Reklama

Reklama

Most - Série 4

(série)
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, 2018, 7 h 48 min (Minutáž: 58–59 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Thure Lindhardt, Mikael Birkkjær, Sarah Boberg, Julie Carlsen, Thomas W. Gabrielsson, Sandra Yi Sencindiver, Rafael Pettersson (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Čtvrtá řada dánsko-švédského seriálu Most začíná šokujícím případem vraždy, kdy je šéfka úřadu pro cizince ukamenována a zahrabána do země. Kdo mohl něco tak brutálního provést? A jaký k tomu mohl mít motiv? To se opět snaží zjistit dvojice detektivů – Švédka Saga Norénová a její dánský partner Henrik Sabroe. Kromě samotného spletitého případu pak série nabídne také celou řadu pozoruhodných linek. Především Saga, jedna z vůbec nejpopulárnějších a rozhodně nejsvéráznějších televizních vyšetřovatelek vůbec, se musí popasovat s celou řadou pro sebe nezvyklých úkolů, kdy je nucena začít uvažovat o mezilidských vztazích jinak než doposud... Scenáristka Camilla Ahlgrenová a scenárista Hans Rosenfeldt v diskuzi pro Britský filmový institut uvedli, že se jedná o poslední řadu mimořádně úspěšného seriálu, který se dočkal i několika remaků. Podle Rosenfeldta je jen velmi málo seriálů, jež si udržely vysokou úroveň i po odvysílání čtvrté řady. A právě tvůrci a tvůrkyně Mostu nechtějí být podle vlastních slov těmi, co jen nastavují úspěšný koncept. Ahlgrenová pak zdůrazňuje, že Most nebyl nikdy pouze kriminálním seriálem; pro tvůrce byla vždy důležitá současná společenská témata. Ve čtvrté řadě se tak řeší migrace, předsudky a také to, jestli a případně jak lze obcházet pravidla, která tváří v tvář konkrétním případům nefungují. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Tosim

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Most šel v posledních dvou řadách neuvěřitelně nahoru. Tvůrci vyměněním parťáka chytře přehodili výhybku z "mentor" na "partner." I když v onom zvláštním vztahu dvou, řekněme si to na rovinu, psychicky narušených jedinců. Dozvíme se více o psychice Sagy a její konec je naprosto jiný, než jaký jsem čekal. Ono i v severském seriálu je často víc optimismus, než temnota. Ke konci určitě 90%, možná i víc. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se u seriálu dostanu ke stádiu, že mi je během něj smutno, protože vím, že koukám na poslední sérii a další nebude, tak jsem vlastně rád, protože vím, že čas investovaný do něj stál za to. Dlouho se mi to nestalo a u Mostu jsem si tuto sérii vysloveně užíval. Popravdě možná i víc, než série předchozí. To bylo ale umocněné tím, že Saga tu předvádí dosud asi nejlepší momenty v rámci celého seriálu. Její neempatičnost a vyjadřování emocí za bodem mrazu tu naprosto dokonale gradovalo. Stejně tak ale ani její parťák Henrik nebyl pozadu. I jeho příběhová linka se pomalu uzavírá a tak je tu, popravdě, mnohdy daleko více zajímavější vyprávění kolem, než vyšetřování samotných vražd. To v tomto případě bylo opravdu na druhé linii. Škoda ale, že seriál si neudržel tak solidní tempo, jak na začátku načal. V druhé půlce už jsem tak nějak čekal na závěr…a ten jsem si, nutno dodat, doslova užil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„OBA JSME PĚKNĚ V PRDELI, CO?“ ... „MYSLÍM, ŽE SE NÁM CELKEM DAŘILO, VZHLEDEM K NAŠIM PSYCHICKÝM POTÍŽÍM…“ /// Poldové Saga a Henrik řeší svoje problémy – Saga větší, protože smrdí v lochu za vraždu máti. Ale třeba... kurva, ten první díl má ale překvapivej konec! Kromě problémů je tady samozřejmě i případ. A zaplejtá se do něj čím dál víc osob. Někdo kladně, někdo míň a je tady celkem dost dětí. Ve čtvrtým díle (teprve? Nebo - už?) začíná bejt jasný, kam tenhle krimi propletenec směřuje. Zajímavý je, jak ty jejich osobní problémy táhnou celej seriál a vyšetřování je tady jakoby náhodou (říkám jakoby...). A jelikož se tentokrát propíraj spíš kostlivci z Henrikovi skříně, dojde k rozluštění jedný velký tajenky. Prostě paráda. A kdyby ses Sago chtěla vrátit, klidně zavolej... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když se řekne „severská krimi“, vybavím si „MOST“. 2.) Münchhausenův syndrom? Neznám... 3.) Thx za titule ,, jaCUBE“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

gudaulin

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V komentáři ke 3. sérii Mostu jsem napsal, že mám dost sil a chutě zhlédnout ještě 4. návrat k podivínskému kriminalistickému švédsko-dánskému tandemu, ale už po dvou epizodách 4. série jsem cítil, že můj zájem rychle opadá a až na dřeň se odhalují všechny nedostatky projektu, které jsem dřív velkoryse přehlížel. Katalyzátorem ke změně pohledu na tenhle druh severských krimikonstruktů založených na absurditě, náhodě a zcela odtržených od reality bylo seriál Půlnoční slunce, kdy jsem si uvědomil, jak moc hloupé to překročení určité meze může být. Vydržel jsem jen půlku série a vzdal jsem další sledování. Ono se to příliš neliší od předchozích řad, jen se mi tenhle druh produkce přejedl a rozhodl jsem se věnovat svůj zájem realističtější a věcnější linii žánru. Hodnotit hvězdičkami nebudu, bylo by to pro projekt, který jsem měl v počátcích tak rád, dost kruté. Jediné, co mohu ocenit, je motiv pobytu ve vězení u Sagy Norénové, který ale bohužel tvůrci rychle opustili... ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oba jsou pěkně v prdeli a společně s nimi vstupujeme do (prý) závěrečné série. A znovu jsou u toho důležitá současná společenská témata. První díl má tři nosné linie: zlomený Henrik a jeho boj s myšlenkou, že jeho dvě pohřešované dcery někde „žijí“, Saga v zařízení, do kterého nepatří a úplně to v něm nedává, a pochopitelně začátek dalšího vyšetřování, které odstartovala krutá smrt šéfky imigračního úřadu. Zahrabaná do hlíny a ukamenovaná. Objevují se nové postavy, zase v tom všem máme zmatek, ale to si brzy opět sedne. Mrtví přibývají. V polovině série Saga přijde na stěžejní spojitost vražd – ukamenování, elektřina a jed. Tři metody vykonání trestu smrti. Jenže způsobů je víc, takže nepůjde o konečné číslo mrtvých. Velmi zajímavě se vyvíjí i vztah Sagy a Henrika, zasáhne do něj totiž něco, s čím zrovna nepočítali. Saga ovšem (jak je u ní ostatně zvykem) udělá zásadní krok sama, kolegu rozvzteká, tak se alespoň vrhne do starého případu zmizení Henrikových nejbližších. Finále silné. A nakonec i Saga nachází jakýsi vnitřní klid. Povedená tečka. A kdo ví, kde nakonec skončí. Výtečný seriál. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebyť špecifických postáv, ich hereckých výkonov vrátane, no hlavne rozuzlenia, zrejme by som sa k štvrtej hviezde neodhodlal. Prvá séria bola pecka. Toto ma až tak nebralo, aj keď sa opätovne vyšetruje séria vrážd, vzájomne prepojených, vyvolávajúcich zmätok v hlave diváka. Spokojný určite, nadšený ani omylom. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možno nie až tak dokonalé ako predchádzajúca séria. Lenže končia tu všetky dejové linky aj z "trojky", podobne ako to bolo pri prvých dvoch sériách. Psychologicky maximálne prepracované, autori vedia, aké postavy majú v rukách a ako s nimi najlepšie narábať. Dalo sa čakať, že sa prípad pretne s hľadaním Henrikových dcér a finále žiadne jednoduché riešenia v tomto smere neponúka, nech si divák domyslí, ako bude postupné zbližovanie postáv prebiehať a či vôbec. Ako tu už niekto písal, seriál skončil v tom najlepšom a možno aj preto bude v hlavách svojich fanúšikov dlho rezonovať. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. série překvapivě silná a dost možná nejlepší z celé série. Postavy mají nový případ a hlavně nové soukromé problémy. Navíc se konečně dozvíme co se stalo rodině hlavního detektiva a skvěle to zapadne do celého vyšetřování. 3. sérii jsem dával trochu na sílu, ale po té 4. bych klidně další uvítal. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4,5*/5... Perfektne to odsypa, super sa na to pozera, je to napinave. Len ta poprepajanost postav a vsetkeho bola na jednej strane zaujimava, na strane druhej zanechala istu pachut. Ale to je len drobna vycitka, keby som chcel velmi rypat. Cela seria bude chybat! :) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle nějak bych si představoval závěrečnou řadu seriálu. Bavil jsem se u ní skvěle, stejně jako ve všech třech předchozích případech, užíval jsem si tradiční propletenec, který často uváděl vyšetřovatele do slepých uliček, ale i osobnostní vývoj jednotlivých postav, to vše doplňovala všudypřítomná tísnivá atmosféra a velmi dobrá práce s napětím. A když už jsem si myslel, že to lepší být nemůže přišlo dokonale zpracované zakončení, po němž mi bylo opravdu líto, že seriál už nebude mít další pokračování. Skvělá práce. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série je povedeným zakončením seriálu „Most“, i když myslím, že by si diváci přáli, aby se ještě pokračovalo. Je tady mnohé, co by mohlo být ještě vyprávěno, ale stejně tak jsou zde aspekty, které další vyprávění znemožňují. Nakonec je asi dobře, že to je konec, končí se v nejlepším a takové konce stojí za to. Saga Norén rozhodně zůstává jednou z nejzajímavějších detektivních postav. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skončila 4. řada a jsem velice převelice smutná - nic tak dobrého asi už nikdy neuvidím. Platí, že Saga Norén je nepřekonatelná a geniální postava. Sofia Helin se v ní přímo převtělila. Ve spojení s Henrikem navíc vytvořili jímavý a výkonný pár, ještě že se Martina zbavila. :) Na léto jsem si jako poctu svému nejoblíbenějšímu seriálu naplánovala se na ten Öresundský most jet aspoň podívat. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový konec jsem opravdu nečekal. Jak tady někteří píší, krimi práce jde trochu do pozadí a ta propojenost postav je jistě pro někoho za hranou. Naproti tomu osobní linka obou hlavních hrdinů je o to zajímavější. Proto opět maximum. SAGA NORÉN!!! ()

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

-5* po zkouknutí třetí a zatím poslední série můžu bez pochyb ohodnotit 5 hvězdičkami tento severský kriminální seriál. Výběr hlavních i vedlejších postav je výborný a jejich charaktery jsou důkladně vystiženy. Napětí se dá krájet a nedočkavě jsem se vždy těšil na další díl. K tomu všemu děj osvěžuje správná dávka "humoru", který vyplývá především z chování asociální Sagy. První série byla nečekané překvapení a další pokračování na ni navazuje velmi slušně. I když jsem měl párkrát námitky k logice chování postav v ději, tak si všechny série zaslouží plný počet hvězd. Doufám, že se ve 4. sérii už konečně objeví Martin ;-) ... a neobjevil, ale i tak to bylo napínavé do posledního konce. Pokud 4. sérii můžu brát podle všech indicií za konečnou, tak můžu ji označit za hezkou tečku za parádní kriminální sérií. Jediné co snad ji můžu vytknout je snad trošku přehnaná míra náhod, ale to jí rád odpustím a dávám za 5*[ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

johny89 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle bylo fakt něco. Mám pocit, že se tento seriál se s každou další sérií stále zlepšuje, i když mám se mi po každé sérii zdá, že už to ani nejde. 4. série je tak vynikající, úplně mě donutila v podstatě v kuse zhlédnout celou sérii. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Most jako symbol vztahu mezi lidmi, most mezi Dánskem a Švédskem, most spojující hlavní postavy s minulostí...vyberte si dle libosti. Tvůrci opakují už počtvrté stejný vzorec vyprávění a pořád jim to u diváka prochází. Ale tentokrát to vypadá, že je to naposledy. Každá řada se aspoň zlehka, bez velkého moralizování otřela o nějaký společenský problém. Tentokrát únosy dětí, přistěhovalectví... . Ale ústředním motivem je případ, který je opět velmi osobní. A tím se Most zásadně liší od většiny detektivních seriálů. Nesledujeme jen více, či méně bizarní, kuriózní, nebo komplikovaný případ. Jsme svědky poměrně dost překombinovaných útoků na vyšetřovatele samotné. Téměř bez výjimky motivované pomstou, s mnoha vedlejšími liniemi, které diváka svedou do slepých uliček. Po čtvrté řadě už Most nevnímám ani tak jako kriminálku, ale spíš jako příběh o jedné svérázné vyšetřovatelce a její cestě k vykoupení. Víc než kdo je vrah, mě zajímalo co bude se Sagou. I kdyby tedy bylo jediným pozitivem této řady, že se dočkáme epilogu...stálo těch 8 hodin za to. Navíc...tvůrci se s postavami nemažou, takže to klišé, že v seriálech hlavní hrdinové přežijí, tady tak úplně neplatí. Abych to vše uvedl do kontextu, rozhodně nejsem milovníkem kriminálek a přesto mě Henrik Georgsson, Rumle Hammerich, Hans Rosenfeldt, Camilla Ahlgren a především Sofia Helin přiměli několik hodin denně zírat, jak si Saga a ostatní povedou. To za hvězdu navíc určitě stojí. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem se po pár letech dostala k poslední sérii Mostu. Když už mám v plánu se na ten most podívat, tak bych to měla vidět celé, že. No, nevím, jestli to ještě nepřehodnotím. Zdá se, že mezi Kodaní a Malmö se toho děje trochu moc a ne vždy jsou to věci, o něž by člověk stál. Jak mě ta třetí řada trošku nasírala příliš dotěrnou emotivností, tak ta čtvrtá, vzdor taky trošku prvoplánové emotivnosti, to seriálu vyžehlila závěrem. Přesto o hvězdu navíc nedostane, těch momentů, co se z vás snaží mačkat slzy, tam bylo přece jen trochu moc. Každopádně asi, pokud se na tu cestu na most vypravím, s sebou pro jistotu neberu svoje (byť už dospělé či skorodospělé) děti. Jistota je prostě jistota. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Když jsem ve třetím díle řekl ze srandy "Vrah je k...l", tak jsem tak nějak netušil, že budu mít pravdu. ... ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná nejsilnější série, ale přesto tomu k dokonalosti něco schází. Potvrdil se ale naštěstí trend z trojky, že seriál přece jenom postupně nabral širší záběr a postavy konečně vykresloval komplexnějc a líp než v prvních dvou sériích - ale i po konci Mostu jde říct, že kvalit Killingu seriál aspoň podle mě nedosahuje. Drama se už sice odehrává i jinde než (téměř) jen v tý detektivkový linii, ale na druhou stranu jde pořád téměř výhradně o dvojici Sagy s Henrikem - osudy zbylejch postav jsou líčený jen podle potřeb děje. A kdybych chtěl bejt hnusnej, tak i tohle, ta nejzajímavější rovina seriálu, byla vlastně tak trochu převzatá z Killingu = problémová policajtka a její spolupráce s nejbližšim kolegou (to by mi ale samozřejmě vadilo ze všeho nejmíň - oba seriály na to jdou samozřejmě dost jinak). Líbilo se mi i to, že se tady objevilo pár zajímavejch nápadů, který mi přišly, že už konečně jsou nosný a že maj přesah (za mě narozdíl třeba od snahy Jense z první série vyvolat společenskou debatu poukazováním na podle něj nejpalčivější civilizační problémy), zas ale ne vždy byly dotažený - nápad s projektem utopicky komunitního Města, zajímavý postavy "ředitelky" města i občas trochu děsivýho a nevimcosioněmmyslet Franka, závislost "pomoženejch" Christophera a jeho matky na jejich (asi ne tak nezištnym) zachránci, ukázkový vytrestání a vyjebání s gangsterem/otcem tý holky v nemconici, problematická úloha policie jak v příběhu s do kouta zahnanym Tommym bojícím se o život, tak v situaci s do kouta zahnanym Tariqem ze všeho nejvíc děsící se deportace atd. Třeba linie se Sagou a její wtf matkou by si podle mě zasloužila víc prostoru, dobře uzavřená mi naopak přišla linka se zmizením Henrikovy rodiny - a to včetně (POZOR, TROLEJ) komplikovanýho Henrikova znovusbližování se s Astrid. Ze tří pro mě největších závazků tvůrců z předchozích sérií (vrah Gertrud z konce s02, inscenovaná vražda Saginy matky a zmizení Henrikovy rodiny ze s03) se tak se ctí vyřešila cca polovina - totiž Henryk a jakž takž Sagina matka; zato k vrahovi Gertrud se už nikdo nevracel a přesto, že samozřejmě neni třeba objasňovat vše, tak tady to na mě spíš než jako zajímavej záměr působí jako tvůrčí bezradnost a alibismus při vytváření provoplánovýho tajemna. Skvěle vybraný mi ale přišli herci - jak v celym seriiálu, tak předevšim v týhle poslední sérii (psycho pseudoaltruista Frank, kluk Christopher, vozejčkář Kevin, ale i ta ajťácká švédsko-dánská dvojka z policejní kanceláře...) - a to samozřejmě s dokonalou trojicí Saga plus Martin/Henrik v čele. Celkově je to super seriál, ale k aureole pomalu toho nejlepšího, co kdy vzniklo, to za mě má přece jenom daleko - ten smysluplně a hezky otevřenej konec mě ale v zásadě potěšil: Henrik začíná znovu budovat vztah s Astrid a Saga se byla konečně schopná postavit otázce, jestli se s M. syndromem matky náhodou nespletla - a osvobozená od týhle nejistoty uzavírá celou životní kapitolu (rodinnou a z ní vycházející i tu policejní) s tim, že se za Henrikem nejspíš vrátí... ale kdo ví, co bude. WTF moments: Nemůžu a nechci dát 5* sérii, ve který třeba k jednomu z hlavních průlomů ve vyšetřování dojde kvůli nevěře odhalený údajně díky barvě očí cca ročního dítěte (že barva může bejt v roce ještě neustálená, to radši pominu rovnou) - tvrdit s absolutní jistotou a už v první vteřině vizuálního kontaktu, že otcem ten nebo onen bejt jednoduše nemůže kvůli barvě očí jeho vs. dítěte a tečka, to je něco tak hloupýho, že u takhle vymazlenýho seriálu je to fakt na facepalm - zvlášť, když je to v seriálu umocněný roztomilou větou "Škoda, že lidi nerozuměj biologii". Škoda, no. (Reálná je v zásadě jakákoli varianta a dědičnost očí je kurva složitá a nejednoznačná - a to vim i já jako laik, nebiolog a negenetik). Jasně, když to nejdřív vypadalo jako menší scénáristická berlička, tak jsem si řkal, že je to jen zbytečný, ale dejme tomu, ale když se to tam pak propere ještě pětkrát a když to ve výsledku znamená skutečnej a pro celej policejní sbor nezpochybnitelnej průlom ve vyšetřování, tak to už je trochu moc. Další wtf bylo třeba mateřský znamínko toho inteligenta, kterej si vezme kuklu, aby ho nebylo poznat, ale nějak si neuvědomí(?), že má vlastně u nosu znamínko jako kráva, který mu čistou náhodou pokrejvá pětinu odkrytý části obličeje(??). Hloupě vyznívající zkratkou byla i situace, kdy gangster konečně sehnal protijed pro údajně otrávenou dceru, a jal se ho bez jakýkoli diskuze s doktorem (kterej byl od něj pár kroků) sám od sebe bodat dceři do břicha - bez pochybností, jak to udělat, kam to píchnout, kolik toho dát atd. atd. Zbytečně šroubovaný taky bylo prohlášení Sagy hledající Henrikovu rodinu, že se nedá nic dělat a že musí přestat, protože "Vyšetřování nikam nevede" (po tom, co jenom oslovila Anitiny mužský kolegy a tý jí po osmi(!) letech kupodivu(!) nic konkrétního neřekli) - nakonec se to bohužel potvrdilo jako účelový odložení kvůli tomu, aby na tom o pár chvil pozdějc mohla začít s o to větším patosem dělat znovu. Plus samozřejmě takový ty klasický detektivkový nešvary typu příhodnejch odhalení zrovna v době, kdy u zjištěnejch pachatelů je někdo z detektivů (Susanne Winter se Sagou, Henrik s Kevinem...) atd. () (méně) (více)

Reklama

Reklama