Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladé dívky často sní o umělecké dráze, ale těch vyvolených, které dosáhnou úspěchu a slávy, bývá však jen pár. Také Marie Lízalová byla kdysi mladá i krásná. Toužila tehdy stát se operetní divou. Osud jí však nebyl nakloněn, a tak nakonec zakotvila v poklidném manželství s bednářským mistrem. Z toho svazku vzešla dcera Mařenka. Ta už dospěla a matka do ní vkládá všechny své nenaplněné ambice. Dívka pracuje jako myčka nádobí v hotelové kuchyni a je hluboce nespokojená se svým životem, ani láska mladého kuchaře Vrány nedokáže rozehnat její chmury. Mařenka se totiž upnula ke snu o kariéře hvězdy stříbrného plátna. Šance se jí nečekaně naskytne ve chvíli, kdy dostane příležitost zaskočit za modelku při kadeřnické soutěži. Lazebnické klání natáčí štáb filmového týdeníku a režisér v Mařence objeví ideální představitelku hlavní role do svého nového velkého filmu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V dnešním pohledu na Kariéru matky Lízalky chybí především fakt, že i tento film vychází z populárního románu, který nejprve vyšel časopisecky. Samozřejmě na stránkách Hvězdy československých paní a dívek v roce 1935 (ve stejném roce vyšlo i knižní vydání), tedy v době, kdy se chystal jiný velký hit, Světlo jeho očí. Andersův humoristický románek z periferie si vysloužil smíšené reakce, pozitivní převažovaly, ty negativní se obávaly vlivu řeči periferie v tištěné podobě na čtenářky. To si vysloužilo samostatný článek Matka Lízalka na pravopisném soudu, ve kterém redakce časopisu musela vysvětlit podstatu a důležitost zachovaní nespisovné řeči. Pokud tedy máte i dnes chuť se zabývat lidem z periferie a jeho sny o filmovém plátně, neváhejte. Protože tolika odkazy na Garbo, Dietrich, Gabla nebo Pickfordku nehýří jiný český film. A věřte, že v Andersově textu je jich ještě více a nechybí ani hvězdy naše. ()

Mariin

všechny recenze uživatele

Dobový pohled (1937): Film bez nároků na uměleckou hodnotu, některé dobré morální prvky. Umělecky vyspělejší diváci nebudou spokojeni. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Neslavná sláva. Cesta na výsluní, kterou mezi vábivá světla filmových reflektorů a mezi ty, kdož žijí na vysoké noze absolvuje veskrze naivní proletářská dceruška, nakonec skončí ve jménu zdravého rozumu – tedy tam, kde začala. Andersův ryze nenáročný románek se ovšem stal vhodnou (a nutnou) náplastí pro komerčního radu dr. Jana Reitera, který nutně potřeboval vyrovnat ztráty, do nichž ho dostal divácky neúspěšný film Harmonika. A přestože má Matka Lízalka k dokonalosti daleko a v lecčems je už spíš úsměvná než zábavná, uchovává pro současného diváka, hledícího na svět před pětasedmdesáti, osmdesáti lety poučenýma očima, výrazné principy prvorepublikové humanity a dává jasně na srozuměnou, že kdo míří vysoko, padá nízko. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Děj této komedie nevybočuje z průměru filmů, jaké se točily ve 30./40. letech. Ale pro energickou Antonii Nedošínskou a její herecké umění mám slabost. Proto hodnotím nadprůměrně. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Průměrný prvorepublikový film se slaďákovým dějem, který zachraňuje herecké umění Nedošínské a Pištěka. Na ty dva se dá dívat opravdu pořád. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Nezaslouženě málo uváděný český film s Antonií Nedošinskou v hlavní roli a milou Evou Gerovou jako její dcery, která touží stát se filmovou dvou a vydá se z kuchyně hotelu, v němž myje nádobu, na zkušenou do filmového studia, aby poznala, že ta cesta není tak jednoduchá. Milé babky klepny Balek-Brodská a Kysilková s paní domácí Steimarovou. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Chatrný scénář a nejistá režie, výsledkem je nudný film s morálním naučením, který nemohou zachránit ani jindy dobří herci. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Kéž by to tak fungovalo i v reálném životě. Protože jakmile by se obyčejná dívka stala filmovou hvězdou, tak nějákého obyčejného kuchtíka by poslala k vodě. To je hlavně vidět u těch českých miss. Má třeba přítele, ale jakmile soutěž vyhraje a dostane se do vyšší společnosti, tak si raz dva nabrnkne nějákého bohatého hokejistu a na svého přítele co je třeba automechanikem už si ani nevzpomene. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

"Já nechci, aby byla slavná, ale aby byla šťastná." Spíše průměr, ale takové mizerné hodnocení si tento film přece jen nezaslouží. Třeba herecké obsazení nemůže zklamat, duo Pištěk + Nedošinská je nejlepší manželský pár v dějinách našeho filmu. K tomu Gérová, Pešek, Trégl, drbny Kysilková a Brodská atd. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

V podstatě nic moc. Scénář nepřináší nic nového, a tím pádem ani zábavného. Pár dobrých vtípečků a scén je příliš málo na tak dlouhou stopáž. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

I přes kvalitní obsazení to byla bohužel velmi často nuda, jen některé scény se postaraly o to, že jsem neodešel před koncem. ()

Reklama

Reklama