Reklama

Reklama

Na začátku osmdesátých let se Pierre Durand vzdal slibné právnické kariéry a rozhodl se věnovat své jediné vášni - parkurovému jezdectví. Celou svou budoucnost vsadil na jedinou kartu, mladičkého valacha jménem Jappeloup. Nikdo mu nevěřil, kůň byl příliš malý, svéhlavý a zbrklý. Navzdory všem svým chybám byl ale vynikající skokan. Závod od závodu se Jappeloup s Pierrem dostávali do popředí parkurové branže. Jejich první účast na olympiádě v Los Angeles skončila fiaskem, ze druhé v Soulu v roce 1988 však přivezli zlato. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (41)

Juto 

všechny recenze uživatele

Filmy s koňmi mám rád a tento je výborný. Príbeh sa niekoľkokrát približuje prílišnému sentimentalizmu, no nikdy neprekročí hranice. Je to spracované s jemnosťou a taktnosťou a z veľmi predvídateľného príbehu vyťažili maximum. Kamera je úžasná, krásne zobrazuje francúzsky vidiek, tempo je pokojné, dáva vám čas spoznať postavy. Stručne povedané, vrelo odporúčam každému, kto má rád kone. 7/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro koňaře je tohle miliónovej film. Má silnej příběh, nádhernou, vlastně až úžasnou kameru a bezesporu solidní herecké výkony. Pro mě už to ale taková hitparáda není, protože na koni jsem seděl jednou a to mi bylo sotva deset let. Nicméně uznávám, že koně si zaslouží velké filmy a jestli nějaký takový velký film existuje, bude to pravděpodobně právě Jappeloup který nejenom, že perfektně ztvárňuje těžký život parkurového koně, ale ještě je k tomu kvalitně natočen. 130 minut nicméně na mě působilo opravdu až zbytečně dlouze v některých nesmírně dlouhých scénách. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Výjimečný kůň by si zasloužil výjimečný příběh, nikoli pouhý neuspořádaný sled scének, které bez povšimnutí míjejí či svévolně obcházejí události, do nichž by musely investovat příliš mnoho duševní či fyzické námahy. Naproti tomu jeho majitel nevykazuje žádné známky výjimečnosti - ani empatie ... dokonce ani poté, co se milostivě uvolí ke zformování nějakého VZTAHU ke svému koni - tudíž PRO NĚHO je vyprávění dobré až dost. A čistě mezi námi: Pokud musíte být k náklonnosti - jedno, jestli ke druhému člověku nebo ke zvířeti - dostrkáni takřka násilím, není s vámi, potažmo s vašimi city něco v pořádku. Neduživé 3* ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Podceňovaný a vzpurně neposlušný koník Jappeloup, si srdce Pierra Durandta našel. Sice to bylo až na podruhé, ale jejich cesty se spojily. Koník to byl malinký, ale na skoky byl jedinečný. Všechno spolu zvládli a jejich úspěchy završila až zlatá olympijská medaile. Obdivuhodný příběh o vzájemné vytrvalosti a nadšení pro vítězství, na mne udělalo opravdu dojem. Parkurové jezdectví není můj šálek čaje, přesto jsem si i toto sportovní odvětví, dokázal v dobře natočeném filmu užít. Viděno jako 17 film v pořadí v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kterak jeden právník k rozumu přišel a začal se starat nejen o svou prestiž a o prachy, ale i o koně. Koňské filmy obvykle jedou po prověřené dráze klasického schématu, kdy lidský hrdina je nadšenec a se svým zvířetem buduje vztah a kariéru, před konečným triumfem vymele, aby kamera nestála, a všichni jezdí šťastně až do smrti koně. Pierre Durand je ale velkou část stopáže tupý, arogantní fouňa, který náhodou umí trochu skákat a Jappeloup malý nepochopený koník, který se projevuje jen tím, že trpělivě vyhrává, a čeká, až Pierre spadne na kokos a pochopí, že Jappeloup není závodní auto. Je tu vážně dost pádů, přesněji, kdo nepadá, v příběhu si moc neškrtne. A Daniel Auteuil v roli žokejského guru potěší skoro stejně jako těch deset koníků, co hrálo hopíka Jappeloupa. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Frédéric Cottier - trenér koní, který pomáhal při natáčení, byl sám jako člen bronzového družstva svědkem fenomenálního vítězství Jappeloupa na Olympiádě v Soulu v roce 1988. (karolina.val)
  • Jappeloup de Luze byl zapsán jako plemeno francouzský jezdecký kůň (SF), ovšem reálně je křížencem hřebce klusáka a plnokrevné matky. (karolina.val)
  • Při nejtěžších skokových a technicky náročných záběrech zastupuje představitele hlavního hrdiny Guillaume Cane v roli Pierra Duranda jezdec Rodrigo Pessoa. (karolina.val)

Reklama

Reklama