Reklama

Reklama

Režiséři filmu Malá Miss Sunshine uvádí “nádhernou a okouzlující” (Marshall Fine, The Huffington Post) romantickou komedii s Paulem Danem a Zoe Kazan v hlavních rolích. Mladý, kdysi úspěšný spisovatel Calvin (Dano) nyní zápasí s tvůrčím blokem, ale i se svým milostným životem. Teprve když vytvoří půvabnou románovou postavu jménem Ruby (Kazan), získává novou inspiraci. Ruby probouzí k životu nejen jeho psaní – ale také sebe samotnou – a to doslova! Tváří v tvář opravdovému vztahu se svou původně virtuální přítelkyní stojí Calvin před zásadním rozhodnutím. Dopíše tuhle romanci sám, nebo to ponechá osudu? Ve vedlejších rolích filmu se představují Annette Bening, Antonio Banderas a Elliott Gould. Ruby Sparks je “příjemná romantická komedie, která vás dojme a má ambice stát se filmovou klasikou” (Katie Walsh, Indiewire). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (346)

Matty 

všechny recenze uživatele

Při letmém okouknutí to vypadá, že někdo pod vlivem Stranger than Fiction sepsal lehkou a přímočarou high concept romanci. Teprve zesílení interakce mezi liniemi partnerského soužití a tvůrčí kontroly film obohacuje o nečekaně temnou a přitom velmi zábavnou rovinu. Nesejde na tom, nakolik reálnou a živoucí postavou Ruby je (moc ne). Najednou úplně stačí, že vzhledem i chováním představuje zhmotněný sen nejednoho geeka. Neplní totiž úlohu hrdinovy plnokrevné partnerky - její přítomnost pouze iniciuje zátěžovou zkoušku Calvinova charakteru. Dokáže přijmout fakt, že se jeho sen zabydlel v realitě, kterou sám obývá? Dokáže žít bez toho, aby Ruby podřizoval své autorské kontrole, aby jí připomínal, kdo je pánem? ___ Film jakožto produkt patriarchální společnosti ukazuje ve chvílích nejupřímnější žánrové sebereflexe, že jsou to muži, kteří ženám předepisují jednat dle melodramatických konvencí, tedy hystericky. Během těchto demonstrací mužské dominance z filmu vyprchává veškerá lehkost a jenom krůček jej dělí od psychologického hororu, který se ve skutečnosti skrývá pod vnějším půvabem většiny hollywoodských romantických komedií. Trauma z tohoto nahlédnutí za oponu však není rozvedeno dál, například směrem k prohození rolí autora a díla, a film končí velmi banálně, SPOILER – hrdinčiným vykoupením a hrdinovým „sestoupením“ do její reality (přepsáním jejich společné historie se stává postavou téhož vyprávění, už jí, a pravděpodobně i ženám obecně, rozumí). Opětovné nahození líbivé fasády vyznívá pokrytecky, jako dobrovolné přijetí falše, před kterou nás film sám varoval. KONEC SPOILERU ___ Scénář s chytrým nápadem by vůbec potřeboval pevnější režijní uchopení (vyprávění občas stagnuje – např. rodinné intermezzo s Banderasovým vtipným, ale zbytečným cameem) a zacelení některých děr v logice (proč Ruby její „přepisování“ rozruší až poté, co se o něm dozví, dříve si náhle povahy/schopností neuvědomovala?). ___ Ruby Sparks je milou historkou s morálním ponaučením (ideál musíme objevit a udržet v sobě, ne v druhých), která zákonitosti tuctových romancí sice odhaluje, ale moc dalšího s nimi nedělá, což je škoda, protože zde podle mne bylo v druhém plánu zaděláno na naratologickou delikatesu první jakosti. Ten první plán je ale, hlavně zásluhou rusovlasé Zoe Kazan, pořád hodně fajn. 75% Zajímavé komentáře: Jeržik, Terzeus ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tvůrci mé nejoblíbenější americké indie komedie Little Miss Sunshine přišli s novou povedenou americkou indie komedií. Ruby Sparks je originální (do jisté míry - podobný nápad už byl použit minimálně ve Forsterově Horší už to nebude), zábavný a příjemně plynoucí film. Škoda ale, že režijní dvojice neměla dost velké koule na to, aby film utnula asi deset minut před koncem. V takovém případě bych byl asi nadšen, vyznění filmu by bylo velice silné, byť ne romanticky-komediální. Takto jen spokojenost. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Originalita se tady utopila ve sladkosti. Vše se mohlo daleko víc rozářit, jen tio chtělo víc fantazie a míň lásky, pušinka šem, pušinka tam a z dobře zažehnutýho námětu filmu se stal řadovej romanťáček. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku byl tenhle film zajímavý. Místy až dost. Postupem času se z něj ale vytrácelo to nadšení. A to jak z ústředních hlavních rolí, tak z nápadu jako takového. To, že je příběh tak trošku fantasy, a že je tenhle romantický příběh, tak trošku pseudo, jsem ze začátku vůbec nevnímal. Postupem času jsem to ale začal vnímat úplně jinak. Závěr by nakonec vůbec ani být nemusel. Každopádně za ten nápad a za to, že jsem poznal Zoe Kazan ty tři hvězdičky musím dát. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,540,106Tržby Celosvetovo $8,300,000▐ Prvá tretina filmu veľmi dobrá, roztomilá, hravá, potom akoby začal príbeh strácať pôdu pod nohami a už nevedel kam skôr skočiť a čím praštenejším upútať. /40%/ ()

larelay 

všechny recenze uživatele

krasny film... Inteligentny, zabavny, smutny, a aj napriek nerealnej dejovej linke, tak pravdivy vo svojej podstate. Uzasne, takto si predstavujem rom/com. Kazda jedna postava mala svoje miesto a mam pocit, ze tito herci zahrali to najlepsie, co mohli. Velmi presvedcive, velmi romanticke :) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Díky ústřednímu duu (pře)milé a sympaticky nevlezlé, ale vzhledem k námětu "pozor co si přeješ, mohlo by se ti to vyplnit" v indie romantickém provedení je až překvapivé, jak moc je to ve výsledku předvídatelné a nehravé. A že to samé hravě i nápaditě zpracovat lze, dokázal již svého času Richard Matheson v The Twilight Zone s epizodou A World of His Own. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbila netradiční zápletka a její nenásilné zpracování. Vše tam plynulo tak přirozeně, že to vůbec nebylo divný. Obzvláště oceňuji vyhrocenou scénu na konci, kdy vyjde najevo temná strana hlavního neurotika. Fakt mě bavilo, že byl chvíli i čurák. A ta hudba byla geniální. Už dlouho jsem s takovou chutí "nedoposlouchával" finální titulky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NEMŮŽU SE ZAMILOVAT DO SVÉ POSTAVY.“ … ,,PROČ NE?“ … ,,PROTOŽE NENÍ SKUTEČNÁ.“ … ,,VÍŠ TO JISTĚ?“ … ,,ANO. JE TO JEN VÝPLOD MÉ FANTAZIE!“ …. /// Po několika mokrejch snech se to konečně stalo: MÚZA SE ZHMOTNILA! Romantická rozplavba v bazénu – jasan, Calvin nepíše pro mě, ale pro holky. A i když voceňuju jeho smysl pro představivost, chemie je tady – mezi nima – tolik, asi jako v mateřským mlíku (…zapomeň perníková mámo!). Calvin se nemůže vyrovnat s realitou, Calvin se vyrovnává s realitou, jeho okolí se nemůže …. jeho okolí se vyrovná… a tak to furt pokračuje a já čekám, až mě zasáhne ona romantická realita. Hovno – vlastně NIC! (za to hovno se omlouvám, já jsem prostě zvyklej na slovo Ruby odpovídat ….). Spisovatel nebo kouzelník? Je to láska, takže kouzlo! (dobrá, dám vám ještě šanci, už jsem zažil divnější věci). Furt musím myslet na to, proč to nefunguje? (né to… to mezi nima a mnou…blbče!) Základem je bejt kapku za vodou a mít talent vymejšlet píčoviny (něco z toho bych snad i splňoval…). Že bych nevěřil, že jde stvořit dokonalá ženská? Nebo mě sere úvaha, že z Calvina v dospělosti bude stejně zábavnej chlápek jako Dodge? Komedie? Vy teda máte zvrácenej smysl pro humor (hej Joe, nemáš tam něco míň morbidního? Na tohle jsem ještě nedospěl…). Příběh vypadá zajímavě a přináší spoustu podnětů, ale ve finále vyjde na stejno, jestli píchat na (při) konci světa, nebo se svou fantasií. A že se ve finále snažej ze mě vydolovat to, co tam celej film nebylo? JDI DO PRDELE! (Souhlas! Jo, a abys věděl – Tvoji knihu bych si nikdy nekoupil! A psa mám taky hezčího!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Ráno mívám mokrou postel a nevím, jestli nemám začít psát (možná bych doporučil nejdřív investovat do urologa…). 2.) Zjistím, že lásku u ,,Fr“ rozdává jiná holka (dyť to říkám: na Ruby odpovídám…). 3.) Thx za titule ,,MEVRT“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Těžko se mi píše o něčem, co jsem právě viděl, přesto jsem to ale už dávno znal. Nemám slov, ten film byl o něčem, co bych chtěl prožít, o něčem, co jsem prožil a o něčem, s čím bych si přál, abych se nikdy nesetkal. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tady se někdo zmiňoval o Calvinovi, jako o mimozemšťanovi, ke ktrerému nesedne žádná ženská. Ani náhodou, tak bezvadnýho herce (Paul Dano) jsem dlouho neviděla a myslím si, že o něm ještě hodně uslyšíme, svou roli mladého spisovatele zahrál výborně. Ale Zoe Kazan, kterou znám i z jiných filmů se nenechala rozhodně zahanbit, roztomilou Ruby si vysloveně užívala. Další z nemnoha komedií, kde jsem se dopravdy báječně pobavila. Pohodový, ne extra složitý, ale přitom inteligentní humor s vtipnou fantasy zápletkou a určitě ho ráda každému doporučím. Moje srdce mi říká ať dám dneska pětku, tak proč ne. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

