Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Albert Einstein - pro mnohé synonymum pro génia, kterému se podařilo zachytit celý vesmír do jediné rovnice. Geniální fyzik, nositel Nobelovy ceny a autor slavné teorie relativity úspěšně bořil mýty o suchých a uzavřených vědcích a jeho myšlenky zůstávají přitažlivé i pro současnou společnost. Zároveň ale také podivín, kterého silně přitahovaly ženy a který se nedokázal vyhnout pochybnostem o vlastní existenci. Ale jaký byl jeho skutečný osobní i profesní život? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

HennessyVSOP 

všechny recenze uživatele

Parádní dokument, jak provedením, tak obsahově. Zaměřeno na obecnou teorii relativity, obsahuje spoustu dobových fotek a videí, jinak rozhovory s dnešními fyziky a dalšími vědci. 90 minut je akorát, doporučuji. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilý dokument o nejslavnějším a nejúspěšnějším vědci 20. století. Děj postupuje chronologicky od dětství až po zveřejnění obecné teorie relativity a následnému jejímu ověřování při zatměních Slunce, které se potýkalo s problémy. Od těžkých počátků na patentovém úřadě, kdy Einstein nemohl dostat práci na žádné univerzitě až po získání Nobelovy ceny a světové slávě. Prostor je věnován i Einsteinovu pacifistickému postoji během První světové války a problémům v manželství. Za pozornost stojí postoje vědecké veřejnosti, která nechtěla Einsteinovy revoluční myšlenky přijímat a též vztahy s jeho kolegy vědci např. Maxem Planckem. Úspěchům roku 1905 je věnováno asi 15minut. Většina času se ale točí skutečně jen kolem relativity, problémům s jejím ověřováním a matematickým dokazováním. A je tomu dobře, protože právě toto je Einsteinovo hlavní dílo. Je ale veliká škoda, že dokument zcela ignoruje posledních 20 let života a Druhou světovou válku. Ony marné snahy génia sjednotit kvantovou fyziku s teorií relativity do jedné univerzální teorie. Snahy splnit si ten klukovský sen a popsat celý svět jednou rovnicí. Věc, která se dodnes nikomu nepodařila. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Komplexné dielko o veľkom človeku nielen svojej doby. Einstein bol nekonvekčný na poli vedeckom, ale aj svojim zovňajškom a životným štýlom. Tu máme vysvetlenie, ako sa vlastne dostal k tomu všetkému, čo dokázal, ale aj jeho súkromný život, ktorý bol tiež neraz turbulentný. Hlavným obsahom je samozrejme teória relativity, ktorá je ozaj niečim nevšedným a núti aj bežného človeka zamyslieť sa nad celkovým svetom a vesmírom okolo seba, ako to vlastne funguje? Stále však ešte platia Sokratove slová: Viem, že nič neviem... ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumentu zjistíte mnohé. Jaký Albert Einstein byl, jak vnímal první světovou válku, jaké byly jeho začátky či problémy v jeho teoriích, které se snažil vyřešit. Rozhodně doporučuji shlédnout. .... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Čakal som skôr prierez celým životom Alberta Einsteina a ono to bolo viacmenej len o teórii relativity a o všetkom čo sa okolo nej točilo. Film v podstate končí niekde v roku1922 a potom letmo v priebehu pár sekúnd sa dostaneme do roku 1955, kedy Albert zomiera. O druhej svetovej vojne a okolo toho nič, čo ma sklamalo. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o tápání, pochybnostech a věčných otázkách A.Einsteina na to, jak funguje svět. Film líčí i životní osudy mladého záletníka, který bezpochyby oplýval velkým kouzlem osobnosti. Albert Einsten miloval ženy... Možná, že i někde v Čechách žijí Einsteinova vnoučata. Dnes je to 135 let, co se bořič mýtů, velký humanista a génius narodil. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Tento dokument by se měl jmenovat spíš "Obecná teorie relativity". Je to defacto jen o ní. Život Einsteina je zde jen mírně nastíněn a to jen do nějakého roku 1921, kdy získal Nobelovu cenu. Zrovna věcí, na které jsem se těšil nejvíce, a to reakce Einsteina na Norimberské zákony, druhou světovou válku a jeho pozdější citace, jsem se nedočkal. ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Dokument nejdříve vyprávý o začátcích a životě Alberta Einsteina a posléze o tom, jak Albert přišel na teorii relativity. Dokument též vyobrazuje úskalí, která musel Albert překonat na jeho cestě za dokazováním teorie relativity napříč první světovou válkou. Jeho teorie je tu i celkem hezky vysvětlena, tak že ji pochopí i laik. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Docela pěkně zpracovaný životopis teorie relativity. A trochu i Alberta, jenž ji představil světu. Akorát možná trochu zbytečně dlouhý... ()

