Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

John Malkovich v roli muže, který miloval lehkovážné hrátky s láskou. Americký snímek režiséra Stephena Frearse z roku 1988 je v pořadí třetí adaptací známého francouzského románu Choderlose de Laclose z konce 18. století (počítáme-li i málo známou japonskou verzi z roku 1978). Příběh vikomta Valmonta a jeho lehkovážných hrátek s láskou inspiroval na konci 80. let i režiséra Miloše Formana a ještě dříve v roce 1959 francouzského režiséra Rogera Vadima, který natočil stejnojmenný snímek s Gérardem Philipem v hlavní roli. John Malkovich v roli Valmonta se pustí do hry plné exaltované vášně s nevinnou paní de Tourvel. Píše jí dopisy a nevynechá jedinou příležitost k vyznání lásky. Nechce však skutečný cit, ale pouze svést kouzelnou ženu. Do krutého plánu navíc vstupuje i protřelá markýza de Merteuil. Nikdo z trojice netuší, pro koho se nakonec stane pohrávání se sexem a láskou osudné. V dalších rolích zazáří Glenn Closeová a Michelle Pfeifferová. Snímek byl oceněn třemi Oscary za scénář, výpravu a kostýmy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (264)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Skvělé převedení do filmové podoby. Naprosto skvělí herci a to hlavně John Malkovich. Jeho Valmont nemá naprostou chybu a je dokonale chladný a lživý. Gleen Close se do role silně vžila a podává opravdu skvělý výkon. Ten je patrný hlavně ve scénách s Vikontem Valmontem a jeho vášní k ní. Dále hrající ještě mladí Uma Thurman, která hraje nečekaně slušně a průměrný Keanu Reeves. Krásné kostými a hudba doplnuje přesnou atmosféru a náladu Francouzské šlechty. Pro mě ne moc známý Stephen Frears naprosto obstál a natočil výborný film. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 3 : Výprava, Kostýmy, Scénář - A + 4 nominace: Nejlepší film, Herečka HR - Glenn Close, Herečka VR - Michelle Pfeiffer, Hudba ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé sledovat, jak ke stejné látce přistoupili dva různí režiséři. Bráno v globálu, Nebezpečné známosti Stephena Frearse mají dobrý scénář, spíše sladký konec a jsou nudné, Valmont Miloše Formana má špatný scénář, trpký konec a je zábavný. John Malkovich je přesvědčivějším svůdníkem než Colin Firth, Annette Bening měla pro změnu jako intrikářská Markíza De Mertueil mnohem víc sex-appealu než Glen Closeová. Uma Thurman se nemůže srovnávat s mnohem lépe „ovnaděnou“ Fairuzou Banks, zato Keanu Reeves má alespoň známou tvář. Hudba je v obou filmech podobná, ve Valmontovi častější. Co se týče kamery, Ondříček dokázal mnohé dialogové scény oživit lépe, zde jsou zas postavy lépe napsané a jejich činy snáze pochopitelné. Snad ke každému mínusu Nebezpečných známostí bychom našli nějaký plus Valmonta a naopak, proto nemůžu hodnotit jinak než stejně, tj. lehce nadprůměrně. 70% Zajímavé komentáře: Jeanne, Rex Mundi, Tayen ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Choderlos de Laclos psal svůj román jako kritiku šlechty své doby. Kdyby knihu napsal třeba současný autor, ptal bych se: proč to tak činčat? Dovedu si představit zajímavější příběh ze současnosti, kde by sex, zrada a pomsta vyjímaly možná líp. Ale zase je to lepší pro film - kdyby nebyl reflexí spisovatelovy současnosti, který věděl, o čem píše, zaujal by mě míň. Pro mě jsou tyhle příběhy o "historických intrikách" spíše stereotypní prodlouženou rukou ženské červenoknihovnové četby. Je mi líto. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Takřka současně s Formanovým Valmontem byl natočen tento skvělý film na stejné téma. John Malkovich tady předvádí (jako skoro pokaždé) naprosto precizní výkon, Glenn Close mi přijde na své obvyklé poměry taky skvěle sžitá s rolí, ale i další herci dokonale zapadají do celkového rámce. Zajímavé je vidět tehdy mladé a talentované herce Umu Thurman a Keanu Reavese v jejich snad prvních větších rolích. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $34,670,720Tržby Celosvetovo $36,000,000║ Toto bolo ako zlý vtip, nie len že to čisto byrokratický nudný dej ale aj otrasné obsadenie v podobe nesympatickej Glenn Close a ešte viac Johnovi Malkovichovi. Nevkusný otras. /25%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Bohuzel jsem jeste nevidel Formanova Vatela, ale pochybuji, ze se mu mohlo podarit natocit vasnivejsi a pritom tak historicky verohodne drama. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Tak Miloši promiň, ale Stephen Frears tě tentokrát překonal - a o dost. Tolik napětí a vášně v kostýmním filmu - jak to ten člověk jen dokázal? No jasně jak by ne, když mu tam hrají Closeová a Malkovich. Jejich výkony jsou opravdu brilantní. Film získal Oscary za scénář, výpravu a kostýmy, nominován byl za film, hudbu (George Fenton) a Closeová a Pfeifferová ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělé obsazení, super intriky a jeden z prvních filmů Umy Thurman. Prostě film řemeslně a scénáristicky zvládnutý opravdu do detailu. A to už stojí za vidění ne? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem byl hodne zvedavej, jelikoz jsem videl Formanova Valmonta a podle vsech komentaru melo byt tohle daleko lepsi, ale bohuzel nebylo. Kdybych porovnaval kazdou slozku filmu z Valmontem, tak Valmont jasne vitezi naprosto ve vsem krome jedne veci a to je hlavni herec. John Malkovich je precejen lepsi nez Firth, ale ze by se nejak pretrh to se mi nezdalo. Hlavne ze zacatku pusobil trochu mdle. Protoze jsem znal Valmonta, tak me nemel film prakticky cim prekvapit, takze se po kratke chvily dostavila nuda za coz taky muze fakt, ze film ubiha dost pomalu, nema svih a chybi mu nejake silne sceny. Navic tam, kde Forman dal prvky komedie aby film ozivil se tohle bere porad moc vazne. Navic nejaky skutecne dramaticky sceny se tu moc nenaskytujou, vzdy je tu neco nastinene, ale nedotazene. A Glen Close na Annette Bening nema, Annette byla svine pokazdy, kdyz se objevila na obrazovce, ale Glen (i kdyz hraje slusne a parkrat nakou tu svinarnu udela) pusobi jako takova vtirava starenka. Co se tyce trech mladsich predstavitelu Michelle Pfeiffer, Keanu Reeves a Uma Thurman byli silene nevyrazni a ani mi do role nijak zvlast nesedli. Celkove jsem byl dost zklamanej a i kdyz ani Formanuv Valmont neni zadne veledilo, porad je lepsi nez tohle. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Intriky a vášně na šlechtických sídlech. Více sexuálnější, více propracovaný, se silnějším zakončením, ale bohužel také o poznání nudnější film než Formanův Valmont. Mladičká Uma Thurman je sladká, Malkovich, Pfeifferová i "Cruella" Closeová zase skvěle hrající. A "Neo" Reeves zatím hraje druhé housle. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FbB2oBlP2uI ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vášnivý i chladně pozorující přepis slavného románu v dopisech s herci, kteří do svých rolí zapadnou jako klíč do zámku. Mrazivější než polární noc, rafinovanější než cukr, víc zdrcující než plně naložený vagón na hrudníku. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pro mě jsou Nebezpečné známosti až za Formanovým Valmontem. Tváří se sice cyničtěji a hlouběji, ale nemyslím si, že je to pravda. Forman zvolil uvolněnější tón, takže na pohled působí měkčeji, ve skutečnosti ale právě ta uvolněnost vypráví o zkaženosti doby víc než nekonečná nepříjemná křeč, kdy nevěřím, že by ti lidé takto chtěli žít - mnohem víc jsem chápal zahálku a požitkářství Formanových postav. Frears navíc dlouze zabředá v jednotlivostech, a pak se musí násilně nutit do několika velmi nefunkčních dějových zkratek. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Že tam hrají Keanu a Uma je mi celkem ukradené, na filmu oceňuji především to, že narozíl od Formanova Valmonta se mnohem více věnuje prostřednictvím svého příběhu době, v níž se odehrává. Na osudu dvou mistrů svého řemesla, perfektně ztvárněných Malkovichem a Glenn Closeovou, si můžeme udělat obrázek života společnosti, která dovedla francouzský lid až k branám Revoluce. Dobové a společenské požadavky na příslušníka prvního stavu, jak je naprosto nezakrytě vidíme, byly schopnost intrikovat, svádět, jednat co nejamorálněji, popřít v sobě vše lidské. Je pak ironií, že se oběma hlavním aktérům stávají tyto jejich vlastnosti, v níž dosáhli i na svou dobu jedinečnosti, osudnými. P.S. Srovnání Formanovy a Frearsovy verze naprosto výstižně napsal Matty, až na to, že mi tento film, jak je vidět z mého hodnocení, nepřišel ani trochu nudný. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Když jsem se měla rozhodovat, jestli mi přijde lepší Valmont nebo Nebezpečné známosti, dospěla jsem k názoru, že to nejde posuzovat. Oba filmy mají svoje kouzlo a rozdílností přístupů vzniká v obou případech velmi emocionální prožitek, jen jiného druhu. Nicméně pravda je taková, že Valmonta jsem viděla jenom dvakrát kdežto Nebezpečné známosti minimálně desetkrát. Úplně nejvíc za to může Glenn Close, kterou v tomto filmu zbožňuji na hranici posedlosti. Jak je bezvěká, krutá, proměnlivá, chladná, expresivní i beze slov a když promluví, oh la lá. Během dospívání byla jedním z mých vzorů. Dnes už moje cíle leží někde jinde, ale obdiv k tomu, jak byla tato role vysochána, zůstává. Když si stírá tu rtěnku, ó můj bože! A ve své podstatě její charakteristika odpovídá i mému názoru na celý film - jak je úsečný, jak si dokáže pohrát s dialogy i s tím, co leží za nimi, jakým způsobem je střižený, tak v mém srdíčku. Nekompromisní masterpiece. ♥ -"I'm dying because I wouldn't believe you." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poctivá filmařina a důstojný hold literární předloze. S Valmontem Miloše Formana sehrál snímek vyrovnanou partii, v některých bodech je silnější Frears, v jiných vítězí Forman. O chloupek raději mám ale Valmonta, protože Glenn Close se podle mě do role intrikánské markýzy už nehodila. Tu osudovou femme fatale, která dokáže pobláznit muže, jsem jí jednoduše nevěřil. Naproti tomu Annette Bening mi do té role sedla dokonale. Celkový dojem: 80 %. Frears zase zabodoval obsazením Johna Malkoviche. Toho si od té doby jinak jako chlípného svůdníka neumím představit, byť by hrál počestného faráře. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Historický žánr nepatří k mým nejoblíbenějším, ale tento film mě okouzlil. Nejdříve bych vyzdvihla excelentního "charizmaťáka" Johna Malkoviche, z něhož jsem nedokázala spustit oči, a který se pro role středověkých rytířů, záletníků a svůdníků žen snad narodil. Pak je zde také mnoho ženské krásy a hereckých kvalit v podání Glenn Close, Michelle Pfeiffer a mladinké a okouzlující Umy Thurman (kdo by v té době řekl, že tato nevinná, křehce vypadající, půvabná mladá dívka se o několik let později bude ohánět samurajským mečem, a potřísněná krví svých nepřátel, se bude zběsile hnát za svou pomstou:) Nakonec bych ještě uvedla jeden důležitý a velmi kvalitní prvek, jímž je chytrý a působivý scénář, který dodává příběhu jiskru a šmrnc. ()

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama