Reklama

Reklama

Most

(seriál)
  • Švédsko Bron (více)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, (2011–2018), 36 h 53 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Lars Simonsen, Gabriel Flores Jair, Henrik Lundström (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(38)

Po mezinárodním úspěchu dánského seriálu Zločin se pozornost příznivců kvalitních televizních kriminálek obrátila ke Skandinávii v naději na další podobně propracované hity. Ačkoli řada z nadcházejících titulů povětšinou představovala v rámci mezinárodní konkurence nadprůměr, na vysoko stanovenou laťku Zločinem dosáhla zatím pouze dánsko-švédská koprodukční série Most. Název odkazuje k impozantní stavbě, která přes úžinu Öresund spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Na tomto mostě, přesně na linii značící hranici mezi oběma státy se jedné noci objeví mrtvola, což svede dohromady dva charakterově diametrálně odlišné vyšetřovatele z obou měst. Záhy se ukáže, že tento incident byl pouhým prvním krokem pachatele, jenž svými činy hodlá poukázat na pět neduhů soudobé společnosti. Vedle samotného vyšetřování a jeho přesahů do skandinávské reality představuje další dějový oblouk spolupráce obou vyšetřovatelů. Na jedné straně stojí bodrý Dán a záletný otec početné rodiny Martin Rohde, ztvárněný charismatickým Kimem Bodniou, s nímž ostře kontrastuje chladná a patologicky racionální Saga Norénová, kterou bravurně hraje švédská herečka Sofia Helinová. Navzdory nevyhnutelným konfliktům, které vyplývají ze střetu Martinovy empatie a emotivnosti s věcností a bystrostí, jež u Sagy mají kořeny v Aspergerově syndromu, obě postavy tvoří ideální kriminalistický tým. Bravurní herecké obsazení přivádí k životu propracovaný scénář z pera autora celkového konceptu seriálu Hanse Rosenfeldta, který dnes již klasické prvky a postupy skandinávských krimi sérií rozvádí do nápaditých a originálních podob. Most ale také uhrane svým formálním zpracováním, kde převládají noční záběry s výraznou světelnou kompozicí a rámováním. Podobně jako zmiňovaný Zločin se také Most zaslouženě stal mezinárodním hitem a byl uveden ve více než sto padesáti zemích. Na motivy seriálu vznikly také dva remaky, americký The Bridge zasazený na hranici USA s Mexikem a francouzsko-britský The Tunnel, kde je první tělo nalezeno v Eurotunelu pod Lamanšským průlivem.
Druhá série znovu svádí dohromady bodrého dánského kriminalistu Martina Rohdeho a patologicky racionální švédskou vyšetřovatelku Sagu Norénovou. Vyprávění jednak sleduje následky předchozích událostí na vztah této nesourodé dvojice a jejich okolí, ale současně je staví před nový případ. Ten opět začíná na architektonické dominantě, jež dává seriálu název, na mostě spojujícím přes úžinu Öresund dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Co se nejprve jeví jako únos, se rozroste do série teroristických činů páchaných radikálními ekologickými aktivisty. Opětovně seriál staví na důmyslném konceptu hlavního tvůrce seriálu, Švéda Hanse Rosenfeldta, jehož nápady pomáhají do scénářů zpracovat za švédskou a dánskou stranu televizní scenáristé Camilla Ahlgrenová a Nikolaj Scherfig. Jako hlavní režisér, který nové sérii stanovil její charakteristický chladný styl, se vrátil Henrik Georgsson. Ústředních rolí se opět ujali bravurní Kim Bodnia a Sofia Helinová. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (38)

Epizoda 1 (2011) (S01E01) 