Fujara777 

všechny recenze uživatele

ÁNO: Tak takto to teda je s tým Albertom jedným nepodareným. Tri rozmery mu boli málo. Inak, mám rád teoretického fyzika a populátora vedy menom Michio Kaku, preto som rád, že je aj v tomto filme. Michio vie veci pekne pripodobniť a zjednodušiť ich pochopenie, čo pri Albertových rovniciach treba. Okrem fyziky sa tu dozvedáme aj o Einsteinovom osobnom živote, o ktorom som doposiaľ vedel ozaj málo. NIE: Absolútny súhlas s používateľom kaposlav. Film končí v rozprávaní o Einsteinovom živote priskoro. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Dnes pozreté po rokoch. Veľmi dobrý dokument o živote Einsteina. V dokumente je prevraty jeho detstvo, ženy aj deti a samozrejme všetky jeho objavy. Všetky nástrahy a prekážky. Za celkom krátku dobu 90 min je toho vážne dosť prebraté. Dokument môžem jediné odporúčať. Celkové hodnotenie za mňa je 95%. ()

Murysek 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument, poutavé vyprávění o vyjímečné osobě, dozvěděl jsem se spoustu zajímavých informací o pozadí vzniku/ověření obecné teorie relativity, stručnou historii jsem již znal z knih Stehena Hawkinga, ale zde to bylo rozebráno o něco podrobněji a k tomu další informace ze života velikána jehož jméno se stalo synonymem génia. Bohužel mi ale nejvíce utkvěla v hlavě otřesná věta z části dokumentu o neúspěšném pokusu ověření obecné teorie relativiti v Krymu na počátku druhé světové války E. Freundlichem: "Srdce začíná bušit buch-buch, buch." :D ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Celkový životní příběh jednoho z nejslavnějších géniů. V dokumentu najdete vše z Einsteinova života, včetně jeho vztahů s manželkou, dětmi, svou prací a kariérou i přáteli. Pro mě až příliš podrobný dokument. ()

Lacro 

všechny recenze uživatele

Velikán moderní fyziky. Vážně je neuvěřitelné, co tento člověk dokázal. Má největší podíl na pochopení fyziky ve větším měřítku, tudíž dění ve vesmíru. Paradox, že jeho jediná Nobelova cena patří právě do kvantového světa, kterému nikdy nemohl dokonale porozumět a nedaří se to ani nikomu do dnes. ()

surfmeda 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitně zpracovaný dokument, který se pochopitelně nejvíc zaměřuje na jeho slavnou Obcnou teorii relativity. Popisuje zde jeho působení na patentovém úřadě a jeho hlavní problémy při tvoření této převratné teorie. Životopisná fakta a osobní problémy zde však hrají jen druhořadou roli a nepopisují jeho celou pouť životem, což je pochopitelné vzhledem k délce pořadu. Ja bych ale Einsteinovi věnoval klidně celou sérii dokumentů, protože si to tento geniální velikán vědy zcela nepochybně zaslouží. ()

Reklama

Reklama