Reklama

Reklama

Tajný přístup: Vatikán

(TV film)
  • Česko Zákulisí Vatikánu (více)
Ukázka z filmu
USA, 2011, 2x44 min (Director's Cut: 85 min)

Scénář:

Stephen David

Proslulé římské návrší zaujímá zvláštní místo v srdcích katolíků už téměř dva tisíce let. Je to Vatikán. Každoročně sem přicházejí milióny lidí. My se ale podíváme do míst, kam noha běžného návštěvníka nevstoupí. Uvidíme jedno z nejzáhadnějších a nejtajuplnějších míst na světě. Vatikán je centrem katolické církve. Je to místo, kde žije a pracuje papež, který odtud šíří slovo Boží ke stamilionům věřících po celém světě. Podíváme se do míst, kde papež důvěrně rozmlouvá s Bohem, i do temných podzemních výklenků skrývajících největší tajemství této prastaré instituce. Řadu papežů rozhodně není možné považovat za svaté muže, protože byli stejně zkažení jako lidé, kteří prahli po světské moci. Na některé věci církev určitě nemůže být pyšná. Tito papežové žili jako králové. Byli úplatní, pořádali marnotratné večírky a nechávali si stavět přepychové paláce. Nejslavnější světové celebrity by vedle nich vypadaly jako žebráci. Jenže právě těmhle zhýralým papežům vděčíme za všechnu tu nádheru, která denně láká do Vatikánu zástupy poutníků. Je v tom značný kus ironie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

dakarin 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě a objektivně zpracovaný dokument, který by nemusel pohoršit ani katolíky, ani protestanty a už vůbec ne ateisty - pro úplnost dodám, že u muslimů, budhistů, hinduistů apod. to nejspíš bude sledovat případně pouze úzký intelektuální předvoj čistě neosobně. Dokument bohatý na fakta a zajímavé záběry, profesionálně pojatý a (mě) nenudící v žádný okamžik. Spoustu informací jsem neznal, aniž tušil. Příjemné překvapení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Očakávanie boli vyššie, veď Vatikán toho z hľadiska histórie, umenia i zákulisných ťahov má čo ponúknuť., O tom sa môže natočiť celá séria. Informácie dostávame dosť kusé, nekompletné a tých zaujímavých sa tam síce zopár nájde, ale nie v dostatočnom počte. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Nehovorím, že by sa to viezlo na nejakej konšpiračnej vlne alebo referenti hľadali potešenie z bulvárnych zdrojov, v každom prípade je Zákulisie Vatikánu iba pózerskou ukážkou demonštrácie politickej a katolíckej moci kĺžuc výhradne po povrchu. A zjednodušene. ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosto jasné že byl dokument natočen ve spolupráci s Vatikánem, takže čekáte li něco co by na Vatikán hodilo špatné světlo čekáte marně.Takže za tohle lhaní si to zaslouží jen odpad. Vatika-bohyně smrti Vatikán vystavěn na nekropoli, jak příznačné...Pohřbili Boha. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Potesilo ma, ze sa kamera dostala naozaj blizko k papezovi, no inak to bol taky priemer. Je pravda ze som nevedel v ktorej budove sidli banka, alebo na ktorom parkovisku je vchod do archivu, no plno inych info som mal. Dufal som, ze sa nieco viac dozviem o archive, ale ten spomenuli len aby sa nepovedalo. Maximalne ma nebavilo pocuvat o vztahu Vatikanu k USA, ale chapem, ze to bolo robene pre amikov. Skoda, ze sa nespomenulo viacero historickych kontroverzii, mozno by ma to donutilo dat aj lepsie hodnotenie. ()

nessbeal 

všechny recenze uživatele

'Tak zaujimavy dokument s tak malym rozpoctom som este nevidel! V dokumente boli zobrazene veci, ktore som ani netusil. Kde sa nachadzaju hroby, banka, sidlo svajciarskej gardy atd...Co vsetko ukryva archiv a podobne. Pristupy kamerou do miest, ktore este neboli natacane, proste tam kde sa pri navsteve Vatikanu urcite nedostanete. Rozpocet 250.000 dolarov. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Dokument plný zajímavostí, pohledu do zákulisí církve i její minulosti, zobrazení místnosti, kde se jako turista nepodíváte. Jen mi vadila celkem zbytečná pasáž o amerických prezidentech, ale jelikož je to americký dokument, tak to chápu a trochu patetický závěr o tom, že církev jedná ve prospěch lidstva (pěkná představa). ()

michalkop 

všechny recenze uživatele

Tento dokument vůbec nesplnil mé očekávání. Čekal jsem, že se podívám někam, kam běžný smrtelník nemá přístup, dozvím se něco zajímavého. Dokument, bohužel, plyne velmi pomalým tempem, většinu času je záběr na nějakého duchovního, případně na nějaký tmavý a nezajímavý sklep. ()

Reklama

Reklama