Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policie dorazí na opuštěnou benzínovou stanici po brutálním masakru. Jediné důkazy, které zůstaly na místě činu, jsou elektronické zařízení, videokamery a dva mobilní telefony. Detektiv, který si vzal případ na starost, musí analyzovat kousky záznamů a dát tak dohromady totožnost vraha. (Gyorgy)

Recenze (69)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zajímavá variace na klasický found footage koncept (detektivové sledují nalezené nahrávky a snaží se z nich vypátrat pachatele trestného činu), zajímavé a poměrně originální vyústění. Škoda že v jinak dosti špatném filmu, jehož detektivní část je značně nepřesvědčivá a found footage část nadprůměrně nepřehledná. Jo a jinak tento film objevil dosud nepoznaný level lacinnosti hororových lekaček. Dvakrát jsem sebou trhnul, když za značně hlasitého zvukového doprovodu začal šumět obraz. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Bože můj, to zase byla sračka, která ze mně vysála veškerou energii. Stupidní záznam na kameře a je z toho horror :-( ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Závěrečná pointa slušná, připomínalo mi to Saw,ale forma a zpracování je dosti fádní a pokládal jsem to za rušivý element filmu. Někdo hold nesnese logické chyby, za to já mám problém se smířit se špatně zpracovaným filmem. Found Footage vždy byl a zůstane nejslabším článkem hororového subžánru. 50% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Evidence patrí medzi filmy, ktoré sa v závere pokúšajú o šokujúci zvrat. Podľa mňa nevyšiel. Pôsobí skôr ako zvratok, než zvrat. Pripadal mi samoúčelný a zbytočný a v podstate nešokujúci, čo je u šokujúceho zvratu problém. Vycucaný z prsta počas obedňajšej prestávky. Lenže práve pocit, že na konci nás čaká Veľké Odhalenie, umožňuje pozabudnúť na to, že to začalo relatívne inteligentne (úvod z miesta činu a samotná zápletka pripomínajúca skvelú Identitu), no rozhodne to tak nepokračovalo. Po sviežom úvode sa to zvrhne v „klasiku“: noc, opustené desivé miesto uprostred nebezpečnej púšte, hysterické výkriky, chaos, samoúčelné hádky, nesympatické postavy. Prvé, čo urobia po tom, čo zistia, že je kúsok od nich psychopatický vrah, je to, že sa začnú hádať o to, či si to majú nahrávať na kameru/mobil (!). Nepomáhajú ani nelogické rozhodnutia veľakrát odporujúce tomu, čo postavy pred chvíľou povedali (autobusár vyhlási, že ísť v noci k zhavarovanému vozidlu územím plným hadov by bolo nebezpečné aj bez naokolo sa potulujúceho vraha, no v nasledujúcej scéne už veselo hopsá k autobusu v spoločnosti bezbrannej blondíny a je úprimne prekvapený, keď na nich zaútočí vrah). ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Slabší trojhvězdí. Evidence je v podstatě taková malá FF vybíjená, která se od svého jmenovce a jeho xx dalších příbuzných liší ve formě samotného vyprávění. Skupinka detektivů se tu snaží rozluštit, kdo stojí za masakrem na zaprášené benzínce kdesi v poušti, a využívají k tomu jak kamery, tak telefony většiny zúčastněných, co si opět ve chvílích hrozícího nebezpečí všechno nahráli. Vyprávění není lineární, při jednotlivých záznamech tak počítejte s nějakým tím přetáčením, pauzami a zoomem. Jinak fajn vizuál, hudba je obšlehnutá od Trona a Sunshine, a ten zabiják se svářečkou taky nebyl špatný nápad. Snad jenom těch výpadků obrazů a jiného nepříjemného rušení bylo až moc. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Keď sa minulý rok objavil found footage horor "Evidence", išlo o nenápadný, ale prevažne vydarený kúsok. Tohtoročný, rovnomenný FF horor "Evidence" je síce ambicióznejší, profesionálnejší, natočený s kvalitnými hercami, ale celkovo slabší. Dej sa zaoberá vyšetrovateľmi, ktorým sa po masakri na opustenej benzínke dostane do rúk kvantum nahrávok. Tie začnú sledovať a analyzovať, s cieľom zistiť čo sa vlastne odohralo a kto má mŕtvoly na svedomí. Príbeh bohužiaľ nie je nič moc a navyše je zbytočne rozsekaný na x nahrávok, ktoré postupne strácajú na účinnosti a zaujímavosti. Niektoré vraždy sú fajn, ale často zase naopak nič nevidieť, chýba nejaké výraznejšie napätie a ani záverečná pointa ma zo sedačky nezdvihla. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ohliadkou miesta činu sa zisťujú, skúmajú a zaisťujú stopy, predmety, dokumenty a iné dôkazy, ktoré majú vzťah k objasňovanej udalosti. Včasne a kvalitne vykonaná ohliadka poskytuje informácie o mieste, čase, spôsobe a motíve spáchania trestného činu, prípadne o páchateľovi. Presne takto znie poučka z Kriminalistiky o ohliadke z miesta činu. A presne o tomto je tento film. Kriminalistickí technici skúmajú pozostatky z mieste činu po výbuchu na benzínovej stanici, kde bolo následne objavených niekoľko zohavených tiel. Jediné čo majú k dispozícii sú video zábery z kamier či záznamy z telefónov. Je to jediná šanca ako opoznať zabijaka, ktorý má všetkých na svedomí. Podpriemerný slasher točený found footage štýlom, ktorý okrem samotného rozuzlenia ničím nezaujme. Film, ktorý nijak nevystraší, dokonca ani nepobúri. Popravde, dosť mi pripomína žalostne prehnaný, nereálny seriál z TV o vyšetrovaní miesta činov - KOSTI. Úplný záver ukončený monológom určitých aktérov ma pobavil najviac. Tak to bolo strašne trápne. A práve pre tieto dôvody, takéto hodnotenie - 30 %. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Byl jsem spokojený s Osunsanmiho Čtvrtým druhem a jsem v rámci možností spokojený i s Evidencí. Ve skutečnosti jsou to hodně slabé čtyři hvězdy, ale nenechám to tady strhat, když už i hovadina jako The Tunnel má 60%. K filmu - jedná se FFko uchopené tak, že jacísi "sběratelé kostí" analyzují nahrávky z něčeho, co by se dalo nazvat "Nevadský masakr švajcem". Sice se ani náhodou nejedná o žádný gore festival, nahrávky jsou místy "poničené", takže o kameře se ani mluvit nedá, ale na druhou stranu se po krátkém začátku pořád něco děje, což se od klasického FF shitu překvapivě v dobrém liší. Je to 60% a jedna hvězda z trucu... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vraždící svářeč ze Zetoru uprostřed nevadské pouště masakruje omladinu. A musí se sejít celý tým policejních expertů, aby jeho identita byla odhalena z nalezených záznamů nepříliš oslnivé technické kvality, kterou má na svědomí údajně oheň, co si na nich pochutnal. Divák se tedy celý film spolu s policejním týmem prokousává nahrávkami z kamery a mobilů, na nichž je zaznamenána cesta skupinky mladých lidí do Vegas. Nic extra tyhle záznamy pro diváka zpočátku nepředstavují. Obeznámení se s účastníky autobusového zájezdu probíhá v podstatě standardně, ale film se tak úplně nevyžívá ve výstupech na kameru jednotlivých účastníků. Ví se o nich v podstatě jen to, že se chtějí v budoucnu proslavit na uměleckém poli, tedy herectví, varieté a podobně. Veškerý pořízený materiál má tedy sloužit k dokumentaci o jejich cestě za slávou. A do Vegas skupinka nedojede, autobus bude mít nehodu zapříčiněnou pomatenou pasažérkou, která na seznamu cestujících ani nebyla. Noc budou muset všichni strávit na zchátralé a opuštěné benzínce uprostřed ničeho. Zde tedy nastupuje killer se svářečskou maskou, hořákem a jeho dovednostmi. A "nocležníci" si jeden po druhém krásně zařvou, než ochutnají nevadský písek. Čeho se na tomhle filmu z kategorie found footage nepodařilo patřičně dosáhnout, je napětí a strach z očekávaného v příštím okamžiku. Mám na mysli intenzivní a drásající napětí. To asi někam odvál pouštní vítr. Vraždění taky nemá zrovna pokaždé drajv. Buď nic není vidět, respektive detaily mordů, nebo je kamera natolik roztřeseně nepřehledná, že divák přijde o svůj hororový komfort. U tohoto filmu je však jasné, že na diváka čeká fígl, co diváka v závěru převeze. Nemyslím si ale, že závěrečná pointa je zrovna na filmu to, co jej drží. Ač méně napětí, film poté, co se rozjely vraždy, začal bavit. A bavil neustále, neboť i časté prostřihy na zadumaný policejní tým v čele s Radhou Mitchell, byly zajímavě do děje zakomponovány. Ten napětí docela vyvolal. A právě kombinace s promítáním nalezených záznamů s policejními experty patří k tomu, co mě hodně bavilo. V jednání detektivů nebyl žádný afekt, Mitchell-Moyer a spol. uměli diváka zaujmout o něco víc než to, co se dělo na záznamech. Spojení sledovaného dokumentu s událostmi probíhanými v reálu neslo výrazný punc neotřelého zpracování. Za režii je zodpovědný Olatunde Osunsanmi, který už něco obdobného předvedl ve snímku Čtvrtý druh. Omladinu si střihly povědomé herecké tváře, které ale teprve čekají na své větší zviditelnění. Film má velice solidní technickou úroveň, lacinějším dojmem působí hlavně odvedené vraždy. Byl jsem v zásadě spokojen. Zručné, někdy i poněkud nelogické, avšak zajímavě pojato. Takže proti tomuto důkazu nevznáším větší námitku. 70% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ale tak docela to šlo. Nečekal jsem po hodnocení nějak moc, a ani jsem moc nedostal ale na takovej oddychovej nedělní večer to zas tak špatný není. Sice je to občas zdlouhavý ale zase tak moc nenudí, jen to vyšetřování bylo takové divné, docela mi vadilo že si všimli hned všeho i když to nebylo prakticky vidět. Herci byly slušný, žádný extra výkon ale ani žádné přehrávání. Nepatří to mezi filmy který bych si měl zapamatovat nebo filmy který si pustím znova, Čtvrtý druh se režisérovy povedl lépe, ale na to jedno zkouknutí to jde. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

No, to vám teda řeknu, že ještě teď ve mně kolují dosti rozporuplné pocity. Nejsem žádným velkým fanouškem filmů, kde figuruje především ruční kamera, ale tady mi to jaksi sedlo. Detektivní zápletka nám do jisté míry nabídne i kousek originality, ale dá se tu najít i několik rušivých elementů. Tvůrce bych trochu pokáral za několik nezáživných pasáží, kdy jsem měl sto chutí pohnout s časomírou dopředu, ale zas na druhou stranu jsem se nechtěl ochudit o postupné poodhalování příběhu. Sice mě trochu štval fakt, že ty záběry z kamer a telefonů jsou dost často přerušovány (na můj vkus), ale zas na druhou stranu alespoň bylo o mírné napětí postaráno. Ani já jsem dopředu netušil, kdo bude další na řadě a postupná likvidace postav maniakem ve svářečské masce měla taky něco do sebe. Ovšem nejsem sice žádný odborník přes svářečky, ale ty scény s „odpadáváním – upalováním“ končetin byly trochu přitažené za vlasy, stejně jako finální odhalení závěrečné pointy. Jinak určitě potěšila přítomnost Radhy Mitchell, ale nějaký oslnivý výkon nepředvedla. Ona jí to ani její postava detektivky neumožnovala..( více na: http://solo-solosworldofhorror.blogspot.cz/2014/01/evidence-2013.html ) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nomen omen - found footage Evidence z roku 2011 byla nudná hloupost, mohl jsem si tedy odvodit, že její jmenovkyně z roku 2013 bude nudná hloupost taktéž. A stalo se. Otravné kafrání dvou slepic postupně přeroste v otravné kafrání a ječení a zmatené pobíhání všech zúčastněných ve videonahrávce, kamera je opět většinou nekoukatelná, tvůrci si chvílemi pletli svářečku se silným laserem a navíc v závěru diváky čeká hodně laciné celkem předvídatelné rozuzlení. Ale přece jen to byl o něco málo pohlednější a smysluplnější film, než jeho starší jmenovec. Už díky té dějové linii z policejní stanice a ucelenějšímu scénáři. A Radha Mitchell vypadá velmi dobře. Ale znovu už nikdy, pryč s tím. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle způsob FF zdá se mi poměrně přijatelný. Snad proto, že třesoucí se kamera neměla 100% času k parkinsonovým efektům a také tu byli opravdoví herci. Navíc závěrečné vyústění mě docela překvapilo, byť celé pointa plavala trošku na vodě. Nicméně z mého pohledů jeden z nejlepších FF filmů vůbec. 60% ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Ježiši tím koncem to tak posrali. To nešlo se ne(u)smát. 85 minut víc než dobrých, ale pak pět minut nekoncentrovaný pí*oviny. 4/10 ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se vážně povedlo. Skvělý found footage horor obohacený o policejní vyšetřování skoro jako ze seriálu CSI: Las Vegas. Když jsem si tento horor pouštěl, očekával jsem klasický found footage, nicméně tvůrci mě přesvědčili o opaku. Snímek perfektně graduje a má skvělé, až nečekané rozuzlení celého příběhu. Evidence je rozhodně velkým překvapením v žánru found footage a doufám, že takovýchto chytře natočených snímků které na první pohled vypadají zcela obyčejně, bude v dohledné době více. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Další found footage variace, opět zdařilá, takže co se mě týká, jen houšť podobných hororů! 75 - 80% ()

