Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Craig (Ice Cube) je obyčejný mladík, kterého propustili ve čtvrtek z práce, protože kradl krabice ze skladu. V pátek ráno se proboudí, ale to ještě neví, že ho bude čekat jeden z nejpodivnějších dnů jeho života. Se svým trhlým kamarádem a drogovým dealerem Smokeyem (Chris Tucker) se flákají na verandě Craigova domu místo toho, aby Craig hledal práci, jak mu otec nařídil. Oba posedávají a kouří marihuanu, když v tom přijede Smokeyův dodavatel zboží Velký Červ a chce po něm peníze za prodané zboží, ale Smokey mu řekne, že už to z Craigem všechno vykouřili. Velký Červ se naštve a vyhrožuje, že jestli ty peníze nebudou mít do deseti hodin, pak je oba zabije. A tak začíná honba za penězi pro záchranu života. Dokáží Craig a Smokey sehnat peníze a uniknout smrti před Velkým Červem? (Káronoš)

(více)

Recenze (51)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nudný, bezduchý, rádoby komický recept na čo "najefektívnejšie" zabitie času celodenným nič nerobením. Pokiaľ ste teda zrovna nezamestnaný gangsta Američan s hopsajúcim Cadillacom a žijete na predmestí kalifornského veľkomesta. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

No nechytlo mě to. Věrná ghetto atmosféra sice fajn, ale smát se moc čemu nebylo. Ice klasicky hraje tak že potřebuje dobrýho parťáka, jinak úplně vyšumí, jenže Chris Tucker jen přehrával jak d*bil. Ani pár dobrých charakterů (fotrák, nadržená sousedka, Deebo, k*kot s natáčkama) to nespravilo. Vidím proč je to kultovní, ale pro mě takhle v neděli večer celkem uspávačka, jen sezení na verandě o hovně. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Rok 1995 znamenal, že hlavné piliere žánru hood filmov – Boyz n the Hood / Menace II Society – už dávno vyšli a tiež, že tá najväčšia vlna násilia v oblastiach južného L.A., Compton, Watts, bola čiastočne preč. Tvorcovia, ktorí toto na filmovom plátne a v hudbe reprezentovali – Ice Cube, DJ Pooh, F. Gary Gray – si povedali, že by bolo konečne na čase pozrieť sa na tieto krvavé štvrte aj z pozitívneho hľadiska, čo sa po zhliadnutí tejto snímky niekedy javí až ako utópia. A nakoniec nečudo, že je Friday jeden z 20 najobľúbenejších filmov Quentina Tarantina. Toto je ultimátna časová kapsula, ktorá spolu s dvoma vyššie uvedenými filmami vytvára pravý portrét tejto mestskej džungle. Dôležité je však si tieto dva filmové protipóly spojiť, pretože realita obdobia aj prostredia bola na obidvoch stranách vzájomne poprepájaná a križovaná. Inými slovami a úplne zjednodušene – tie zlé dni vyzerali ako v Boyz n the Hood, tie dobré ako vo Friday. A keď si k tomu pridáš ešte aj albumy od N.W.A, dostaneš autentický, objektívny obraz černošských štvrtí Los Angeles v ranných 90. rokoch. --- Bonusy: Friday Straight Up --- ♪♫ (2014) (2015) (2017) (8.5.2018) (25.2.2019) (9.1.2021) (19.5.2021) (17.6.2021) (1.8.2022) (11.3.2023) ()

juta 

všechny recenze uživatele

Důvodem puštění Pátku je světově známý gif, který rád používám. :D Jinak mě film nijak zvlášť nezaujal. Ice Cube je slabší. Chris to zachraňuje, ale trochu přehrával. Možná to chtělo rychlejší spád. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Jedni ze dvou nejhorších černochů hrají v jedné z nejhorších černošských komedií, které nemají vtip, výkony ani námět. Proč jsem vlastně nedal odpad ? ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Taká poobedňajšia pohodička s mojím obľúbeným Cubom. Akurát pre nadšencov gangsta. Ale k objektivite zase treba povedať, že dieru do sveta Piatok nespraví. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

I nic nedělání může být zábavné, F. Gary Grayovi se to prvním filmem povedlo. Skvělá dvojice Tucker a Cube! ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Je to inscenovaný hrozně křečovitě. Postavy jako Ice Cubův táta jsou dokonce na hraně rasový karikatury (to mlaskání a sezení na záchodě má bejt jako vtipný?). Dokonce mi ani není jasný, jestli to měla být komedie nebo drama, protože zatímco Ice Cube se většinu času tváří jakože o něco důležitýho jde, Chris Tucker a postavičky okolo působí spíš jako "comic relief". Možná je to film, kterej mimo cílovku (mladej černoch z USA) nemá šanci najít svoje diváky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film od cierneho rezisera pre cernochov, nie pre cechoslovakov a ani pre Cechov a Slovakov. Nudny humor, a zas dalsi film, ktoreho US styl humoru je Europe vzdialeny snad na 1000 kilometrov, a nie na stovky. Chris Tucker nevie hrat, Ice Cube zas nema talent na humor : 40 % ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Otravný Chris Tucker (ale že extrémne), priemerný Ice Cube a skoro všetky postavy úplne zbytočné, tupo napísane aj zrealizované. Takmer žiadna scéna nerozosmeje a ani sám neviem prečo som nedal odpad. ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem o Pátku velký věci a měl jsem ho za kultovní řachandu i přes místní modré hodnocení, páč jsem zvyklej, že se čas od času objeví nedoceněná sračka, která ale funguje na svý vybraný publikum. Jenže Friday skutečně není nic moc. Není to film blbej, ale žánr komedie si moc nezaslouží, i když se tam Tucker celou dobu chová jako imbecil. V kombinaci s vážnějšíma momentama paradoxně veškerý komický vložky působí právě jako to navíc. Mně by přitom nevadilo hood drama střihlý absurditama, ale to by chtělo větší režisérskou váhu, než byl v tý době Gary Grey a rozhodně lepší scénář, než kterej spolu dokážou sesmolit Cube a Pooh. Pokud nesnášíte černošský filmy, pak pro vás následující věta nejspíš neplatí, ale: není to sice vyloženě špatnej film, je to nicméně pěkná nuda. Což je u komedie pěkně blbý. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

sklamalo...asi je to určené len pre černochov...na to že je to komédia som sa výrazne nezabavil, upišťaní černosi a černošky mi liezli maximálne na nervy a v podstate ten film je o NIČOM, nemá čo ponúknuť...v podstate sa pozeráte hodinu a pol doblba...neviem čo by som na tom vyzdvihol ale až taký prúser to zase nebol ()

Reklama

Reklama