Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chlapectví je výjimečný film. Příběh o dospívání jednoho obyčejného kluka chtěl režisér Richard Linklater (Před soumrakem, Před půlnocí) natočit co nejpoctivěji, i proto na něm pracoval dvanáct let. Každý rok, na tři až čtyři natáčecí dny, se sešla tatáž sestava herců a tvůrců, aby natočila další střípek do jedné životní mozaiky. Výsledkem je snímek, který je neobyčejný svou obyčejností a také tím, jak neuvěřitelně pestrou škálu emocí dokáže ze svých diváků vydolovat. Mason (Ellar Coltrane) je sympatický šestiletý kluk, který po rozvodu rodičů žije se starší sestrou Sam (Lorelei Linklater) a mámou (Patricia Arquette). S tátou (Ethan Hawke) se ale obě děti pravidelně vídají a mají s ním kamarádský vztah. Taková je Masonova výchozí životní situace, z níž se vydává vstříc pubertě, dospívání a dospělosti. Po cestě míjí spousty známých a přátel, prvních a druhých lásek, konfliktů a usmiřování se sestrou a matkou a dalších životních křižovatek, které všichni tak důvěrně známe. (CinemArt)

(více)

Recenze (867)

Nach 

všechny recenze uživatele

Chlapectví je opravdu kvalitním filmovým počinem, u něhož obdivuji ten dvanácti roční elán natočit takovýhle uvěřitelný film o jednom tradičním dospívání. Je to příběh melancholický a melancholické filmy já rád. Ovšem zde jsem měl největší problém se stopáží. Dvě hodiny a tři čtvrtě bylo na mě prostě moc. Ano, chápu, že těch dvanáct let se muselo nějak projevit, ale i tak se prostě některé vztahové kličky opakovaly a to mě již mírně nudilo. Hlavně ve druhé polovině. Přesto však nelituji za zhlédnutí tohoto snímku a jsem rád, že dlouholetá snaha byla po zásluze odměněna cenami i diváckou přízní. 70% ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Moc moc jsem se bál, že napíšu něco ve smyslu "Ten film není špatný, ale tahá to spíš kvantitou, než kvalitou. Ale Linklaterovi to za trilogii přeju..." Komu to nesedne si to určitě myslet bude a dost lidí věřím tohle dílko ani nedokouká, plně to chápu, ale mne to sedlo, mne to tak moc sedlo. V tolika věcech jsem se v tom viděl. Ne že by mi to kdovíjak vidělo do hlavy jako Dostojevkij, ale bylo to parádní studií věrné svému názvu. Díky za takovéhle filmy. Trochu jsem se bál, že se z toho stane Gayhood nebo Plottwisthood, ale nic takového se bohudík nestalo a je to dobře. [b]9/10[/b] ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý snímek, jak se člověk postupem vyvíjí. Změna je život a každá zkušenost je k něčemu dobrá. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Film s tak dlouhým časosběrem (12 let) si zaslouží opravdu uznání a je pravdou, že to bylo velice zajímavé sledovat. Bohužel krom zajímavé formy a zajímavých herců tu nebylo nic moc nad čím bych se měl rozplývat. Dal bych i čtyři hvězdy, ale občas měly některé dialogy tendence vypadat nuceně a nepřirozeně a to mi hodně vadilo. Je to zajisté pěkný film, který není hloupý a dokáže diváka zaujmout, ale mám pocit že každému to stačí jen jednou. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jestli se ten film točil skutečně 12 let, považuji to jako plus. Ale koukat se 2,5 hodiny na film, ve kterém vyrůstá chlapec, mi příjde jako ztráta času. Ok, jsou tam zajímavé momenty SPOILER (muž, který jim v minulosti opravil část baráku, se rozhodl, že začne studovat a nakonec docela dobře vystudoval) KONEC SPOILERU. Ale celý ten zbytek, je neskutečně natahovaná nuda. Chápu, že je to o dospívání obyčejného kluka, ale přesto by to chtělo nějaké větší oživení příběhu, aby to nevypadalo, jak sestříhané minuty ze seriálu Ulice. Na závěr: Snahu cením, pár části taky, ale víc jak 2* nedám. ()

apacka 

všechny recenze uživatele

Typické. Všichni mluví o filmové revoluci a já vidím akorát relativně (!) originální časosběrný snímek s několika dobovými symboly (lépe řečeno jejich sledem), které pohříchu působí spíš jako poplatné gagy. Je mi to trochu líto. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Při Linklaterovi stáli všichni svatí, když se mu tento projekt podařilo dotáhnout do konce. Formální stránka jasně převládá, což ovšem v tomto případě vůbec nevadí. Chlapectví je totiž především oslava samotného filmu jako média, které jako jediné dokáže člověku zprostředkovat plynutí času. Avšak narozdíl od předchozích časosběrných snímků, jejichž forma byla výhradně dokumentární a tak film svazovala do pozice především mechanické reprodukce reality, Linklaterovo Chlapectví poprvé naplno využívá fikci, která se sice drží hranic reality, nicméně uvnitř těchto hranic se může pohybovat volně - tedy umělecky. Linklater film konečně osvobodil od pout, které ho svazují od samotného počátku - pout věku technické reprodukce. Film dosáhl konce svého chlapectví, je čas vstoupit do dospělosti... ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Linklater umí natočit hezké záběry a měl štěstí, že se mu to povedlo za dvanáct let udržet pohromadě. Nicméně je to za cenu toho, že Mason je jenom prázdná skořápka, do níž se každý může naprojektovat, aby mu film sednul. Kvůli tomu také neprochází žádnými závratnými události, ale těmi nejběžnějšími zkušenostmi, od šikany, přes brigády po první lásky a rozchody. Do Masona ale vůbec nevidíme, nenabízí nám žádné emocionální pouto. Je to jak Strom života zbavený filosofie o životě a pocitového pnutí v aktérech. V případě klasického natáčení s make-upem nebo obsazováním různých lidí do různých věků by si všichni stěžovali, že je to nevýrazná nuda. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Poctivé čtyři hvězdičky. A kdyby to nemělo brutální dvě a půl hodiny, tak bych uvažoval o plném počtu. Zaprvé to totiž byl hodně zajímavý příběh s realistickými charaktery. Zadruhé pro to samozřejmě hraje ta neopakovatelná forma, kterou Linklater zvolil, a která udělala z tohohle projektu něco víc. 80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vytecna myslenka, rozprostrit nataceni do dvanacti let a zmapovat tak zivot jedne rodiny. To je jednoznacne nejvetsi deviza filmu. Reziser tak mel spousta casu zapracovat na scenari (ten skutecne mohl trochu vice gradovat, nejdramatictejsi z celého filmu bylo vlastne jen druhé manzelstvi) a dialozích, které byly trefne a vtipne. Ocenuji, ze se tvurci opreli i o urcite neduhy zivota a politiky USA. Herecke vykony prirozene, dcera rezisera v roli Samanthy ale byla uzasna, zvlast v detstvi. Stopaz utece jako voda, doporucuji pro vsechny, kteri maji radi filmy o obycejnych lidech. Videno v ostravskem Minikine, 63 divaku-velmi ucuranych:-). ()

campix 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný projekt, který zatím nemá ve filmovém světě obdoby. Žádný jiný film nemapuje dospívání hlavního hrdiny, tak jako Chlapectví. Natáčeno po 12 let bez žádných castingových změn nebo masek. To je věc co mě nejvíc štve na filmech, které mapují větší časovou dekádu, že často selhávají v maskách. Další sympatická věc na chlapectví je, že se naprosto vyhýbá všem klišé týkajících se dospívání. Neuvidíte zde žádnou první pusu, lásku a další takovéto velké momenty dospívání a přesto film nepřestane bavit a odsýpá přímo náramně. Zábavné je taky podle jistých výdobytků doby a lehkých náznaků poznávat o jaký rok se přesně jedná. To ve spojení s kvalitním soundtrackem. Projekt, který stojí za to vidět. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Film jsem nedokoukal... vydržel jsem to skoro hodinu a tak jsem se chtěl zeptat, v tom filmu se bude i něco dít? nebo to je jenom taková jakože patetická pohlednice z výletu na Milešovku? Možná tomu dám někdy ještě šanci a zatnu zuby dokoukám a zjistím, že je to nejlepší movie ever... prozatím ale ee ()

Morzael 

všechny recenze uživatele

Svou časosběrností je to jistě výjimečný film, který má svou unikátní autenticitu. Vlastně i příběh se drží celkem při zemi, až na pár nepříjemných twistů, což na jednu stranu působí reálně, ale na druhou to znamená v podstatě už mnohokrát provařené motivy. Zajímavý projekt, který mě na podívání rozhodně bavil, ale že bych v něm viděl něco převratného, to bohužel ne. ()

Gabbo 

všechny recenze uživatele

Nejúžasnější na tomhle filmu je ta obyčejnost.. Ne filmu jako takového ale jeho děj v podstatě dokumentuje dospívání normálního kluka. Bez žádných vyumělkovaných zvratů, tragedií a podobně. Děj plyne pomalu a veškeré emoce jsou tak nějak přirozené. Naprosto originální nápad, chtělo to kus odvahu sebrat se a jít natáčet něco 12 let, bez scénáře. Já už se teď těším na další projekcí, protože tohle není film, který bych chtěl vidět jenom jednou! ()

Matrinx 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je nejzajímavější ten samotný fakt, že se natáčel během 12cti let a tak ke stárnutí herců nebyli použiti žádné digitální nebo kosmetické nástroje. Ale jinak... Řekl bych, že je stejně zábavný jako prohlížení si fotoalba neznámé průměrné rodiny, které pořídil (opět) průměrný cvakálek. Mě ten příběh nedokázal "strhnout". Plus má za dobrý výběr hudby a za odkazy na Harryho Pottera a Star Wars (ted už víme, že new new trilogie bude! :D). ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Len Linklater vie natocit film s beznymi dialogmi beznych ludi o ich dennodennych beznych problemoch, tak aby sa bezny divak neunudil k smrti :) A vidiet ako Boyhood ako vstup do novej serie, ktoreho dalsim pokracovanim bude Manhood? Beriem vsetkymi desiatimi :) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě banální dobrodružství jednoho chlapce - kaleidskop obrázků, které dokumentují jeho cestu dětstvím a loučí se s ním na prahu dospělosti. Leč forma vyprávění je převelice interesantní: Připomene vám vaši vlastní cestu, když vám dá opravdovostí, hloubkou a emocemi svého sdělení pocítit neúprosný běh času - neboť v průběhu dlouhých dvanácti let sledujete STÁLE STEJNÉ HERCE ... díky neobyčejné trpělivosti režiséra, který dokázal čekat. ()

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Linklater chce točit 20 let

Linklater chce točit 20 let

30.08.2019

Trvalo to 12 let, než režisér Richard Linklater (Před úsvitem) dotočil svůj snímek Chlapectví. Nyní se tvůrce chystá tuhle metu překonat, svůj další film, adaptaci muzikálu Merrily We Roll Along,… (více)

Co chystá Richard Linklater?

Co chystá Richard Linklater?

31.08.2016

Král nezávislého filmu loni bojoval o Oscary s Chlapectvím, letos nám nadělil komedii Everybody Wants Some!! a už má v plánu další film - drama Last Flag Flying. Někteří z vás správně poznali 11 let… (více)

Co nás čeká po Chlapectví?

Co nás čeká po Chlapectví?

26.02.2015

Letošní Oscaři byli velkým kláním mezi Birdmanem a Chlapectvím. Vítězem se nakonec stal stárnoucí okřídlený superhrdina, Richard Linklater ale rozhodně nemusí chodit Hollywoodem se svěšenou hlavu.… (více)

Reklama

Reklama