Reklama

Reklama

Most

(seriál)
  • Švédsko Bron (více)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, (2011–2018), 36 h 53 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Lars Simonsen, Gabriel Flores Jair, Henrik Lundström (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(38)

Po mezinárodním úspěchu dánského seriálu Zločin se pozornost příznivců kvalitních televizních kriminálek obrátila ke Skandinávii v naději na další podobně propracované hity. Ačkoli řada z nadcházejících titulů povětšinou představovala v rámci mezinárodní konkurence nadprůměr, na vysoko stanovenou laťku Zločinem dosáhla zatím pouze dánsko-švédská koprodukční série Most. Název odkazuje k impozantní stavbě, která přes úžinu Öresund spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Na tomto mostě, přesně na linii značící hranici mezi oběma státy se jedné noci objeví mrtvola, což svede dohromady dva charakterově diametrálně odlišné vyšetřovatele z obou měst. Záhy se ukáže, že tento incident byl pouhým prvním krokem pachatele, jenž svými činy hodlá poukázat na pět neduhů soudobé společnosti. Vedle samotného vyšetřování a jeho přesahů do skandinávské reality představuje další dějový oblouk spolupráce obou vyšetřovatelů. Na jedné straně stojí bodrý Dán a záletný otec početné rodiny Martin Rohde, ztvárněný charismatickým Kimem Bodniou, s nímž ostře kontrastuje chladná a patologicky racionální Saga Norénová, kterou bravurně hraje švédská herečka Sofia Helinová. Navzdory nevyhnutelným konfliktům, které vyplývají ze střetu Martinovy empatie a emotivnosti s věcností a bystrostí, jež u Sagy mají kořeny v Aspergerově syndromu, obě postavy tvoří ideální kriminalistický tým. Bravurní herecké obsazení přivádí k životu propracovaný scénář z pera autora celkového konceptu seriálu Hanse Rosenfeldta, který dnes již klasické prvky a postupy skandinávských krimi sérií rozvádí do nápaditých a originálních podob. Most ale také uhrane svým formálním zpracováním, kde převládají noční záběry s výraznou světelnou kompozicí a rámováním. Podobně jako zmiňovaný Zločin se také Most zaslouženě stal mezinárodním hitem a byl uveden ve více než sto padesáti zemích. Na motivy seriálu vznikly také dva remaky, americký The Bridge zasazený na hranici USA s Mexikem a francouzsko-britský The Tunnel, kde je první tělo nalezeno v Eurotunelu pod Lamanšským průlivem.
Druhá série znovu svádí dohromady bodrého dánského kriminalistu Martina Rohdeho a patologicky racionální švédskou vyšetřovatelku Sagu Norénovou. Vyprávění jednak sleduje následky předchozích událostí na vztah této nesourodé dvojice a jejich okolí, ale současně je staví před nový případ. Ten opět začíná na architektonické dominantě, jež dává seriálu název, na mostě spojujícím přes úžinu Öresund dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Co se nejprve jeví jako únos, se rozroste do série teroristických činů páchaných radikálními ekologickými aktivisty. Opětovně seriál staví na důmyslném konceptu hlavního tvůrce seriálu, Švéda Hanse Rosenfeldta, jehož nápady pomáhají do scénářů zpracovat za švédskou a dánskou stranu televizní scenáristé Camilla Ahlgrenová a Nikolaj Scherfig. Jako hlavní režisér, který nové sérii stanovil její charakteristický chladný styl, se vrátil Henrik Georgsson. Ústředních rolí se opět ujali bravurní Kim Bodnia a Sofia Helinová. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (43)

Most (2011) 

Jednoznačně moje srdcová záležitost.Mám rád severské kriminálky,ale Most mě z nich baví rozhodně nejvíc.Seriál má vynikající atmosféru,dobře vystavěný příběh a výborným způsobem gradující napětí.Za nejslabší ze tří řad považuji druhou,ale ani tak jí nemůžu dát méně hvězdiček než pět.Měl jsem silné obavy z odchodu Kima Bodnii,ale Thure Lindhadt mě ve třetí sérii velmi mile překvapil a opět vytvořil se Sofií Helin fungující dvojici a já doufám,že se tvůrci ještě nechají přesvědčit k natočení čtvrté řady.Nejlepší hláška všech tří sérií:"Sága Norénová,policie Malmö." ()

Série 1 (2011) (S01) 

Nebudu předstírat, že jsem od reprízy první sezóny seriálu nečekal kvalitní divácký zážitek. Pod mostem už se převalilo mnoho set tun vody od doby, co jsem tuto záležitost viděl poprvé, takže jsem si děj nikterak přesně nepamatoval, zato jsem si dokonale vzpomínal, jaký dojem na mě tehdy seveřané udělali. O to víc mě potěšilo, že pro mě první řada ani po těch letech toto kouzlo neztratila, a já jsem se tak mohl opět "zažrat" do skvěle napsaného příběhu s dokonalou atmosférou a sakra zajímavými postavami. / Poučení: Některé národy staví přes moře mosty, jiné pod ním razí tunely a Mojžíšův příběh o klopýtání mezi vším tím slizem rázem není tak cool, jako býval. ()

Epizoda 1 (2011) (S01E01) 

Na svůj návrat k seriálu jsem se těšil už delší dobu a dnes to konečně přišlo. Tahle švédsko-dánská přesmostní spolupráce mě před lety zastihla úplně nepřipraveného a donutila mě přehodnotit můj přístup ke kriminálním seriálům. Dnes už vím, co můžu čekat, takže uvidím, jak si u mě Bron povede. Po první epizodě jsem každopádně spokojen, protože seznámení s případem i postavami svou kvalitou jasně překročilo běžný standard, takže jsem ho překročil i já při svém zahajovacím hodnocení. / Poučení: Rozděl a panuj tady neplatí. Mnohem vhodnějšími slovy jsou rozděl a pátrej. ()

Epizoda 2 (2011) (S01E02) 

Provedení i děj druhé epizody první sezóny mi dovolily přiklepnout i pátou hvězdičku. Švédským i dánským tvůrcům se vzájemná spolupráce evidentně dařila a po druhém dílu už můžu prohlásit, že je příběh velmi zajímavý a disponuje velice kvalitní, syrovou atmosférou. Ústřední dvojice vyšetřovatelů je skvěle napsaná a výborně zahraná; Kim Bodnia je z mého pohledu vždycky dobrou volbou, Sofiu Helin jsem před svým prvním setkáním se seriálem vůbec neznal, ale velmi rychle jsem si oblíbil ji i Sagu. / Poučení: Příliš mnoho citů je někdy na škodu. ()

Epizoda 3 (2011) (S01E03) 

Zdá se, že tvůrci seriálu našli ve druhé epizodě svůj standard, který teď budou nadále pouze udržovat. Já v to tedy alespoň doufám, přece jen je to už nějaký pátek, co jsem tuto záležitost viděl poprvé. Třetí setkání se zvláštní (pro mladší diváky speciální) dvojicí vyšetřovatelů bylo znovu zajímavé, lehce pochmurné, místy i vtipné a velice mě bavilo. A rozbor pachatelova profilu mě rozsekal:-) / Poučení: Prcháš před vrahem? Nezastavuj. ()

Epizoda 4 (2011) (S01E04) 

Příběh první sezóny se zatím vyvíjí skvěle (z mého úhlu pohledu) a tvůrci dělají všechno pro to, abych si celou záležitost užil. Čtvrtá epizoda nezaostala za předchozími díly a přinesla tu správnou kombinaci atmosféry, napětí i akce, a přestože se scénář nevyvaroval některých klišoidů (profláklá pasáž s nesprávnou budovou byla asi nejhorší), jako celek to na mě nepůsobilo vůbec špatně. / Poučení: Jak věděl už Karotka Rudykopalsson, policista by měl ve službě vždy nosit Ochranu. 5*- ()

Epizoda 5 (2011) (S01E05) 

I v páté epizodě utěšeně pokračoval neutěšený příběh, který seveřané už tradičně vybavili svou chmurnou atmosférou, slušným napětím i zajímavými vedlejšími liniemi. V tomto dílu mě ale tvůrci naštvali, za což jsem je pokutoval odebráním páté hvězdičky. Vytočilo mě, že dánští policisté rozsedli zase jednoho chudáka, který přišel do jejich země s tím, že bude pilně pracovat a stane se pro dánskou společnost přínosem. Já jsem si byl ještě před několika lety naprosto jistý tím, že nejsem rasistou, ale se sílícími vlnami kulturních obohacovačů a s přibývajícími no go zónami po celé Evropě toto mé přesvědčení rychle slábne. / Poučení: Lži, lidé to mají rádi. ()

Epizoda 6 (2011) (S01E06) 

Šestou epizodou jsem vkročil do druhé poloviny první sezóny a nebyl to vůbec špatný krok. Tvůrcům se podařilo to, co se politikům nedaří; začlenili osmahlé přišelce do seriálu způsobem, který mi vcelku vyhovuje. Díl byl navíc tradičně chmurně atmosférický, jen napětí bylo nahrazeno scénkami z osobního života vyšetřovatelů a medvídek Pú z úvodních epizod se pomalu mění ve špatně naloženého grizzlyho. / Poučení: Zkontroluj si sklep. ()

Epizoda 7 (2011) (S01E07) 

Veskrze zajímavá epizoda. Pátrání se nadále ubíralo nesprávnými cestami, přičemž bylo na každém kroku doprovázeno tou skvěle vytvořenou, mírně depresivní severskou atmosférou, občasným poryvem napětí a narůstajícími třenicemi mezi dvojicí vyšetřovatelů. Kromě toho ale tvůrci divákovi předhodili nejedno vhodné téma k přemýšlení a já jsem si musel na základě právě viděného přiznat fakt, že je mi Saga Norén s postupujícím dějem čím dál sympatičtější pro své názory. Což je dost znepokojivé vzledem k tomu, že trpí Aspergerovým syndromem. Co to pak asi vypovídá o mně? Její teorie malých lidí byla každopádně logická (ač prostá emocí) a mně se hodně líbila. / Poučení: Pokud ti někdo nabídne nocleh, nebuď překvapen tím, když se bude jen spát. ()

Epizoda 8 (2011) (S01E08) 

Osmou epizodu hodnotím jako zlomovou část první sezóny. Vyšetřování poprvé nabralo požadovaný směr a děly se i mnohé další věci. Tvůrci se v tomto dílu vůbec více odvázali, takže kromě mnou pravidelně chválené atmosféry v tomto případě připustili i větší dávku napětí a došlo i na jinak opomíjenou akci. Navíc mě donutili přemýšlet nad touto situací: kdybych jako vyšetřovatel při pátrání po sériovém vrahovi odhalil úplně jiný zločin, na který by se jinak nepřišlo, měl bych radost, nebo bych byl zklamaný z toho, že to byla jen slepá ulička? / Poučení: Pokud jsi sadista, nepořizuj si zvířecí mazlíčky. Ani rybičky; jeden nikdy neví... ()

Epizoda 9 (2011) (S01E09) 

Předposlední epizoda první sezóny byla parádní. Tvůrci tentokrát dovolili napětí, aby svou kvalitou dorovnalo skvělou atmosféru, mocně se vyšetřovalo a příběh se znatelně pohnul kupředu, přičemž byla zároveň doplněna i některá bílá místa z minulosti. Děj mě dokonale vtáhl od první chvíle, nedovolil mi ani na moment polevit v pozornosti a závěrečné titulky mě překvapily a nemile zaskočily, protože jsem si myslel, že se na devátý díl zatím dívám maximálně třicet minut. Neseděla mi tady jen jediná záležitost; vzhledem k tomu, že obranný granát rozhodí střepiny v okruhu dvou set metrů, přišlo mi to přihlížení jeho explozi poněkud naivní (kulantní náhrada termínu idiotské). / Poučení: Vždy si pečlivě vybírej svůj doprovod na výlet. ()

