Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1950. Zatímco někteří lidé budují s nadšením totalitní stát, jiní lidé z něho v hrůze utíkají. A někteří se ztratí. Tak jako se ztratila Jarmila, sestra lékařky Marie. Sice od ní přišel dopis ze Západního Německa, ale je adresován Marušce a tak Jarmila sestře nikdy neříkala. Tak začíná dramatický příběh scenáristy Václava Šaška Kráska a netvor 1950. Na začátku je jen skoro nedoložitelná pochybnost, pak intuice milující sestry a Marie se vydá po stopách. Víc prozradit nelze. Je to příběh napínavý, syrový a jde v něm o život a ne jen o jeden! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tak silná látka dostala jen podobu televizního filmu, navíc ,,ozvláštněného" zcela nefunkčními experimenty s dělením obrazu á la seriál 24 hodin, přičemž se nemohu zbavit dojmu, že tentokráte jde jen o jakousi samoúčelnou nápodobu. Kráska a netvor 1950 je zpočátku jakousi antitezí 30 případů majora Zemana, díky gradující a celkem originální druhé polovině však začíná být zápletka hodně thrillerová. Totalitní propagandě přisluhující Jiří Sequens st. byl ale prostě řemeslně trochu někde jinde než režisér Jiří Svoboda, dlužno však dodat, že Sequensovi poskytl režim prakticky neomezené prostředky, tudíž srovnávat epizody majora Zemana s tímto televizním filmem není moc fér... Každopádně příběh sériového vraha Huberta Pilčíka bych rád viděl znovu, ale jako nějaký hodně temný celovečerní film a v režii třeba takového Radima Špačka... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli, kdy se Marie setká se Sivokem, začíná napínavý psychothriller s nervy drásajícím napětím a ponurou atmosférou (při mnoha scénách v chalupě jsem si vzpomněl na režisérův opus magnum), aspirující na plné hodnocení. Úvodních čtyřicet minut je ovšem bohužel nevýrazná dobovka s několika zajímavějšími okamžiky (výslech StB). I tak se ale jedná o nadprůměrnou podívanou s (na TV poměry) solidní kamerou (i když časté využívání dělených obrazů pozbylo účinnosti) a výbornými herci (standartní Issová, netypicky obsazený Töpfer velmi mile překvapil). Jiří Svoboda se nezapře, i když až od poloviny. 70%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

SPOILER! ---- Václav Šašek a Věra Šašková napsali parádní scénář ve kterém se velkou mírou inspirovali událostmi padesátých let a zejména masovým vrahem Hubertem Pilčíkem. Ten v těch krutých časech kdy nejedna rodina hodlala zaplatit neskutečné peníze za převod a riskovala zastřelení při ilegálním přechodu hranice, vystupoval jako převaděč. V lesích se vyznal a v pohraničí žil. Místo ale aby lidi převedl přes čáru, vraždil je a zahrabával v lesích. Jejich majetek si pan nechával. Uprchlíky nikdo nehledal. V těch časech bylo lepší se k příbuzným co uprchli přes hranici raději nehlásit. Spousta lidí si tak myslela, že jejich blízcí žijí kdesi své spokojené životy a zatím jejich ostatky tlely ještě na české straně hranic v hlukokých lesích kam skoro nikdo nesměl. Spolupráce Pilčíka s STB nebyla zcela jasně prokázána, ale prý měl u sebe speciální povolenky k pohybu v hraničním prostoru. Jelikož skutečně odeslal onen dopis čímž udělal chybu a jelikož se v lesích začaly nacházet mrtvoly, šla po vraždách i klasická kriminální police. Pilčík chycen a uvězněn. Zjistilo se, že znuříval a věznil dvanáctiletou dívku, které na hlavů dával speciálně hlukově utěsněnou dřevěnou bednu aby nebyl slyšet její křik.... Než však došlo na soud, kde by mu stoprocentně hrozil provaz, zpáchal ve vězení sebevraždu. I ona sebevražda má však spoustu ale a tak se spekuluje, že jej STB odstranila sama. Těžko hádat jako roli hrál v jejích tehdejších ,,pastech'' na lidi, kteří se snažili hledat štěstí na té svobodnější straně světa v Bavorsku. Hlavu vraha Pilčíka mají uříznutou uloženou v lihu na soudním lékařství patologického ústavu v Plzni. Kráska a netvor jen klouže po hraně tohoto skutečného příběhu masového vraha. Ve filmu se perfektně podařilo vastihnout dusivou atmosféru padesátých let a to i v první polovině. Někomu to připadalo dle komentů nudné, ale já byl naprosto spokojen. Druhá polovina v hájence je luxusním psycho thriller skoro až horor. Töpfer byl naprosto výborný a fakt z něj šel strach. Issová také skvělá. Jediné co se mi ve filmu nelíbilo byla ,,komixová'' okna ve kterých bylo promítáno několik různých situací na jednou třeba žena jdoucí parkem a ve druhím okně Tatra STB jak ji pozoruje. To tam dost rušilo ten jinak skvělý dobový feeling. Pro mne velké překvapení! Dávám za 4 masti z kostivalu! * * * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Atmosféra 8/10 Výprava 7/10/// +herecké výkony, především Klára Issová, ponurá atmosféra, napětí -snad jen slabší rozjezd a prostředí padesátých let mi není moc příjemný/// Z počátku jsem tomu moc šancí nedával, protože české dobové a historické snímky mě mnohdy nebaví. Tentokrát jsem do děje pronikl a to co mě v něm čekalo, z toho mi běhal mráz po zádech. Ke konci jsem začal tušit něco hodně zlého co ještě zvýšilo moji pozornost. Škoda jen že závěr je trochu nevyjasněný a urychlený dovětkem v podobě textu./// Celkem 72%/// ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Příběh sám o sobě jen zvoní; a forma? Chvíli mi to trvalo, ale pak jsem si na ten dělený obrazu docela zvykl. V některých místech se mi zdál samoůčelný, ale celkový dojem byl dost pozitivní. ()

Vojtino 

všechny recenze uživatele

Pilčíkův případ mě svým způsobem fascinuje už poměrně dlouhou dobu. Nebýt námětu, možná bych tedy o tento film ani nezavadil. Jsem ale velmi mile překvapen a to zejména po scénáristické a herecké stránce. Především Klára Issová je vážně výborná. Stačí jen, aby nasadila ten svůj uhrančivý pohled a už jí člověk věří první poslední. Co se týče toho téměř všemi zmiňovaného experimentování s obrazem, přišlo mi trochu prvoplánové a samoúčelné. Dovysvětlující titulky na konci bych pak úplně vystříhl. Jestli něco ve filmech nesnáším (a to hlavně v českých), pak tohle. Výjimkou samozřejmě je, když se příběh striktně drží skutečných událostí i postav. Škoda také toho místy až příliš laciného televizního looku, který sálá dojmem "předem prohraného boje, tak proč se snažit". ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Další epizoda majora Zemana trochu jinak. Nebo spíš hodně jinak. Scenáristicky výborně vystavěné drama, rozehrané až do thrillerového konce. Herecky stojí zejména na výkonu Kláry Issové, Tomáš Töpfer jako vraždící bestie mi přijde o poznání méně přesvědčivý. Režisér Svoboda to celé drží pevnou rukou a jeho hrátky s rozděleným obrazem mají hlavu i patu a velmi dobře pomáhají vytvářet patřičné napětí. Rozhodně povedený televizní film. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Krásku a netvora 1950" vidím jako průměrný televizní thriller ozvláštněný pochmurnou dobovou atmosférou - nic víc, nic míň. Jak tu zaznívá v řadě komentářů, dělený obraz u "Krásky..." působí většinou opravdu samoúčelně (na rozdíl od tohoto http://www.csfd.cz/film/2736-bostonsky-pripad/ filmu, kde danou techniku úspěšně použil Richard Fleischer dávno před seriálem "24 hodin). Ještě poznámka k známému případu Huberta Pilčíka, který se stal Sivokovým předobrazem. Tento sériový vrah žil (a v jejím bezprostředním okolí vraždil) v obci Zruč - Senec, pouhých několik kilometrů severně od Plzně - a tedy v oblasti na hony vzdálené státní hranici. Jeho oběti musely být patrně psychicky úplně na dně a naprosto dezorientované, jestliže věřily tomu, že se z Pilčíkovy usedlosti dostanou pěším pochodem do Německa... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To ma veľmi nebavilo. Lacné, televízne, dosť inscenačné a Mičkovicová dostála menej priestoru než by som si želal. Možno keby pridali scénky s vypočúvaním a eštebákmi, potom by to šlo značne hore. O netvorovi Pilčíkovi som sa nedozvedel skoro nič. Opakované rozdeľovanie obrazu na niekoľko častí nebolo šťastným krokom. Nemám oči ako chameleón. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Silný příběh je filmařsky roztříštěný - herci přesvědčiví, ale scénář a dělený obraz jsou víc k smíchu. Takže Swingtime a majorovská Bestie jednoznačně scénáristy Šaškovy a režiséra Svobodu porážejí. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Výborný TV horor s netvorem stejně odporným jako ona proslulá močálová Bestie. Tahle číhala v roce 1950 za každým nárožím, na každé neopatrně utroušené slovo. Atmosféra i herecké výkony na jedničku, jen mne iritovalo to disharmonické podbarvení, takové to "uho" v oblasti soundtracku, které se, tuším, objevuje v každé druhé inscenaci z 90. let. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k těm, kterým se líbil experiment s děleným obrazem. Solidní příběh kazí alespoň pro mne zmatený závěr s postřelením Sivoka. Také bych přivítal poněkud hustší atmosféru. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Mne to nejdříve nějak vůbec nenadchlo, tak jsem se koukala jedním okem, až teprve od odjezdu z nádraží jsem zpozorněla. Jistou atmosféru to mělo, i když to bylo vše předem jasné jak facka, herci dobří, ale tohle "rozčtverečkované úhlopoidní" zpracování se mi pranic nelíbilo, takže celkově průměr průměrovitý. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný dojem ....ten dělený obraz ? Nevím -spíš mi to vadilo. Jinak by se mi asi líbilo jiné zpracování :-( Ale na druhou stranu - nebylo to zlé :-) ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

.....tie tri obrazy v jednom na TV obrazovke  z možného napínavého príbehu robili z filmu nejakú videoklipovú skladačku....o detektivku-krimi sa nejedná - možno psychodráma....scenár plochý....pomalé-nudné to Beštia z Majora Zemana  proti tomuto bol akčný príbeh....takže Štb za všetkým-ok, ale ak bola tak všemocná čomu som náchylný veriť tak prečo tá pani doktorka bola tak blbá a tajila v 50-tych rokoch list z Nemecka čo určite neušlo nielen okoliu ,ale hlavne tej všemocnej Štb - tak čo bola tá MUDr. ozaj taká krava,že im klamala to očí  ??! ......nečakal som moc, ale nedostal ani to málo. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Slušně napsané a natočené drama vystavěné na profláklém případu převaděčského manželského páru, který klientům vybíral trochu jinou destinaci (faktů se tato adaptace opět nedrží). Bohužel bych radši viděl akčního Töpfera v lesích než vyfantazírované sbližování se obou žen. V tomhle směru stále kraluje epizoda Bestie z majora Zemana. Absolutně přiblblý název radši nekomentuju. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jiri Svoboda je celkem mym oblibenym reziserem a i v tomto pripade me jeho zpracovani zajimaveho nametu bavilo. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Je to zbytečně protahovaná nuda. Tento příběh podle pravdivé události byl zfilmován minimálně dvakrát. V TV inscenaci Měsíc s dýmkou podle Hany Proškové a v dílu 30. případů praporčíka Zemana v dílu Bestie který je mnohem lepší než tento film.. Případ byl zdokumentován v policejním muzeu v Praze a nesl ještě děsivější reálie než jsou v příbězích... ()

Reklama

Reklama