Reklama

Reklama

Carte Blanche

(festivalový název)
  • Švýcarsko Carte Blanche
všechny plakáty
Švýcarsko / Německo, 2011, 91 min

Obsahy(1)

Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) byl založen, aby trestal pachatele zločinů proti lidskosti, genocidy a válečných zločinů z celého světa. Jak složitou a náročnou práci mají vyšetřovatelé, žalobci a další experti i expertky této instituce v úsilí pohnat viníky k soudu, ukazuje film Carte Blanche německé režisérky Heidi Specogna. Experti ICC nenosí zbraně ani uniformy, přesto podnikají cesty do těch nejnebezpečnějších míst planety, aby sbírali důkazy o hrůzách páchaných na lidech. Působili například v Středoafrické republice, kde ozbrojenci konžských milic během několikaměsíčního běsnění rabovali, vraždili a znásilňovali. Mírnou útěchou pro přeživší zůstala naděje, že strůjce těchto činů, vůdce vojáků a bývalý viceprezident Demokratické republiky Kongo Jean-Pierre Bemba, bude spravedlivě potrestán. Film Carte Blanche dává nahlédnout za oponu fungování ICC a ukazuje, kolik mravenčí práce je třeba, než se za viníky zavřou brány vězení. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

hejsahopsa 

všechny recenze uživatele

Musim souhlasit s tim, ze provedeni nebylo uplne zdarile. Navic jsem cekala trochu hlubsi odhaleni prace vysetrovatelu. Urcite bych ocenila i lepsi strukturu, prislo mi to lehce zmatene - ted sme v Haagu behem procesu, ted zase v Africe pred procesem a tak no... Avsak tema bezesporu dulezite! ()

Názorožec 

všechny recenze uživatele

Nikdy přesně nevím co se na tomto typu dokumentu má hodnotit, téma? zpracování? závažnost? lidský příběh? průsečík všeho? Nicméně film jsem vnímal jako sondu do vyštřevání a domáhání se sparvedlnosti tam, kde se domáhá víc než složitě. Jelikož jsem měl možnost strávit ve Středoafrické republice pár měsíců dovedu si představit jak složité je tam natáčet (a vyšetřovat) takže bych si dovolil oponovat k zmíněným komentářum. Ocenil jsem právě schopnost stále sledovat linii vyšetřování a prostiřhy naprosto jiných světů Bangui / Haag. Dalo by se mu občas vytknout tendenční střih ale to je v celku fuk. Osobně ho hodnotím nadprůměrně. ()

Reklama

Reklama