Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

John Malkovich v roli muže, který miloval lehkovážné hrátky s láskou. Americký snímek režiséra Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století (počítáme-li i málo známou japonskou verzi z roku 1978). Příběh vikomta Valmonta a jeho lehkovážných hrátek s láskou inspiroval na konci 80. let i režiséra Miloše Formana a ještě dříve v roce 1959 francouzského režiséra Rogera Vadima, který natočil stejnojmenný snímek s Gérardem Philipem v hlavní roli. John Malkovich v roli Valmonta se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však skutečný cit, ale pouze svést kouzelnou ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání se sexem a láskou osudné. V dalších rolích zazáří Glenn Closeová a Michelle Pfeifferová. Snímek byl oceněn třemi Oscary za scénář, výpravu a kostýmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (265)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od Valmonta, který je adaptací knihy Les Liaisons dangereuses, je Dangerous Liaisons adaptací divadelní hry, která vychází z původní knihy, a přesto má, možná lehce paradoxně, k dílu Choderlose de Laclos mnohem blíže než dříve zmíněný Valmont v režii Miloše Formana. Děj je snad s výjimkou závěrečného duelu zachován tak věrně, jak to vzhledem k dopisové podobě předlohy jen lze, dialogy, včetně mého oblíbeného “Alright – war,” jsou skvostné a narozdíl od Valmonta tu nedochází k zbytečnému osekání zákulisních machinací nebo zjednodušení psychologického vývoje jednotlivých postav, za což si scénáristy Christophera Hamptona nesmírně cením. Mou jedinou, vysoce subjektivní výtkou je, že mi navzdory precizním výkonům všech zúčastněných úplně nesedlo obsazení – do role patnáctileté Cécile by se podle mě hodil někdo mladší a naivněji působící než Uma Thurman, Peter Capaldi má tak silný skotský přízvuk, že do této americké partičky oproštěné od výrazných regionálních akcentů vůbec nezapadá, a byť John Malkovich skvěle balancuje na hraně charismatu a zlověstnosti, člověk si může jen představit, jak by tato postava sedla Alanu Rickmanovi, který hrál Valmonta dva roky v původní divadelní hře a kterého prý producenti odmítli, protože nechtěli někoho, kdo je spojen s akčním filmem. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Choderlos de Laclos psal svůj román jako kritiku šlechty své doby. Kdyby knihu napsal třeba současný autor, ptal bych se: proč to tak činčat? Dovedu si představit zajímavější příběh ze současnosti, kde by sex, zrada a pomsta vyjímaly možná líp. Ale zase je to lepší pro film - kdyby nebyl reflexí spisovatelovy současnosti, který věděl, o čem píše, zaujal by mě míň. Pro mě jsou tyhle příběhy o "historických intrikách" spíše stereotypní prodlouženou rukou ženské červenoknihovnové četby. Je mi líto. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Zrada, pomsta, krutost, vasen, pycha... Neviem, kolko slov by sa este naslo na tento film, v kazdom pripade pre mna nesympaticka Glenn Close zahrala svoju ulohu spolu s Malkovichom bravurne. Malokedy vidim tolku falos a drzost, aku zobrazili v tomto filme spominani protagonisti. Pre Keana Reevesa to bola uloha snad v prvom slavnom filme a pre Umu Thurman zaciatok jej hereckej drahy. Podobne ako aj Glenn Close bola aj moja oblubena herecka Michelle Pfeiffer nominovana za najlepsiu herecku, ale sosku si v tom roku prevzala Geena Davis za vedlajsiu ulohu v drame NAHODNY TURISTA (1988) a Glenn Closeovej prebrala sosku za hlavnu zensku ulohu Jodie Foster za dramu ZNASILNENI (1988). Priznam sa, ze nebol som z tohto filmu az tak nadseny, ako mnohi uzivatelia, preto sa neviem dockat, ked budem mat moznost vidiet aj Formanovu verziu VALMONTA (1989), avsak stvrtu hviezdicku som pridal vdaka skvelym hereckym vykonom. Moderny remake VELMI NEBEZPECNE ZNAMOSTI (1999) so Sarah Michelle Gellar sa mi vsak pacil omnoho viac... Reziser Stephen Frears natocil v roku 1992 komediu HRDINA PROTI SVE VULI (1992) alebo v roku 2006 dramu KRALOVNA s Helen Mirren... 03.09.2009 ____ Glenn Close - (Markýza Isabelle de Merteuil) +++ John Malkovich - (Vicomte Sébastian de Valmont) +++ Michelle Pfeiffer - (Madam de Tourvel) +++ Uma Thurman - (Cécile de Volanges) +++ Keanu Reeves - (Raphael Danceny) +++ Swoosie Kurtz - (Madame de Volanges) +++ Mildred Natwick - (Madam de Rosemonde) +++ Peter Capaldi - (Azolan) +++ Hudba: George Fenton +++ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Skvělé převedení do filmové podoby. Naprosto skvělí herci a to hlavně John Malkovich. Jeho Valmont nemá naprostou chybu a je dokonale chladný a lživý. Gleen Close se do role silně vžila a podává opravdu skvělý výkon. Ten je patrný hlavně ve scénách s Vikontem Valmontem a jeho vášní k ní. Dále hrající ještě mladí Uma Thurman, která hraje nečekaně slušně a průměrný Keanu Reeves. Krásné kostými a hudba doplnuje přesnou atmosféru a náladu Francouzské šlechty. Pro mě ne moc známý Stephen Frears naprosto obstál a natočil výborný film. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Michelle Pfeiffer byla okouzlující a hlavně díky ní jsem se dokázal na tento film podívat hned několikrát. To však neznamená, že by snad John Malkovich nebo Glenn Close podali špatné výkony – to bych si ani netroufal říct. Dobové kostýmy byli okouzlující, stejně jako jistá zvrhlost a intrikářství celého kousku. Ona šlechta nebyla rozhodně svatá, to víme všichni…Mladičká Uma Thurman taky stála za hřích… ()

Galerie (118)

Zajímavosti (11)

  • Po tomto filmu se Uma Thurman zděsila, když zjistila, že je pokládána za sexysymbol. Načas opustila USA a řadu rolí odmítla jen proto, že předpokládaly půvabný vzhled. (Aknah)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama