technické vymoženosti, ktoré si so sebou dovliekol štáb, domorodcom určite vôbec neprospel k ich snahám o udržanie si svojho prirodzeného života, no film priniesol zamyslenia hodnú tematiku „príroda vs. civilizácia“. Na niektoré scénky sa nezabúda. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak takových míst v rozličných končinách naší krásné planety je už hodně málo, což je neoddiskutovatelný fakt. Vizuálně je film sice velmi funkční, ale taky ve své podstatě hodně zidealizovaný. Místní domorodci mě sem a tam spíše připomínali malý kluky zápasící na pískovišti. Celé se to pokouší namluvit, jak by to v kontaktu s moderní civilizací vše krásně fungovalo. Z realistického pohledu si myslím, že společenství lidí na stupni doby kamenné nepotřebují ani nestojí o zušlechťování ducha, protože zcela preferují jiné hodnoty. Skoro se chce říct a domnívám se, že čím víc se tam civilizovaný člověk bude snažit jezdit, tím víc to bude mít na ně nepříznivý vliv. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý film z prostredia dažďového pralesa kdesi v Západnej Papue. Je to celkom iste jedno z posledných miest, kde sa žije ešte úplne jednoduchý život. T. Kretschman je môj obľúbený herec a aj film som si vyhliadol cez jeho filmografiu. Dostať sa k tomuto filmu v tv asi nebude jednoduché, musíte skúsiť internet. Film ponúka nádherné exteriéry a porovnanie dnešného moderného života v meste s tým jednoduchým a bezstarostným v džungli. 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Teda! Nádhera!!! To snad ani nemohli točit Němci !!! Tahle cesta do pravěku někam do paleolitu bránou času byla dech beroucí. Sice nejeden kmen už takto zašel, protože nejprve to začalo nějakou tou expedicí, pak nějakým tím misionářem., otrokáři či prospektory s těžařskou spol. za zády a bylo často za pár let vymalováno... Osobně razím ten názor, že pokud ještě někde jsou neobjevené domorodé kmeny a je jen píď podezření, kde by mohli být aby se nechali vlastnímu osudu a svému způsobu žití a náhledu na svět. pokud nejsou v kolizi s blízkou civilizací a jsou někde hluboko v džungli izolováni ať se tam třeba staví na hlavu... On už jen ten import věcí z moderního světa vrtulníkem počínaje dost ruší a to je nikdo ani nemusí ovlivňovat v myšlení, náboženství či v tom co a jak dělají. Před nedávnem jsem dočetl knihu Ztraceni v Shangri-la. V dost blízké oblasti té z filmu se za války zřítila armádní Dakota. Přežilo pár členů osádky a zdravotní sestra, která se tak podobným způsobem dostala do doby kamenné. Místo kam spadli obýval podobný kmen. Nevím na kolik je reálný základ tohoto příběhu, ale třeba boj je popsán téměř identicky s tím v knize a ta byla sepsána podle skutečné události. Je zajímavé, že poté co byla osádka Dakoty zachráněna armádou, o kmen se všichni začali zajímat a to byl jeho konec a konec způsobu jeho dosavadního žití. A nejzajímavější na tom je, že v jedné z jeho bájí se říkalo, že jednou z nebe spadne velký pták a kmen zanikne. Proto jsem fascinován šel do tohoto příběhu a musím tedy uznat, že to bylo natočené fantasticky. kamera, hudba, nádherné záběry na džungli a domorodý kmen... I ten střet světů je tam zvolen velmi rozumně, filmový hrdina Klaus byl evidentně osvícený muž. trochu jsem se bál co v džungli vše nevyvede jeho žena, ale nakonec to dobře dopadlo. No a Sabine chápu. Muselo být pro ni složité uvíznout mezi dvěma světy, přičemž paradoxně ten pro nás a píšu to tak záměrně ,,primitivnější'' avšak