Spoilery! Po delší době jsem dostal chuť na svěží závan severního hřbitovního vzduchu a cítím v kostech, že s Bronem budeme dobří přátelé. Je zde v podstatě vše, co jsem si před zhlédnutím vysnil. Jako nejdůležitější považuji zřejmě to, že mi dokonale sedlo úžasné duo vyšetřovatelů. Na jedné straně je starší životem protřelý prostatik a na druhé straně je mistryně světa v sociální neobratnosti, kterou úplně žeru a i v pokročilém věku se o ni stále dá zavadit okem. Sérioví vrazi, kteří se svému koníčku nevěnují pouze proto, protože nemají nic zajímavějšího zrovna na práci, ale mají ke svým činům hlubší motiv, bývají mnohem zábavnější, takže i z tohoto pohledu bylo všechno správně. První epizoda byla logicky věnována spíše takovému tomu seznamování s postavami a provázaností jejich vztahů, takže to nemělo úplně nejvyšší možný drajv, přesto mě spolehlivě navnadila k dalšímu sledování. Scénka s potenciální bombou v autě neměla chybu. Tak uvidíme, jak se to celé vybrbí a jakým směrem se seriál vydá. Za pilot pálím slabší 4 kousky. ()

Epizoda 2 (2011) (S01E02) 

Spoilery! Budu si muset zvyknout, že jsme na severu, takže tu a tam moje puritánská duše zažívá šoky, když se mi před zrakem zjeví žížalka nebo bobřík s pořádně dlouho a poctivě budovaným kožíškem. Případ nám plyne hezky pomalu, jak bývá na severu zvykem, přesto je stále na co koukat. Moc se mi líbil nápad s rozpůlením těl, který krásně poukázal nad nezpochybnitelnou pravdu o nerovnosti před zákonem. Zatímco půlku nalezené kurvy kdysi nikdo neřešil, tak polovina těla nalezené političky spustila podstatně vyšší zájem. Zatím se seriál stále točí převážně kolem seznamování a moc si v hlavě nedokážu poskládat obrázek o tom, jak přesně spolu jednotlivé příběhy souvisí. Celé se to hýbe opravdu velmi pomalu, každopádně ze zajímavosti tímto seriál nikterak netratí, ba naopak. Také jsem trošku ztratil dobré mínění o té švédské kočce. To, že si hledá nejkratší možnou cestou jako rozumná dívka známost na jednu noc je zcela v pořádku, ale nad jejím ignorantstvím nad udržováním zahrádky v dolních partiích zůstává rozum zcela stát, i když by mělo stát něco úplně jiného. Lepší 3 kousky. ()

Epizoda 3 (2011) (S01E03) 

Saga je skutečně bravurně napsaná postava, která u mě vzbuzuje chuť si představovat, že by byla právě ona mojí kolegyní, ať už by se jednalo o libovolnou práci. Její pracovní nasazení je totiž úplně fantastické. Zatímco ostatní po práci řeší naprosté píčoviny, jako třeba rodinu, tak Saga po práci...ehm zase jen pracuje a její "koníčky" jsou omezeny výhradně biologickou nutností. Její pohled na svět poté nepovažuji vůbec za nemocný nebo deviantní. Jistě se vymyká společenským standardům, které jsem si zde za dlouhá léta nastavili, ale je to pouze naše umělá představa o tom, jakým stylem bychom měli žít, nebo spolu komunikovat. Že se i s Aspergerovým syndromem dá zahrát v životě velké divadlo dokládá kupříkladu ruský prezident Vladimír Putin. Její kolega k ní poté dotváří luxusní protiklad, a tak vzniklo úžasné vyšetřovací duo. Zápletka na téma "Jakou cenu má lidský život?" určitě také skvělá, jen se v této epizodě nestihla moc rozvinout. Dějově i napětím trošku přízemnější díl. Lepší 3 kousky. ()

Epizoda 4 (2011) (S01E04) 

