Reklama

Reklama

12 let v řetězech

  • USA 12 Years a Slave (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Solomon Northup měl milující rodinu, dobrou práci, talent, majetek, svobodu i právo na život. Žil idylický středostavovský život jako většina z nás. V jeden jediný nečekaný moment ale o to všechno přišel. Skončil jako otrok spoutaný v řetězech a jeho jediným osudem se stala dřina na plantáži „pod bičem otrokáře". Většinou doslova. Přesně to se v roce 1841 přihodilo Američanu Solomonu Northupovi (Chiwetel Ejiofor), který svůj skutečný příběh zachytil v autobiografické knize 12 Years a Slave. Solomon měl smůlu, že byl... černoch. Dva únosci ho pod příslibem houslového melouchu vylákali do Washingtonu, kde Solomon po první noci skončil spoutaný v řetězech. V následujících dnech byl prodán do otroctví na americkém Jihu. Ocitl se ve zlém snu, který potrvá dalších dvanáct let. Za těch dvanáct let potká Solomona snad všechno, co černého otroka potkat mohlo. „Hodný" otrokář. Krutý otrokář. Dřina na bavlníkových plantážích. Pokus o lynčování. Bičování. Psychický teror. Neúspěšné pokusy o útěk. Víru ve svobodu a pomoc. (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Nějaký přiblblý Oscary mám v paži, ale film je to zatraceně dobrej. Moc mě baví narážet v diskusích a recenzích na blbečky, který si myslej, že Evropy se tohle netýká. Stejní idioti obvykle nenáviděj USA, obdivujou Trumpa, do profilovek si čmáraj jižanskou vlajku a ani na chviličku jim v těch sračkách, co maj v hlavě místo mozku, nedojde, že to jsou přesně ty spodní proudy ve společnosti, který držely při životě tohle hnusný dělení lidí na bílý a opice, se kterejma je možný dělat si cokoli (a není to "hřích"). Koneckonců tohle svinstvo rezonuje ve společnosti dodnes, stačí bojovníky za etnicky čistý národní státy chvíli poslouchat.

mavin

mavin (hodnocení, recenze)

Kurvy americké, dnes se budou hrát na mírotvůrce zmrdi!!! Japonci by jim měli vrátit ty 2 prskavky co jim tam v 45 hodili zmrdi, aby taky něco zažili!!!!

kyskia

kyskia (hodnocení, recenze)

Preceňovaný film, začo preboha Lupita dostala Oscara? Ani tam nemala veľa priestoru, a teda nijako ma nehúrila. Brad Pitt tam pôsobil ako päsť na oko. Dopozerala som to len kvôli tomu, že som chcela vedieť, ako sa dostane na slobodu.

Odyssey

Odyssey (hodnocení, recenze)

Film jsem viděl až teď a jeho pracování mě příjemně překvapilo. Zůstali vesměs věrní knižní předloze a neudělali z toho žádnou patetickou ždímačku. Každopádně všem doporučuji si knihu přečíst, jednak je obsáhlejší než film a hlavně ve mě zanechala silný dojem. Je to zcela unikátní autobiografie.

BMW12

BMW12 (hodnocení, recenze)

BloodyBeast

Tak film je naozaj dobrý (i keď Oscara by som dal radšej Kapitánu Phillipsovi), Ejiofor a Fassbender zahráli skvelo a chápem ich nomináciu na Oscara, hlavně Fassbender ho mal získať. Ale že Oscara získala Lupita, tak to vobec nechápem. Jej výkon bol dobrý, ale nie najlepší výkon roka. To mi nehovorte, že sa nenašiel nikto kto by zahral ten rok lepšie. No i ked, ked sa pozriem na nominácie, tak moc konkurenciu nemala. Ale trebars taká Jennifer Lawrence zahral v Špinavom triku lepšie než Lupita.

na příspěvěk reagoval Martin741

Příspěvek byl smazán administrátorem.

