Reklama

Reklama

Zneklidňující vidina smrtící záplavy pronásleduje Noema (Russell Crowe) ve snách čím dál častěji. Tu i další podivná znamení mu pomůže rozluštit moudrý Metuzalém (Anthony Hopkins). Země se ocitla na kraji propasti, kam ji zavlekla lidská rasa. Nejvyšší se rozhodl pro kompletní restart v podobě gigantické potopy a pro obnovu člověčího druhu si vybral právě Noema a jeho početnou rodinu. A protože Noe ví, že zkáza přijde s vodou, začne stavět archu, obří loď, na níž by se on i jeho rodina zachránili. Během stavby se musí potýkat nejen s nedostatkem času, vlastními pochybami, obavami svých blízkých, ale i s otevřenou nenávistí soukmenovců v čele s krutým potomkem slavného bratrovraha Kaina (Ray Winstone). Kromě toho musí na plavbu přizvat i zástupce všech živočišných druhů, aby život na „nové" Zemi mohl být úplný. Největší katastrofa v dějinách planety v tu chvíli může začít. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 359)

Aniki 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem i celkem překvapenej z místního nízkého hodnocení, tohle přeci nebyl vůbec špatnej biják. Crowe mě už poněkolikáté přesvědčil, že si umí, podobně jako svého času Mel Gibson, roli vybrat, Connelly se do propadáků taky zrovna dvakrát nežene a potom tedy vyloženě pozorová na Emmu Watson...ta ve scéně s mrňaty odvedla výkon hodnej Nobelovky. Dokonce i vím, proč mne snímek tolik oslovil, byť se jedná o US produkci. Tentokrát se tady totiž vše obešlo zcela bez patosu, natočeno hezky po hnusácku, realisticky a syrově. Hodnotím čistou hvězdico-čtverkou. ()

Turby 

všechny recenze uživatele

Uchvátilo mě spojení vědy a víry a k tomu ještě poukázání na dobro a zlo v nás. Vše je zkrátka o vaší volbě na jakou stranu barikády se postavíte. Moc povedený kousek. ()

luciasce 

všechny recenze uživatele

Někdo tu napsal, že to lépe natočit nešlo... šlo, já to klidně natočím lépe a to neumím točit... o čem to je? (lehký spoilery, kdo nechce, at nečte) odnesla jsem si to, že andělé jsou ve skutečnosti válející se šutry, co mašírujou lidi svýma kamennýma rukama, že v tý době se dal udělat spolehlivej pregnancy test na lístku od stromu, že Hermiona je fakt dospělá ženská a porodila, že Noa chtěli zabít v jednu chvíli tři lidé a ani jednomu se to nepovedlo, a že Noah skončil po opadnutí vody ožralej na pláži... tyhle věci, kdyby se vypustili, tak to bylo i trochu koukatelný, takhle to byl patos neskutečnýho kalibru ()

werxix 

všechny recenze uživatele

Až na to, že je tam kupa nepřesností a výmyslů (Existoval jen Kain a Abel a žádnej třetí bratr, Noeovi nepomáhali žádní obři - kteří byli podle všeho "hodní" padlý andělé. Podle Bible padlí andělé padly proto, protože nechtěli sloužit lidem a viděli jak je Bůh upřednosťnuje a, že lidé mají být v nebi nad nimi. Proto padli, a ne proto, že chtěli pomáhat lidem. Už z tohoto pohledu je jasné, že by spíš Noevovi škodily a byli na straně toho pozemského krále potomka Kaina, když je tam tvůrci filmu chtěli mít. Ale na druhou stranu chápu, že potřebovali nějak vymyslet s kým by se tam ti špatní lidé mlátili o to kdo bude na arše. Dále Noeovi synové, každý si vzal sebou na archu jednu ženu, a už před potopou bylo všem vyvoleným jasné, že na jejich bedrech spočívá tíha znovu obnovit lidskou rasu. Takže nechápu proč je ve filmu uděláno takové drama ohledně dětí a přežití lidí ... A to jak se podařilo tomu lidskému králi potomku Kaina nalodit na archu, tak to je úplně k smíchu.) Ale film, až na tyto nepřesnosti, je pěkně udělaný, herci výborně hrají a má to krásnou atmosféru a i morální poučení ať jste katolík nebo ekolog. HOGW! ()

oli9 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se celkem těšil, o to větší bylo zklamání. Děj byl celkem nudný, to že někdo staví pulku filmu loď což jsem čekal bylo ok. Bojová scéna který trvala sotva 5. minut byla nejlepší ale za to strašně krátká. Emma herecký výkon nic moc, jediné + efekty ,ale to by měl dnes mít film z takovým rozpočtem už automaticky Edit po druhém shlédnutí film hodnotím jako daleko lepší ()

pan_ponozka 

všechny recenze uživatele

Pseudointelektuální batiky dostaly ránu. Ne, o tomto si nebudete povídat v kavárničkách nad bylinkovým čajem, který je 100% pravý, určitě nepochází ze zemí třetího světa a na jeho sběru se rozhodně nepodílely děti . Úplně jiný Aronofsky, než co všichni čekali, protože žádná další Fontána ani Requiem se nekonal. Příběh Noa je vystavěný na detailech, které nejsou popsány. Vnitřní rozpolcenost Noa, jestli poslechnout, nebo ušetřit život. Síla svobodné volby, kterou dostal a tíha zodpovědnosti za ni. Pevné stání za úkolem, který mu byl svěřen, nebo jeho odmítnutí. Tohle jsou zobrazené okamžiky, které v mých očích film staví velmi vysoko. 8/10. ()

Keytt 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nic nenamítám proti záměru tvůrců obohatit původní biblický příběh o akční scény a dějové odbočky pro velkolepější podívanou. Za obzvlášť povedenou, považuji scénu naloďování, která byla dle mého názoru dobře zvládnutá a konečně napínavá. Nicméně, nemohu si pomoct a nevím, zda byla grafická stránka zanedbána z finančních důvodů, ale zvířata jsou tak šíleně "neživá", že by v jejich přítomnost neuvěřilo ani pětileté dítě. Herecké výkony byly uspokojivé a myslím, že především vtipuchtivé diváky určitě potěší Hopkinsova postava hledající bobule :) Po prvním zhlédnutí zatím 3*, uvidím, zda v budoucnu tu čtvrtou přidám či nikoliv. ()

Simir79 

všechny recenze uživatele

U Darena jsem zvyklý na centrifugu... už začátek vás baví, pak to s vámi roztočí a když nevíte, jestli jste nahoře či dole, většinou přestáváte vnímat okolí... u starších snímků se s vámi kabinka utrhla, vy jste vystřelil do oblak a pak tvrdě dopadl na zem... Dlouho se pak rozdýchávali zážitek, který jste právě zažil a olizoval rány..... U Noa je tomu trochu jinak.... jste na vrcholu jízdy... už už čekáte, kdy se s vámi, jako obvykle, utrhne kabinka a...... a nic..... pan kolotočář vytáhne zásuvku a vy si začínáte uvědomovat, že vás čeká to dlouhý dojíždění, kdy se houpáte, začíná vám být nevolno, sedačka začíná tvrdnout a vy vyhlížíte pevnou zem, aby to bylo konečně za vámi. Víte, že vrchol zážitku máte již za sebou a musíte protrpět filozofický balast.... Mohlo to být o hodinu kratší, i tak díky za ty zbylé dvě.... ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Hm, když nad tím víc uvažuju, tak se z příběhu o Noemově arše snad nedalo vytřískat víc. Je to příběh o minimu významných postav, tak je to právě trochu "prázdné", ale děj nemůže být nijak komplikovaný, kostýmy museli být takové, aby vypadaly, že si je spíchli v lese někde z větviček. Hlavní na Noem je asi poslání, které film měl vyjadřovat a které padlo na postavu Noa, zachránit svět, pomoct znovzrození a zanechat jen to nevinné a dobré, jelikož se lidstvo svým chováním řítilo do pomyslné propasti. Nejsem věřící, příběh o Noem až tak neznám, jen to co je obecně tradované. Tak mě trochu zarazilo to, že jíst zvířata bylo bráno jako špatné. V tom případě co v takové pustině vůbec jedli, když jich bylo pět a ještě si k sobě vzali cizí nalezenou holku. Tuším, že ti kamenní obři byli přídavkem v rámci filmu. Bylo to hezkým ozvláštněním a dávalo to Noemu nádech mystična. Vizuálně to vypadalo suprově - příchod zvířat, všechny ty krajiny, povedení obři, potopa a hlavně ta archa jak zvenku tak zevnitř. Crowe nezklamal, Connelly byla taky dobrá, ten nejstarší syn mě trochu iritoval, ale všechno to vyvážila Emma Watson, která perlila a celkem jsem koukala jak se od dob Harryho Pottera herecky vyšvihla. Takže zvyšuju na 4*. ()

FlySKS 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl film ohodnotit třemi hvězdičkami, ale jelikož se můj věřící kamarád u promítání třikrát udělal, rozhodl jsem se udělit nakonec o hvězdičku víc. Musím ale uznat, že se jedná o kvalitní dílo. Zpracování biblického příběhu do efekty narvaného, trochu hipízáckého, celovečerního filmu se povedlo i se zachováním základní myšlenky o zvráceném lidstvu a možnosti jeho napravení (to ať si každej vytvoří názor sám). Krom božského orgasmu, v podobě duhy na konci, se jedná o velmi solidní podívanou. ()

WoodoX 

všechny recenze uživatele

Aronofsky je len jeden a jasne vidieť, že tento film je jeho. Len mi prišlo ľúto poklesu gradácie po nástupe prílivovej vlny. Inak zábery úžasné, nádherné scenérie, herci tiež, hudba mrazivá a emócie kvitli až až. Videné v slovenskom dabingu, po zhliadnutí originálu je dosť možné, že zimomriavky ma navštívia ešte častejšie. ()

Ondrisko 

všechny recenze uživatele

veľlmi veľmi rozdielne a zmiešané pocity, do polovičky filmu som bol dosť zmätený ako sa dá poholywoodštiť taký jasný príbeh...4 tomu dávam len vdaka Milanovi Kňažkovi Hopkinsovi ;) ()

Santiago. 

všechny recenze uživatele

Hlavní postřehy z projekce: Týpek v kšiltovce a kapuci ob sedadlo ode mě zbaštil svůj popkorn, vyžahl lahváče, zkontroloval několikrát svůj smártfón, nervózně poklepával rukou a nejspíš se v duchu ptal: "kdy už začne ta pořádná řežba?" Muž středních let po odchodu ze sálu pronesl: "bylo to divný..." A já tiše souhlasil, ano bylo to divný, zatraceně divný a zatraceně dobrý! Skoro 140 min se mi subjektivně smrsklo do 20 minutového intenzivního zážitku. Přes velkofilmovou pompéznost si Noe udržel i svou intimitu, mohl jsem s hrdiny tento film doslova prožívat. Nádherné hluboké drama s úchvatnou vizuální stránkou. Aronofsky je frajer, dokázal odvyprávět příběh bez toho aby sklouzl k nějaké náboženské agitce, bezduchému katastrofickému filmu či přímo parodii a navíc spousta myšlenek je aktuálních pro naši současnou dobu... Je to jeden z těch filmů jak já říkám s dlouhým dozvukem, stále mě překvapuje co v něm bylo naznačeno ale nevyřčeno, rozhodně ho chci vidět alespoň ještě jednou. ()

KrteMa 

všechny recenze uživatele

Noe ve mě již od počátku vzbudil velká očekávání. Biblické filmy zůstávali dlouhou dobu na pozadí a poslední Noe byl v roce 1999. Russell Crowe v hlavní roli sliboval po excelentním Gladiátoru a zdařilém Robinu Hoodovi další luxusní historickou podívanou. Po herecké stránce je film velmi zdařilí. Emma Watson exceluje stejně jako Russel. Ale děj a hlavní linie je naprosto mimo svoji původní předlohu. Bůh v Bibli hovořící k Noemu se zde neobjevuje. Noe je vykreslen spíše jako záporná postava. Padlý andělé v podobě obrů coby pomáhající Noemu postavit archu a chránit ji? To v původní předloze není opravdu nikde. Po té co Emma dostane "dar" v podobě možného těhotenství se hned vrhne na Šém? Nebo ke konci filmu se z Noeho stane alkoholik? Jednoduše se tento příběh k Bibli ani nepřiblížil. Za herecké obsazení a jejich výkony, společně s epickou scénou nalézání zvířat do Archy dávám 2*, jinak naprosté zklamání :( ()

pursuer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pokus o moderní přerod, vyvolávající ty správné emoce. Překvapuje mě, kolik nabízí otázek a námětů, spíše bych očekával čistý popcorn. Pěkná artová vize, velmi dobrá atmosféra každé scény. Zajímavý a velmi odvážný je způsob až heretického vpletení Darwinovy teorie do Genesis. Někdo si říká o pěstí a pár hořících pochodní - snad to dopadne rozumně na všech frontách. Profesionální herci samozřejmě odvádějí dobře placenou práci. Kromě Hermiony, samo sebou. Líbí se mi moderní cesta převádění klasických pohádek do verze pro dospělé. Díky vyšší údernosti i snáze zacílí na duši a mysl. Tři hvězdy jsou málo, čtyři moc. ()

halberdier 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší Aronofsky, ale určitě ne špatný. Jen ve většině případech jiný než jeho předchozí filmy. Skloubení katastrofického blockbusteru s komorním příběhem může, který se musí rozhodnout mezi Bohem a svoji rodinou neproběhl úplně hladce. Aronofsky asi nebude nikdy dobrý režisér blockbusteru jako např. Nolan a víc mu sedí menší osobní filmy typu Rekviem za sen či Wrestler. Přesto mu držím palce za odvahu, že šel do takového projektu a třeba si příště vybere zajímavější látku. (7/10) ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Aronofsky si vybral svůj další film

Aronofsky si vybral svůj další film

16.04.2016

Darren Aronofsky (Fontána, Wrestler) nám naposledy představil biblické drama Noe a příští rok konečně uvidíme jeho další film. Jak se bude jmenovat? To zatím nevíme. V příběhu o mladém páru, jehož… (více)

Aronofsky a motorkář Tatum?

Aronofsky a motorkář Tatum?

15.09.2015

Loňský Noe sice rozdělil diváky na nadšené a trochu zmatené, nakonec ale vydělal 362 milionů dolarů, takže se dá považovat za úspěch. Co chystá režisér Darren Aronofsky (Fontána, Černá labuť) dál?… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama