Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádkový příběh, ve kterém nechybí humor ani napětí, začíná v městečku, kde probíhají přípravy na divadelní představení. Hra O pokladu vypráví místní pověst o obrovském bohatství skrytém hluboko v zemi. Mnozí ho touží najít, ale kdo se pro něj vypraví, už se nikdy nevrátí. V představení vystupují i dvě sestry, Kačenka a Barborka, a také muzikant Jakub, Barborčin žárlivý milý. Téma hry přiláká i lakomého zámeckého pána Bořivoje Hájka z Hájku, s ním přijíždí i jeho bratr Ignác, výstřední vynálezce a badatel. A kdesi v podzemí, u skutečného pokladu, sedí jeho tři strašidelní strážci a krátí si čas vymýšlením všelijakých kratochvílí, ze kterých Vládce podzemí nemá žádnou radost. Jeho trpělivost přeteče v okamžiku, kdy nudící se strážci zasáhnou do lidských osudů – kvůli sázce, jak dopadne láska Jakuba a Barborky. Řada nešťastných i komických nedorozumění vyvrcholí nebezpečnou výpravou tří hledačů pokladu: Barborky, Jakuba a pana Bořivoje. Každý z nich má jiný důvod, každého čekají cestou jiné zkoušky a nástrahy… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (241)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Kouzelný medvěd ! Toho ještě nemám." ----- Musím vyzdvihnout písničky, které berou za srdce, i nosnou zápletku, která - bohužel (!) - není samonosná. Neboť se prakticky bez odporu nechává přizabít vlastní realizací, když umožní režii plně rozvinout velice specifické novočeské neumětelství. Dějová linie poskakuje kupředu s elegancí neposlušného parního stroje a milý Jakub se při cestě za pokladem chová jako idiot. Tu se zbytečně máchá v potoce, když by se mohl daleko pohodlněji ubírat kupředu podél něho, tam zase s obtížemi šplhá vzhůru na pískovcovou skálu, jakoby se jeskyně s pokladem měla nacházet až kdesi v oblacích. Ignác, bratr zámeckého pána, se pro změnu projevuje jako naprostý hňup za každé situace. Hňup a ještě k tomu slaboch, protože se nedokáže vzepřít svému bratru ani v jedné jediné maličkosti. Těžko k nim cítit náklonnost či snad dokonce lásku ... co se mě týká, sympatičtěji a zábavněji se projevují tři svérázní strážci pokladu, třebaže moc chytrosti taky nepobrali ... 2,5* ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak hlavní hrdinka někam náhodně putuje a při tom plní náhodné úkoly... Zatímco v druhé dějové linii někdo něco náhodně vynalézá. Jestli snad prapůvodně v příběhu existoval důvod existence přiblblýho vynálezce, pak se ovšem ztratil někde v procesu. Stejně jako důvod proč do pohádky implementovat steampunkové prvky. Ony ty parní stroje jsou tam zkrátka jenom proto, aby tam byly. Abych ale jen nekritizoval, musím zmínit dvě výrazné přednosti. Obě má Janička Pidrmanů. Jsem jednoduchej, ke štěstí mi stačí málo... ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Bohužel tahle pohádka pro mě byla jednoznačně zklamáním. První půlhodinu jsem se jen nudil, příliš jsem se neorientoval v ději a říkal jsem si, na jakou slátaninu to proboha koukám. Teprve když se Barborka vydala na cestu za záchranou svého milého jsem do děje této pohádky pronikl a od této doby už to pro mě byla zajímavá, atraktivní a vtipná pohádka, která nepostrádala určité kouzlo, nicméně nelze pominout určitou scénáristickou impotentnost a neoriginálnost, protože při přeměně strážců pokladu v ženy jsem si nemohl nevzpomenout na Princeznu ze mlejna a na proměnu vodníka a čerta v ženy. Tato pohádka se ale dala bez problémů dokoukat až do konce, nicméně právě scénář je největší slabinou této pohádky, která je jinak bezpochyby jak po výpravné stránce (vynikající interiéry i exteriéry), tak i po herecké stránce (především Vojta Dyk exceluje) zdařilá. Když si to tedy shrnu, tak z pohádky mám rozporuplné pocity a nemohu ji vnímat jako vydařenou, takže v tomto případě se jedná z letošní trojice premiérových vánočních českých pohádek z mého pohledu o pohádku nejméně vydařenou, což znamená ve zdejším hvězdičkovém systému podprůměrné dvě hvězdy. ()

