Reklama

Reklama

The Stand

(seriál)
Trailer 2
USA, (2020–2021), 8 h 30 min (Minutáž: 49–65 min)

Tvůrci:

Josh Boone

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hrají:

James Marsden, Jovan Adepo, Whoopi Goldberg, Amber Heard, Brad William Henke, Daniel Sunjata, Owen Teague, Greg Kinnear, Marilyn Manson, Odessa Young (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Po tom, čo je svet v troskách následkom umelo spôsobeného moru, nasleduje medzi preživšími bitka biblických rozmerov. Osud ľudstva spočíva na krehkých pleciach 108-ročnej Matky Abagail (Whoopi Goldberg) a hŕstky preživších. Ich najhoršie nočné mory stelesňuje muž so smrteľným úsmevom a nevýslovnými silami Randall Flagg (Alexander Skarsgård), hanebný temný muž. (Weezy22)

(více)

Recenze (26)

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabá, předloze nevěrná adaptace prohazujicí významy některých scén, aby vyhovovaly multikulturní nenáboženské době. Nepřehledně strukturované vyprávění zabíjí vztah k jednotlivým postavám a jejich interakce mohou dávat smysl jen někomu kdo četl předlohu. Ten někdo ale bude znechucený tím jak odbytý úvod je. Nejméně zajímavá pasáž z Boulderu má nejvíce prostoru. Z Popeláka, asi nevýživnější postavy v knize, je jednorozměrná karikatura. Některé postavy jsou zcela zbytečné, protože výstřihli scény které je dělali užitečnými. Poslední díl, jen zabírá místo, věci které se tam dějí ani nejsou v knize. Pár věcí je fajn, ale ve finále jde o velké zklamaní. P.S: Všimněte si, že nikdo ve filmu nenosí roušku ani respirátor. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Očekávaní byly ambivalentní, ale nakonec jo - je to tam. Josh Boone je skutečnej fanoušek Kingovo tvorby a je to na výsledku vidět. Naprosto perfektně zfilmovaná nezfilmovatelná předloha, která v některých směrech dost mění formu (struktura vypravování, vizuál většiny postav ad.) ale látka zůstává věrná knize jak jen to jde. Tuna odkazů na kingverse, do nichž spadá i důvod několika změn (viz RF působící víc jako Široplášť než jako šílenec a pekelnej buran s ďábelským úsměvem vystupující v knize - což je propojení, s nimž King při psaní předlohy samozřejmě ještě nepočítal, vzhledem k tomu, že kingverse vybudoval komplexně až s Temnou věží) je pak nádhernou třešničkou na dortu pro znalce Kingovo tvorby. Moc nedokážu určit, jak budou tuhle minisérii vnímat lidi co nic od Kinga nečetli - dovedu si představit zmatek a nezaujetí ale i údiv a uznání. Jako člověk, který The Stand považuje za jedno z Kingovo největších mistrovských děl (a lidi co v tom vidí jen "náboženskou agitku" tímto svým povrchním výrokem akorát potvrzují, o jak komplexní, hluboké a nejednoduché dílo se jedná), jsem nicméně výsostně spokojen. A co se týče techničtějších záležitostí, tak tam si není vůbec na co stěžovat - vypadá to krásně (kamera, efekty), zní to krásně (hudba, songlist, zvuk) a herci jsou naprosto skvělí (ač jsem castingu zezačátku vůbec nevěřil, nakonec jsem uznale pokýval hlavou - i ta Whoopi jako Matka A. prostě byla skvělá, ale naprosto fenomenální byl Owen Teague v roli Harolda). Myslím, že nekonzervativní fanoušci předlohy můžou být spokojení, King také a ostatní nechť zkusí vstoupit do kola Ka a uvidí, zda se začnou točit s ním anebo vypadnou. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proč, proč, proč? Proč je ze soudce Farisse soudkyně? Proč je z Ralpha Brentnera nějaká (zcela anonymní) paní Brentnerová? Proč se tohle muselo měnit, i když ty postavy tam byly jen ukázaný? Ale to bych se mohl ptát, proč nebyl Harold ze začátku špekoun a proč Nick působí tak nějak jinak, než jsme si ho asi všichni představovali? Proč nemá Tom blond vlasy? Mohl bych se ptát, proč je Larry černoch, když měl jen tak naschvál znít při zpěvu. Proč scénáristi hodili matku Abagail do důchoďáku, když měla mít ještě docela dost důležitý a vyčerpávající poslání (mrk, mrk, čtenáři - kuřata, lasičky... dvoudenní cesta). Popeláč je strašně okleštěnej a jeho setkání s Prckem (posléze pak "vlčím mužem" - ehm) úplně vynechaný. Vše je točeno tak šíleně moc zkratkovitě, že mě po ukončení show hodně moc zajímají reakce lidí, kteří nečetli a není to jedna z jejich nejoblíbenějších knih vůbec. Já si připadám, že kdybych ten příběh a jeho postavy neznal prakticky nazpaměť, tak jsem z toho zmatenej jak Harold, když se mu nabídne Nadine (taky trestuhodně nerozvedeno). Nadine by neměla bejt takhle radikální (jako byla na konci 4.epizody), ona je spíš oběť a uvnitř to celou dobu dobře ví. Randall Flagg, Richard Fry, Osamělý Chodec, Velký Pěšák, Dlouhán, Robert Franq, Ramsey Forrest, taková a další jsou jeho jména. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

