Reklama

Reklama

Občan Karel Havlíček

  • Československo Občan K. H. Borovský
všechny plakáty

Obsahy(1)

O Havlíčkově významu pro dnešek. Záznam z vysokoškolské rozpravy mezi profesory a studenty na téma osobnosti pana K. H. Borovského. Karel Havlíček Borovský, pseudonymem Havel, vlastním jménem Karel Havlíček, (31. října 1821 Borová u Přibyslavi – 29. července 1856 Praha) byl český básník, novinář, ekonom a politik. Je považován za zakladatele české žurnalistiky, satiry a literární kritiky. Literárně bývá řazen do realismu, politicky pak patří k tzv. 2. generaci národních buditelů. Přídomek „Borovský", kterým často podepisoval své články, je odvozen od jeho místa narození - ve vesnici Borová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(DČKIII - dok.) Pro vnímavého diváka o mnohém vypovídající zaznamenání diskuze studentů s přednášejícím na FF UK, kdy je dobré vnímat předmět sporu - neodsouzení Havlíčka za protivládní texty - jako možnost k vyjádření se o šedesátých letech a dobovém politickém kontextu vůbec. Stihne se probrat řada témat - procesy, skrytost systému, který je jinak totalitní, zmínka o přeměně života, byť sebelépe míněné, jako idyle, problematika mučednictví... Zamrzí ale, že u žádného z nadhozených se nejde do hloubky. Působivost podtrhuje závěrečná montáž, která střídá jízdy po prázdných lavicích s obrazy i knihami Havlíčka, Ježíšem na kříži v kostele ad., přičemž na pozadí v komentáři mimo obraz zní dva hlasy - "Havlíčka" a "Soudce", k čemuž se v závěru přidá vypravěč s kontextualizujícím doslovem. Škoda, že se po odvážných dokumentárních počinech ze "zlatých šedesátých" Jireš v normalizačním období uchýlil k životopisům skladatelů, tedy ke konformní jistotě, když i svými hranými narativními filmy dokazoval, že umí diváka znepokojovat a vyvolat diskuzi. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 3/10 ... Vizuální stránka: 3/10 ... Soundtrack: 3/10 ... Didaktický potenciál: 3/10 ... Celkový dojem: 3/10. Tento film se opravdu nepovedl. ()

Reklama

Reklama