Reklama

Reklama

Most - Série 2

(série)
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, 2013, 9 h 34 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Rafael Pettersson, Lars Simonsen, Vickie Bak Laursen, Henrik Lundström, Daniel Adolfsson, Puk Scharbau (více)
(další profese)

Epizody(10)

Recenze (61)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako bychom Martina a Sagu vůbec neopustili. Přitom je to třináct měsíců od tragických událostí z konce první série. Jemu přibyly šediny, jí zůstalo velmi přímé jednání, ač tedy občas položí i nějakou osobnější otázku a dokonce s někým bydlí. „Náš“ most spojující dánské hlavní město Kodaň se švédským přístavním městem Malmö je opět v centru dění, narazí do něj totiž námořní loď. Bez posádky, se spoutanými lidmi v nákladovém prostoru. Švédy i Dány. A s podlomeným zdravím. Vyšetřování se ujme Saga, jelikož ale případ zasahuje do pravomocí sousedního státu, opět se schází s Martinem, kterého stále sžírají démoni minulosti. Ve snaze najít vnitřní klid chodí do vězení navštěvovat vraha svého nejstaršího syna. Když už jsme u soukromí ústředního dua, Saga zjišťuje, že partnerské soužití pro ni není výzvou, ale spíš zátěží. Tvůrci moc dobře vědí, že nestačí kastrol s oschlými zbytky jídla zalít vodou, osolit, převařit a čekat, jak si divák zase pošmákne. Nepošmákne, pokud mu nedají něco navíc. Zase je to solidně zamotané a napínavé. Začíná to s ekoaktivistickou skupinou, končí.. no, nechte se překvapit. Finále je velké. Televizní žánrový klenot. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Séria číslo 2 možno nie každého presvedčila o tom, že by bola lepšia ako tá prvá, ale mňa áno. Ekoterorizmus ma bavil o málinko viac ako "riešenie spoločenských problémov" a celkovo sa mi zdalo dávkovanie informácií prehľadnejšie spracované, i keď postáv tu bolo opäť neúrekom a komplikovanosť vzťahov proste taká, aká sa pri takom množstve postáv dá očakávať. No a taký cliffhanger ako po poslednej časti sme nezažili v Moste ešte nikdy, dúfam teda, že sa k prípadu nejakým spôsobom tretia séria vráti, ale nedá mi si to hneď nezistiť... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá séria umne využila úspech prvej a vytvorila tak dva bezproblémovo spojiteľné celky. U jednotlivých sérií Mostu, ako aj u filmov typu Sedem mám problém, keď si predstavujem koľko času, plánovania, príprav a realizácie si také komplikované zločiny vyžadujú a či je vôbec v ľudských silách to zvládnuť. U druhej série už tento problém bol zreteľnejší,ale Sofia Helin s Kimom Bodniom väčšinu prekryli svojimi kvalitnými hereckými kreáciami. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I ve druhé řadě se Sága s Martinem skvěle doplňují. Autoři dokáží znovu stupňovat napětí. Pernilino zadržení delegátky na toaletě je jedna z nejpůsobivějších scén... ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ač se celou dobu zdá, že druhá série za předchozí trochu pokulhává, poslední díl přesvědčí o tom, že tomu tak rozhodně není. A to ještě u předchozího dílu se zdálo, že hlavní záporák z první série nemá vetší význam, že ústřední linka tolik nepřekvapí, ale opak je pravdou. Za hlavní klad dávám skvěle fungující chemii mezi Sagou a Martinem, zvraty ve vyšetřování a to že se nešetří úmrtími postav (někdy možná až moc). Hlavním pilířem je pro mě však pořád Saga - budete jí pořád milovat za to jak je jiná, chladná, odměřená, přímá a nejde jí být dobrou partnerkou ve vztahu a nakonec ani... 84%. Veliká natěšenost na 3. sérii. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I do druhé série jsem šel bez jakýchkoli obav z možného zklamání; přestože jsem si už nepamatoval samotný příběh, stejně, jako tomu bylo v případě první řady, mi zůstal v paměti dojem, kterým na mě tato záležitost zapůsobila. Ne vždy úplně spolehlivá výplň mé lebeční dutiny mě v tomto ohledu nezklamala; i při repríze na mě druhá série udělala skvělý dojem díky výborně napsanému (ač na provedení v reálu extrémně náročnému) příběhu, fantastickou atmosférou, napětím a obsazením obou hlavních rolí. Takhle se točí kriminální seriál. / Poučení: Nedůvěřuj a prověřuj. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, jak tvůrci přišli s trochu jiným přístupem a seznámili nás s prvotními pachateli hned na začátku... Helin a Bodnia hrají v této sezóně snad ještě lépe než v té první a ačkoliv se mi zápletka první série asi líbila víc, finále je nakonec možná velkolepější... Co dodat - jestli jste ještě tuto sérii neviděli, rychle to běžte napravit... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série mi přišla o něco lepší v tom smyslu, že už člověk postavy zná a že je docela zvědavý na to, jak se bude jejich osud dál vyvíjet. A popravdě i celkový příběh je docela dobrý a odhalení toho, kdo za všechno může, se mi líbilo něco více než u první série. Nutno ale říct, že už se mi nelíbí to, kam se dostalo finále, i když musím uznat, že to je docela pořádná rána. Skoro škoda, že seriál ještě dál pokračuje. ()

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

-5* po zkouknutí třetí a zatím poslední série můžu bez pochyb ohodnotit 5 hvězdičkami tento severský kriminální seriál. Výběr hlavních i vedlejších postav je výborný a jejich charaktery jsou důkladně vystiženy. Napětí se dá krájet a nedočkavě jsem se vždy těšil na další díl. K tomu všemu děj osvěžuje správná dávka "humoru", který vyplývá především z chování asociální Sagy. První série byla nečekané překvapení a další pokračování na ni navazuje velmi slušně. I když jsem měl párkrát námitky k logice chování postav v ději, tak si všechny série zaslouží plný počet hvězd. Doufám, že se ve 4. sérii už konečně objeví Martin ;-) ... a neobjevil, ale i tak to bylo napínavé do posledního konce. Pokud 4. sérii můžu brát podle všech indicií za konečnou, tak můžu ji označit za hezkou tečku za parádní kriminální sérií. Jediné co snad ji můžu vytknout je snad trošku přehnaná míra náhod, ale to jí rád odpustím a dávám za 5*[ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Téma ekoterorismu je v severských zemích mnohem citlivější než u nás. Seveřani mají k přírodě blíž, takže ty následky globalizace, změny klimatu a drancování naší planety mají v přímém přenosu. Díky tématu z oblasti útoků pomocí virů, předběhl Most dobu a je takovým prequelem dnešní coronopaniky. První polovina druhé řady mě i proto moc nebavila. Rádobyvznešenými ideály vedené teroristické činy mi připadají stupidní a filmy o nich, jsou pro mnoho pomatenců návodné. Nicméně poslední epizoda byla natolik intenzivní, že plně ospravedlňuje tu rozvláčnost epizod předchozích. Druhá řada je i přes ten ekosmrádek především příběhem o ztrátách. O osobních obětech, o tom, že někdy dostanete do srdce tolik ran, že vám z něj zůstane jen torzo a rozčarované zjištění, že s tou bolestí vám nikdo nepomůže. Napsat, že poslední díl zůstal otevřený pro třetí řadu, je až úsměvně nedostatečné. Posledních pět minut nadělilo všem fanouškům Sagy a Martina nepodmíněný dvouletý trest v podobě čekání na to, jak to bude dál. Naštěstí jsem s Mostem začal až teď, takže se chystám na další víkendový maraton. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě slabý 4* a jentaktak dotažení na úroveň srovnatelnou se sérií první - nakonec ale zůstávám u nich, i když po průběhu série bez posledního dílu bych nejradši dal 3*. Druhá série obecně už pro mě byla jen detektivkou bez nějaký velký nadstavby - jiskření mezi Sagou a Martinem bylo sice pořád fajn, ale už to ztratilo to kouzlo něčeho novýho, motivaci pachatele nebo pachatelů jsem nechápal a byla mi tak trochu jedno, a nefungovala na mě ani ta údajná(!) linka s ekoterorismem (zvířecí farmy, dovozy potravin atd. jsou jako nápad lomeno společenskej problém sice dobrý, ale nijak se to nerozvíjelo a tak mi nakonec přišlo, že účinnější polemiku /i divákovou/ vzbudil svejma akcema Jens v první sérii) - tohle teda jako přidanou hodnotu moc brát nemůžu. Dost s tihle všim (a nakonec i se mnou samotnym) ale zamával poslední díl - jenže jen na něm série postavená bejt nemůže. (POZOR, TROLEJ) Celý dvě série teda nakonec beru jako takovej dvoukapitolovej opus o konci a rozkladu Martina - ten jeho příběh, korunovanej poslednim dílem, je opravdu silnej. WTF moments: Baví mě třeba, že i když se to odehrává mezi Švédskem a Dánskem, tak i tak si Martin se Sagou jen tak mezi řečí jezděj autem řikat tři věty, který by šly řešit i třeba přes mobil (ale jasně, kdo by se chtěl dívat na seriál, ve kterym by pořád byl jen záběr na to, jak někdo s někym telefonuje). Překvapily mě taky některý scénáristický zkratky - asociální, führerovsky přesná a systémově spravedlivá Saga vždycky musí mít jistotu, než něco řekne, a něčim jako předsudkama se fakt ovlivňovat nenechá, ale najednou jí nevadilo s jistotou tvrdit, že člověk, kterýmu volal malej Linus, automaticky musí bejt, bez jakýkoli zmíněný pochybnosti nebo ověřování, hledanej Niklas (obdobně pak u Münchhausenova syndromu si je nějak podezřele rychle jistá tim, že prášky v šatníku Nikolaje musej nutně znamenat, že ho s jistotou trávila právě chůva) - znovu, je jasný, že nikoho by nebavilo sledovat vyvracení všech ostatních eventualit, stejně jako se nepotřebujeme koukat, jak elitní detektivové vyplňujou třeba wordovský žádosti a excelovský tabulky, ale je to prostě (zrovna u Sagy a její pečlivosti a přesnosti) trochu nepoměr - mimochodem, tenhle administrativní vopich na policejní úrovni je moc hezky ukázanej třeba v Případech 1. oddělení. Zarazily mě ale taky bezstarostný návštěvy Jense ve vězení vč. vnášenejch věcí (cokoliv - papíry, jídlo, pití...), a to dokonce s návštěvama přímo na cele (wtf?), nebo nezaheslovaný počítače, soubory a videa hlavního úchyla šmírujícího svou nahou ségru. Jak z ňáký béčkový absurdní komedie byla i scéna, kde Viktoria krvavym kašlem ohodila do ksichtu Pernille - stejně jako mně nepochopitelný Pernillino chování, když Vikotrii našla (klidně jí tam mohla zabouchnut, počkat venku a zavolat posily, atd. - zvlášť, pokud za dveřma už mělo bejt tak jednoznačně bezpečno /jinak by tam přece Martin se Sagou tak sebejistě a dlouho nestáli/). Zbytek záchodový scény byl ale obrovsky silnej ("Bojim se..."), to ať nežeru. Školácky přetajemněle na mě působila i scéna se zastřelenim Getrud (obličej ve stínu, jako fakt?), a taky by nemuseli tvůrci z diváků dělat blbečky zbytečně doslovnym dovysvětlovánim už dlouho jasnýho Martinova otrávení Jense. () (méně) (více)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z nesourodé dánskošvédské dvojice vyšetřovatelů se okamžitě stvořilo mé nejoblíbenější policejní duo na poli kriminálních seriálů a netajil jsem se tím, že hlavně Martin Rohde s tváří perfektního Kima Bodniy zastínil veškeré policajty, se kterými jsem se ve filmovém i seriálovém světě doposud potkal. Tématika celistvého sezónního případu svým ekoteroristickým zaměřením trumfnula sérii první, zapojení dopadů předchozího vyšetřování do tohoto rovněž kvituju. Jen to šíleně šokující finále jsem musel poněkud dlouho rozdýchávat. Ovšem právě ty nekompromisní eskalace dělají Most tak bombastickým seriálem. [viděno na Voyo] ()

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím přiznat, že se jedná o jeden z nejlepších detektivních seriálů, které jsem za poslední dobu viděla.. Ponurá atmosféra, chladné končiny, zamrzlé vztahy, mrazivé napětí.. Myslím, že velmi věrohodně napsán scénář, kde detektivové jsou schopni zakopnout při nahánění vrahů.. Výrazné (a od prvního okamžiku oblíbené) hlavní postavy - vřelého obtloustého milého Dána, který má srdce na dlani a rád se rozmnožuje, musí mít rád každý.. A jeho ledový silně asociální protipól krásné Švédky, která myslí i jedná jako Sheldon v sukni, bude diváka fascinovat.. Velmi lidské, křehké, výstižné, syrové, brutální, tmavé - všechna tato přídavná jména seriál vystihují.. Doporučuji všem, kteří žerou thrillery na pokračování ;-) S02: Tempo nepolevuje a stále baví ***** ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chladnější, depresivnější a tím pádem i trochu odtažitější nástupce výborné první série. Je potěšující, že se tým scénáristů nechtěl opakovat, a i když narativní struktura opakuje vzorec nastavený předchozí sérii, nebojí se divákům seriál předestřít několik změn. Tentokrát nesledujeme trestné činy jednotlivce, ale stáváme se součástí rozsáhlého plánu strukturovaného vyššího zla, jež operuje na více rovinách. V závěru nás kromě dějového twistu, čeká spíše nepříjemné vystřízlivění, neboť vyřešení hlavní zápletky rozhodně nepřináší očekávanou katarzi. Solidní depka. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět sledujeme to zvláštní propojení a spolupráci dvou naprosto rozdílných detektivních přístupů a povah, Ságy a Martina. Byť se už nejedná o takovou ryzí dokonalost, jako tomu bylo u první série, stále můžeme sledovat ojedinělé krimi, které Vás přinutí pouštět si další a další a další díl..pro mě jen škoda, že ne zcela svou vinou v závěru této série a do 3. vydání vypadá role pro mne takřka nepostradatelného svérázného detektiva Martina...............moje hodnocení = 8 z 10. ()

Reklama

Reklama