Reklama

Reklama

Husiti

  • angličtina The Hussites (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Co když se klíčová pasáž našich dějin odehrála úplně jinak, než se nám snaží namluvit učebnice dějepisu? Co když se Mistr Jan Hus v Kostnici ani neohřál, natož aby shořel? Co když měl Jan Žižka víc než jen jedno zdravé oko? Animovaná komedie režiséra Pavla Koutského hravě boří mýty o husitské éře, když na piedestal historie místo kazatele a vojevůdce staví dva neskutečné poplety, kteří se proti své vůli stali hrdiny své doby. Jen to nikdo neví. Mlhoš je nemajetný šlechtic a Záboj chudý odjakživa. V jedné pražské hospodě je svedla dohromady náhoda a snaha aspoň na chvíli utéct před vlastními problémy (převážně s ženskými). Jako ideální pěšáky pro svou rafinovanou šachovou partii si je vybere Čeněk z Vartemberka, nejvyšší český purkrabí, který zručně lavíruje mezi panovníky Václavem IV. a Zikmundem (ač bratři, z hloubi duše se nenávidí), aby z toho měl on sám co největší prospěch. Když najme Mlhoše a Záboje, aby zavezli kacířského kazatele Jana Husa na kostnický koncil, netuší, že tím nastartuje lavinu, která nakonec možná smete i jeho. Mlhoš a Záboj totiž nejsou schopní splnit ani ten nejmenší úkol, což kompenzují typicky českou vychytralostí a uměním ztřeštěné improvizace, které zásadní měrou ovlivní průběh a výsledek husitských válek. Hus, Žižka a vlastně i celé dějiny se mají na co těšit. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

honajz2 odpad!

všechny recenze uživatele

A to se ještě přemáhám, abych tu slabou hvězdičku dal a třeba to ještě nakonec změním na odpad. Největší průser Husitů je v tom, že sám neví pro koho je určený. Pro děti? Ani ne, děti jsou debilní a to, že se zde schválně překrucuje historie ty jejich malé mozečky prostě nepochopí, takže klidně sežerou, že Houston je pojmenován po Husovi. No jo, jenže když uděláte animovaný film ve stylu Dějin udatného českého národa (a otázka pro intelektuály: Pro koho je ten seriál primárně určen?) a v tom stylu dokonce tak i vypadá celý film, tak se pak nedivte, že na to rodiče tahali do kina děti a když to pak odvysílala ČT Art (v osm hodin, jestli si to dobře pamatuju), tak se na to taky koukaly děti. Kromě alternativního výkladu dějin, který nejspíš nepoberou, se taky dočkají pořádné dávky amorality. Perfektní. Tím pádem by měli být Husiti určeni pro dospělé. Jenže pro ty to taky není - celý film je strašně infantilní a veškeré humorné situace tu jsou podané jak pro pětileté děti, přičemž většina jsou vtipy mířené cíleně na děti. Tomu tady fakt někdo říká inteligentní humor? Tím pádem je inteligentní humor i v Tomovi a Jerrym a podobných kravinách pro děti... Nepobaví to ani puberťáky, tudíž je to film buď pro pár vyvolených diváků nebo pro nikoho. Navíc je to neskutečně nudné, natahované, všechny postavy jsou zde strašně nesympatické, anímace je odfláknutá (a ne, nepožaduju po animáku animaci jak od Pixaru, třeba filmu Marťan Mercano jsem dal 4* a jak to vypadá...) a co je úplně nejhorší, celé to je muzikál (!!!), zpívá se tu co 3 minuty a všechny, všechny ty písně tu jsou naprosto příšerné. Kdybych nemohl přetáčet, tak bych podruhé v životě nějaký film nedokoukal. A víte co? Kašlu na nadhodnocování kvůli pokusu o snahu o (na komedii) relativně dobrý nápad a dám odpad!, protože tenhle film je špatný snad ve všem a ta hromada muzikálových čísel mě bude strašit ve snech víc, než kdejaký horor. A ty povýšenecké kecy o tom, že jsme to nepochopili, ať si někteří uživatelé strčí někam. Já to pochopil moc dobře a o to víc si uvědomuji, jak strašně špatný to je film. odpad! ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se nějak nachomýtla k tomuto animáku a byla jsem docela natěšená. Akorát jsem celkem nechápala pro koho je to primárně určeno. Děcka, která o dějinách moc neví si z toho určitě nic nevezmou ba naopak asi by si je ještě více zkreslily. A dospělý divák, tedy já, i když jsem se opravdu moc snažila, z toho měl víc než vtipný, naprostý pocit trapnosti. Poetika Ypsilonky z těch rádoby humorných zpěvánek je hodně cítit, ovšem tutok se mi to moc nehodilo. No prostě a jednoduše, kde nic není ani smrt nebere...Za mě zklamaných 45% ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Keď to mal byť film pre deti, tak je to za odpad. Nezdá sa mi, že pre dnešnú historicky dezorientovanú mládež je vhodné niečo také, kde sa história zosmiešni, prekrúti, rozšíri a doplní o nejaké absurdnosti a potom sa prezentuje pod názvom Husiti. Pre dospelých už môže platiť, že sebavedomý národ si môže urobiť srandu zo svojej histórie, takej či onakej, ale stále je to len za jednu hviezdu za občasný vtip a zvyšok plný trápností. Históriu si v animácii vedel vkusne a vtipne podať Viktor Kubal, to sa dnes už ťažko podarí. A uviesť film v predvečer výročia nie je celkom šťastné, viac by sa to hodilo na prvý apríl. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Ještě v polovině tohoto filmu jsem si říkal, že kdybych měl děti, tak je na to rozhodně, ale rozhodně nepošlu, po skončení ale musím konstatovat a poupravit na "nikdy nebudu mít děti, aby tohle náhodou neviděli". Pořád v tom někdo opakuje, že "pravda vítězí", ale zárověň to dětem vštěpuje, že když budou lhát a manipulovat, tak nejdál dojdou, a když budou slizkejma čecháčkama, tak budou úplně nejvíc. Nikdy víc! 20% ()

Brtniik

všechny recenze uživatele

Odpadem nikdy nehodnotím jelikož jakou to má hodnotu, kterak se to promítne do statistiky? Čili moje nejhorší hodnocení je 1H. Tu dávám tomuto dílu. Divím se animátorům, že jdou do něčeho takového - hodně práce (snad dostali zaplaceno), ale "poselství" nula a kvůli totálnímu zkreslení historie spíš záporné hodnoty. Myslím, že by bylo vhodné tvůrcům nařezat na holou a film zakázat. Není to komedie, ale parodie čili urážka národních dějin. Kdybychom uctívali islám (ne že bych za to plédoval), aktivisté by se náležitě postarali. Takto možná dostanou Lva za neotřelý pohled na dějiny národa. Nejsem znalec, ale mám pocit, že vizuál byl stejný jako u Dějin národa českého (či jak se to jmenovalo) a to bylo vtipné, báječné a nenásilně poučné. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Kdyby se papíry s nákresy poskládali na sebe, vznikla by vám hromada vysoká několik metrů. (tyna97)
  • Když ''blondýna'' pro muže po boji nese jídlo na stůl, nahoře na talíři je tlačenka, které se objevuje a zároveň mizí. (tyna97)
  • Na filmu pracovalo asi 25 lidí, z toho 9 animátorů, mezi nimi také Pavel Koutský. Hlavních animátorů pak bylo celkem 5. [Zdroj: czechanimation.cz] (hippyman)

Reklama

Reklama