BloodyBeast

BloodyBeast (hodnocení, recenze)

Perfektní film s úžasným Michaelem Fassbenderem a skvělým Chiwetelem Ejioforem a Lupita Nyong'o, osobně se nedivím že Michael dostal nominaci na oscara a že Lupita Nyong'o dokonce toho oscara opravdu vyhrála, herecké výkony jsou to špičkové stejně jako vše ostatní rozhodně film který stojí za to nejméně jednou vidět.

na příspěvěk reagoval BMW12

Uživatel BloodyBeast smazal svůj příspěvek.

Polter1

Polter1 (hodnocení, recenze)

Nejaké podobné filmy v červenom reatingu s podobnou tématikou starého juhu?

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Queb

ked si dam pracu, vymenujem ti tu 10 filmov, ktore len pre otrle povahy. Na zaciatok ultra nebezpecny Takovi Normalni Zabijaci

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Queb

Určite nie si sám :-) To je dobre, keď ti film navodí citový (či už pozitívny alebo negatívny) vzťah k postavám. A Eden Lake má výrazné kvality. Ja osobne by som po niektorých filmoch vykradol najbližší gunshop a šiel niekoho navštíviť :-D Ale so zariadením na teleportáciu do filmu by to bolo ešte efektívnejšie.

Queb

Queb (hodnocení, recenze)

Madsbender

nedávno jsem si ten film zopáknul, abych si ho krapet připoměl a je to fakt docela drsný no... hlavně sem při tom filmu měl zvláštní silnej pocit nasranosti, vůči těm zasr*nejm parchantům co tam byly... mít je při tom sledování filmu vedle sebe společně s baseballovou pálkou, tak bych jim dršky rozmlátil na hadr... :-)

na příspěvěk reagoval Madsbender

MovieMisko

MovieMisko (hodnocení, recenze)

Madsbender

Ano presne tak som to myslel  :) ale zas pozrel som si aj to Jazero smrti a bolo mi ho luto a najradsej by som bol keby ten film skoncil happyendom

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Queb

Čiže presne pre mňa. Keď som to videl prvý raz, akosi som nepochopil, prečo priateľka v polovičke vzala roha. Ale možno to bolo mnou...

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Queb

Tak tak. Inak dosť surový film, tie padavky čo vraveli, aký je drsný 12 Years a Slave, vypnú Jazero smrti ešte pred koncom prvej hodiny :-)

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Pilda17 , Queb

Keď si pozriete Jazero smrti po 12 rokov otrokom, uvidíte toho odporného otrokára po zásluhe poriadne do tela a nakoniec zomrie dosť krutým spôsobom. Také zadosťučinenie svojim spôsobom, odhliadnuc od faktu že tu hrá diametrálne odlišný archetyp.

na příspěvěk reagoval Queb, MovieMisko

Queb

Queb (hodnocení, recenze)

Taky jsem nad tím přemejšlel... co je tam tak spojujícího, nebo vtipnýho- dle reakce Madsbendera...

napadlo mě něco s M. Fassbenderem, protože hrál v obojích filmech...

jakože v tomhle filmu byl za toho hajzla a "špatnýho", kterej zotročoval... a v jezeru byl za toho kterej trpěl...  jinak mě nic nenapadá...

na příspěvěk reagoval Madsbender

Tristan Rafael

Tristan Rafael (hodnocení, recenze)

Madsbender

To je mi jasný, že McQueen netočí prvoplánové hollywoodské trháky, to jsem nikdy nevyvracel.. :) Nejde ale popřít, že

Twelve Years a Slave už nyní po oscarové sklizni a při 20-ti milionovém rozpočtu a tržbami kolem 160 milionů, už  trhákem dávno je..