Spoilery! Luxusní uzavřené a skvěle vypointované vyústění epizody "Jakou cenu má lidský život?" Naprosto skvěle zde bylo ukázáno smýšlení společnosti v podobě ceny lidského života. Zatímco zaplatit 5 milionů za život bezdomovce se zdá být hodně peněz a nikomu za to nestojí, tak 20 milionů jako posmrtná pomsta nevěrnému manželovi se zdá být skvělou investicí. Kromě toho, že je seriál skvěle napsaný a napínavý jako kšandy prostorově výrazného žrouta, tak nám přináší navíc jakýsi myšlenkový přesah. Ať už se jedná o hru s penězi, nebo o otevření otázky bezdomovců, tedy rozvíření diskuzí o nich (a zajištění potenciální pomoci), pravda dosti nevybíravým způsobem (jejich odstraněním), ale je to jediný způsob, jak si dnes reformátor získá trošku pozornosti. Ani se mi nechce věřit, že to má pod režisérskou taktovkou žena. Moc se mi líbí nová mrazivá linka u ochotného pohostinného samuraje a jsem zvědavý, jak se vším bude souviset. Konečně se hrdinové po skvělém nápadu s morseovkou, seznámili blíže s člověkem, který by mohl mít co do činění s celou severskou taškařicí. Zatím to odnesly jen koule a pochroumané ego. ()

Epizoda 5 (2011) (S01E05) 

Spoilery! Pozvolnější rozjezd, avšak postupně epizoda krásně vygradovala v nervy drásající zábavu. Souhlasím se spolukomentátorem, že se Martin opravdu dopustil na nás mužích velkého na cti utrhnutí, když se vyspinkal s tou šeredou (pokud to tedy nebylo z vyšetřovacích důvodů) a svoji podstatně půvabnější choť hanebně sexuálně ignoruje. Nevěru bych mu snad ještě odpustil, klukovi sympatickému, ale totální absence vkusu na mě byla trošku moc. Alespoň, že byli tvůrci tentokrát dostatečně shovívaví a ten hnus se, jak není jejich dobrým zvykem, odehrál mimo pohled diváků. Zřejmě vůbec natočit něco tak nechutného nebylo ani pro žaludky samotného štábu. Dost v mých očích ztratil na ceně, ale tak koukat na oba hlavní vyšetřovatele jako na lidi z masa a kostí, má taky něco do sebe. Závěr epizody byl ovšem luxusní a mám z něj malinko zamotanou hlavu, jak se to všechno prapodivně a neočekávaně proplétá. K tomu mám již delší dobu stupňující se pocit, že Frida nebude Frida. Lepší 3 kousky. ()

Epizoda 6 (2011) (S01E06) 

Začínám mít lehký problém s pamatovákem na všechna ta cizokrajná jména, na která nejsem zvyklý. Jináč rodina Rohde se prozatím prezentuje velmi zvláštním vkusem na něžné pohlaví. Zatímco senior vyhledává staré odporné ojetiny, tak junior si libuje v podstatně pohlednějších, avšak lehce odchýlených blondýnkách. Každopádně, juniorova exkurze byla tentokrát podstatně vtipnější, než ten seniorův nechutný kousek. Další velmi napínavý díl, který tentokrát poukazuje na nejméně závažný problém společnosti s nakládáním s přistěhovalci, které k sobě do vlasti zpravidla nikdo nikdy nezval. Úplně nejsem velkým fanouškem, když se v podobných seriálech začnou více řešit rodinné problémy na úkor toho podstatně zajímavějšího pátrání po vrahovi, ale stále spoléhám na to, že minimálně Saga má v tomto ohledu velmi zdravě nastavené priority, takže tam snad nesklouzneme. Moc se mi líbí, že se seriál s mrtvolami moc nemaže a padá to jako přezrálé hrušky. Slabší 4 kousky. ()

Epizoda 7 (2011) (S01E07) 

Tak konečně došlo na ždímání emocí prostřednictvím dětí, i když to mohlo být samozřejmě o špetku drastičtější. Také jsem rád, že někdo konečně otevřel onu myšlenku, že se nabízí jako zločinec někdo z vlastních řad. Troufnu si předpokládat, že to zřejmě nebude momentální hlavní podezřelý (to by nemělo tu správnou šťávu, ale kdoví...). V současnosti bych se tedy nebál zredukovat své podezřelé na dlouhovlasého kamaráda novináře, případně skutečně někoho od policie, na kterého ukazuje zatím rozhodně skoro každá indicie. Celkem se těším, jak se to celé vyvrbí a jestli ze samého úžasu skončím se spadlou čelistí a 20 čísly v ruce. Jediná výtka snad jen k lince s nevěrou, kterou v kontextu děje prozatím musím pokládat za naprosto bezúčelnou a zbytečnou. Fakt nechápu, proč tam něco tak bezvýznamného bylo zařazeno, a pokud to celé skončí tím tuctovým, že teď pro změnu manželka podvede Martina a pak zjistí, jak moc se milují a vrátí se k sobě, tak se asi pozvracím. Doufám, že s tím mají tvůrci zajímavější plány. ()

Epizoda 8 (2011) (S01E08) 

Spoilery! V předchozím komentáři jsem hořekoval nad bezvýznamností dějové linky s nevěrou, ale když jsem tam jen tak mimochodem viděl stát toho pána, kterých chtěl Martinovi obšťastnit ženu, tak se mi vybavila scénka, kdy v jedné z epizod stál velmi podobně pohublý zakuklený policista, který prostřelil hlavu právě propuštěnému poldovi z čmoudského provizorního vězení ve sklepení. Úplně mi na tuto postavu nesedí ten střešní parkour, ale jinak dává všechno dokonalý smysl a jsem zvědavý, co přesně se hodlá ve zbylých dvou dílech odehrávat. Závěrečný cliffhanger na mě znovu pomrkal, že Frida nebude Frida, nýbrž zřejmě postarší majitel penisu, jinak by se i tato chatovací linka stala lehce zbytečnou. Takže snad řady Martinovi rodiny lehce prořídnou a třeba se nám vyjeví další kostlivci minulosti. Za mě zatím jedna z nejlepších epizod této série. Snad jen první polovina byla takové zbytečné natahování ničeho, když bylo tak nějak celou dobu jasné, že tohle nebude ta osoba, kterou hledají. Velmi se mi líbí, kterak si Saga neustále skládá modus operandi pachatele. Trošku to připomíná nejlepší časy Mindhuntera. ()

Epizoda 9 (2011) (S01E09) 

Tak za mě jednoznačně nejslabší díl. Prvních 30 minut bylo vyloženě rekapitulačních, kdy se mi potvrdilo všechno, co jsem již dávno věděl. Celé se to tedy neslo pouze v duchu ověření toho, že se skutečně stane to, co si myslím, že se stane. Scénář k této epizodě jsem mohl napsat klidně ráno na toaletě během sraní sám. Zde divák nemá šanci zavadit o jakýkoli náznak překvapení a všechno působí totálně šablonovitě. Tohle už jsem viděl opravdu milionkrát a doufal jsem, že mají tvůrci v rukávu podstatně lepší zápletku. Za něco stálo až závěrečných 10 minut, kde všechno vygradovalo v napínavou honičku. Nemůžu se zbavit dojmu nedůstojného zakončení skvěle rozjetého seriálu. Nepřehlédnutelné jsou i všudy přítomné scénáristické kličky, kdy se jednotlivé postavy chovají naprosto nelogicky. Ale v rámci dramatizace nad tím asi každý divák rád přimhouří oko. ()

Epizoda 10 (2011) (S01E10) 

Tak finále seriálu se přeci jenom povedlo - o tom žádná. Napětí by se dalo krájet a s vývojem i vyústěním jsem nadmíru spokojený. Sice seriál, mírně řečeno, hledá rád inspiraci jinde, naštěstí však hledá na místech vůbec nejlepších, takže věřím, že se snad nenajde jedinec, který by měl odvahu být nespokojen. Velmi si cením rozhodnutí tvůrců, že nám nenaservírovali na stříbrném podnose směšný happyend, nýbrž se seriál do samého závěru držel svých zažitých nekompromisních trendů. Opravdu velmi podařená věc ze severu a těším se, co přinese druhá série. ()

Epizoda 1 (2013) (S02E01) 

Spoilery! Opět převážně seznamovací díl. Přeci jen jsme svědky menšího časového skoku. Většina stopáže je věnována seznámení diváků s novinkami v osobních životech dvou hlavních vyšetřovatelů, což je to, co mě z celého seriálu zajímá nejméně. Martin nám vlivem lehce traumatické události prošedivěl a opět řeší píčoviny v manželství. Saga vším prošla bez jediné výrazné změny a snad jen ten asperger se jí lehce prohloubil. Zápletka této série vypadala zprvu velmi slabě, ale konec nastínil velmi příjemný zvrat s plicním morem a celkem jsem se s výběrem seriálu nechtíc trefil tématem do státy organizovaného zločinu, který se děje tam venku. Tudíž jsem rozhodně v očekávání, jako cigánka před osmým dítětem, co nám přivanou následující díly. Lepší 3 kousky. ()

Epizoda 2 (2013) (S02E02) 

Musím říct, že druhá série zatím u mě zůstává daleko za očekáváním. Zápletka s plicním morem vypadala slibně, ale vyklubal se z toho jakýsi chabý pokus nezáživných aktivistů na sebe upozornit. Také mi vůbec nesedla změna přístupu tvůrců. Zatímco v první sérii byla totožnost vraha do 7. až 8. dílu zcela neznámá, tak v druhé sérii zaujímá divák úplně opačnou pozici a ví o všech všechno a průběh vyšetřování tak zcela ztrácí své kouzlo. Zatím z mého pohledu série hodně o ničem, přesto alespoň události mají hezký spád a dávají naději, že by se děj mohl přehoupnout jinam. Ke všemu mě absolutně nezajímá osobní život Sagy a ani Martinovi boje s depresemi. Moc zbytečné vaty a zatím nuda. ()

Epizoda 3 (2013) (S02E03) 

Druhá série za tou první zatím zaostává každým coulem, nicméně jsem rád, že závěr dílu dává divákům naději lepších a atraktivnějších zítřků. Snad to nebude jen ta pomyslná první vlaštovka, která jaro nedělá. Také jsem rád, že bylo ve rovnání s předchozím dílem věnováno podstatně méně času soukromému životu vyšetřovatelů, který mě ani za mák nezajímá a nebaví. Naopak mě baví hodně ústřední vrahounek z první série a začínám tušit, že k němu brzy Martin začne chodit pro rady ohledně vyšetřování. Jejich dialog a popichování bylo to nejlepší, co tato epizoda nabídla. ()

Epizoda 4 (2013) (S02E04) 

Spoilery! Trvalo to sice 4 díly, ale konečně se nám naplno rozběhla i tato druhá série a jsme ve starých kvalitních kolejích. Doufám, že mi moje prudká genialita znovu nepokazila zážitek a nenaplní se mé podezření, že záporákem (alias matkou tří dětí) je ten nemrduchtivý nedochvilný manžel od sexuálně zanedbávané vykopávky. Bohužel k němu prozatím vedou všechna vodítka a i jeho postava by na střelce seděla. Jsem moc rád, že je nyní divák znovu v kůži vyšetřovatelů. Ta role, kdy všechno víme, všechno známe a "v napětí" čekáme na to, až na to chlípník s blonckou přijdou také, mi vůbec neseděla. Jinak netuším, kde tvůrci vyhrabali takto slizkého gigola. S tím by si snad nehopsnul ani sexuální maniak Martin. Výtku mám snad jen ke směšným IT zvratům a s nimi spojeným nelogickým chováním postav, ze kterých mi vstávají chlupy nejenom v karanténním porostu v místech, kam se ani paprsky slunce nepodívají. Nejvíce dementní a do očí bijící bylo rozhodně používání chatu, kde jsou postavy schované za tajné přezdívky a tajnou korespondenci v náznacích a heslech, která ovšem není ani šifrovaná a ani se její účastníci neobtěžovali se skrytím své skutečné IP adresy a tudíž i polohy, alespoň některou z primitivních a volně dostupných metod, čímž dali jedinečnou možnost ajťákovi ze Švédska, aby znovu nechal vyniknout svoji příkazovou řádku, v rámci které si dle všeho přehrává i všechna videa, co jsem tak z jeho monitorů na pozadí vypozoroval. ()