já jsem plus mínus spokojenej.Knížku sem nečetl a původní minisérii sem neviděl,přesto jsem se v tomhle "novém" zpracování nijak neztrácel.Chvílemi to sice dost smrdí zkratkovitostí a je celkem jasné,že více jak pětiset stránková kniha bude jinde (stejně jako jakákoliv jiná kniha vs.filmové/seriálové zpracování),ale finální výsledek mě neurážel a bavil mě,jakkoliv není bez chyb...70% ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice kvalitně natočený seriál, který má velkou výhodu. Že dopředu víte, že nehrozí umělé natahování. Ano, byla jsem skeptická. Stejná televize, která sice dokonale začala Pod kupolí, ale ještě dokonaleji i zabila? Čili mi udělalo radost, že tentokrát to "King klan" jistí z více stran. Každý díl byl perfektní. Leč musím uznat, že kdybych nečetla předlohu, tak jsem na začátku trochu zmatená. To je potom lepší podívat se na první tři díly hned za sebou a potom už pohoda. Ano, je to kvůli způsobu vyprávění, který je ze začátku plný flashbacků. Což by jinak asi ani nešlo natočit a já to chápu. Jenom jsem byla zvědavá, jak se s tím tvůrci poperou a musím uznat, že na jedničku. ***** Hned jak začal první díl, mi bylo líto, že seriál nemá úvodní znělku. Poslední dobou se k tomu tvůrci vracejí a já jsem vděčná. Nakonec ale? Tady je na konci dílu a musím říct, že jsem se vždycky koukala až do konce. Vždy hraje jedna pecka lepší než druhá. ***** Možná je nakonec i lepší, že seriál nenatočila kabelovka. Protože v knize jsou scény, jejich už jenom opis mi způsobil pocity nechutenství. Takže jo, byla jsem ráda za proškrtání scén Plecháče, a "loutkového divadla" a tomu, co mu předcházelo ohledně Nadine. Mrzí mě jenom jedna věc a to vážně hodně. Upozadění Nicka na úkor Harolda především, protože to byl právě on, kdo je pro mě hlavní postava a právě on byl pro mě nejdůležitější postava. Všechno jsem to protrpěla právě s ním a když přišel jeho čas, chvíli jsem to rozdýchávala. V téhle adaptaci mi přišel jako "ten v rohu, kterej nemá co říct". A Flagg, kterej se nechoval jako ultimátní padouch (to spíš jenom v první polovině, když jenom v pozadí tahal za nitky), ale jako malej kluk, kterýmu někdo šlápl do báboviček na pískovišti (druhá polovina). ***** Ale když se na to podívám jako na celek, bez znalosti knihy, The Stand byla skvělá jednohubka. A když ohlédnu právě od těch věcí a faktů způsobených přečtením předlohy, které nutí porovnávat, řadím mezi top seriály, které za to skutečně stojí. ***** A těch chvilku pauza a potom devadesátková verze ;) PS: až dočtu Temnou věž, podívám se na devátý díl znovu. ()

majo0007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

♫ I can't stand it. ♫ Totálne zbytočná nová adaptácia, fanúšikom predlohy radšej odporúčam 4dielnu sérku z 1994 - je tam síce toho náboženského sajrajtu viac, ale zato vernejší predlohe. Sám o sebe je román hustý maratón, ale toto bol len taký nepodarený "výcuc". ()