 Tady u tohoto filmu ale i většina jeho skalních fandů dává k dobru, že se  McQueen odchýlil od svého původního směřování a režíruje směle ve vyšlapaných kolejích mainstreamu... A Hans Zimmer sám o sobě je čistý hollywood... Nevím, proč bych na tom měl hledat dál nějaké střípky britské angažovanosti... tvrzení, že toto prostě není produkt hollywoodu je naprosto zcestné..

na příspěvěk reagoval moviefilm

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Tristan Rafael

McQueen netočí prvoplánovo hollywoodske trháky, a ani sa nechystá. Prodkcia je len zprostredkovanie pre publikum, a Hans Zimmer robil hudbu aj pre iné filmy, spolupracoval napr. s Bille Augustom, a to rozhodne čistý Hollywood nie je.

na příspěvěk reagoval Tristan Rafael

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

Tristan Rafael

Já neřekla, že je to výhradně britský film, zároveň to ale prostě není čistý Hollywood. McQueen se od začátku zabývá tématy, která ho zajímají a byť je to černoch z Británie, světe div se, tohle téma ho zaujalo natolik, že se ho rozhodl natočit. Jak víme, mnohá čistě americká témata nejlépe točí právě evropští režiséři, kteří od toho mají alespoň částečně odstup. Tady to není úplně ten případ, protože McQeen byl vždy angažovaný režisér a vždy bude točit věci, kterými chce sdělit své názory. Je to zkrátka britsko-americký film, se stim smiř.

yinloveyang

yinloveyang (hodnocení, recenze)

Beagle

Proč všichni (i ti Briti) tak rádi lezou americkému filmovému průmyslu (vy víte někam).

Škoda, že si nepochopil/a moje argumenty, ale rozhodně souhlasím s tvým citátem, Beagle. Vůbec bych se nedivila, kdyby se činy minulosti opakovaly i v budoucnu, když tu budeme za pár desítek let přelidněni. A pak, myslíš, že bílí a bohatí lidé padnou jako první za oběť?

Tak či tak, většina normálních lidí (jako třeba můj kámoš, co nevysvětlitelně miluje Babovřesky) o film moc nezavadí, protože násilí nemaj rádi. A já radši se podívám mnohokrát na Gravity než na toto. Ovšem už teď jsem se rozhodla si přečíst původní příběh pana Northupa, pokud na něj narazím.

na příspěvěk reagoval KevSpa

Tristan Rafael

Tristan Rafael (hodnocení, recenze)

KevSpa

A co hollywoodští producenti? Producent - Brad Pitt a jeho Plan B, to je britská produkční? Hollywoodský skladatel - Hans Zimmer? Scénárista i kameraman - amíci jak vyšití... Oscarové ambice - nebritské.. Herci původem z Británie tady mají pár hlavních rolí, ale američanů je tu stejně mnohem víc.. Říct, že tohle není žádný produkt Hollywoodu mi taky přijde úsměvné.. Pochybuji, (ale nevylučuji) že by britové sami od sebe točili látku, která se týká vesměs hlavně v té době již obyvatele USA a vesměs vnitřních záležitostí USA té doby - Boston Tea Party proběhlo dááávno předtím, takže je to určitě tak netankuje - nějaký osud otroka na bavlníkových plantážích.. K tomu Solomon se narodil ve státě NY, jestli měl předky v VB - nevím..

na příspěvěk reagoval KevSpa, Beagle, Madsbender

Uživatel Tristan Rafael smazal svůj příspěvek.

Beagle

Beagle (hodnocení, recenze)

yinloveyang

Tvoje argumenty bohužel nedávají příliš smysl, a to nejen v rovině diskuze o filmech, ale i diskuze o historii a jejím studiu jako vědním oboru. Prohlásit, že "lidé jsou snad dost chytří, aby se tyto věci už neopakovaly, tak jako aby se neopakovala zvěrstva třeba na Židech." a "Já vím, že se to dělo, ale nebudu se v tom zbytečně hrabat, když tím nic nezměním." je totiž dost naivní a krátkozraké. Přidávám jeden citát George Orwella, jen tak, k zamyšlení: "He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past." A mimochodem, Gravitace se mi líbila, nejsem jednoznačný příznivec 12 Years...:)

