Reklama

Reklama

Sovětský svaz - laboratoř člověka zítřka

(TV film)
  • Německo Menschenlabor: Sowjetunion (více)
Německo / Rusko, 2009, 45 min

Obsahy(1)

Sovětští ideologové dvacátých let minulého století se domnívali, že proletářská revoluce otevře celému lidstvu bránu do světlých zítřků. A v tomto novém, ideálním světě měli žít i noví, dokonalí lidé. Stranu a vládu čekal nelehký úkol. Chudou a zaostalou zemi chtěly jedním velkým skokem katapultovat do věku moderních technologií. Bylo nutno stvořit "nového občana", tvárnou bytost, která se měla stát předmětem i subjektem revolučních změn. Mnozí sovětští vědci tedy za oficiální podpory na svých pracovištích zahájili zcela unikátní experimenty. Stávali se nejen inženýry lidských duší, jako jejich kolegové z literární branže, ale navíc inženýry lidských těl, a to těch nejdokonalejších. Prováděli často roztodivné pokusy v oblast eugeniky, vědy, jejímž cílem je zušlechťování lidské populace, a s její pomocí chtěli vytvořit sovětského nadčlověka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vše už tady padlo. Pro mne dokument odkryl další bílá místa z dějin Ruska, kde je zkrátka možné vše.... Nejvíce mne pabavilo, že expedice vyrazivší do Afriky a jejímž hlavním vědeckým úkolem bylo oplodnit ženu opičím samcem, narazila na neochotu žen z domorodých kmenů toto podstoupit (jenalo se o umělé oplodnění). Po fatálním selhání expedice se tedy opice převezly do Ruska, kde se našel dostatek žen svolných k experimentu v rámci oběti pro vlast.... Nápad s transfůzí krve ze starých zasloužilých soudruhů a mozků do těl mladých a nadějných lidí mne také fascinoval. Představa, že se tak přelije z jedné strany síla vědění a z druhé naopak mladost do starých těl je neuvěřitelná... Ale holt ve dvacátých létech ještě medicína byla skutečně v plenkách... Nacisté se taktéž podobně snažili ,,vypěstovat"" ty nejlepší a nejodolnější válečníky i germánské ženy... Oni to však posunuli ještě dál z hlediska rasového výběru... Vždy jsem se smál větám: Poručíme větru dešti... Dnes už začínám tušit, že v Rusku to opravdu mysleli vážně.... Dávám tři rudé hvězdy * * * . ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Stručný referát s hromadou žánrových obrázků. 1) S dokumentárními filmy jako je tento mám problém. Vysoce zajímavá špetka informací spolu s hromadou balastu je servírována na kilometrech filmového pásu s lepšími či horšími žánrovými obrázky, doprovázenými prázdným komentářem recitovaným nezúčastněným speakrem. 2) Takže tedy - informace o sovětské eugenice (v rozsahu jedné stránky A 4) vidím na pět hvězdiček. Za ostatních 40 minut zbytečného balastu nedám nic. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Otci ruské eugeniky byli Nikolaj Kolcov (1892–1940) a Jurij Filipčenko (1882–1930). V roce 1920 byla založena Ruská eugenická společnost. Počínaje rokem 1922 začal vycházet "Ruský eugenický časopis", v kterém se řešila stejná témata jako v západní eugenice: demografie, zločinnost, mendelismus, sterilizace, dědičnost nervových a duševních chorob, epilepsie, alkoholismus, náchylnost k násilí, zavedení statistické a antropologické analýzy atp. V roce 1924 se sovětská delegace eugeniků zúčastnila Mezinárodní eugenické konference v italském Milánu. V polovině 20. let se nová generace vědců-marxistů (M. Volockij, A. Serebrovskij) rozhodla proměnit eugeniku v čistě bolševickou vědu. Jednalo se o to postavit darwinismus na materialistické, experimentální a vědecké základy a zbavit eugeniku zbytků "idealismu". Začala však 5. pětiletka a k moci přišel Stalin. Byla to epocha všeobecné industrializace země, prvních politických procesů, hladomoru zorganizovaného za účelem prosazení masové kolektivizace v zemědělství, kontroly vědy a diskreditace západních odborníků. V roce 1930 byla Ruská eugenická společnost rozpuštěna. Velká sovětská encyklopedie v roce 1931 označila eugeniku za "buržoasní vědu", která je podezřívaná z "fašismu". ___ V závěru k srovnávacímu výzkumu Kolcov napsal (1922): "Eugenika má před sebou vysoký ideál, který dává smysl životu a ospravedlňuje oběti, a tím je vytvoření cestou uvědomělé práce několika generací člověka nového typu, dobyvatele přírody a tvůrce života. Eugenika je náboženstvím budoucnosti a má své proroky." Otázka zní - čím se liší od eugeniky dnešní genetika, medicína, nanotechnologie a jiné vědy, které nám slibuji dokonalého nesmrtelného člověka? A co bude s námi - normálními lidmi? ___ Dokument bohužel končí stejně nečekaně a rychle jako eugenika po nástupu Stalina. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Zajímavá biologická stránka sovětské ideologie. S nacisty a jejich výzkumem vzniká pozoruhodná komparace. 67%. ()

Reklama

Reklama