Epizoda 10 (2011) (S01E10) 

Finále první sezóny mi sice přišlo o něco málo slabší než předchozí díl, přesto jsem nenašel dostatek důvodů k tomu, abych šel s hodnocením pod pět hvězdiček. Přes určitou ztrátu tempa a občasné mezery v logice mě totiž vyšetřování i uzavření případu velmi bavily, takže jsem si mohl naposledy v této řadě užít severský přístup k budování atmosféry i zvláštní dvojici vyšetřovatelů, z nichž jedna trpěla Aspergerovým syndromem a druhý častým překrvením dolního mozku. / "Lhaní ti nikdy moc nešlo." "Ale lepším se, ne?" "To ano." / Poučení: Zbraň svěř do rukou jen důvěryhodné osobě. 5*- ()

Série 2 (2013) (S02) 

I do druhé série jsem šel bez jakýchkoli obav z možného zklamání; přestože jsem si už nepamatoval samotný příběh, stejně, jako tomu bylo v případě první řady, mi zůstal v paměti dojem, kterým na mě tato záležitost zapůsobila. Ne vždy úplně spolehlivá výplň mé lebeční dutiny mě v tomto ohledu nezklamala; i při repríze na mě druhá série udělala skvělý dojem díky výborně napsanému (ač na provedení v reálu extrémně náročnému) příběhu, fantastickou atmosférou, napětím a obsazením obou hlavních rolí. Takhle se točí kriminální seriál. / Poučení: Nedůvěřuj a prověřuj. ()

Epizoda 1 (2013) (S02E01) 

První epizoda druhé sezóny mě určitě nezklamala, protože tvůrci za rok nezapomněli, jak vytvořit tu správnou atmosféru, i když je samozřejmě pravdou, že se mnou chválené pochmurnosti dá mnohem snáze dosáhnout u Vikingů než někde v tropickém ráji. Nové vyšetřování začalo zajímavě, oba vyšetřovatelé už zase pracují společně, takže až potud jsem byl spokojen, jen jsem měl z celé záležitosti dojem, že se původně počítalo jen s jednou řadou, a proto teď museli tvůrci přijít s několika rychlými vysvětleními. / Poučení: Vykašláváš krev? Nepanikař; třeba je to jen tuberkulóza. ()

Epizoda 2 (2013) (S02E02) 

No, tímto tématem se mi seriál trefil do chuti. Já už mám všech možných aktivistů plnou....už jich mám až po krk a těch ekologických obzvlášť. Mám k nim vřelý odpor od doby, co jsem před mnoha lety sledoval v televizi tlupu aktivistů, kteří protestovali před obchodem s koženým zbožím proti zabíjení zvířat, a mluvčí protestujících odpovídal na kameru na otázky zvídavé reportérky. Celý rozhovor skončil náhlým zmizením mluvčího v reakci na otázku: "Nejsou náhodou vaše boty a opasek vyrobeny z kůže?" Jsem rád, že můžu i ve druhé sezóně naplno fandit vyšetřovatelům a přát všem čtyřem aktivistům intenzivní sexuální orgie s několika desítkami morových krys. / Poučení: Máš rád maso? Nebuď sobec, nenech planetu trpět a dej si bodlák. ()

Epizoda 3 (2013) (S02E03) 

Třetí epizoda druhé sezóny přinesla zajímavý vývoj příběhu s občasnými náznaky akce, a to celé tvůrci doplnili tradičně kvalitní, pochmurnou atmosférou. Děj tohoto dílu taky ukázal, že sovy zase jednou nebyly, čím se zdály být, a vypadá to, že seveřané mají po kapsách ještě nějaké to překvapení. Výsledný dojem mi trochu kazily nové vedlejší postavy, o nichž jsem se zatím nic podstatného nedozvěděl, a i když je mi jasné, že budou mít později pro děj význam, zatím ho spíš brzdily. / Poučení: Aktivní blb je horší než třídní nepřítel.  Tohle bude asi platit vždy a všude. ()

Epizoda 4 (2013) (S02E04) 

A přesně jak jsem očekával, ani čtvrtá epizoda mi nepřinesla zklamání. Vyšetřovatelé rozebírali každý detail, aby s případem hnuli z místa; kromě stabilně kvalitní atmosféry a občasné akce se po krátkém volnu vrátilo i napětí a mě celá záležitost stále velmi baví. Pravda, potom, co proběhla hra na Auschwitz, se vytratila možnost, abych si zanadával na všemožné aktivisty, ale abych řekl pravdu, na náladě mi to neubralo. Jo, jo, druhá řada na mě zatím výborně funguje, o tom žádná. / Poučení: Stát se dobrovolně očitým svědkem je holý nerozum. ()

Epizoda 5 (2013) (S02E05) 

Děj byl i v tomto případě velmi zajímavý, příběh se nadále vyvíjel a netrpěl stagnací, a přesto mě tentokrát scénárista překvapil svým přístupem. Je tedy samozřejmě možné, že jsem celou situaci špatně vyhodnotil, protože neznám postupy tamních policejních složek, ale rekonstrukce na místě činu za přítomnosti čerstvě postřelené svědkyně se mi zdála být přece jen poněkud divná. Ale co já vím; potomci Vikingů jsou asi holt drsnější. Atmosféra, humor, ale i napětí byly každopádně přítomny, takže jsem byl tradičně spokojen. / Poučení: Když něco hledáš, najdeš často něco úplně jiného. ()

Epizoda 6 (2013) (S02E06) 

Ve druhé sérii proběhlo už mé šesté setkání s vyšetřovateli a i v tomto případě jsem mohl být plně spokojen. Mrtvých přibývá, sprostých podezřelých je už celá řada, a to mě baví. Vím, je to zvrhlé. Bonusem byla v šesté epizodě jednoznačně Saga, která po celou dobu mocně perlila. Tím chci říct, že se svým svérázným způsobem projevovala častěji než obvykle. Taky jsem díky tomuto dílu zjistil, že mám vážný problém s moderní architekturou; mně sice nevadí občas pustit pár osobních detailů, ale bydlet ve výkladní skříni, to už je mimo mou komfortní zónu. / Poučení: Kdo hledá, najde. Někdy. ()

Epizoda 7 (2013) (S02E07) 

U hodnocení sedmé epizody druhé série jsem se dlouho rozhodoval mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami. Enormně mi totiž vadila ta očividná neschopnost policie chránit případnou klíčovou svědkyni, zvlášť když  už se ji někdo pokusil dvakrát odživotnit. A právě proto jsem měl původně v úmyslu hodnotit jen čtyřmi kousky, pak mě ale napadlo, že třeba nejde o minelu ve scénáři, ale že to tak možná vážně chodí. Čert ví, já nejsem odborník. Já jen vím, že díl měl opět kvalitní atmosféru, děj obsahoval humor i mírné napětí, a co by to byl za sever bez pořádného úchyla. / Poučení: V dnešní přetechnizované době lez do vany radši v neoprenu, bo Oko jedna, Oko dvě. 5*- ()

Související novinky

Zaklínač obsadil Vesemira

Zaklínač obsadil Vesemira

29.02.2020

Kolem role Geraltova mentora v seriálovém Zaklínači se dlouhé měsíce točily nejrůznější spekulace. Zaprvé tu byl Mark Hamill, favorit mezi fanoušky, který se na sociálních sítích sám vyjadřoval… (více)

Reklama

Reklama