na příspěvěk reagoval yinloveyang

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

yinloveyang

Přijde mi docela vtipné, jak se tu pořád oháníš Hollywoodem, když ten film je z větší části britský, natočený britským režisérem, obsazen vesměs britskými herci. Tohle není čistokrevný Hollywood, jde o nezávislý film, který se díky propagaci nakonec dostal do většího počtu kin a ze všech stran se k němu hrnuly ceny a rozhodně ne jen ceny z Hollywoodu. Ano, pořád jde hlavně o téma, které je přesně šité na míru Akademikům, ale není to žádný produkt Hollywoodu.

na příspěvěk reagoval Tristan Rafael, Tristan Rafael

yinloveyang

yinloveyang (hodnocení, recenze)

moviefilm , KevSpa

Dalo se čekat, že se mnou nebudete souhlasit. Já vím, že se tady tyto věci děli, ale nemyslím si, že je správné, aby velké společnosti v Hollywoodu na tom jak otroci trpěli před mnoha lety vydělávali velké peníze.

Je mi líto, jestli pan Solomon narazil právě na takové lidi, co ho vzali a prodali do otroctví, ale myslím si, že by mu bylo líto, jak Hollywood jeho příběh zneužívá ke své vlastní slávě a užitku. Protože stejně i přesto pochybuji, že v nevyspělých zemích, kde ještě i dnes tajně otroctví přetrvává, tento film něco změní a lidé jsou snad dost chytří, aby se tyto věci už neopakovaly, tak jako aby se neopakovala zvěrstva třeba na Židech.

A na to, abychom uctili jejich památku, také nepotřebujeme tento film. Já vím, že se to dělo, ale nebudu se v tom zbytečně hrabat, když tím nic nezměním. Že Gravity nemá příběh, jo? To tento film také zrovna moc ne. Vždyť celou dobu tam jenom pár bílých chlápků bije a ponižuje pár žen a mužů za to, že jsou jiné pleti. (+ jedna bílá žena nemůže vystát jinou ženu, která stejně by od toho jejího manžela - bastarda stejně by nejradši utekla.)

 

Hollywood záměrně vykresluje většinu bělochů v tomto filmu v černých barvách. Přitom na barvě vůbec nezáleží. Jak běloši, tak i černoši mohou být hajzlíci. A navíc to ani nevypadá, že tam jsou těch 12 let. A pak, když se nakonec objeví běloch-dobrák-zachránce, tak je jeho obličej stejně profláklý snad každému, takže to ani není důvěryhodné, ta Solomonova záchrana a také naprosto předvídatelná od první chvíle, co se objeví.

 

Mě ten film prostě do kolen nedostal a upřímně chci na něj zapomenout. Kritizujte mě klidně za to, jak chcete.

na příspěvěk reagoval KevSpa, Beagle

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

yinloveyang

S takovýmhle postojem, že co bylo, to bylo, pojďme budovat lepší zítřky, tě každý rozumný člověk pošle do háje. Ona ta historie tu není až tak pro srandu králíkům. Ale je mi jasný, že radši budeš zavírat oči nad tím co se stalo a děje, a přiblble se usmívat a namlouvat si, jaký je ten svět krásný místo. Tím neobhajuju výhru tohohle filmu, ale Gravitace je pouze film, který ani nemá pořádný příběh, je to jen hezký na koukání, to je vše. Pro mě je tedy volba Otroka jako nejlepšího filmu mnohem přijatelnější.

na příspěvěk reagoval yinloveyang, Martin741

Související novinky

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

10.06.2020

Streamovací služba HBO Max se rozhodla stáhnout ze své nabídky snímek Jih proti severu z roku 1939 kvůli problematickému vyobrazováním rasismu a romantizování Konfederace. Rozhodnutí přichází v… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama