Reklama

Reklama

Žena se nastěhuje k výstřednímu zoologovi, aby mu pomáhala s výzkumem. Když ale vědec zmizí, jeho opice začnou být pěkně agresivní. (Netflix)

Recenze (27)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Profesor Steven Phillip spolu s asistentkou z rady študentov, Jane, vykonáva na odľahlom vidieku pokusy na opiciach. Jedným z hlavných "objektov" na sledovanie je šimpanz menom Link. Jeho spočiatku priateľské, priam humorné správanie časom vykazuje nevýdanú agresiu. Situácia sa ešte viac vyhrotí po nečakananom profesorovom odchode. V blízskosti Linka už nikto viac nie je v bezpečí. Tobôž mladá asistentka. Miestami nebavilo, miestami bavilo. O mimoriadny filmový zážitok sa síce nejedná, no musím uznať že "Link" nie je zlým thrillerom (rozhodne nie hororom, lebo ako som sa už milión krát vyjadril, z môjho pohľadu samotná myšlienka nestačí). Nič podobné ako mimoriadné gore neočakávajte. Sekvencie zla sa síce v záverečnej polhodinke objavujú pomerne často, no vsetko prebieha v norme, bez krviprelievania. "Pointa"? Dnes už sa nedá veriť ani žiadne opici (ani tej po chlastačke, ani tej čo máte po svojom boku :D). Vďaka originálnemu príbehu a záveru - 60%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hoci rád píšem poviedky s vraždiacimi zvieratami a hoci rád pozerám filmy s vraždiacimi zvieratami, o existencii Linka som sa dozvedel až vďaka Eraserhead666 v roku 2017. S nadšením som si ho zohnal a i keď nejde o nič vyložene nadpriemerné, rozhodne to nie je žiadne béčko a som veľmi rád, že som to videl. Starodávny zámok pri večne rozbúrenom mori, spenené vlny, škrekot čajok, okolo lesy a malebné anglické dedinky a po vidieku behajúce svorky útočných psov, to všetko sú ingrediencie, z ktorých režisér vytvoril kus skvelej atmosféry. A evidentne si povedal, že keď už platí opice a cvičiteľov, tak dá primátom skutočne poriadne veľký priestor. A dal. Opica kam len pozrieš. S ľudskými postavami je to bohužiaľ už o poznanie horšie – Elisabeth Shue ešte ako tak fajn a Terence Stamp diabolský, ale z prvej sa čoskoro stane tradičná hororová dievčenská potenciálna obeť a Stamp je len z úvodu a potom zmizne. Troška tomu ubližuje aj scenár, ktorý ukazuje opice miestami s až prehnane vysokou inteligenciou (profesor s nimi síce robil experimenty, ale nezachytil som jediný, ktorý by vysvetľoval zničenie napr. telefónneho spojenia). Samostatnú kapitolu tvorí psychedelická hudba Jerryho Goldsmitha, ktorá je absolútne WTF a absurdne obskúrnym spôsobom úžasná (zároveň však bohužiaľ zľahčovala krvavé scény). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Studentce Jane se podaří získat místo asistentky u doktora Stevena Phillipa, který se věnuje výzkumu šimpanzů. Ve skutečnosti ale má být spíše hospodyňkou v jeho odlehlém sídle na mořském pobřeží. Jane to však nevadí a ráda vstoupí do letní prázdninové služby. Nejstarším šimpanzem v domě je Link (hraje ho ovšem orangutan a výborně), který byl kdysi vycvičen v cirkuse. Když zjistí, že doktor ho chce nechat odvézt (a utratit), stane se z něj mašina na zabíjení. A obětí není vskutku málo! Ocenit je třeba skvělé výkony opic! Jedna z děsivých scén je s rozzuřeným psem, napětí mají scény pronásledování obětí Linkem. Elizabeth Shue je sympatická, ale občas se chová hloupě, až se jeden diví, že nakonec vše zvládá. A nebýt zvědavého Linka, předvedla by se nejspíš v rouše Evině. Výborná kamera sleduje dění také očima opice, Goldsmithova hudba skvěle navozuje chvíle bezstarostné i ty, kdy jde o život. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Po Čelistech a Cujovi nejlepší "zvířecí horror"... zatraceně úderné dílko, kde si nemůžete být jisti, odkud na vás opička vyskočí. :-) ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Na filmy z ranku Animal Attack moc nejsem. Film mi byl ale doporučen uživatelem HorrFi tak jsem ho prubl. Líbilo se mi, že je film celkem originální a místy nabídne i nějaký to napětí. Též si cením, že jde o živý opice a né o animaci jak tomu bývá zvykem u novodobějších filmů z tohohle ranku. Na druhou stranu nejde o film, kterej by mě bavil natolik abych mu mohl dát víc jak 3 hvězdy. Na můj kus to bylo zbytečně dlouhý. Určitě bych to o pár minut zkrátil. Každopádně si tvůrci zaslouží můj respekt. Točit s lidmi je jedna věc. Se zvířaty to musí být mnohem těžší a to ikdyž jsou vycvičený. I přesto, že mi film až tak nesedl jsem rád, že jsem ho viděl. Takže dikec HorrFi. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Franklin natočil hodně dobrý film, a zároveň takový nezvyklí. Vraždící opice bych se nebál říct jsou poměrně častým jevem ve světě hororu, jmenujme třeba Shadow of Kilamajro nebo Kongo. Tady je vše uděláno trochu jinak, tahle opice není jen tak obyčejná ale je zatraceně chytrá a toho později začne využívat. Je to sice takový bizarní film ale je prostě dobrý, sice hodnotím jen 3*, ale zatraceně silnýma. A plus k tomu má naprosto dokonalej hudební doprovod. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Určite pozoruhodný kúsok, ktorý je z polovice animal hororom z polovice mrazivým thrillerom so stupňujúcim sa napätím a postupne hustnúcou atmosférou, to všetko za tradične pôsobivého hudobného doprovodu Jerryho Goldsmitha. Orangutan Link je vážne úžasný a je radosť sledovať jeho takmer ľudskú mimiku, výrazy a gestikuláciu. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Napínavý zvířecí thriller, který stojí hlavně na prostředí a výtečné dvojici šimpanzů. Dneska by to odflákli digitálem, tehdy to byla stará dobrá zvířecí práce. Trošku nechápu, že jsem o tom filmu dodnes nevěděl. Kvalitativně někde mezi výborným Of Unknown Origin a filmovým Cujem 3.5* ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Profesor antropológie so študentkou zoologie v odľahlom vidieckom sídle robia experimenty na opiciach, hľadajú chýbajúci článok v evolúcii ľudstva. Nie, neiskrí to medzi nimi, o Jane má väčší záujem opičiak Link, ktorý ju sleduje pri kúpaní. Výkon mladučkej Elisabeth Shue v úlohe šikovnej študentky a jej súhra so zvieratami dopadla na výbornú. Tie opice majú skrátka herecký talent, najmä Link to hrá ako A. Hopkins. V tomto mrazivom trileri skríženom s atmosferickým animal hororom nie je núdza o napätie, ani o vtipné okamihy. Film je natočený za menej peňazí, ale dôstojne. Soundtrack zvýrazňuje príbeh a myšlienku. Zvieratá môžu byť akokoľvek skrotené, pre človeka stále predstavujú určitú hrozbu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Já jsem si celou dobu při pohledu na Linka říkal, že to prostě není možný, že takhle šimpanz nevypadá. A on to skutečně šimpanz nebyl, byl to orangutan. Což ale nijak nesnižuje jeho herecký výkon, který je prostě úchvatný. Film na něm stojí a díky němu je prostě nádhera ho sledovat, i když konec je takový zbytečně symbolický a rychlý. Dobrý teror. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Bizarní kousek od „australského Hitchcocka“ Richarda Franklina, u kterého nevíte, jestli se máte bát, nebo se smát. Postupná proměna roztomilého a hravého šimpanze ve vraždícího psychopata je vskutku podivná. Jeho pyromanské choutky začínají naprosto nevinně (kouřením doutníků a ohříváním telefonů v mikrovlnce) a vrcholí požárem celého domu. Primátovy zprvu nevinně vyhlížející pohledy sice pak v kontextu s nadcházejícím děním začnou působit docela mrazivě (např. když šmíruje sprchující se Elizabeth Shue), ale jindy se nezbavíte dojmu, že je to pořád tentýž roztomilý a hravý šimpanz, legračně pobíhající po domě (pardon, ve skutečnosti je to vlastně orangutan přebarvený načerno). Goldsmithova zvláštně zvolená hudba, jak z nějaké cirkusové atrakce, z toho pak místy dělá spíše hororovou grotesku. Finále je každopádně po vizuální stránce zmáknuté na jedničku. Na Franklinovy Roadgames to ale nemá. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Inteligentní, ale béčkový film mého mládí v dobách VHS na který se znovu rád po letech podívám. Filmy o opicích mě vždy velmi fascinovali, ať už to byl Projekt X nebo Planeta opic , asi proto, že k nim mám velmi blízko :) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak toto mam rad - rozburene more, hned vedla zamok ci kastiel ci co to bolo, film sa odohrava v UK, takze nechybaju ani ich dedinky. no a do toho pokusy na opici, ktore sa ale vymknu kontrole. Elizabeth Shue bola vyborna, Terence Stamp /Teorema/ mi tu nic nehovoril. No a zase LiVentura nesklamal, ten asi neda dohromady ucelene suvetia, ktore logicky na seba nadvazuju a davaju uceleny smysel. Ako vzdy ostal len pri slaboduchom : "Po Čelistech a Cujovi nejlepší "zvířecí horror"... zatraceně úderné dílko, kde si nemůžete být jisti, odkud na vás opička vyskočí. :-) ". Takto aspon viem, koho si dlhodobo nedam do oblubenych : 64 % ()

TO 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý thriller. Profesor zkoumá na šimpanzech vztahy mezi lidmi a opicemi. Šimpanz Link je nadmíru inteligentní a čím dál nebezpečnější, o tom se přesvědčí studentka na praxi. Na konci filmu je Link už opravdu hustej vraždící šílenec. Moc pěkný, na mě možná trochu moc britský, ale 70% jako prd. A navíc opičák Link není jediný, kdo se rád podívá na svlečenou dvaadvacetiletou Elisabeth Shue. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vraždící, chladně kalkulující opičák v obleku majordoma vypadal tedy víc směšně, než hrozivě. Přes náročnou drezuru logicky nic moc nehrál (což po něm scénář zhusta vyžadoval) a s podobně malátnou (aspoň moc hezkou) Elisabeth Shue interagoval viditelně omezeně. Bizarní thriller na pomezí zvířecí komedie a hororu se u mě minul účinkem i kvůli výstředně hravé, ovšem nespolupracující hudbě Jerryho Goldsmithe. ()

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Můj první horor tohoto typu. Tedy - kde zabiják není člověk, ale zvíře. Slyšela jsem o Čelistech (kdo by ne), jenže moje panická hrůza z tohoto tvora mě nedovolila film vidět. A pak Cujo. Toho jsem četla, a nedovedu si jej představit v podobě jiné, než knižní. No a pak je tu Link. Opičák, co má za ušima. Nenápadné dílko, které by zasloužilo být vidět. Osamocený dům, atmosféra, že by se dala krájet. Ten opičák by strčil do kapsy polovinu Hollywoodu. Pan Herec. Vážně z něj šel strach. Hudební podkres a Elisabeth se postarali o zbytek. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

“Throwback Thursday #30” - Na Netflixu jsem objevil starý horor z osmdesátek s názvem Link. Ačkoliv nejsem fanda zvířecích hororů, film jsem si pustil. Jak je tam Terence Stamp jako weird doktor, zabývající se studiem primátů, je to celkem zábava. Ale s jeho zmizením se děj omezí jen na Elizabeth Shue a dva opičáky a ta postupná gradace a závěrečné vyostření konfliktu s orangutanem mě fakt nebavila. Zejména kvůli té debilitě, kdy je z orangutana vyloženě mastermind, který kalkuluje a nejedná vůbec pudově. Finální střetnutí je neskutečně zdlouhavé. Snímku se však nedá upřít unikátní spolupráce s lidoopy, díky čemuž je jejich “herectví” vcelku uvěřitelné. 2* ()

Reklama

Reklama