Reklama

Reklama

J.F.K. - Dallaský atentát

  • Česko Dallaský atentát (více)

Obsahy(1)

"A tady je prezident Spojených států. Dostává se mu mimořádně přátelského uvítání. Už vidíme i Jackie. Dav propuká v jásot. Všichni radostně zdraví projíždějící prezidentský pár." Takto popisoval 22. listopadu 1963 reportér místního rádia příjezd Johna Fitzgeralda Kennedyho do texaského Dallasu. Nikdo netušil, co bude doslova za pár vteřin následovat. "Teď kolem nás projíždí vysokou rychlostí prezidentova limuzína. Uvnitř vidíme agenty tajné služby, kteří drží v rukách zbraně. Zdá se, že kolona byla zasažena střelbou!" Atentát na Elm Street otřásl nejen Spojenými státy, ale celým světem. Dodnes není stoprocentně jasné, kdo ho provedl a kdo ho zorganizoval. K tomuto dramatickému tématu se vrátili američtí dokumentaristé, kteří pomocí autentických televizních, filmových a rozhlasových materiálů rekonstruují dramatické chvíle onoho osudného podzimu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Tento dokument ze mne učinil uvědomělého amerického občana přepínajícího několik hodin mezi zpravodajstvím různých televizních stanic a umožnil mi prožít si celou tragédii na vlastní kůži. Nic víc a nic míň. Úvahy o příčinách či důsledcích atentátu, nebo dokonce důkazy o čemkoli, se k mým uším nedostavily, takže tento dokument je pouze o tom, že došlo k vraždě J. F. K. a národ to těžce nesl. A to už jsem někde slyšel. ()

classic 

všechny recenze uživatele

» Nezabúdajte na jedno, že dallaskí, americkí občania mali v roku 1963 úplne iné myslenie, ako my dnes, ktorí sme prekŕmení všelijakými analýzami « 『 Na úvod sa musím zmieniť o tom, že neverím v oficiálne stanovisko warrenovej komisie o jednom strelcovi, teda o L.H. Oswaldovi 』ALE. PODOTÝKAM, ŽE : “Režiséra tohto dokumentu Toma Jenningsa až tak veľmi neupodozrievam z toho, že by týmto štylizovaním niečo hlbšie sledoval, i keď možno, že áno...” ? _ A síce neuvidím absolútne žiadnych „expertov” , či trebárs spisovateľov, čo napísali o atentáte na Kennedyho rôzne publikácie. Vidím len vzácne, pôvodné, archívne, dokumentárne zábery z 22. novembra 1963 až po pohreby. Stále ešte prezident mal určený harmonogram, ktorý chcel naplniť, t. j. pred osudnými výstrelmi sa napríklad zastavil na návšteve v texaskom Fort Worth v piatok ráno, alebo mal taktiež namierené na veletržné centrum, kde ho netrpezlivo očakávalo 2500 účastníkov... _ Neskôr sa prestrihmi venujeme udalostiam, ktoré sa následne odohrali. Všetko je sprostredkované strihom v reálny čas, cez média, novinárov, svedkov, doktorov a cetera. Fakt, do najmenších detailov starostlivo spracované autentické sekvencie očitými pozorovateľmi, čiže kameramani a fotografovia v akcii, alebo priblíži sa krátky film Abrahama Zaprudera, ktorý budú mnohí rozpitvávať ! Vtedy neboli žiadne mobilné telefóny, e-maily, a tak aj podľa toho sa šírili informácie. Bol to neuveriteľný šok. „Vraha prezidenta” a policajta J. D. Tippita, Lee Harveyho Oswalda o dva dni neskôr smrteľne postrelil majiteľ nočného klubu Jack Ruby. Štvanica na Oswalda bola v plnom prúde ! Na tento pozoruhodný dokument som sa pozeral iba z pohľadu danej doby, teda v pár dňoch, žiadne rozbory nepripadali do úvahy, pretože mali údajného atentátnika, a až po jeho rýchlej smrti, sa vyrojili nezodpovedané otázniky, ktoré sú uložené v zapečatených archívoch, ktoré by sa mali odtajniť v roku 2038 ? Tak, to si počkám, sarkazmus. _ Vyše 70 % Američanov je presvedčená, že Oswald nekonal sám, ak vôbec konal ? No, ale pred viac, ako 50. rokmi boli iného názoru ! Konšpiračné teórie nikdy neprestanú, a mne osobne je Johna Fitzgeralda Kennedyho veľmi ľúto... ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

I po 50 letech vyvolává smrt JFK řadu spekulací, nezodpovězených otázek, zvědavost, ale také mrazení v zádech a emoce. Pravděpodobně nikdo z nás si nedovede představit, co musela prožívat Jacqueline ve chvílích, kdy její manžel dostal střelu do krku a krátce na to do hlavy, přičemž autentický záběr, tak často vysílaný záběr, dodnes mrazí v zádech a nutí člověka odvracet zrak. Velmi sugestivní jsou i záběry po atentátu a celkově veškeré dění, které následovalo po převozu prezidenta do nemocnice, jeho smrti, během pohřbu, apod. Dodnes se srdce svírá nejen při pohledu na samotný vražedný akt, ale také při záběru na smuteční průvod a malého synka salutujícího rakvi svého otce... Kdo ve skutečnosti stojí za smrtí jednoho z nejslavnějších a největších politiků 20. století se dnes již asi nedozvíme, avšak díky podobným dokumentům jeho odkaz může žít dál. Tom Jennings divákům připravil vskutku unikátní počin, jenž dokonale rekapituluje celou tragickou událost, včetně toho, co jí předcházelo a co následovalo. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Atentát na J.F. Kennedyho ma v mojich 17 rokoch silno zasiahol. Dodnes mám dva zošity s nalepenými výstrižkami z dennej tlače. Na priebehu celej udalosti, jej vyšetrovaní a čudných udalostiach, ktoré nasledovali som v priamom prenose vnímal, čo v praxi znamená, že Amerika je krajinou neobmedzených možností. Čítal som niekoľko kníh a videl viacero filmov, týkajúcich sa tejto udalosti. Dokument Toma Jenningsa ma veľmi potešil. Aj keď ide o udalosť staršieho dáta s notoricky známym priebehom, rozsiahle použitie autentických materiálov dodalo výsledku dramatickosť, napätie a potrebné emócie. Reakcie bežných ľudí na atentát na Kennedyho a na udalosti Pražskej jari boli podľa mňa poslednými úprimnými reakciami na dianie spojené s politikou. Odvtedy už politikom veria iba perspektívni chovanci psychiatrických liečební. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Několik vzácných audiozáznamů, hlavně v první půlhodině zajímavé autentické záběry, následně řada plochých a nic neříkajících komentářů, pár bulvárních rozhovorů o ničem (resp. o jedinečném zážitku vidět prezidenta s „rozstřelenou“ hlavou) a nakonec předlouhé dozvuky atentátu. Dobře míněný pokus o zachycení dramatických dallaských událostí tehdejší dobovou kamerou, ale dokumentu by více seděl klasický hodinový formát, ta půlhodina se dala snadno vystříhat a nebylo by to rozhodně na škodu. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama