Reklama

Reklama

Un-Go

(seriál)
Trailer
Japonsko, 2011, 4 h 24 min (Minutáž: 24 min)

Epizody(11)

Obsahy(1)

V poválečném Japonsku, kdy se národ stále ještě zcela nevzpamatoval z politických změn a celou společností zmítá nervozita, zůstává jediné – trestná činnost. Díky tomu se na kriminalistické scéně vyjímá i několik notoricky známých jmen stojících na straně dobra, či naopak na straně zla. A právě jedním z těch kladných hrdinů, kteří pasou po právu a spravedlnosti, je i mladý a talentovaný detektiv jménem Shinjurou Yuuki. Shodou okolností se s ním však divák seznamuje v době, kdy ho noviny nechvalně přezdívají „poraženým detektivem", a to jen proto, že se podle obecného mínění ve svých dedukcích neustále mýlí. Na druhou stranu však jeho starší kolega Kaishou Rinroku, jehož informační systém již mnohokrát pomohl policii při vyšetřování, je brán jako vítěz a skutečný detektiv. Jenže je tomu opravdu tak, nebo je jen pravda pokaždé zametána šikovně pod koberec? Yuukiho výhodou a silnou zbraní v řešení případů je, kromě jeho vlastních schopností, i jeho asistentka Inga – drobná dívka s hadíma očima a nadpřirozenou schopností přimět kohokoliv pravdivě odpovědět na jednu jakoukoliv otázku. Jenže k čemu to, když není žádoucí, aby se pravda dostala na světlo světa? (EMIA)

(více)

Recenze (5)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Sherlockoidní detektivky zná každý. Za pomoci Poirotovy šedé kůry mozkové či Holmesových neotřesitelných deduktivních schopností řeší se případy spletité více a ještě více. Třebaže pomocníci umí obstojně střílet a Sherlock ovládá umění zápasu, zdolávají zločince spíše pomocí intelektu a lstí. Takový Yuuki Shinjurou se od nich příliš neliší, snad krom toho, že jeho případy bývají méně složité, jeho dedukce jakoby se někdy trefovaly spíše náhodou do správných závěrů, od každého podezřelého má navíc možnost si vynutiti odpověd na jednu libovolnou otázku a o pravdivosti této odpovědi nemusí pochybovat. Také neoplývá příliš velkým charismatem, nepěstuje kaktusy, nenudí se, není stará panna, nehraje na housle, nemá neviditelnou manželku či 312 fóbií. Jen jednu, později dvě prapodivné asistentky, které umožňují scénáristovi, aby si ulehčil práci a nechal skrze ně Shinjurovi posílat důkazy a informace, které jej poměrně rychle směřují k odhalení pachatele, aby byl vždy a znovu oloupen o slávu a svět o pravdu, již nahradí společensky přijatelnější lež. +++++ Paranoidní povaha mnoha anime, futuristické a magické prvky zase jednou zaplevelují jinak bez obtíží konzumovatelný detektivní žánr. Vidím v tom především hormonální přípravky pro zvýšení atraktivity, hloupé divácké feromony. Druhým účelem je zřejmě jakási politická a etická výchova mladého diváka, ta ovšem trpí neskutečnou naivitou, ale i neschopností se srozumitelně vyjádřit. Seriál sice jakoby ukazoval složitou povahu reality, ale ve skutečnosti dělá něco docela jiného. Odhaluje "skutečnost" tak, že odstraňuje jednoduchou konstruovanou lež a nahrazuje ji jednoduchou pravdou (alespoň pravdou v tomto fikčním světě). Složitost zdejšího světa nespočívá v komplikovanosti odpovědí, ale ve složitosti jejich získání - odpovědi samy jsou primitivní. +++++ Snad bych se tím ani neměl zabývat, jenže... Un-Go to obsahuje. Ikoničtí detektivové prostě vyšetřovali zločiny, případné přesahy k politice, morálce atd. jsou u nich spíše dílčí. Shinjurovy osudy o těchto tématech zřejmě leccos vypovídat mají. Jenže se jim to nedaří, přičemž Un-go neumí tento nedostatek ničím nahradit. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí první episody: Větším blbost... :-) Věštím něco na úrovni Umineko no Naku Koro Ni. I když, možná ještě horší, protože mi chybí silné charaktery. Uvidím za týden :-) druhá ep: blbost stále trvá? zkusím tomu dát ještě 3-4 díly a schrastím nějaký zajímavější komentář. P.S. Umineko bylo zajímavější. P.P.S. Na anidb se hádají, že je to kvalitní show, protože to obsahuje hromadu konspirace a další věci. To může být pravda, neberu jim to, jen to nedokáží podat tak, aby mě to zaujalo. Zlatej GiTS. Shlédnuta třetí episoda: Máme tu tentokrát velmi záhadnou záhadu nejzáhadnějších záhad. Až na to, že prvních 12 minut je -naprosto o ničem-, poté vyvstane otázka "co se tu stalo?" a (nežertuji) během 5 sekund mi to bylo naprosto -jasné-... Dost velké zklamání, že to tak nakonec opravdu dopadlo... Episoda ke konci urychlována a posouvána, protože to byly jen nezáživné kecy. Vidím to na další 2 ep a jestli se to nezlepší, konec... Abych řekl na závěr dnešní ep aspoň něco kladného: díl nemá hodinu, jen 22 minut ^_^ Čtvrtá episoda? Konečně něco logičtějšího a smysluplnějšího. Dnes jsem se ani tak nenudil. Příběh z třetího dílu byl dovršen a skončil opravdu "zajímavě". Stále nic super duper, ale pokud by tam v dalších 2 dílech nastartovala další příběhová linie, mohlo by to seriál zachránit. Aspoň trochu. Pátá episoda za mnou a výsledek? Hurrá! konečně zvrat! Detektiv se spletl a vše se obrátilo k lepšímu! :-) Konečně to bylo akční a zábavné a ... počkat, vy si myslíte, že si vymýšlím. A máte pravdu. Totálně nudná a totálně -necelistvá- a opět -nelogická- episoda... Sh*t toto. Ještě jedna ep a přestanu koukat (zhodnotím jako celek). Prozatím dávám dvě.... a vlastně... proč dvě, když na tom není -nic- zajímavého. 1 hvězdu to dostane... [19.1.2012] Bez jakékoli touhy se koukat na další díly, končím. 25% ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

Používání superschopností u vyšetřování nemusí ještě nutně značit línou detektivku, ale tady si u toho nejsem moc jistá. Ona totiž není schopnost jako schopnost a když už se určí nějaké její pravidla, tak by se aspoň měly dodržovat. Tedy když můžu položit jednu jedinou otázku, na kterou mi subjekt musí odpovědět, ať už chce nebo ne, nemůžu na něho pak vypálit takových otázek dvacet. Hlavní hrdina je takový Captain Obvious, protože všichni okolo něj jsou očividně slepí, a Inga je když už nic tak aspoň originální. Animace se trefila do mého vkusu, soundtrack nevýrazný, opening snesitelný, ending mě překvapivě z nějakého důvodu přímo uchvátil (to bude tím songem). Ve výsledku tento kousek není nic převratného, ale už jsem viděla daleko, DALEKO horší "detektivní anime" 4/10 ()

Five By Five 

všechny recenze uživatele

Malý, roztomilý chlapec s čiapkou a rukavicami ako panda, ktorý sa mení na dospelú ženu... Možno sen mnohých japonských spevákov, ale prečo tu? ... toto bolo prvé, čo mi tu vadilo - no nakoniec asi najmenej... ()

DExUS

všechny recenze uživatele

Na to aby som zistil či sa mi anime páči alebo nie musím obyčajne vidieť prve dve epizody aby som posúdil či budem pokračovať. Toto anime ale nepatrí k tomu čo by som chcel naďalej pozerať. U prvej epizody som sa síce moc nenudil ale to len preto že som čakal každú chvíľku nejaké "WOW" , ale to sa nedostavilo. Druhá epizoda bola ešte slabšia ako tá prvá, Hodnotiť nebudem pretože to nemám pozreté celé a z dôvodu nezaujmavosti to ani nedopozerám. ()

Reklama

Reklama