Reklama

Reklama

Most - Série 1

(série)
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, 2011, 9 h 31 min (Minutáž: 57–58 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Emil Birk Hartmann, Rafael Pettersson, Anette Lindbäck, Said Legue, Kristina Brändén Whitaker (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Sériový vrah zanechal telo svojej obete uprostred mosta Öresund, ktoré rozdeľuje Dánsko a Švédsko. Prípad dostala na starosti švédska svojrázna a arogantne svojská policajtka Saga (Sofia Helin) a dánsky detektív Martin (Kim Bodnia). Podarí sa im dolapiť šialenca, ktorý sa vyžíva v pozornosti obyvateľstva oboch národov? (*CARNIFEX*)

Recenze (85)

choze 

všechny recenze uživatele

Kvalitní severská krimi. Vyblitý vizuál mě dost štval, ale děj a postavy byly dobré (Saga zábavná, Martin velký sympoš) a líbilo se mi, jak vrah nastavoval zrcadlo nejen jednotlivcům jako v SAW, ale celé společnosti. A speciálně jsem si užil to zhasínání mostu na začátku každého dílu. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co bychom si bez těch Seveřanů a jejich depresí počali? Most, který přes úžinu Öresund spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. A přesně na linii značící hranici mezi oběma státy se jedné noci objeví mrtvá žena. A nebude jedna. Hranice dvou států, dvě oběti, dva vyšetřovatelé. Oba totálně odlišní. Chladná a patologicky racionální Švédka a bodrý a lidský (i záletný) Dán. Výsledkem je žánrový klenot a televizní pojem, který mi dosud unikal. Vrah (zdatný manipulátor) je vždy o krok před policií, nedělá chyby a jsem rád, že jsem mu mohl být s rozdílnou dvojicí v patách. Poukazuje na neduhy současné společnosti a dává jí mnohé za vinu. Zároveň budí zájem u veřejnosti, pojmenovává témata, která obě země sužují: imigranti, lidé na dně sociálního systému, násilí ze strany policie, mizerná péče o psychicky nemocné. První polovina série je značně zamotaná, druhá pak výtečně vyšponovaná a vygradovaná. Atmosféra, napětí, šedivý vizuál, gradace, herecké obsazení a velmi propracovaný scénář. I odvaha činit radikální rozhodnutí u ústředních postav (viz úplný závěr). Klobouk dolů. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sériový vrah, zanechávajúc mŕtve telo obete, uprostred mosta Öresund, ktorý rozdeľuje susediace krajiny Dánska so Švédskom, "Versus" dvojica charakterovo úplne odlišných policajných kolegov. Podarí sa svojráznej, miestami až arogantne svojskej policajtke Sage Norén zo Švédskeho Malmö a Dánskemu detektívovi Martinovi Rohde z Kodane, dostihnúť šialenca, ktorý sa vyžíva v získavaní pozornosti obyvateľstva oboch národov? Tento seriál Vás "prizvára" k televízorom. Do 8 pokračovania to bola excelentná forma podania vyšetrovania. Mrzí ma pár následne, akých si, nie celkom reálne vyobrazených policajných postupov, no tak či onak, za to množstvo zápletok, či na mieru "ušitých", svojsky podaných, charakteristických čŕt hlavných postáv, 5 hviezd proste zaslúži. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