j.anek 

všechny recenze uživatele

Pohádku evidentně ještě nikdo neviděl, a přece už má 9 hodnocení. Moc by mě zajímalo, jestli ji thomas300, beruskakocic a ozzak30 opravdu viděli - všichni tři dali odpad. Co je to za divnou módu? Chápu, že vstupní test toho mnoho nevyřeší, že se sem dostanou divní lidé. Zajímalo by mě ale, proč tu jsou... -------------------------- Text místy hodně drhne - nechápu, jak se to mohlo Ireně Douskové stát. Komická trojice Budař-Liška-Polášek nefunguje, začátek je hloupě ukřičený a uspěchaný, ale když se to jednou rozběhne, docela to funguje. Dobře hraje Karel Heřmánek (i když vykrádá sám sebe), obě holky, Vojtěch Dyk. Celkově žádná sláva, ale totální průšvih to rozhodně není. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jo, takhle má vypadat moderní autorská filmová pohádka. Dobrý nápad posunout pohádkovou současnost z tradičního dávného feudalismu do období páry a položit tak v kontrast osvíceneckou racionalitu a (nejen raně novověkou) posedlost technologiemi a mýtickou formu poznávání světa, vlastní pohádkám. Všechny ty parou poháněné stroje a technická udělátka mají takový až montypythonovský šmrnc a spolu s košatou výpravností tak trochu připomenou filmy Terry Gilliama, škoda, že se už nedostává na nějaký hlubší koncept a stejně tak kvalitní pokladnici humoru. Vít Karas překvapivě dobře ovládá své řemeslo a osobně mám pocit, že jde po dlouhé době o první smysluplně vložené prostředky do áčkové výpravné pohádky. Vkusně a uměřeně byly použity i počítačové triky (narozdíl třeba od digitálně přeplácané Saxany) a celá triková stránka měla celkem funkční rozměr. O úžasné hudbě Čechomoru se asi není potřeba rozepisovat. Herecké obsazení nadprůměrné, subjektivně nemám rád Vojtu Dyka, ale musím uznat, že hrát umí a v roli potrhlého racionalistického osvícence s modrou krví se mi líbil, obsazování hereckých legend, jako je třeba Karel Heřmánek, mi pak vůbec dělá nebývalou radost... Suma sumárum - od dob Anděla páně konečně zase obstojná veřejnoprávní pohádka. PS: Liškova čarodějnice je jasným tipem pro televizní dramaturgy na samostatnou pohádku, to by si spin-off opravdu zasloužilo... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Scéna je dílem architekta Martina Kurela, který měl zkušenosti s natáčením v Doksanech a lokaci režisérovi (Vít Karas) doporučil. (SONY_)
  • Vojtěch Dyk, představitel Ignáce, a Markéta Frösslová, která ztvárnila Kačenku, byli v minulosti skutečnými partnery. (Stupet)
  • Natáčení začalo 25. září 2011 v Kutné Hoře, pokračovalo ve skalách v okolí Hrubé Skály a v okolí Mumlavského vodopádu. Dále se filmovalo v Doksanech a v Praze, kde bylo natáčeno například v Arcibiskupském paláci. Poté štáb zamířil na Moravu na zámky Valtice, Lysice, Boskovice a na Sychrov. Dále se filmovalo v Koněpruských jeskyních v okrese Beroun, v zámeckých parcích na Konopišti, v Lednickovaltickém areálu a objeví se také paláce arcibiskupa pražského a šlechtického rodu Colloredo-Mansfeld u Karlova mostu. (SedmikraskaL)

Reklama

Reklama