zsn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První seriál po dlouhé době, u kterého vydržím každý díl až do konce, aniž bych si to kouskovala. Je to prostě zajímavý! Miluju tuhle postapokalyptickou atmošku bez zombíků, prostě reál, od jakýho jsme s covidem nebyli daleko. K tomu tam htaje má láska z mladí, Marden. Jelikož není profláklý, je vše s ním o osvěžením a o Skarsgårdovi ani nemluvím. Čím je starší, tím víc já vlhká. ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem zamerne precetl nedavno a puvodni miniseria se mi libila, i kdyz si z ni uz po tech letech moc nepamatuju. Vetsina zmen oproti knizni predloze me nijak nerozhazovala a v deji jsem se neztracel, ale moc si nedokazu predstavit, jak to muselo pusobit na nekoho, kdo knihu nezna. Ale prvotni opatrne nadseni pak uz vystridal jen takovy meh pocit a spis zvedavost, jak se s tim tvurci vyporadaji. No, docela prumerne. Knizka zdaleka neni dokonala, ale 8 dilu (posledni zamerne nepocitam), je proste malo. K postavam je pres tu zkratkovitost problem si vybudovat vztah, polovina knihy je o putovani, tady jde vsechno moc rychle, takze minimalni vyvoj. Ctenar si to domysli, nahodny divak uz asi moc ne. Harold od zacatku padouch, coz je docela skoda. Vegas prestrelene, coz je vcelku hovadina na "prvni dobrou". Nakonec je to fajn lehky nadprumer a chapu, ze to muselo byt docela usili se to snazit nejak ukocirovat, ale (jako obvykle) King je v predloze o mile lepsi. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Knihu nepoznám tak nebudem porovnávať. Seriál ma nalákal hlavne obsadením ani som si nezisťoval o čom vlastne má byť. Prvé epizódy výborné, neprezrádzali veľa a podanie časovej osy mi nevadilo aj keď zbytočne prezrádzala veľa. Neskôr však seriál spraví to najhoršie čo môže, namiesto odhaľovania čo sa deje, kto je temný muž atď rieši úplne triviálne veci.Prišlo mi že ten svet má toľko čo ponúknuť a seriál to síce podáva pomaly ale väčšinu nepodstatných vecí. Aj preto za mňa najlepšia postava Alexander Skarsgard a jeho temný muž dostali tak málinko priestoru. O tom že hlavné či už kladné alebo záporné postavy umierajú úplne odveci a o ničom ani nehovorím. Finále kde svetielkujúcu guľa príde do hotelu začne strieľať blesky a tak hlavní hrdinovia sú prakticky zbytoční mi pokazilo celý dojem. No a posledná časť je maximálne zbytočná a jej pozretím akurát stratíte 48 minút života. Seriál mal potenciál , má veľmi svetlé chvíľky ale s výsledok nie som vôbec spokojný. ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Tuctové a nenápadité spracovanie sľubnej predlohy, ktoré sa sústredí na to najmenej zaujímavé, spracúva to bez štýlu a nápadu a všetko domotá nemotorne pomiešanou chronológiou. Vzdal som to po dvoch epizódach. ()

dannyyy 

všechny recenze uživatele

Takový The Walking Dead bez zombie a akce, krev tady ale je. Naprosto skvělý audiovizuál, hodně známých tváří, ten seriál rozhodně nebyl levný. Nebyl to rozhodně seriál, který by mě pohltil a kdybych ho neviděl, tak by se nic nestalo, ale svým způsobem si mě omotal. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Chceš-li natočit film a přitom nemáš špetku talentu, invence, vkusu; inspirace se ti vyhýbá velkým obloukem a Můzy s tebou odmítají mít cokoli společného, vždy je ještě možné přiživit se na tvorbě těch, kteří na rozdíl od tebe obdařeni byli. To je případ i tohoto seriálu. Byl vybrán špičkový román světově proslulého autora, román již jednou úspěšně převedený na filmové plátno a vytvořen - žel nikoli plagiát, ale paskvil, zpotvořenina. Autoři snímku zjevně pozapomněli, že se vydali na cestu vykrádání nápadů talentovaných jedinců, právě proto, že oni talent postrádají. Velmi nešťastně se proto pokusili odlišit od původního filmového zpracování a obměnit i originální románovou předlohu. I nechali své hrdiny a antihrdiny cestovat časem; myslím, že tím značně znesnadnili divákům, neznalým knižní předlohy, nebo původního zpracování, vyznat se v dějové lince i v postavách. Příběh přeskakuje jako hodně poškrábaná deska - hned jste v budoucnu a budujete post-pandemický svět, hned v minulu za vrcholící pandemie (hlavně hodně slizu a dalších tělních tekutin), hned v ještě vzdálenějším minulu a zase do blízké budoucnosti. Na této zmatené časové houpačce se zoufale pokoušejí udržet jednotlivé postavy. Co o těch nešťastnících říci. Prvotně, postavy jsou tragédií samy o sobě. Prázdné, ploské, bezvýrazné figurky, k nimž si nelze vytvořit žádný vztah. Bezcílně se potácejí kupředu a dozadu v čase. Nemajíce minulost, je vám zcela jedno, jaký osud je čeká. Poznamenejme, že na postavách zapracovala „fantazie“ tvůrců v tom smyslu, že z muže je žena, z bělocha černoch, rudoch, …, (jak „nápadité“). Dle předlohy by se v lidmi zdevastovaném světě měla mezi přeživšími odehrát jedna z významných bitev mezi Dobrem a Zlem (nikoli ta poslední); a to jak uvnitř jednotlivců, v jejich nitru, tak navenek. Netřeba se bát - ni zlo, ni dobro tu nemá religiózní podstatu. Rovina souboje Dobra a Zla, v knize výrazná, absentuje. Zlo zde poznáte dle toho, že to u něj „doma“ vypadá jako na obrovské gay party, na kterou dostali vstupenku i ti s hetero orientací. Dobro reprezentuje nevýrazná partička, která ctí a slepě důvěřuje staré paní, která občas utrousí, že to či ono je boží vůle (u tohoto snímku se prostě nedá použít výraz „bůh“ s velkým písmenem). A při vší úctě k paní Whoopi Goldberg, které byla role bohem vyvolené stařeny svěřena, její vyvolenost jí prostě nevěříte. Její protivník je – no prostě - hezký mužský to je, ale ženy by udělaly lépe, kdyby si s ním nic nezačínaly; ale takových chlápků je na tucty (pokud jim odpustíte, že nelevitují, tak chůzi po všech čtyřech snad zvládnou). Suma sumárum – to se zase jednou povedlo, že se adaptace díla Stephena Kinga absolutně nepovedla. ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Nabízí se srovnání s verzí z roku 1994. Začnu klady, oproti původní verzi je největší rozdíl v rozpočtu a současná verze v určitých pasážích vypadá opravdu velkolepě. Divák už není tolik masírován tématem náboženství. Až na poslední díl téměř věrná kopie knižní předlohy. Nesmím zapomenout na závěrečné titulky po každém dílu, skvělý výběr hudby. Největší zápory vidím na castingu, je mi jasné, že Josh Boone byl tlačen současnou  kulturní situací v Americe ovšem celkový kontrast herců opravdu působí jako pěst na oko a vůbec nefunguje, je to i ten jediný důvod proč nedám plné hodnocení. Je škoda, že aspoň polovina seriálu se neodehrávala v rostoucí epidemii (je to ta nejzajímavější část knihy) ale téměř celý seriál jsme v Boulderu, která je naopak tou nejnudnější. I přes to všechno jsem spokojený a byl bych rád aby se pokračovalo v Kingových dílech s podobným rozpočtem a věřím, že to opět jednou budu moc dát plné hodnocení. ()

jfaba 

všechny recenze uživatele

Mně to zase tak blbé, tuctové, slabé, nevěrohodné a jiné nepřipadalo! Knihu jsem četl a myslím, že to bylo dost dobře udělané. Jasně, pro hnidopichy jako já, se tam něco našlo, ale vcelku se tam kniha promítla celá. Ten konec je trochu jiný... jenže proč by se to nemohlo, vždyť umělci, né. Kniha nebyla úplně super. Četl jsem od Kinga lepší, ale srovnejte si knihu a seriál Pod kopulí. Nebe a dudy, a to hodně rozvrzané a rozladěné. Takže tento seriálek z toho vyšel dle mého, lépe než kniha. Souhlas s donnovann. p.s.: seru na roušky ()

Maschi 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě špatné, natočeno výborně (krásné exteriéry). Je vidět, že se nešetřilo. Nicméně pokud bych nečetl knihu, tak nevím, jestli bych se dokázal sžít s postavami. Stejně jako u většiny novějších adaptací Kinga absolutně chybí jejich výprava. Divák je vhozen rovnou děje a minulost se zde dozvídá skrze velmi skromné flashbacky, což působí docela chaoticky. Ale bavil jsem se, takže tři hvězdy s odřenýma ušima. ()

FiL55 

všechny recenze uživatele

Jak kdyby je to prestalo v prubehu nataceni bavit. Vse naprosto matne. Jedina postava, ktera stoji za zminku je Kojak, tedy pes ()

KasaK 

všechny recenze uživatele

Larry Underwood, rocker, co zní jak černoch, je v nové předloze černoch. Vyprávění, které se od knihy odklání, snad aby vyhovělo dnešní podivné době, která má za úkol neurazit nikoho a nic. Popeláč má příšerně málo prostoru, stejně tak Nick Andros. Ten, kdo knihu nečetl, těžko jeho roli zcela pochopí. Příjemné zpestření je Tom Cullen, na druhou stranu mi chybí více Glenovo filozofování. Nemůžu uvěřit, že King dovolil jeho dílo takhle zprznit do devíti epizod.  Tři hvězdy jen pro fanouškovské sympatie, jinak se to nevyrovná své původní adaptaci z devadesátek ani za mák. Pokud zauvažujeme, co se mohlo povést s dnešní CGI oproti staršímu bratříčkovi, je to hodně slabé. A švédský Flagg, boooo, spíše pobavil a ponudil než  poděsil. ()

Slack 

všechny recenze uživatele

Ale áno. 9 časti je tak akurát na nejakú Kingovku.Nie som jeho skalným fanúšikom. Páčili sa mi len dve knihy (Talizman, Muž na úteku). Predlohu k tomuto seriálu som nečítal ale možno tomu dám šancu. Whoopi 108ročnú pani zahrala na výbornú :-). Aj Alexandrovi tá rola pekne sadla. Zamrzí, že niektoré postavy neboli dostatočne vysvetlené. Pandemické výjavy vďaka tonám hlienu akurátne nechutné a v súčasnej dobe vzbudzujúce rešpekt. Nie sú to čisté 4 hviezdičky ale veľmi blízko. ()

Pipikuka 

všechny recenze uživatele

Já jsem četla knihu (dávno), viděla původní seriál (několikrát i nedávno) a těšila jsem se moc! Zklamaná nejsem, rozhodně mě příjemně potěšila většina hereckého obsazení a to zejména v ženských rolích. Koho musím zmínit je stoprocentně Alexander, který ztvárnil Flagga a Owena v roli Harolda! Kdo mě příliš nepotěšil byla matka Abigail, Whoopi je sice skvělá, ale původní matka Abigail v podání Ruby Dee byla za mě mnohem lepší a věrnější knižní předloze. Asi jedinou větší výhradu mám k osekání dějové linky Nicka a Toma. Nick mi nebyl příliš sympatický a jeho důležitost v ději byla mizivá, u Toma mě mrzí zejména naprosté vypuštění jeho cesty z Vegas do Buldru, to je totiž v knize moc krásná část, která pořádně není ani v původním seriálu. Škoda! Poslední poznámka je k poslednímu dílu, který se mi po prvním shlédnutí vůbec nelíbil, dnes jsem ho viděla podruhé a chápu ho! Nicméně bych ho klidně vynechala, případně alespoň zkrátila a přidala do děje jiné a zajímavější věci. ()

Související novinky

Hvězdy přejí Stephenu Kingovi

Hvězdy přejí Stephenu Kingovi

07.06.2014

Post-apokalyptickou hororovou fantasy The Stand (česky Svědectví) se u Warner Bros. snaží zadaptovat pěkných pár let. V minulosti se kolem ní točili David Yates (Harry Potter a Fénixův řád), Ben… (více)

Affleck a Damon: další parádní spolupráce?

Affleck a Damon: další parádní spolupráce?

26.10.2011

Jen předevčírem jsme psali, že Ben Affleck je hlavním kandidátem na režii adaptace postapokalyptického eposu Stephena Kinga The Stand. Teď se náhle vynořil další projekt, který zní jako něco, co by… (více)

Ben Affleck a Kingův konec světa

Ben Affleck a Kingův konec světa

24.10.2011

Příběh o tom, jak se „z mizerného herce stal prvotřídním režisérem“, už nebudeme opakovat. Ben Affleck momentálně natáčí špionážně-rukojemnické drama Argo, ale studio Warner Bros. už má pro něj… (více)

Reklama

Reklama