Reklama

Reklama

Komplikovaný případ vraždy vyvolá na americkém maloměstě nepokoje a zděšení. Ze zločinu jsou obviněni tři teenageři, kteří koketovali se satanismem. Soukromý detektiv Ron Lax se ale s touhle verzí nehodlá smířit a nabídne obviněným zadarmo svoje služby, aby pomohl zjistit pravdu... Píše se rok 1993 a jedno americké městečko sužuje tragédie. Tři rodiny přišly o své osmileté syny, kteří se nevrátili domů, a tak je zalarmována policie a začíná pátrání, které je po několika hodinách ukončeno. Tělíčka malých dětí jsou nalezena u nedaleké vody, kam je vrah pohodil jako odpadky. Policie má brzy podezřelé – tři mladíky, kteří poslouchají heavy metal a chodí černě oděni, a tak jsou považování za uctívače satana. Příběh vznikl na motivy skutečné události. Případ, který americká veřejnost nazývá West Memphis Three, ještě dnes klade řadu otázek, na něž nikdo nezná odpověď... (TV Prima)

(více)

Recenze (119)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film rozhodně není nějaká gradující kriminálka ani není postaven na nějakým extremním napětí. Přpad je vyprávěn tak, jako ho vidí tvůrci, kteří vychází jen z dostupných faktů a do svého filmu nepoužili žádné filmově vděčné bonbónky, alespoň tak ho vnímám já a právě to se mě líbilo. Spolu s až magneticky ponurou atmosférou se mě totiž nejvíc líbil fakt, že se tvůrcům i díky závěrečným doslovům podařilo probudit můj zájem o tenhle případ. Rád bych tady řekl některé své postřehy z toho, co jsem viděl, ale to bych chtě nechtě musel prozradit něco z děje a tím bych ti mohl zkazit zážitek z filmu což nechci. První část filmu má herecký pré Reese, drouhou zase Colin, jejich výkony skvěle zapadaj do celkového způsobu vyprávění případu. Krom herců mají svůj podíl na mimořádně kvalitní atmosféře i kamera a hudba. Výborný film, který nedává najevo svůj názor, ale ukazuje případ brutálních vražd z pohledu náš všech lidí, co si děláme názor a označujeme vrahy na základě informací od vyšetřovatelů či soudu jen místo novin či televizních zpráv je to prostřednictvím filmu a v tom je Devil's Knot odlišný od ostatních tematicky podobných filmů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rád bych dal lepší hodnocení, ale na úkor námětu mě dost zklamal způsob vyprávění filmu. Tam, kde má šokovat, ani nenaznačí a když dojde k soudním scénám, chce se Vám spát. Po filmu jsem se nemohl zbavit dojmu, že ač se jedná o velice zajímavé téma, a respektuji to, proč to režisér natočil tak, jak to natočil, pořád mně přijde, že podobné téma si zasloužilo lepší atmosféru, větší temnotu a trošku brutálnější obsah. Ne na úkor námětu, jako spíš na úkor oné atmosféry, která zde prakticky neexistovala. Jediné, co mi po filmu zbylo byl zájem se o tomto případě dozvědět něco více. Film ale v podstatě řekl všechno. Působil objektivně, vyšetřování (které ve filmu vlastně ani neexistuje tak, jak ve filmech obecně známe a přijímáme) vyprávěl s chirurgickou přesností. A když byl prostor pro spekulace, tak vlastně ani neváhal. O to absurdnější je, že jej v USA odložili jako nevyřešený. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní kriminální thriller dle skutečných událostí. V jezeře se naleznou 3 těla malých děťí, která jsou nahá, zohavená a svázaná a podezřelí jsou 3 teenageři, kteří poslouchají heavy metalovou muziku a jsou považováni za uctívače Satana. Jelikož jim hrozí trest smrti a žádné přímé důkazy vyloženě nejsou, Colin Firth nabízí své služby zdarma a snaží se jim za každou cenu pomoct. Bezútěšná atmosféra, skvělí herci, parádní scény ze soudního procesu a šokující finále. Ani netuším proč jsem 6 let starý film, tak dlouho přehlížel, ale rozhodně stojí za pozornost. 7/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdyby byla nezáživnost sportovní disciplínou, mohl by Egoyan úspěšně reprezentovat Arménii, nebo Kanadu, protože případ West Memphis Three nefunguje ve vyšetřovací, soudní ani osobní rovině. Moc tomu nepomáhá ani slaboučký scénář, který je mimo chvíle, kdy se servírují doložená fakta, bezradný. Obsazení vedlejších rolí hvězdami nižší svítivosti je na nebývalé úrovni (Durand, Enos, Koteas, Greenwood, Rex Linn), ale zároveň mohu říct, že tak slabého Firtha jsem doposud neviděl (působil jak leklá anglická ryba na arkansaském suchu). Vedle třeba Prisoners od Villeneuva to připomíná televizní inscenaci, která (stejně jako spousta dalších filmů podle skutečné události) vydá ze sebe to nejlepší až při dovětku před závěrečnými titulky.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Stylem vyprávění i příběhem se Devil's Knot lehce podobá Prisoners: zmizelé děti, zoufalí rodiče, ponurá atmosféra, paranoia. Devil's Knot je nicméně natočen podle skutečného příběhu, tudíž se divákovi zvyklému na jasné a kupředu se posouvající konstrukce běžných detektivních případů může zdát, že tady se toho zas tolik neděje. Soukromý vyšetřovatel neobjevuje důkazy, které by všem ostatním unikaly, a počet podezřelých s přibývajícími minutami stoupá, spíše než aby se zužoval. Je jen na vás, zda to budete považovat za klad, nebo zápor. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Filmový obrázek o skutečné kauze, která nadobro změnila hned několik životů. Byl to tehdy velký případ. Zavraždění tří osmiletých chlapců v hlubokých devadesátých letech ve Spojených státech, kteří měli nohy k rukám svázané za zády vlastními tkaničkami. Viníci? Podle poroty tři dospívající hošani, kteří nosili černé oblečení, poslouchali heavy-metal a říkali, že jsou Satanisté. A to jim sťalo hlavu. První desítky minut jsou mrazivé, i když víme, co nás čeká, úvod je rozhodně (filmově) působivý. Z kriminálního dramatu se ovšem nakonec stane soudní klasika, která je monotónní a řada momentů působí až rušivě. Režisér Atom Egoyan mě už několikrát nepříjemně překvapil, rozuměj nudil (Pravda nebo lež, Pokušení, Sladké zítřky), čímž potvrdil, že ho mnozí naprosto nezaslouženě přeceňují. Tady je to podobné. Colin Firth se drží zpátky, moc se neprojevuje, a ač se snaží, jeho postava není zajímavá, naopak je tak trochu nadbytečná. Za překvapivě krátký provaz nakonec tahá i oplácaná mamina Reese Witherspoon, která po rozdání karet prakticky nemá moc co hrát. Scénář vykresluje i některé další postavy docela ploše, takže jejich osud diváka příliš nezajímá. S ohledem na silné téma je to minimálně škoda!! Přesto je to režisérův (zase tolik jsem jich neviděl) nejlepší dítko, a to je samo o sobě slušná poklona. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jedného dňa zmizne za záhadných okolností dvojica malých chlapcov. Po niekoľkých hodinách boli ich rituálne zavraždené telá objavené v močiari lesa Robina Hooda. Z ohavného činu, ktorý otriasol celou amerikou i svetom, je za pomoci svedectva spomalene mysliaceho teenegera a malého chlapca, obvinená trojica dospievajúcich mladíkov, uctievajúcich samotného Satana. Je to ale dostatočný dôkaz nato, aby boli z tohto skutku uznanými za vinných? (film podľa skutočnej udalosti). Prvá polovica žiadna sláva. Necítil som žiadne mimoriadne emócie, ba dokonca som mal miestami pocit, že sledujem TV film. Napriek hereckému obsadeniu "pravej blondínky" či zopár iných známych hercov, nenadobudol som pocit presvedčenia, že to prežili. Tobôž nie na prvý pohľad "udriemaného" sudcu. Akonáhle sa však v druhej časti snímku začalo rozmotávať klbko intríg, klamstiev a poloprávd, "Devils Knot" rozhodne zvýšil moju pozornosť. Je to ale skôr zásluhou zobrazenia právnickej práce (vypočúvanie podozrivých, svedkov, spochybňovanie dôkazov a pod.) než mimoriadnym napätím či atmosférou. Nepríjemné pocity nespravodlivosti sa dostavili až v samom závere pri odkrývaní faktov z prípadu. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

O případu West Memphis Three jsem až doposud neslyšela. A tato poutavě vykreslená kauza mě utvrdila v tom, o čem jsem už dávno přesvědčená. Amerika je plná buranů a sektářských pomatenců a proto mě vůbec nepřekvapilo jak porota rozhodla. Zpečetila neblahý osud tří mladíků pouze na základě nevěrohodných svědectví, bez prokazatelných důkazů a to jen proto, že se odlišovali od tuctového průměru místních obyvatel. Námět i zpracování je zajímavé a film Ďáblův uzel určitě stojí za zhlédnutí. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No ten film si bere na paškál celkem kontroverzní kauzu a zpracovává jí docela věrně, ale na druhou stranu nepřichází z ničím výjimečným a v druhý půlce začne lehce nudit. Takže za mě průměr a 50% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zdařilý počin, v němž válí všichni herci v hlavních rolích. Za zvláštní pochvalu stojí vykreslení atmosféry, zejména na počátku snímku, ale i soudní proces. Vzhledem k okolnostem a faktu, že se příběh zakládá na skutečném příběhu, je Ďáblův uzel značně mrazivý. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Hnusné pedofilní spiknutí v pozadí příšerně zpackaného "spravedlivého procesu".. neuvěřitelné, jak lidská hloupost a emoce dokáží zkazit další životy úplně zbytečně! ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Bylo, debilo. V zemi zvané Memphiss, kolébce to demokracie se stala neplecha veliká. Kdosi tři kloučky nezletilé nepěkným způsobem ze světa sprovodil. Ochránci pořádku ovšem viníky, satanistické to zrůdy, briskně odhalili a díky justičnímu postupu osvědčenému v Salemu i odsoudili. Vždyť každý (i retardovaný) obyvatel planety Memphiss ví, že vraždy veškeré mají na svědomí intoxikovaní nezletilci se zálibou v hudbě hlučné (je to hnus, po Slayer se nám poblil pes). Chodí v černém a mají oděvy s nápisy děsivými. Upálit! Nemajíc sdostatek dřeva pro upálení, rozhodl místní tribunál, že očkování proti životu a podobné tresty budou postačující odplatou...Zazvonil zvonec, a satanu díky nebyl konec. https://www.youtube.com/watch?v=7lxvos06PDE ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priemerne spracovaný krimi thriller o brutálnej vražde troch chlapcov, ktorých vražda nebola nikdy definitívne vyriešená. Prvá polovica bola nudnejšia ako tá druhá, kde na diváka čakalo aspoň pár zvratov a odhalených klamstiev. Najviac tu chýbala tvrdšia dramatizácia a väčší chlad pri niektorých scénkach. Často som mal pocit, že sa tu city diváka až moc šetria.Tiež tej vyšetrovacej a súdnej motanice bolo viac než dosť, niekedy to schádzalo do zbytočnej neprehľadnosti. Len priemer. 60/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nepríjemne mrazivý (až desivý) pocit dodali filmu až záverečné titulky týkajúce sa celého prípadu West Memphis 3! A Damien vypadal, akoby mu vôbec nevadilo, že sedí v base a dostane trest smrti... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Egoyanov pokračuje v tradícii svojich uznávaných Svetlých zajtrajškov. V prípade Diablovho uzla je síce omnoho konvenčnejší a priamočiarejší, ale bez jeho filmu by som sa o tomto ťažkom wtf súdnom omyle nikdy nedozvedel a v dobe kauzy som prípad nezaregistroval. Egoyan ale na druú stranu netlačí na pílu, nepodvoľuje sa očakávaným klišé typu napádanie vyšetrovateľov miestnym sfanatizovaným obyvateľstvom, z Diablovho uzla sa nestane inak vydarený Čas zabiť. Možno škoda, že sa v závere nevenuje udalostiam z roku 2011, na druhú stranu tak neriskuje pátos, ktorému sa mu darí celý film vyhýbať. Aj Amíci teda majú svoju kauzu Cervanovú. Škoda nevyužitosti Eliasa Koteasa a Bruce Greenwood aj na ploche pár minút stvárnil ako zaujatý sudca možno najmenej sympatickú postavu svojej kariéry. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavá a nesmírně brutální vražda 3 chlapců byla velmi silnou předlohou. Obsazení filmu bylo rovněž silné. Bohužel zde mám pocit nenaplněného potenciálu. Film má velmi silný úvod a vydařený závěr. Dlouhá střední část však chodí od ničeho k ničemu a je utopená ve zmatených soudních jednáních a místy dokonce nudí. [65 %] ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Damien (Echols) se od filmu distancoval a myslím, že pro nikoho, kdo alespoň trochu sleduje kauzu WM3, to není překvapením. Konec konců, jeho současná manželka Lorri Davis na případu pracovala více než kdokoli jiný a nebyl jí dán ani kousek prostoru. Samozřejmě se můžeme hádat o tom, že nevíme, jak vše bylo ve skutečnosti, ale právě proto si nemyslím, že je zapotřebí přepracovávat a reimaginovat případ, jenž dosud stále není vyřešen. Chce-li si někdo skutečně udělat obrázek o této kauze, doporučím mu raději dokumentární sérii Paradise Lost. Oproti Kill Your Darlings má tento film opravdovou nevýhodu v tom, že přestože je jako on přitažený za vlasy, ani jako samostatný snímek, rozhodneme-li se ignorovat známá fakta, moc nefunguje... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

S Atomem Egoyanem jsem měl problém už v příběhově roztěkaném The Captive a přestože je Ďáblův uzel výrazně soudržnější, očekával jsem od něj klasičtější "pátrací" detektivku, než sociální drama z vidlákova. Reese Witherspoon silně přehrávající a nehodící se, zbytek osazenstva OK. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mnohých rozvláčné, pomalé, ja som sa ale nenudil ani sekundu. Zaujímavý prípad, ktorý má svoj filmový koniec, aký má. Iný v roku 2013 ani nemohol mať a nie je to vina filmu. Indície z konca filmu sú ale správne a kto, čo urobil, je už podľa svedectiev asi vyriešené. V každom prípade je film silným mementom o tom, že keď sa polícii zachce, tak vyšetriť možno všelijako a rôzne životy to môže zničiť. Nehovoriac už o súdoch. Proste ľudská spravodlivosť nikdy nebude spravodlivosťou. ()

Reklama

Reklama