Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na městském úřadu pracuje zakřiknutý úředníček, který se domnívá, že mu zbývá pouze 14 dní života a tak se odvážně postaví svému byrokratickému řediteli. V době přípravy a natáčení bylo o filmu v dobovém tisku psáno převážně pod titulem "Mezi zemí a nebem", vyšal tak i záznam ve Filmovém přehledu. Na úvodním titulku v originálním negativu i kopii je titul "Mezi nebem a zemí". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

fragre 

všechny recenze uživatele

Mírné navážení se do režimu skrze kritiku byrokracie, neb tento režim se proklamoval jako nový a jiný (a proti byrokratismu slovně bojoval) a přitom využíval kdekterý mocenský mechanizmus předešlých režimů, a byrokracie součástí tohoto mechanismu moci je. Otázkou je, zda taková povolená satira v mezích zákona, není jen prostředek ke kanalizaci občanské nesranosti. Na druhou stranu věznice byly v té době ještě plné politických vězňů a jen pětiletku před tímto filmem se věšelo, takže ….. Co však činí tuto věc koukatelnou ještě dnes jsou herecké výkony Růžka, Sováka , Brodského a spol.,kteří excelují v situacích, které byrokracie plodí dodnes. A to náměstí, které se zde objevuje, je zřejmě v Pelhřimově. Slabé, ale tři *. ()

GIK odpad!

všechny recenze uživatele

5:45 – Brodský: skrytá ruka. 7:48, 9:39 – globus. 48:25 – Brodský si hraje s globusem. 1:05:38 – propaganda s pípací družicí Sputnik. Pípá hezky. 1:07:12 – merkel sign (František Šlégr). 1:12:44 – točící se zeměkoule. Ta ale fofruje! 1:13:50 – zeměkoule trochu větší. Fofruje furt! Návštěva nebe – trapárna. Zesměšnění Pána Boha – odpad! Jakési slaboučké výkony herců. Několikrát jsem u toho usnul. Totální nesmysly: osm lidí jede ve skleněném pohřebáku z Pelhřimova do Prahy. No nic naplat – scénář napsal Brodský – to muselo dopadnout blbě. Jediné plus: neokoukaná Landová. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Podľa scenára Podskalského a Brodského vznikla satira na byrokratický aparát na úrade, na škodu veci je, že druhá polovica sa dostáva do závozu a kazí dojem. Navzdory tomu vzniklo zábavné dielko, zaujímavým poznatkom je skutočnosť, že už 10 rokov po komunistickom puči sa natočila komédia, ktorá pranierovala byrokratizmus a plánované hospodárstvo. Prvý komentár. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Satiristická komedie z roku 1958. Scénář napsali pánové Brodský a Podskalský.První jmenovaný si zahrál hlavní roli a druhý jmenovaný ji režíroval. Na svou dobu velmi odvážný počin. Film je obsazen takovými esy jako jsou : František Smolík, Martin Růžek, Ladislav Pešek, Josef Bláha, Stella Zázvorková, Lubomír Lipský, Zdeněk Řehoř, Miloš Kopecký, Jiří Sovák a další. Film byl uveden v ČT 12.12.2010 u příležitosti 90. výročí narození Vlastimila Brodského. Natáčelo se v Pelhřimově na náměstí. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Kde nice není, ani herci neberou. Zdeňku Podskalskému bohužel v jeho debutu chyběla pevná režijní ruka, která by povýšila slabou dobovou satiru - tak jak se to povedlo Martinu Fričovi se Zaostřit, prosím!. Nepovedený scénář navíc Podskalský překvapivě spáchal s představitelem hlavní role Vlastimilem Brodským. Ten si sice drží svůj herecký standard, ale jednu hvězdu dávám hlavně kvůli jiným spolehlivým jménům ve vedlejších rolích, díky nimž jsem se alespoň párkrát pousmál - Miloši Kopeckému, Lubomíru Lipskému a především Jiřímu Sovákovi. 20 % ()

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v Pelhřimově. (skudiblik)
  • V době přípravy a natáčení bylo o filmu v dobovém tisku psáno převážně pod titulem "Mezi zemí a nebem", vyšel tak i záznam ve "Filmovém přehledu". Na úvodním titulku v originálním negativu i kopii je titul "Mezi nebem a zemí". (lausik)

Reklama

Reklama