Reklama

Reklama

Skinheads v České Republice v 90. letech

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 1998, 19 min

Obsahy(1)

Dokument mapuje první výskyty pravicových extrémistů v Česku. Svou roli si tu zahrála i dnes už zaniklá kapela Orlík v čele s Danielem Landou a Davidem Matáskem. Film nás zavede do tajů hnutí, které propaguje rasovou nesnášenlivost, xenofobii a neonacismus. (latvar)

Recenze (19)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto bolo natočené v roku 1998? Mal som z toho skôr pocit akoby tento pseudodokument pochádzal z doby z pred roku 1989, kedy totalitná vláda komunistickej strany masovo produkovala podobné nezmysly proti svojim triednym nepriateľom. Nepravdivé, účelové, manipulatívne, demagogické a zavádzajúce. Presne taký je titul "Skinheads v České republice v 90. letech". Režisér a scénarista Robert Sedláček je obyčajný sprostý sedlák, keď dokázal natočiť takúto pičovinu. O skinheadskej subkultúre nevie ani prd. * ()

stration 

všechny recenze uživatele

Celkem nevyvážený dokument dělaný zcela jistě na zakázku pro "veřejnoprávní" médium. Doba to ale byla zlá a chvílemi i o strachu vyjít na ulici. Každý k někomu patřil. Připomínalo mi to Stínadla a Rychlé šípy - "Losna nebo Mažňák". Naštěstí je to už pryč. ()

BlackTom odpad!

všechny recenze uživatele

Kvázidokument, ktorý neponúka žiadne riešenie, nenavádza ľudí k odmietnutiu neonacistických myšlienok a naviac ešte špiní dobré meno skutočných skinheads v každej druhej vete. K tomu debili z Braníku, minimum výkladu (nedozvieme sa, čo sú vlastne hammerskins), absencia poriadnej infiltrácie, či skutočného príbehu (jeden blbeček, čo zrejme s terčami len popíjal a teraz mu "lepí"). Som zhnusený, vďakabohu, že to netrvalo dlhšie... 64%? Začo?! Ešte aj s IQ 88 by som to natočil lepšie... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Taková malá jednohubka o historii skinheads v devadesátých letech - přehled základní, nic do hloubky, ale muzika dobrá. Robert Sedláček začal pornem a pak tímhle. Každý nějak začal. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke své délce stručný, ale v podstatě věcný, byť často zjednodušený pohled na radikální skinheadskou komunitu první poloviny 90. let u nás. Nelze jím plošně paušalizovat skinheads jako takové, byť díky síle a viditelnosti této odnože je to nejčastější mýlka o skinheads, jejichž kořeny jsou někde zcela jinde. ()

umbjaz

všechny recenze uživatele

tak pánové. nevím jak vy, ale já mám celkem nastudovanou minulost skinheads jako takových a věřte mi, že toto hnutí vzniklo na Jamajce v 70. letech 20. století. a že každej kdo si dneska říká skinhead a při tom hajluje, by zasloužil useknout pazoury a hodit do řeky, až v Anglii za dob kdy hrály kapely jako Sex pistols, Toy dolls a the Clash, se k pojmu "skinhead" dostlay běloši od přistěhovalců právě z Jamajky, kteří poslouchaly Ska a Reage, ovšem byli celekm radikální, stejně jako anarchisté a tehdejší punkáči, tudíž si vytvořily novou hudbu Oi! a s tou to taky všechno začalo. především pak pravicové názory, které toto slovo pošpinily po zbytek historie. proto věřte, že to co jste mohly vidět v tomto dokumentu nejsou skinheadi, jsou to normální fašouni a vymaštěný nacisti. zastávají ideologie, které v dnešní době nejsou to pravé. jestli chtějí hajlovat a nosit hákáče, tak ať si radši říkají Hitlerjugend, ale to by se asi jejim rodičům moc nezamlouvalo, kdyby jim řekli, že jdou s klukama na sraz Hitlerových dětí, vzhledem k tomu, že jejich rodiče a na beton jejich prarodiče byly vychováni ve striktně protinacistické atmosféře. proto bych prosil všechny děti a i starší blbce, co todle uznávají, tak ať se radši proberou a otevřou oči. i když to by možná chtělo i trochu více bodů IQ. SMRT NACISMU!!! ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Hloupost na objednávku havloidního bolševismu. Vinen je každý, kdo se na tvorbě této sračky podílel a propůjčil jí své služby. Pohled na skinheads jako na bandu tupců, jejichž názory by měly být blokovány. Fiktivní informace, že skinheads byli dřív přáteli s anarchisty č k nim patřili nebo že čístka v Klatovech byla naplánovanou akcí proti poklidným cikánům jen dokazují, co jsou autoři za ubožáky. No, zdaleka všechny kapely v pořadu jsem neznal a když jsem se dozvěděl, že po nich tihle zmrdečci jdou, okamžitě jsem si musel pustit songy nějakých těchto protirežimních kapel. A není na nic nic závadného. Tedy ty hvězdičky za pár retro záběrů a tipy na kapely. ()

wylda odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je fakt sračka. Na velký problém nejen devadesátých let poukazuje naprosto nevhodně.Forma i rétorika velice nápadně podobná, ne-li dokonce totožná, normalizačním propagandistickým dokumentům Atentát na kulturu či Kamelot. Jsou zde pleteny subkultury dohromady. Je to výpověď o náckách a ne skinheadech! ()

Reklama

Reklama