tak nám Sága, socialně slabší souputnice, skoncovala s 10dílnou ságou o saqva sentimentální vysírce. Mosty rády padají. A tenhle seriál je podobný, na počátku solidní konstrukce, ke konci jen chatrná slupka. Most je přesně ten typ seriálu, na němž mi něco neskutečně vadí. Nejde jen o Sagu, u níž absolutně nechápu, čím by jako že měla být zajímavá. Takovou neskutečnou osobu můžete vidět opravdu jen v televizi, no proto mi vadí a neshledávám na ní nic zábavného ani originálního. Totéž bohužel na většině postav seriálu. Ale největší problém je tradičně s padouchem. U novodobého Sherlocka Holmese jsem Moriartyho tak nějak bral jako součást celé té zábavné taškařice, ale tady? Superman. Týpek, co má pod palcem úplně všechno, k dispozici každou informaci, někdy i na platformě telepatie, vždy krok před policajty. Nene, prosím vás, už je toho moc. Navíc také nemám rád scénáře typu: "Nechceš si o tom promluvit?" "A o čem" "No o tom." "A o čem jako?" - v podstatě prázdné věty, které děj nijak neposunují ani nerozvíjejí. Bylo jich tu mnoho. Most tudíž trpí dalším nedostatkem podobných počinů - je hrozně natahovaný. Nevyužitý potenciál. Nebo jinak řečeno - mělo tohle vůbec nejaký potenciál, pokud to opisuje od jiných? Od koho, to tu pozná každý. Když opíšu písemku od spolužáka, zasloužím si taky jedničku? Ten konec a celé vyznění si prostě 10 dílů nezasloužilo... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, vzhľadom na ten pozitívny ohlas, čo sa okolo tohto seriálu strhol, som čakal niečo viac. Uznávam, atmosféra tak typická pre severské filmy bola fantastická, hudba o nič menej, no obsah občas upadal do priemerného krimi, hlavne na záver, keď identita vraha bola odhalená. To sa potom zmenilo už len na hru mačky s myšou, ktorá ešte chvíľu dokázala baviť, no zakrátko už len nudila. Seriál skrátka ku koncu stratil dych a pomyselná latka položená tak vysoko v úvode prudko spadla smerom dole. Ale aj tak nadpriemer, najmä vďaka atmosfére a hercom. Možno dám šancu aj ďalším sériám.75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělá atmosféra je u severských kriminálek standardem, takže snad ani nemá cenu ji zmiňovat. Novinkou je psychopatická vyšetřovatelka Saga, která je svém světě bez sociálních vazeb vlastně extrémně sympatická. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitne napísaný desaťdielny detektívny príbeh, premyslený ako dokonale do seba zapadajúce puzzle. Od "věcí veřejných" po tie najosobnejšie, ale asi sa takýto vývoj dal od istého momentu čakať. Určité sympatie navodzuje aj samotný páchateľ, čo bolo nesporne aj zámerom tvorcov, samozrejme ale vždy budeme na strane nesutále v súkromnom živote chybujúcich vyšetrovateľov a civilistov. Je fajn, že asociálnosť Sagy sa skvele hodila do finále, ale tu taktiež asi nikto nepochyboval, že šlo len o nejaký rozmar scenáristu-vtipálka. Občas zamrzí drhnúca logika chovania postáv, nikdy to ale neprekročí únosnú mieru. Niekoho môže takisto sklamať, akými chodníčkami začne príbeh v posledných troch dieloch kráčať, ale uspokojiť nie je možné každého. Každopádne idem mrknúť na nejakú zlacnenú letenku do Malmo alebo Kodane... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po tom, ako som zhliadol všetky tri série, pričom niektoré aj opakovane, môže bez výčitiek svedomia dať plný počet hviezdičiek iba prvej sérii. Nie snáď preto, že by bola dokonalá, bezchybná, ale preto, že ma ako diváka, nesledujúceho seriály ohromila a nič na mojom prvotnom dojme nezmenilo ani objavenie niektorých nelogickostí a hluchých miest. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Série úspěšného seriálu není úplně špatná ale dle hodnocení jsem čekal něco scenaristicky propracovanějšího. Pořád ale jedna z těch lepších kriminálek a zkusím i další případ. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Názorný příklad toho, jak světově uznávaný český dabing dokáže zkazit překvapení a pointu. Hrozně mě to naštvalo a ovlivnilo pak můj celkový dojem a hodnocení první série. Je to samozřejmě typicky severské, napínavé a jako snad u každé severské detektivky vystupuje zajímavá postava s křestním jménem Saga. Navzdory zklamání s překvapením byly poslední dva díly i tak strhující a snad se něco podobného nebude opakovat v druhé sérii. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Zcela evidentní inspirace (letité plánovaní, provedení, závist!, samotné finále) fincherovým veledílem Se7en mi nedovoluje "objektivně" zhodnotit první sérii... Už jen díky nefunkčnosti a malé uvěřitelnosti hlavního záporáka na jehož motiv "osobní pomsty" se tvůrci místy až směšně a nedodělaně (mnoho motivů je jen nakousnutých a osudy vedlejších postav odbyté) snaží naroubovat aktuální společenské problémy. Ve výsledku mi zbyla jen sympatická EURO žánrovka s tak trošku jinou hl. hrdinkou - mimochodem dost jednostranně vykreslenou (pragmatický klaun). Především opakující se scény se sex. podtextem byly ubíjející a vědomě cílené pro pobavení diváka. A drobný vzkaz pro tvůrce - méně je někdy více. Plánovaný "přesah" nevyšel. Lepší tři a věřím, že 2. série bude komplexnější. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebudu předstírat, že jsem od reprízy první sezóny seriálu nečekal kvalitní divácký zážitek. Pod mostem už se převalilo mnoho set tun vody od doby, co jsem tuto záležitost viděl poprvé, takže jsem si děj nikterak přesně nepamatoval, zato jsem si dokonale vzpomínal, jaký dojem na mě tehdy seveřané udělali. O to víc mě potěšilo, že pro mě první řada ani po těch letech toto kouzlo neztratila, a já jsem se tak mohl opět "zažrat" do skvěle napsaného příběhu s dokonalou atmosférou a sakra zajímavými postavami. / Poučení: Některé národy staví přes moře mosty, jiné pod ním razí tunely a Mojžíšův příběh o klopýtání mezi vším tím slizem rázem není tak cool, jako býval. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

"Saga Norénová, policie Malmö." Tahle zvláštní, komplikovaná a jistým způsobem okouzlující osůbka má pro mě přímo magickou přitažlivost. Přikovala mě k obrazovce a nepustila, nedovolila mi odejít, jíst, pít, nic z toho, co běžně u seriálů, kterým se obvykle vyhýbám, dělám. Saga mě fascinuje a baví. Její převlékání triček, pracovní nasazení, logické úvahy, odzbrojující upřímnost a v emočně vyhrocených situacích naprosto zmatený výraz v očích miluju. Luxusní záležitost, skvěle natočená, výborně zahraná a hudební podmaz bezchybný. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dobrá série, která dovede zaujmout každého, kdo má rád detektivky. Tahle je severská, tak je i docela drsná, ale především má velmi dobře vystavěné postavy. Oba dva ústřední detektivové jsou prostě dobří, dokonale se k sobě nehodí a dokonale jim to funguje. Jen ten děj mě dovedl ve svém odhalení trochu lehce zklamat. Čekal jsem, že to bude ještě o něco promakanější a překvapivější. I tak ale seriál snadno udrží divákovu pozornost. ()

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

5* po zkouknutí třetí a zatím poslední série můžu bez pochyb ohodnotit 5 hvězdičkami tento severský kriminální seriál. Výběr hlavních i vedlejších postav je výborný a jejich charaktery jsou důkladně vystiženy. Napětí se dá krájet a nedočkavě jsem se vždy těšil na další díl. K tomu všemu děj osvěžuje správná dávka "humoru", který vyplývá především z chování asociální Sagy. První série byla nečekané překvapení a další pokračování na ni navazuje velmi slušně. I když jsem měl párkrát námitky k logice chování postav v ději, tak si všechny série zaslouží plný počet hvězd. Doufám, že se ve 4. sérii už konečně objeví Martin ;-) ... a neobjevil, ale i tak to bylo napínavé do posledního konce. Pokud 4. sérii můžu brát podle všech indicií za konečnou, tak můžu ji označit za hezkou tečku za parádní kriminální sérií. Jediné co snad ji můžu vytknout je snad trošku přehnaná míra náhod, ale to jí rád odpustím a dávám za 5*[ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozjezd byl pomalejší, ale nakonec to bylo 10 hodin velmi kvalitní filmařiny. Ostatně Most je ukuchtěn z vynikajících ingrediencí. Vysoce funkční sociopatka, policajt a la stará škola, zločinec, který je vždy minimálně o krok napřed, skvěle vyprofilované vztahy mezi postavami a prostředí, ze kterého dýchá severská úspornost a strohost. A pak taky originální a velmi dobře napsaný příběh. Jen velmi těžko by jste našli něco, co by se dalo tvůrcům vyčíst. Že to bylo občas vykonstruované, resp. některé náhody byly trošku moc? Jasně, ale bavíme se tady o pár detailech v jinak precizním příběhu. Herci jsou vynikající a samozřejmě jim vévodí Sofia Helin se svou Sagou. Od druhé epizody jsem byl regulérně lapen a následoval maraton několika dílů za sebou. Doporučuju všem, kteří hledají víc, než jen popcornovou zábavu. Kvalitní detektivka se vším všudy. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série pro mě zatím byla úplně best. Hodně to bylo tou novotou, ale taky strašně zajímavě zahrané a neotřelé i když jde jen o kriminálku. Obě dvě hvězdy k sobě perfektně sedí. Nádhera ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za všim hledej ženskou - aneb desetidílný vysvětlení, proč neni dobrý podvádět, natož brousit ženu nejlepšího kámoše... To, co se v průběhu série ukazovalo jako zajímavá detektivka, se na konci ukázalo jako skvěle promyšlená detektivka. Ale pořád je to "jen" detektivka a nic jinýho. Zvládnutá je ale asi tak dobře, jak se něco takovýho vůbec zvládnout dá, takže před tim všechna čest - stylizovaná a přes filtry hnaná kamera se mně v zásadě líbila, timelapse záběry mě nerušily; postavy jsou napsaný a obsazený dokonale (dvojice Saga-Martin je fakt výstavní a oba jsem si opravdu oblíbil, třeba ty občasný Martinovy wtf užaslý výrazy při rozhovorech se Sagou mě bavily obrovsky - stejně jako některý brutálně asociální hlášky Sagy, který zvláštnim způsobem šly až na tu nepříjemnou dřeň problému, o který jsme si my ostatní už ve společnosti i mezi sebou dávno odvykli mluvit - atd.), ale kromě hlavních rolí se to skvělý obsazení týká i těch epizodních - třeba August, Mette, nadřízenej Hans, mladá Anja... A ty postavy se navíc vyvíjej: Týká se to jak Sagy, která se polidšťovat fakt snaží, tak i Martina, kterej se z naprostýho sympaťáka vykreslí v daleko lidsky komplexnější postavu, týká se to i Augusta a jeho vztahu s tátou, týká se to i Martinova a Mettinýho vztahu... Obecně mi první série vlastně spoustou věcí připomíná Hru - tim, jak je to všechno tak rafinovaný, i tim, jak vlastně po dokoukání už nejspíš kdy nebude důvod dívat se znovu, protože (samozřejmě kromě skvělý atmosféry atd.) je to téměř výhradně o tý pointě a rozluštění. WTF moments: (POZOR, TROLEJ) Ten hlavní bedes byl teda až moc dokonalej a až podezřele moc mu všechno hladce procházelo a vycházelo. Sice pár poznámek stran toho, že nerad improvizuje (a že právě to je jeho slabina) tam bylo, ale na ten jeho ďábelsky geniální a mnohaletej plán to vlastně nakonec žádnej zásadní dopad nemělo, a milýmu zlounovi vyšlo všechno přesně tak, jak si to naplánoval, a to včetně takovejch neodhadnutelnejch nuancí, jako byly reakce Augusta nebo Mette, který nijak zvlášť neznal a kde by to všechno ve skutečnosti muselo bejt neuvěřitelnym způsobem na vodě, i včetně nekonečně mnoha kombinací na základě různejch dílčích vývojovejch odboček a zádrhelů, který nutně nastávaj (známe to všichni) v čemkoli triviálnějšim a vždycky - jen teda očividně ne tady. Záporákovi prostě vždycky všechno zafungovalo tak, jak mělo, ostatní vždycky všechno, co chtěl, aby našli, skutečně našli a taky na to přišli až v čas, kdy chtěl on; telefon vždycky fungoval, maily vždycky přišly, nikdy mu nenastala žádná vážnější komplikace - nikdy myšleno nikdy za těch pět(!) let. Očividně tak bez tréninku (jasně, byl to dřív elitní policajt, ale to je úplně jedno) dokázal jako elektrotechnik nebo inženýr konstruovat složitý technický řešení v cizim autě, který se místo nastartování zamkne, nejde odemknout a celý je to napojený na bombu, případně to v danej okamžik vypustí plyn atd., jako chemik dokázal vymyslet to s tim autobusem a chemickou sloučeninou, jako hacker dokázal nezanechávat digitální stopu bez jediný chyby, jako doktor dokázal píchnout člověku žilou tak, aby to odkapávalo přesně takovou dobu, jakou potřeboval; jako elitní zabíják v uniformě zásahovky kdovíjak dlouho čekal před obchodem, než z něj (možná, někdy) vyjde někdo, koho pak prostě bez komplikací nebo svědků odstřelí; jako zkušenej stavař dokázal během pár hodin zazdít někoho do falešný stěny takovym způsobem, že si čerstvý stavby nikdo nevšim - atd. atd. Jens je tak vlastně takovej druhej Cimrman, kterej nejenže umí úplně všechno ve všech myslitelnejch odvětvích, ale navíc to umí v podstatě na první dobrou téměř bezchybně a dokonale. Ale chápu, že pro vystavění příbehu tohle potřeba bylo - jen je to prostě věc, která mě občas zarážela. () (méně) (více)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Žádnému milovníku drsných severských krimi by neměl uniknout tenhle neprávem polozapomenutý televizní klenot a já se klaním samotnému Bohu, že se podařilo stvořit takhle geniální televizní podívanou. Od obyčejných kriminálek jsem se odklonil na tak dlouhou dobu, aby mě tato vtáhla do svého sevřetí už po pár úvodních sekvencích a nepustila až do extrémně poutavého finále. Kombinace osobních motivů daného "big bad" celé série s poukázáním na mravní neduhy společnosti podzvedla standardní kriminální případ na excelentní. [viděno na Voyo] ()

Reklama

Reklama