Reklama

Reklama

Na začátku osmdesátých let se Pierre Durand vzdal slibné právnické kariéry a rozhodl se věnovat své jediné vášni - parkurovému jezdectví. Celou svou budoucnost vsadil na jedinou kartu, mladičkého valacha jménem Jappeloup. Nikdo mu nevěřil, kůň byl příliš malý, svéhlavý a zbrklý. Navzdory všem svým chybám byl ale vynikající skokan. Závod od závodu se Jappeloup s Pierrem dostávali do popředí parkurové branže. Jejich první účast na olympiádě v Los Angeles skončila fiaskem, ze druhé v Soulu v roce 1988 však přivezli zlato. (HBO Europe)

(více)

Recenze (41)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro koňaře je tohle miliónovej film. Má silnej příběh, nádhernou, vlastně až úžasnou kameru a bezesporu solidní herecké výkony. Pro mě už to ale taková hitparáda není, protože na koni jsem seděl jednou a to mi bylo sotva deset let. Nicméně uznávám, že koně si zaslouží velké filmy a jestli nějaký takový velký film existuje, bude to pravděpodobně právě Jappeloup který nejenom, že perfektně ztvárňuje těžký život parkurového koně, ale ještě je k tomu kvalitně natočen. 130 minut nicméně na mě působilo opravdu až zbytečně dlouze v některých nesmírně dlouhých scénách. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ten jehož srdce zůstalo u koní bude tímto filmem zřejmě nadšen. Nádhernou kompoziční práci kameramana doplňuje hudební podkres, který je do jednotlivých scén trefován s přesností Robina Hooda. Zajímavostí filmu jsou v některých momentech poměrně dlouhé scény, které děj nikam neposunují a scény, které jsou pro příběh podstatné si nestačí ani uprdnout a už jsou pryč. Film se nevyhne určitým stereotypům, kterýma disponuje mnoho sportovně živtopisných filmů, ale je z něj cítit jasně cítit pokřik, kdo neskáče, není kůň, hop, hop, hop, protože koňové jsou frajeři a svoje filmy si zasloužej. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pre mňa sklamanie. Dejová linka mi prišla zbytočne natiahnutá a plná hluchých miest, pričom hlavná os príbehu bola nezaujímavá a málo výrazná. Z tohto pohľadu ma na tému koní viac oslovilo plno iných filmov. Tiež hlavná postava mi bola nesympatická, či už svojim zjavom alebo charakterom. Ja by som sa pridal na stranu tých niektorých francúzskych zväzových funkcionárov a tvrdil, že chlapík jednoducho väčšinou všetko kazil, a keď niečo vyhral, tak to bola jedine zásluha toho koňa, ktorému všetko len sťažoval a v ničom mu výraznejšie nepomáhal. Športové scénky však našťastie boli pekne urobené a celkom napínavé. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Představitel titulní úlohy byl nesmírně krásný, ten pán, co na něj jezdil byl zase nesmírně šikovný a všemu bez diskuze vévodil Daniel Auteuil. Škoda, že jeho postava musela tak brzy zemřít. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám najmenší problém s tým, aby som tomuto filmu dal štyri hviezdičky aj keď je to film športový a ja sa so športom príliš neráčim. Ale je to film o koňoch, ktoré sú mojimi najobľúbenejšími zvieratami, o parkúre, v ktorého blízkosti som sa dva roky pohyboval a nakoniec je to aj film o ľuďoch okolo koní a ich vzťahoch, čo u športových filmov nebýva až tak časté. Okrem toho je to film, v ktorom jeho tvorcovia nezaprú, že svojmu remeslu rozumejú, čo je zrejmé najmä u kamery a hudby. A aj keď na Phar Lap nedám dopustiť, Jappeloup si ma získal rovnako. Okrem iného prispel k tomu, že sa mi vybavili staré spomienky na Tatára a Polara. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Moja staršia sestra je do Guillauma Caneta, tak som jej teda zohnala tento film a hneď som si ho aj pozrela. Je to príjemný film, ktorý neskutočne rýchlo odsýpa. Taký ten film, určený pre celú rodinu. Koník šikovný, hudbička tiež nebola zlá. 3,5* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film o koních je bezesporu fascinující, ale necítil jsem se zaujat 130 minut , takže mám trapný poct, že jsem film nedocenil. Sledovat stále nekonečné zpomalené sekvence koní skákající přes ploty...Ale kdo se zajímá o dostihový sport, může se mu film zabalený do dramatu líbit. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nádherné filmové pohlazení, tak krásně natočené, že jedna průběžně zapomínala dýchat, kamera okouzlující, podmanivá, vypovídající.. Herecké osazenstvo úžasné, Daniel Auteuil v roli milujícího otce bez podmínek naprosto odzbrojující, Guillaume Canet mě velice příjemně překvapil, jeho Pierre Durand byl lehce uvěřitelný a fakt, že byl ochoten i schopen pohnout sám sebou, mě dostal, no a nesmím zapomenout na tu maličkou, Lou de Laâge, ta měla moje sympatie od samého začátku, stejně jako Jappeloup, nezkrotný černý krasavec, malý vzrůstem, velký srdcem a bojovností.. U mě bezvýhradná spokojenost, bylo mi potěšením, poklona.. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Podceňovaný a vzpurně neposlušný koník Jappeloup, si srdce Pierra Durandta našel. Sice to bylo až na podruhé, ale jejich cesty se spojily. Koník to byl malinký, ale na skoky byl jedinečný. Všechno spolu zvládli a jejich úspěchy završila až zlatá olympijská medaile. Obdivuhodný příběh o vzájemné vytrvalosti a nadšení pro vítězství, na mne udělalo opravdu dojem. Parkurové jezdectví není můj šálek čaje, přesto jsem si i toto sportovní odvětví, dokázal v dobře natočeném filmu užít. Viděno jako 17 film v pořadí v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Žiadny šport a žiadny skutočny príbeh. Tíranie zvierat vykreslené do humánnej podoby, akože takto to bolo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Auteuil je dobry herec -chameleon, ktoremu idu aj drsne roly, ale aj tie prijemnejsie. Tuto ide o konske jazdectvo, krasna atmosfera filmu pomaha, k tomu este exteriery na urovni a vyborne dialogy, silne devizy filmu : 75 % ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Pro mě zklamání ve všech směrech.Kromě Auteilla nikdo zajímavej,ale hlavně mě film nechytnul,a to vůbec,a to i přesto,že odpad to rozhodně neni,ale prostě sem byl z toho votrávenej.Duguay natočil spousty dobrej filmů,ale hlavně jinejch žánrů,tohle je silně uťáplý.50% za třetinu filmu,ale spíš za profesionalitu,kvalitu provedení,rozhodně ne za zábavnost filmu. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Jappeloup mi udělal radost. Není to žádný kandidát na Glóbus či Oskara, zato je velmi dobře odvyprávěný, vyvážený a zpracovaný. Má šmrnc pohodového i dramatického filmu, který předal jakési poselství, a to mi stačí. Toho si cením. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Výjimečný kůň by si zasloužil výjimečný příběh, nikoli pouhý neuspořádaný sled scének, které bez povšimnutí míjejí či svévolně obcházejí události, do nichž by musely investovat příliš mnoho duševní či fyzické námahy. Naproti tomu jeho majitel nevykazuje žádné známky výjimečnosti - ani empatie ... dokonce ani poté, co se milostivě uvolí ke zformování nějakého VZTAHU ke svému koni - tudíž PRO NĚHO je vyprávění dobré až dost. A čistě mezi námi: Pokud musíte být k náklonnosti - jedno, jestli ke druhému člověku nebo ke zvířeti - dostrkáni takřka násilím, není s vámi, potažmo s vašimi city něco v pořádku. Neduživé 3* ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Filmy s koňmi mám rád a tento je výborný. Príbeh sa niekoľkokrát približuje prílišnému sentimentalizmu, no nikdy neprekročí hranice. Je to spracované s jemnosťou a taktnosťou a z veľmi predvídateľného príbehu vyťažili maximum. Kamera je úžasná, krásne zobrazuje francúzsky vidiek, tempo je pokojné, dáva vám čas spoznať postavy. Stručne povedané, vrelo odporúčam každému, kto má rád kone. 7/10 ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kterak jeden právník k rozumu přišel a začal se starat nejen o svou prestiž a o prachy, ale i o koně. Koňské filmy obvykle jedou po prověřené dráze klasického schématu, kdy lidský hrdina je nadšenec a se svým zvířetem buduje vztah a kariéru, před konečným triumfem vymele, aby kamera nestála, a všichni jezdí šťastně až do smrti koně. Pierre Durand je ale velkou část stopáže tupý, arogantní fouňa, který náhodou umí trochu skákat a Jappeloup malý nepochopený koník, který se projevuje jen tím, že trpělivě vyhrává, a čeká, až Pierre spadne na kokos a pochopí, že Jappeloup není závodní auto. Je tu vážně dost pádů, přesněji, kdo nepadá, v příběhu si moc neškrtne. A Daniel Auteuil v roli žokejského guru potěší skoro stejně jako těch deset koníků, co hrálo hopíka Jappeloupa. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Šport, o ktorom nemám vedomosti. A práve takéto filmy vedia ľudom veľa povedať, nadchnúť ich a zaujať. Skvelá výprava, kamera, hudba. Canet zaujímavý, sympatický. A aj ženy okolo neho. Síce trochu dlhšie, ale Soul sledujete so zatajeným dychom. 4 z 5 ()

progression 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný příběh parkurového koně Jappeloupa, ale především lidí kolem něj. Zajímavě natočený film podle skutečných událostí s velice reálně natočenými parkurovými scénami i "vývojem" hlavních postav kolem neobyčejného koně. Pro mne kromě Caneta nezapomenutelný Daniel Auteuil a Marina Hands. Celý příběh vtáhne diváka rychle do děje a zároveň mu prostřednictvím hlavních postav dá i mnoho podnětů k zamyšlení. Podobně reálný film o skutečném koňském hrdinovi (tentokrát z dostihového prostředí) a výstižně popsanými osudy lidí kolem něj (včetně hereckých výkonů) je např. "Seabiscuit". ()

Reklama

Reklama