Epizoda 5 (2013) (S02E05) 

Tento díl potvrdil, že už jsme s definitivní platností ve starých dobrých kolejích. Jsem rád, že když už musíme trpět časté exkurze hlavních hrdinů do jejich osobních životů, tak se nejedná povětšinou o scénky vatové a bezúčelné, nýbrž s nimi mají autoři vždy další plány. Mé podezření divného manžílka od hanebně sexuálně zanedbávané ženy se prohlubují. Stejně tak ve mne vzbuzuje vydatné podezření i otec od lesbické dcery. Saga konečně pochopila, že kromě dostupného sexu není na partnerským soužitím prakticky nic zajímavého a není nad svůj klid. Kterého se jí ovšem moc nedostalo skrz zatím asi nejpůsobivější cliffhanger dosavadního seriálu. Návštěvy Jense jsou stále působivé a vypadá to, že se odehraje přesně to, co jsem předesílal - tedy, že Jens bude z vězení spoluvyšetřovatelem a bude si dlouho chvíli krátit rozlousknutím zločinů. Slabší 4 fíky. ()

Epizoda 6 (2013) (S02E06) 

Tak po předchozím dílu jsem si fandil, že už všechno vím a všechno znám, nicméně tato epizoda nám moc hezky vzájemně propletla více dějových linek a objevili se noví aspiranti na podezření. Kdo všechno kuje pikle to je vcelku průzračné. Problém činí zařadit jednotlivé postavy k činům, po kterých společně se Sagou, Jensem a Martinem pátráme. Novou velkou podezřelou je umírající postarší číča, která by rozhodně mohla mít ke všemu motiv. V pozadí je cítit nějaký vyšší hra, takže má očekávání jsou na nejvyšším možném stupni. Saga v této epizodě znovu hodně řádila. Její cit pro detail vynikl v krásném kontrastu s tradiční sociální neobratností. Martin se nám znovu vrací do duševní rovnováhy. Tak uvidíme, jakou pochoutku si pro nás tvůrci připravili v posledních 4 dílech série. Figurky na šachovnici jsou rozmístěné moc hezky. ()

Epizoda 7 (2013) (S02E07) 

Jak tu a tam sledujeme toho hegešáka, co cosi vpouští do těla svých obětí a zapisuje si časy a další údaje, tak mnou projelo jisté vnuknutí, jaká by mohla být pointa celé série. Nově se mi tedy vyrojil na obzoru nový podezřelý, kterým není nikdo menší než brácha (alespoň předpokládám sourozenecký vztah, ale nějak mi to ušlo) od té chcípající číče, který by se klidně mohl pokoušet hledat vakcínu či lék na její podivnou nemoc a tuto vakcínu testovat a ladit právě na již nepotřebných zesnulých. Tato myšlenka by mi vcelku zapadala prozatím do celého konceptu všeho, co jsem doposud viděl. Jeho posedlost touto ženou je evidentní a incestní lásky jsou na severu velmi často skloňovaným tématem. Trošku mi tvůrci nalomili mé přesvědčení scénkou, kdy chlapce vykreslili pouze jako sledovače a honimíra, ale myslím si, že se v něm bude skrývat podstatně větší potenciál a jeho sklepní komůrka bude plná divů a překvapení. Moje podezření ovšem narostlo i u otce od své lesbické dcery, protože se mi v mysli nenabízí moc jiných scénářů, než že si její poslední únos objednal právě otec, neboť dceruška viděla někoho, koho by si zrovna moc nepřál, aby viděla. Každopádně oba tito kluci mají společného sledovacího koníčka osob, které jsou jim blízké, takže předpokládám, že by snad společně mohli táhnout za jeden provaz. Každopádně jsem moc zvědavý, jaká další propojení si pro nás tvůrci připravili. Osobní život Martina a Sagy se zatím táhne stále ve stejně nezajímavých kolejích a představuje v poslední době jediné nezajímavé pasáže. Vyšetřování je naopak na top úrovni a rochním se v něm blahem. ()

