Reklama

Reklama

The Stand

(seriál)
Trailer 1
USA, (2020–2021), 8 h 30 min (Minutáž: 49–65 min)

Tvůrci:

Josh Boone

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hrají:

James Marsden, Jovan Adepo, Whoopi Goldberg, Amber Heard, Brad William Henke, Daniel Sunjata, Owen Teague, Greg Kinnear, Marilyn Manson, Odessa Young (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Po tom, čo je svet v troskách následkom umelo spôsobeného moru, nasleduje medzi preživšími bitka biblických rozmerov. Osud ľudstva spočíva na krehkých pleciach 108-ročnej Matky Abagail (Whoopi Goldberg) a hŕstky preživších. Ich najhoršie nočné mory stelesňuje muž so smrteľným úsmevom a nevýslovnými silami Randall Flagg (Alexander Skarsgård), hanebný temný muž. (Weezy22)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (26)

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Očekávaní byly ambivalentní, ale nakonec jo - je to tam. Josh Boone je skutečnej fanoušek Kingovo tvorby a je to na výsledku vidět. Naprosto perfektně zfilmovaná nezfilmovatelná předloha, která v některých směrech dost mění formu (struktura vypravování, vizuál většiny postav ad.) ale látka zůstává věrná knize jak jen to jde. Tuna odkazů na kingverse, do nichž spadá i důvod několika změn (viz RF působící víc jako Široplášť než jako šílenec a pekelnej buran s ďábelským úsměvem vystupující v knize - což je propojení, s nimž King při psaní předlohy samozřejmě ještě nepočítal, vzhledem k tomu, že kingverse vybudoval komplexně až s Temnou věží) je pak nádhernou třešničkou na dortu pro znalce Kingovo tvorby. Moc nedokážu určit, jak budou tuhle minisérii vnímat lidi co nic od Kinga nečetli - dovedu si představit zmatek a nezaujetí ale i údiv a uznání. Jako člověk, který The Stand považuje za jedno z Kingovo největších mistrovských děl (a lidi co v tom vidí jen "náboženskou agitku" tímto svým povrchním výrokem akorát potvrzují, o jak komplexní, hluboké a nejednoduché dílo se jedná), jsem nicméně výsostně spokojen. A co se týče techničtějších záležitostí, tak tam si není vůbec na co stěžovat - vypadá to krásně (kamera, efekty), zní to krásně (hudba, songlist, zvuk) a herci jsou naprosto skvělí (ač jsem castingu zezačátku vůbec nevěřil, nakonec jsem uznale pokýval hlavou - i ta Whoopi jako Matka A. prostě byla skvělá, ale naprosto fenomenální byl Owen Teague v roli Harolda). Myslím, že nekonzervativní fanoušci předlohy můžou být spokojení, King také a ostatní nechť zkusí vstoupit do kola Ka a uvidí, zda se začnou točit s ním anebo vypadnou. ()

zsn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První seriál po dlouhé době, u kterého vydržím každý díl až do konce, aniž bych si to kouskovala. Je to prostě zajímavý! Miluju tuhle postapokalyptickou atmošku bez zombíků, prostě reál, od jakýho jsme s covidem nebyli daleko. K tomu tam htaje má láska z mladí, Marden. Jelikož není profláklý, je vše s ním o osvěžením a o Skarsgårdovi ani nemluvím. Čím je starší, tím víc já vlhká. ()

Reklama

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Chceš-li natočit film a přitom nemáš špetku talentu, invence, vkusu; inspirace se ti vyhýbá velkým obloukem a Můzy s tebou odmítají mít cokoli společného, vždy je ještě možné přiživit se na tvorbě těch, kteří na rozdíl od tebe obdařeni byli. To je případ i tohoto seriálu. Byl vybrán špičkový román světově proslulého autora, román již jednou úspěšně převedený na filmové plátno a vytvořen - žel nikoli plagiát, ale paskvil, zpotvořenina. Autoři snímku zjevně pozapomněli, že se vydali na cestu vykrádání nápadů talentovaných jedinců, právě proto, že oni talent postrádají. Velmi nešťastně se proto pokusili odlišit od původního filmového zpracování a obměnit i originální románovou předlohu. I nechali své hrdiny a antihrdiny cestovat časem; myslím, že tím značně znesnadnili divákům, neznalým knižní předlohy, nebo původního zpracování, vyznat se v dějové lince i v postavách. Příběh přeskakuje jako hodně poškrábaná deska - hned jste v budoucnu a budujete post-pandemický svět, hned v minulu za vrcholící pandemie (hlavně hodně slizu a dalších tělních tekutin), hned v ještě vzdálenějším minulu a zase do blízké budoucnosti. Na této zmatené časové houpačce se zoufale pokoušejí udržet jednotlivé postavy. Co o těch nešťastnících říci. Prvotně, postavy jsou tragédií samy o sobě. Prázdné, ploské, bezvýrazné figurky, k nimž si nelze vytvořit žádný vztah. Bezcílně se potácejí kupředu a dozadu v čase. Nemajíce minulost, je vám zcela jedno, jaký osud je čeká. Poznamenejme, že na postavách zapracovala „fantazie“ tvůrců v tom smyslu, že z muže je žena, z bělocha černoch, rudoch, …, (jak „nápadité“). Dle předlohy by se v lidmi zdevastovaném světě měla mezi přeživšími odehrát jedna z významných bitev mezi Dobrem a Zlem (nikoli ta poslední); a to jak uvnitř jednotlivců, v jejich nitru, tak navenek. Netřeba se bát - ni zlo, ni dobro tu nemá religiózní podstatu. Rovina souboje Dobra a Zla, v knize výrazná, absentuje. Zlo zde poznáte dle toho, že to u něj „doma“ vypadá jako na obrovské gay party, na kterou dostali vstupenku i ti s hetero orientací. Dobro reprezentuje nevýrazná partička, která ctí a slepě důvěřuje staré paní, která občas utrousí, že to či ono je boží vůle (u tohoto snímku se prostě nedá použít výraz „bůh“ s velkým písmenem). A při vší úctě k paní Whoopi Goldberg, které byla role bohem vyvolené stařeny svěřena, její vyvolenost jí prostě nevěříte. Její protivník je – no prostě - hezký mužský to je, ale ženy by udělaly lépe, kdyby si s ním nic nezačínaly; ale takových chlápků je na tucty (pokud jim odpustíte, že nelevitují, tak chůzi po všech čtyřech snad zvládnou). Suma sumárum – to se zase jednou povedlo, že se adaptace díla Stephena Kinga absolutně nepovedla. ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Nabízí se srovnání s verzí z roku 1994. Začnu klady, oproti původní verzi je největší rozdíl v rozpočtu a současná verze v určitých pasážích vypadá opravdu velkolepě. Divák už není tolik masírován tématem náboženství. Až na poslední díl téměř věrná kopie knižní předlohy. Nesmím zapomenout na závěrečné titulky po každém dílu, skvělý výběr hudby. Největší zápory vidím na castingu, je mi jasné, že Josh Boone byl tlačen současnou  kulturní situací v Americe ovšem celkový kontrast herců opravdu působí jako pěst na oko a vůbec nefunguje, je to i ten jediný důvod proč nedám plné hodnocení. Je škoda, že aspoň polovina seriálu se neodehrávala v rostoucí epidemii (je to ta nejzajímavější část knihy) ale téměř celý seriál jsme v Boulderu, která je naopak tou nejnudnější. I přes to všechno jsem spokojený a byl bych rád aby se pokračovalo v Kingových dílech s podobným rozpočtem a věřím, že to opět jednou budu moc dát plné hodnocení. ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem zamerne precetl nedavno a puvodni miniseria se mi libila, i kdyz si z ni uz po tech letech moc nepamatuju. Vetsina zmen oproti knizni predloze me nijak nerozhazovala a v deji jsem se neztracel, ale moc si nedokazu predstavit, jak to muselo pusobit na nekoho, kdo knihu nezna. Ale prvotni opatrne nadseni pak uz vystridal jen takovy meh pocit a spis zvedavost, jak se s tim tvurci vyporadaji. No, docela prumerne. Knizka zdaleka neni dokonala, ale 8 dilu (posledni zamerne nepocitam), je proste malo. K postavam je pres tu zkratkovitost problem si vybudovat vztah, polovina knihy je o putovani, tady jde vsechno moc rychle, takze minimalni vyvoj. Ctenar si to domysli, nahodny divak uz asi moc ne. Harold od zacatku padouch, coz je docela skoda. Vegas prestrelene, coz je vcelku hovadina na "prvni dobrou". Nakonec je to fajn lehky nadprumer a chapu, ze to muselo byt docela usili se to snazit nejak ukocirovat, ale (jako obvykle) King je v predloze o mile lepsi. ()

Galerie (22)

Související novinky

Hvězdy přejí Stephenu Kingovi

Hvězdy přejí Stephenu Kingovi

07.06.2014

Post-apokalyptickou hororovou fantasy The Stand (česky Svědectví) se u Warner Bros. snaží zadaptovat pěkných pár let. V minulosti se kolem ní točili David Yates (Harry Potter a Fénixův řád), Ben… (více)

Affleck a Damon: další parádní spolupráce?

Affleck a Damon: další parádní spolupráce?

26.10.2011

Jen předevčírem jsme psali, že Ben Affleck je hlavním kandidátem na režii adaptace postapokalyptického eposu Stephena Kinga The Stand. Teď se náhle vynořil další projekt, který zní jako něco, co by… (více)

Ben Affleck a Kingův konec světa

Ben Affleck a Kingův konec světa

24.10.2011

Příběh o tom, jak se „z mizerného herce stal prvotřídním režisérem“, už nebudeme opakovat. Ben Affleck momentálně natáčí špionážně-rukojemnické drama Argo, ale studio Warner Bros. už má pro něj… (více)

Reklama

Reklama