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Found Footage v hororovém žánru rozhodně neupřednostňuji. Ani tento film, který na mě působil dosti lacině, mě nepřesvědčil o tom, že by tomu mělo být jinak. 45% za snesitelnou stopáž a za relativně překvapivou závěrečnou pointu. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Predošlý Olatundeho Osunsanmiho (to meno je vážne za trest!) snímok The Fourth Kind nebol síce prijatý s jednohlasným nadšením, ale svojich fanúšikov medzi ktorých sa radím aj ja si našiel. Objasňovanie záhady s mimozemšťanmi mojou obľúbenou Millou Jovovich malo niečo do seba, nehovoriac o fungujúcom napätí, trefných ľakačkách a postupne budovanej neistoty. Na ďalší režisérov snímok využívajúci „found footage“ formu som bol preto viac ako zvedavý, navyše obsadil jednu z mojich ďalších obľúbenkýň Radhu Mitchell (Silent Hill). Výsledok, ale doslovne bolí. Nápad ozvláštniť found footage formu tým, že tento krát sledujeme detektívov, ktorý sa z nájdených nahrávok snažia zostaviť to ako sa skutok stal znie zaujímavo. Dokonca aj prvé 2 minúty so „zafreezovanou“ scénou, kde sa kamera pohybuje pomedzi miesto činu vyzerajú doslovne luxusne. To, čo príde potom je však čisté zúfalstvo. Film sa evidentne snažil pôsobiť čo najdôveryhodnejšie, preto nahrávky z mobilov konečne vyzerajú ako z mobilov a nie ako 4k HD kvalita. Vznikol tým však ten NAJNEPREHLADNEJŠÍ found-footage akým som kedy videl (a to som toho v danom subžánri videl naozaj dosť). Začiatkom je klasický otravný štandard so zoznamovaním nesympatických postáv, ako náhle sa však dianie presunie na miesto činu, tak divák sleduje tie najneprehľadnejšie rozmazané zábery, otravné neskutočne zdĺhavé zábery nočného videnia, prípadne absolútne tmavú obrazovku. Tým pádom, že v ¾ snímku nie je v podstate presne jasné, čo sa deje, ktorá postava je kde, s kým, čo tam robí, tak tu nie je doslovne ani žiadne napätie, atmosféra alebo nebodaj pocit strachu. Tie najlacnejšie ľakačky v podobe šumiaceho obrazu už len podtrhujú bezradnosť celého snímku. Chcel som byť solidárny, ale v závere nás tvorcovia dorazia „šokujúcim“ záverom, ktorý chce z filmu urobiť takmer premyslený snímok, a pritom je totálne nezmyslený (vážne niečo tak hlúpe som už dlho nevidel, bez spoilerov ani nejde objasniť prečo) a potvrdzuje doslovnú debilitu filmu. CELKOVO: 1,5* (pár bodov za Radhu Mitchell a tie 2 minúty na začiatku a minútu na konci so zafreezovaným obrazom .. inak obrovské sklamanie!) ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Žádnej zázrak to opravdu nebyl. Pár nezajímavých postav je postupně likvidováno vrahounem se svářečkou, který se ale moc nepředvede, jelikož mordy nejsou extra vidět. Jediné co člověka trochu baví tak to jak byl film udělán. Osobně se mi nápad filmu ve filmu, kdy vyšetřovatelé sledují nahrávky s masakrem a snaží se odhalit kdo je vrah, líbil podstatně víc, než kdyby film jel klasickou linii bezduché vyvražďovačky bez detektivní vsuvky. Ani fajn nápad ale nezachrání to, že film je absolutně bez napětí a charaktery mi byly naprosto ukradené. Konečné finální odhalení neurazilo i když jsem nepochopil, proč to vrahoun nakonec všechno prásknul sám když se tam celou dobu snaží svést na špatnou stopu :-D ()

zbyshek 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadal slušně a cítil jsem mírnou naději, že to tak bude pokračovat. Ale tak, co bych zas mohl čekat na této úrovni. Vypadalo to na klasickou vyvražďovačku skupinky amerických teenagerů, samozřejmě vše z vlastního pohledu kamery. Tam za louží už prakticky tak běžná věc, jak tady cikán a další cikán. Ne, nechci být rasista, ani v USA nejsou. Je celkem vtipné, jak skoro v každém takovém filmu musím být ve skupince nařachaný mladší bílý chalan, se sexy přítelkyní, asiat a černoch, prostě myslí na všechno. Tedy téměř, jelikož tady asi důkladně nepřemýšleli nad příběhem, protože takové trhliny a nesmyly v ději jsem už dlouho neviděl. Sice tvůrci docílili momentu překvapení v závěru, ale mě už to bylo celkem jedno, kdo to nakonec udělal. Když jsem došel k rozzluzlení, jen jsem si klepal na čelo. 15%. ()

Reklama

Reklama