I kdybych si mohl vymyslet ideální partnerku a mohl ji ovládat klapáním stroje, tak bych si stejně nepomohl. Žena je totiž složitý tvor, který se neustále vyvíjí a mně se v pozici triviálního trubce celkem líbí. Jenže Calvin s Ruby jsou mladí, tak by si svůj vztah/nevztah mohli pořádně užít, ale místo toho jsem musel sledovat Calvinovy mladické chyby a to mne moc nebavilo. Ovšem jeden velký klad tento snímek rozhodně má - vykopal pro mne letitý hit Plastica Bertranda a na ten se bude moc dobře pařit - http://www.youtube.com/watch?v=32SkxLCZz_o. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Roztomilý příběh o mladém muži, který se ze všech sil snaží přestat být hipsterem, ale nakonec stejně jenom vymění psací stroj za MacBook. Chtěla bych, aby to natočil a napsal Chan-wook Park, tak jako natočil a napsal Žízeň. Tzn. aby Ruby Sparks používala své žánry podvratně, aby k ní nehrála tak lehkomyslná, po srsti hudba, aby se nebála zatáhnout každou situaci do extrému a tím pádem dokázala zajít dál než k hranici jednoduchého formálního cvičení. Zoe s Paulem jsou skvělí, ale přijde mi zkrátka škoda, že celkový záměr nebyl víc brutální a dech beroucí. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kdyby si divák mohl skládat filmy jako sendviče, tak jedna z mých častých objednávek by zněla jako Ruby Sparks - ať je to o nějakým umělci, ideálně o někom, kdo píše, nebo točí filmy, ať to má haluzovou zápletku, kde se protíná realita s fantazií, fikcí nebo virtualitou a řeší se naše kontrola nad nimi, a ať tam Paul Dano hraje velkou roli podivína, kterej v určitej moment ukáže svou temnou stránku... Příjemná indie romantická dramedy, která bohužel plně nevyužívá svého potenciálu. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.3/10] | me: Taká fresh rom-com-ová záležitosť, ktorá zaujme svojím konceptom a netradičnosťou ako aj vhodnou voľbou ústredných postáv. Je to film, ktorý síce uniká realite, ale napriek stále stojí nohami pevne na zemi. Využíva to jednoduché "mystično" vo svoj prospech a poukazuje na vzťahové výkyvy živšie a hlavne nie klasicky. Je to film o láske a vzťahoch smutne a veselo, reálne a nereálne... [3 a pol *] One may read this and think it's magic, but falling in love is an act of magic, so is writing. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nejlepší romantická komedie jakou jsem viděl za poslední dobu. Mužský hlavní představitel nebyl moc sympatický, ale ,,Ruby" naštěstí nahnala plusové body za oba dva. Líbí se mi, že ve filmu není moc klišé a prvek fantasy na kterém stojí celý příběh mne fascinoval. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

She came to me wholly herself, I was just lucky enough to be there to catch her. Z Ruby Spark mohl být na jednu stranu celkem originální, lahůdkový, vztahový horor, což duo Dayton&Faris dokazují jednou skvěle nasvícenou a dobře mířenou scénou, ale za sebe jsem rád, že je z ní neotřepaná romantická komedie, které možná ke konci dochází dech, ale díky předchozí hodině jí leccos odpustíte. Pravdivé! Skutečné! Láska na první pohled! Little Miss Sunshine nebyla jen náhoda! ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Milé. Sic Zoe Kazan nemá ani zďaleka toľko charizmy ako Zooey Deschanel, tak sa zo svojou ulohou popasovala skvelo. Druhy palec hore jej dávam za scénar, ktorý šmakuje a nekopčí. Scéna "so strojom" má neskutočné grády a dáva človeku uvedomiť, že v láske nie je všetko slniečkovo romantické (ako zborne tvrdí mainstream). 80% ()

Reklama

Reklama