Reklama

Reklama

Most

(seriál)
  • Švédsko Bron (více)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, (2011–2018), 36 h 53 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Lars Simonsen, Gabriel Flores Jair, Henrik Lundström (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(38)

Po mezinárodním úspěchu dánského seriálu Zločin se pozornost příznivců kvalitních televizních kriminálek obrátila ke Skandinávii v naději na další podobně propracované hity. Ačkoli řada z nadcházejících titulů povětšinou představovala v rámci mezinárodní konkurence nadprůměr, na vysoko stanovenou laťku Zločinem dosáhla zatím pouze dánsko-švédská koprodukční série Most. Název odkazuje k impozantní stavbě, která přes úžinu Öresund spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Na tomto mostě, přesně na linii značící hranici mezi oběma státy se jedné noci objeví mrtvola, což svede dohromady dva charakterově diametrálně odlišné vyšetřovatele z obou měst. Záhy se ukáže, že tento incident byl pouhým prvním krokem pachatele, jenž svými činy hodlá poukázat na pět neduhů soudobé společnosti. Vedle samotného vyšetřování a jeho přesahů do skandinávské reality představuje další dějový oblouk spolupráce obou vyšetřovatelů. Na jedné straně stojí bodrý Dán a záletný otec početné rodiny Martin Rohde, ztvárněný charismatickým Kimem Bodniou, s nímž ostře kontrastuje chladná a patologicky racionální Saga Norénová, kterou bravurně hraje švédská herečka Sofia Helinová. Navzdory nevyhnutelným konfliktům, které vyplývají ze střetu Martinovy empatie a emotivnosti s věcností a bystrostí, jež u Sagy mají kořeny v Aspergerově syndromu, obě postavy tvoří ideální kriminalistický tým. Bravurní herecké obsazení přivádí k životu propracovaný scénář z pera autora celkového konceptu seriálu Hanse Rosenfeldta, který dnes již klasické prvky a postupy skandinávských krimi sérií rozvádí do nápaditých a originálních podob. Most ale také uhrane svým formálním zpracováním, kde převládají noční záběry s výraznou světelnou kompozicí a rámováním. Podobně jako zmiňovaný Zločin se také Most zaslouženě stal mezinárodním hitem a byl uveden ve více než sto padesáti zemích. Na motivy seriálu vznikly také dva remaky, americký The Bridge zasazený na hranici USA s Mexikem a francouzsko-britský The Tunnel, kde je první tělo nalezeno v Eurotunelu pod Lamanšským průlivem.
Druhá série znovu svádí dohromady bodrého dánského kriminalistu Martina Rohdeho a patologicky racionální švédskou vyšetřovatelku Sagu Norénovou. Vyprávění jednak sleduje následky předchozích událostí na vztah této nesourodé dvojice a jejich okolí, ale současně je staví před nový případ. Ten opět začíná na architektonické dominantě, jež dává seriálu název, na mostě spojujícím přes úžinu Öresund dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Co se nejprve jeví jako únos, se rozroste do série teroristických činů páchaných radikálními ekologickými aktivisty. Opětovně seriál staví na důmyslném konceptu hlavního tvůrce seriálu, Švéda Hanse Rosenfeldta, jehož nápady pomáhají do scénářů zpracovat za švédskou a dánskou stranu televizní scenáristé Camilla Ahlgrenová a Nikolaj Scherfig. Jako hlavní režisér, který nové sérii stanovil její charakteristický chladný styl, se vrátil Henrik Georgsson. Ústředních rolí se opět ujali bravurní Kim Bodnia a Sofia Helinová. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Malarkey k tomuto seriálu (3)

Most (2011) 

Hodnotím po první sérii, ale zároveň jsem už silně načal druhou, která není o nic horší a vlastně vychází z úplně stejné myšlenky. Podstatou totiž je, že se na nejdelším evropském mostě přes dvě země nalezne mrtvola. No a jelikož je tahle mrtvola na území dvou zemí, pustí se do vyšetřování jedna zvláštní Švédka a jeden zvláštní Dán. Bombastické na tom všem je, že oba jsou ošlehaní životem a oba žijí svým životem se svými pravidly, závislostmi, problémy a trápením. Prostě jsou to lidé jako my všichni a je jen na nás, zdali si k nim najdeme cestu nebo ne. Já ji třeba chvíli hledal a po půlce první série jsem si nebyl jistý, jestli si na ně zvykl. Během vyšetřování se ale všechno zlomilo, protože seriál nejen vyšetřuje, ale také do svého dění přibírá pár osobních situací obou vyšetřovatelů. Sofia Helin a Kim Bodnia to hrají mimochodem naprosto parádně. Nesetkáte se s vyšetřovatelskou dvojicí, která by působila přirozeněji, ale zároveň osobitěji, než kdokoliv jiný z jakéhokoliv například amerického kriminálního seriálu. V tomhle je Evropa holt někde jinde a je boží, že Seveřané toho tak parádně využili. S tajuplnou severskou atmosférou, kterou podkresluje geniální kamera hrající na architektonickou skandinávskou strohost, Vás tento seriál prostě nemůže zklamat. ()

Série 3 (2015) (S03) 

Chvíli mi to trvalo, než si zvyknu na nového parťáka. Přeci jen ten první dánský vyšetřovatel byl hodně fajn a zároveň dost zvláštní. U tohoto mi to chvíli trvalo, ale někdy v půlce seriálu přišel zlom a emoce se okamžitě probudily. Vyšetřování vražd je tu ale místy dost nepřehledné. A to i přesto, že jsou řádně rituální a brutální. Dokonce zachází hodně osobně do života Sagy, která v této sérii dostává náklad ze všech stran a nutno dodat, že po psychologické stránce tu herečka Sofia Helin předvádí asi nejnáročnější hereckou postavu v kriminálkách, kterou jsem vůbec kdy viděl. Ke konci jsem nicméně opravdu přemýšlel nad tím, že jsem spíš zklamaný, než potěšený touto sérií. Třeba jsem hledal souvislosti se samotným mostem. Závěrečný díl ale všechno zachránil tím, že se stal nejlepším dílem z celé série a tak u mě i třetí série zakotvila v solidní čtyřhvězdičkové lajně. ()

Série 4 (2018) (S04) 

Když se u seriálu dostanu ke stádiu, že mi je během něj smutno, protože vím, že koukám na poslední sérii a další nebude, tak jsem vlastně rád, protože vím, že čas investovaný do něj stál za to. Dlouho se mi to nestalo a u Mostu jsem si tuto sérii vysloveně užíval. Popravdě možná i víc, než série předchozí. To bylo ale umocněné tím, že Saga tu předvádí dosud asi nejlepší momenty v rámci celého seriálu. Její neempatičnost a vyjadřování emocí za bodem mrazu tu naprosto dokonale gradovalo. Stejně tak ale ani její parťák Henrik nebyl pozadu. I jeho příběhová linka se pomalu uzavírá a tak je tu, popravdě, mnohdy daleko více zajímavější vyprávění kolem, než vyšetřování samotných vražd. To v tomto případě bylo opravdu na druhé linii. Škoda ale, že seriál si neudržel tak solidní tempo, jak na začátku načal. V druhé půlce už jsem tak nějak čekal na závěr…a ten jsem si, nutno dodat, doslova užil. ()

Související novinky

Zaklínač obsadil Vesemira

Zaklínač obsadil Vesemira

29.02.2020

Kolem role Geraltova mentora v seriálovém Zaklínači se dlouhé měsíce točily nejrůznější spekulace. Zaprvé tu byl Mark Hamill, favorit mezi fanoušky, který se na sociálních sítích sám vyjadřoval… (více)

Reklama

Reklama