opravdovější byl jejímu srdci blíže. Nádherná záležitost, dávám za 5 kopečků zmrzliny co chutná lépe než třtina nebo krokodýl ! * * * * * ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Iba nedávno som videl Barabášov film Pururambo a tento sa od neho líši iba dramatizáciou. Oba priznávajú, že objavovaním neznámeho to objavené súčasne ničíme. A je úplne jedno, či tým "civilizáciou" nedotknutým tvorom vnucujeme nejakého neznámeho bradatého bieleho človeka, či ich ženy nútime nosiť podprsenky alebo ich ohromujeme výdobytkami našej techniky. V každom prípade budú po odchode misionárov, bádateľov, lingvistov alebo trebárs prospektorov v pôvodnom kmeni žiť úplne iní ľudia, než tam žili predtým. Vo fyzike som sa kedysi učil, že pozorovanie extrémne malých objektov limitujú vlastnosti pozorovacieho média čo môže viesť až k zničeniu pozorovaného. Preto neznášam filmy o archeologickom barbarovi Indiana Jonesovi a môj obdiv patrí archeológom, ktorí polovicu nájdeného znova zahrabú, aby aj naši nasledovníci mali čo objavovať a skúmať. Tento film je nakrútený z pohľadu mladej ženy, ale aj tak som si neodpustil napísať predchádzajúci text, aj keď by sa zdalo, že s inscenovaným príbehom nemá nič spoločné. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Možná až zbytečně dlouhé, ale velice pěkně natočené dobrodružné drama o německé rodině, žijící v deštném pralese s domorodým kmenem. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Když jsem před lety stejnojmennou knížku četla, hned jsem si říkala, jaký by to byl dobrý námět pro film. Teď jsem trošku na rozpacích. Zdá se mi, že film život v džungli hodně romantizuje (což ale bylo i v knížce, přece jenom je založená na dětských vzpomínkách) a že se málo věnuje tomu, jaký dopad na hrdinčin dospělý život její dětství mezi domorodým kmenem v Západní Papuy mělo. Filmu také vévodí hodně romantická hudba, která se mi sem absolutně nehodila. Letecké záběry na dešťový prales jsou nádherné, ale to na výborný film bohužel nestačí. Srovnání film/knížka (Sabine Kuegler) - 5/5. ()

Beznoh 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film. Mě se to vážně líbilo, je to takový svérázný pohled na film tohohle druhu, pojatý z pohledu německého dítěte, které vyrůstá v Jungli. Hezky zpracované, ale chvílemi jsem se, možná i kvůli délce filmu lehce nudil a přišlo mi, že se děj nikam moc neposouvá. Ale v celku určitě stojí za shlédnutí, pěkný zážitek. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Průměrně natočený film o tom, jak bílá rodinka plná hysterických ženských arogantně a krátkozrace dávkuje civilizací nedotčenému kmeni základy bělošské morálky, sociálního systému a technického pokroku-vše jen v rámci dobrých úmyslů a zdravého rozumu..samozřejmě... Dokud byla hlavní postava ještě dítě, mohl se na to člověk koukat s pocitem, že aspoň jedna postava je tam normální a ochotna respektovat jejich způsob života, když jí ale narostly kozy a jejím jediným zájmem se stal hošík jak z modelingového časáku"Sexy Černá" je to už v řiti kompletně. Osobně bych si nedělal starosti s dopadem natáčecího štábu na přirozený život kmene, protože tady evidentně šlo o lidi dávno obeznámené s hodnotama bílého muže a za své role primitivních domorodců určitě nepožadvali píseň nebo úsměv, ale spíše ty mocné barevné papírky za které si koupí třeba další televizi nebo motor do loďky... Bílý muž našel svůj domov v džungli(hurá-vznešenost a krása), ale kdo by doufal, že pokorně příjme pravidla svého nového domova, ten bude na omylu. Z tohodle úhlu pohledu je to dost poučný film. Myslím ale, že takt to vnímá jen málokdo :( vždyť je to přece takové hezké, líbivé a dojemné... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Papua Nová Guinea je oblastí, která stále přitahuje pozornost nejen badatelů jako byli Lévi-Strauss (čti stros, je to Francouz) či Mirceau Eliadu, ale také nás všech. Všichni chceme vědět (alespoň něco) o tom, jaký život vedli dřívější lidé, jaký byl jejich pojem času, přítomnosti v pojmech minulosti a budoucnosti, organizace společnosti, rození a péče o děti, vztahy mezi muži a ženami, pojem smrti a magie živých, duchů a nadpřirozena. Dílčí informace se dozvídáme i z televize, díky mnoha cestovatelům (nedávno tam byl i jeden Slovák), kteří si chtějí vysloužit mediální ostruhy tím, že budou postupně narušovat místní komunity, až do jejich úplného konzumního zblbnutí... Zkusme ale věřit Sabině Kueglerové alespoň v tom, že je to tam dnes tak, jak popisuje (na jedné straně je třeba těžko uveřitelné, že domorodá dívka navštíví bělošku; i když na druhé straně kniha "Dítě džungle" (zvláštní název, když do džungle nesměla vstoupit) obsahuje několik skvělých fotografií - dost se lišících od filmových kulis; na jedné z nich, velice pěkné, je Sabina s dívkami s kmene Danuwar Rai). Takže tu máme tři zdroje, které jsou často v rozporu: poznatky strukturálních antropologů, vlastní zážitky Sabine Kueglerové a film. Tyto rozdíly nejsou zásadní, ale jsou velmi důležité. (Ve filmu např. říká otec, že domorodí muži jim nepomohou se zavadly, protože to jsou válečníci a ne nosiči, zatímco Sabine píše ve své knize: "S transportem zavazadel do dřevěného domku nám pomáhali kmenoví válečníci (podobně se liší dřevěný domek na fotografii a ve filmu)." Zřejmě obě informace jsou pravdivé, odehrály se však v jiné době. Pozn. 1: V úvodním komentáři se ptá (Sofia), zda je Sabine "Evropanka nebo příslušnice kmene Fayu? Odpověď na totu otázku je tak jednoznačná, že úplně ztrácí smysl. Sabine samozřejmě porovnává oba typy společností, ale to na věci nic nemění. Pozn. 2: Tak jako tak fungovala Sabinina rodina v prostředí domorodců jako pátá kolona. Potraviny a artefakty vyměňovali za nože, rybářské háčky, provazy, zrcátka atd. Ostatně neznám případ, kdy by to fungovalo jinak. Navíc ukončit letité války mezi kmeny vstoupením mezi válečníky a zlomením několika šípu a kopí, je třece jen za pomezím naivity. Je to jakoby Fajuové příšly do Ameriky trhat bojovým vrtulníkům vrtule. Pozn. 3: Hudba dobrá, včetně písničky před hořícím domem (téma "V Hodoníně za vojáčka mě vzali"). Svět už prostě víc než nějaké variace neutáhne. Druhá půlka filmu už byla režijně nezvládnutá. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* film o životě německé rodiny a dospívání dětí v deštném pralese u domorodého kmene je zajímavý, ale jinak mi nepřinesl kýžený zážitek jaký jsem od něho očekával. Možná je to tím, že je na něm znát rukopis ženské autorky a je spíš o emocích než faktech o chování v džungli. Přišlo mi taky zbytečné, že je film rozdělen na kapitoly, i když na sebe mnohdy dějově navazují. Kdo je však na film zvědavý, tak na mě moc nedejte a zkuste posoudit sami, protože podobných filmů moc není. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Jej, take filmy mam rada. Skutocny pribeh, krasne exoticke prostredie, prelinanie dvoch uplne rozdielnych svetov a otazka: Kam vlastne patrim? Naozaj krasny film, skoda, ze som ho nevidela na velkom platne. Je to skoro tak dlhe ako Titanic, ale urcite stoji zato! Tak trosku som tym detom zavidela, ake dobrodruzne detsvo mali v lone prirody...maximalne jednoduchy zivot. Rodicov som na jednej strane obdivovala, ze aki su dobrodruhovia, ze aj ja by som take nieco chcela skusit, no na druhej strane vzdy, ked im hrozilo nejake nebezpecenstvo, trosku som sa im divila, ze brali svoje deti do nebezpecnej dzungle medzi domorodcov...Ja by som svoje dieta asi nenechala same behat po dzungli. Ale dobra skola zivota pre celu rodinu...Miestami sa mi chcelo plakat, je tam vela smutnych a dojimavych scen, ale aj som sa zasmiala, konkretne zo scen, ked Sabine bola na internate, prisla do skoly pre damy, ale spravala sa ako mala divoska, bolo to mile...Scenka s prvym snehom je krasna! Zmrzlina - splneny sen pre deti. Jedine malinke minus je, vsimla som si, ze predstavitelka malej Sabine mala hnede oci, velka Sabine vyrazne modre.Hlavna hrdinka bola mala Sabine a na filmovom plagate je velka Sabine, co posunulo malu Sabine do uzadia. Dospelu herecku vsak vybrali podobnu skutocnej Sabine, dnes je to uz 38-rocna matka 2 deti... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimavy namet. Prijezd rodiny mezi domorodce a zivot vedle nich je pro divaka atraktivni a neni nouze ani o napeti. Osobne si myslim, ze film mel koncit odjezdem z dzungle. To vraceni se tam a pocitove preslapovani hlavni hrdinky uz mi prislo zbytecne. Nakonec to tedy vice jako tri hvezdicky nemuze dostat. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Silný film a zdržím se hodnocení, zda je dobře zasahovat do života jiné kultury... "Přestávám žít a již jen existuji" ..... ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Film má neotřelé téma, otec lingvista se přestěhuje k divokému kmeni s celou rodinou studovat jazyk kmene, náčelník kmene zaručuje jeho rodině neutralitu a bezpečí pokud se nebudou vměšovat do záležitostí kmene. Jak se domluvit, když já neznám ani slovíčko jejich a oni neznají ani slovíčko moje? Otec sice slíbil nevměšování, ale uskutečnit je, bylo nad jejich lidské síly. Divák se stává svědkem střetu civilizace s naprosto iracionálním myšlením primitivních lidí a je mu předkládán k porovnání život v civilizovaném světě se všemi technickými vymoženostmi a protikladný život v přírodě, téměř s ničím. Hlavní hrdinka žila v obou světech a který si zvolila nakonec , to uvidíte sami…. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hezký plynulý a hlavně pravdivý příběh doplněný podmanivou hudbou. Je v tom všechno, dobrodružství, láska, smrt, prostě jako v každým správným příběhu. Celkem mazec sledovat Německou rodinku, která se rozhodla žít v době kamenné mezi domorodci, kteří řeší uplně jinačí věci než-li my. Na tenhle život to chce mít pořádnou kuráž a odhodlání opustit standart. Hodně dobrej byl taky kontrast mezi džunglí a Německem, když třeba malí němčouři poprvé viděli sníh, tak to byla bžunda :o). Ke konci film zasáhnul i emoční sektor. K dokonalosti tomu přece jen něco chybělo, ale na tenhle kousek jen tak nezapomenu... ()

Mantis 

všechny recenze uživatele

Trochu zelené, trochu smutné, trochu na city, a to hlavně druhá část filmu, která mne již tak moc nebrala. Asi proto, že je postavená na nenaplněné lásce a nepřijetí toho co je. Nějak mne nepřekvapil ani konec. Trochu nešetrně se mísí doprovodná hudba s tou co zní v záběru. Dal bych 3,5* ale to žel nejde. ()

Reklama

Reklama