Reklama

Reklama

Na začátku osmdesátých let se Pierre Durand vzdal slibné právnické kariéry a rozhodl se věnovat své jediné vášni - parkurovému jezdectví. Celou svou budoucnost vsadil na jedinou kartu, mladičkého valacha jménem Jappeloup. Nikdo mu nevěřil, kůň byl příliš malý, svéhlavý a zbrklý. Navzdory všem svým chybám byl ale vynikající skokan. Závod od závodu se Jappeloup s Pierrem dostávali do popředí parkurové branže. Jejich první účast na olympiádě v Los Angeles skončila fiaskem, ze druhé v Soulu v roce 1988 však přivezli zlato. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (41)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám najmenší problém s tým, aby som tomuto filmu dal štyri hviezdičky aj keď je to film športový a ja sa so športom príliš neráčim. Ale je to film o koňoch, ktoré sú mojimi najobľúbenejšími zvieratami, o parkúre, v ktorého blízkosti som sa dva roky pohyboval a nakoniec je to aj film o ľuďoch okolo koní a ich vzťahoch, čo u športových filmov nebýva až tak časté. Okrem toho je to film, v ktorom jeho tvorcovia nezaprú, že svojmu remeslu rozumejú, čo je zrejmé najmä u kamery a hudby. A aj keď na Phar Lap nedám dopustiť, Jappeloup si ma získal rovnako. Okrem iného prispel k tomu, že sa mi vybavili staré spomienky na Tatára a Polara. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že k tomu filmu si hledají cestu především nadšenci od fochu. Ani ostaní ovšem nemusí být bez zážitku, když se spokojí s pěknou hudbou, zajímavými záběry ať už s koňmi, nebo bez nich a v neposlední řadě neobvyklým příběhem. Mám ale takový pocit, že o každém olympijském vítězi by se dal natočit minimálně stejně zajímavý film. :-) ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Filmy s koňmi mám rád a tento je výborný. Príbeh sa niekoľkokrát približuje prílišnému sentimentalizmu, no nikdy neprekročí hranice. Je to spracované s jemnosťou a taktnosťou a z veľmi predvídateľného príbehu vyťažili maximum. Kamera je úžasná, krásne zobrazuje francúzsky vidiek, tempo je pokojné, dáva vám čas spoznať postavy. Stručne povedané, vrelo odporúčam každému, kto má rád kone. 7/10 ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kterak jeden právník k rozumu přišel a začal se starat nejen o svou prestiž a o prachy, ale i o koně. Koňské filmy obvykle jedou po prověřené dráze klasického schématu, kdy lidský hrdina je nadšenec a se svým zvířetem buduje vztah a kariéru, před konečným triumfem vymele, aby kamera nestála, a všichni jezdí šťastně až do smrti koně. Pierre Durand je ale velkou část stopáže tupý, arogantní fouňa, který náhodou umí trochu skákat a Jappeloup malý nepochopený koník, který se projevuje jen tím, že trpělivě vyhrává, a čeká, až Pierre spadne na kokos a pochopí, že Jappeloup není závodní auto. Je tu vážně dost pádů, přesněji, kdo nepadá, v příběhu si moc neškrtne. A Daniel Auteuil v roli žokejského guru potěší skoro stejně jako těch deset koníků, co hrálo hopíka Jappeloupa. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pre mňa sklamanie. Dejová linka mi prišla zbytočne natiahnutá a plná hluchých miest, pričom hlavná os príbehu bola nezaujímavá a málo výrazná. Z tohto pohľadu ma na tému koní viac oslovilo plno iných filmov. Tiež hlavná postava mi bola nesympatická, či už svojim zjavom alebo charakterom. Ja by som sa pridal na stranu tých niektorých francúzskych zväzových funkcionárov a tvrdil, že chlapík jednoducho väčšinou všetko kazil, a keď niečo vyhral, tak to bola jedine zásluha toho koňa, ktorému všetko len sťažoval a v ničom mu výraznejšie nepomáhal. Športové scénky však našťastie boli pekne urobené a celkom napínavé. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Guillaume Canet, který ztvárňuje roli jezdce Pierra Duranda, se díky tomuto filmu vrátil po dlouhých 20 letech k ježdění. Pro potřeby filmu trénoval až 9 hodin denně se známým francouzským parkurovým jezdcem Frédéricem Cottierem. (karolina.val)
  • Při nejtěžších skokových a technicky náročných záběrech zastupuje představitele hlavního hrdiny Guillaume Cane v roli Pierra Duranda jezdec Rodrigo Pessoa. (karolina.val)
  • Jappeloupu roli hrálo deset různých koní, zejména to byli Welcome Sympatico, Incello a Playboy.
    (Verka13)

Reklama

Reklama