Epizoda 8 (2013) (S02E08) 

Můžu být tak prudce geniální? Ano, můžu. V tomto dílu se dokonce ksicht mého hlavního podezřelého objevil i na papíře. Znovu jsem doplatil na svoji genialitu a tento díl si moc neužil, protože byl znovu takový převážně rekapitulační, kdy se s velkou slávou odhalilo to, co už mi bylo dlouho jasné. Také se uzavřelo pár méně významných vedlejších linek. Moc nového nám do vínku díl rozhodně nedal, přesto se těším, co si pro nás v závěru tvůrci připravili a zdali se dočkám nějakého šokujícího zvratu. Navzdory podstatně košatějšímu ději se v tuto chvíli zdá být spousta souvislostí křišťálově průzračných. ()

Epizoda 9 (2013) (S02E09) 

Po předchozí epizodě jsem přemýšlel, že už nemůžu být úžasnější a vybíral jsem místo, kde si nechám vytesat sochu. Teď si začínám uvědomovat, že jedna socha bude málo. Můj druhý největší podezřelý - otec od lesby, bude pravděpodobně druhým pachatelem a vyjde mi tak i u můj druhý odhad, že to kluci táhnou spolu, který jsem zmínil v některém z dřívějších komentářů. Každopádně, rád bych se nechal alespoň v tomto ohledu překvapit a šokovat. No, uvidíme. Takže je čas zahodit staré šrámy a neshody v mezilidských vztazích kvůli šťourání se v minulosti a ostatním nesmyslným píčovinám, přestat řešit složitosti a neuchopitelnost ženské duše zmítající se ve stále hormonální nerovnováze a zmobilizovat společné síly, abych si mohl zase a znovu nechat polechtat ego. Za mě každopádně spíš slabší díl vzhledem k nastavenému standardu. Kromě letadýlka jsme toho zase moc zajímavého a nečekaného neviděli. Jestli Maritn skončí s Mette, nebo strčí svých pár čísel do sklepení své kolegyně, je mi tak nějak u prdele. Co se týče Sagy, tak té samota vyloženě prospívá. Tady ta vztahová vata mě jediná v celém seriálu tak trošku sere. Jinak jsem velmi spokojený a zlobím se pouze na svoji genialitu, která mi kazí zážitky. Lepší 3 kousky. ()

Epizoda 10 (2013) (S02E10) 

Spoilery! Stavba mé sochy na počest mé geniality se bude muset odložit, dokud se někdy v budoucnu nepotvrdí vrah Gertrudy. Mým hlavním podezřelým stále zůstává otec od lesby, neboť zejména nemohu uvěřit tomu, že by se s jeho lesbickou dcerou nakládalo čirou náhodou jinak, než s ostatními oběťmi a taktéž byl jediný, kdo mohl její pozici nahlásit únosci. Jsem celkem rád alespoň za tohle drobné závěrečné překvápko. Úvodních 30 minut trochu slabších, ale od záchodové scénky jsem byl v příjemném napětí až do konce. Dost mě zaskočil Martinův zcela neprofesionální a naivní čin a pevně věřím, že za něj ponese pořádné následky. I když to Saga s nahlašováním svých kolegů mnohdy kurevsky přeháněla, tak v tomto případě se rozhodla naprosto skvěle. Někdy mám pocit, že je tím jediným zdravým člověkem v tomto nemocném světě, kde lidé jednají především na základě svých emocí a nejnižších pudů. Potom se můžeme divit, že zde kralují lži, podvody a zrady namísto pravdy, upřímnosti a spravedlnosti. ()

Související novinky

Zaklínač obsadil Vesemira

Zaklínač obsadil Vesemira

29.02.2020

Kolem role Geraltova mentora v seriálovém Zaklínači se dlouhé měsíce točily nejrůznější spekulace. Zaprvé tu byl Mark Hamill, favorit mezi fanoušky, který se na sociálních sítích sám vyjadřoval… (více)

Reklama

Reklama