Reklama

Reklama

Špína Londýna

  • Velká Británie Dirty Pretty Things (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vystudovaný lékař Okwe (Chiwetel Ejiofor) je nigerijský přistěhovalec, který v Londýně pracuje jako taxikář a noční vrátný v hotelu. Přesto živoří na hranici chudoby. Sdílí pokoj s tureckou uprchlicí Senay (Audrey Tautou), která si v hotelu přivydělává jako pokojská. Coby nelegální přistěhovalci žijí Okwe a Senay v neustálém strachu z vyhoštění. Jednou v noci zatelefonuje Okwemu na recepci prostitutka Juliette (Sophie Okonedová) a požádá ho, aby se podíval na rozbitý záchod, kde na něj v ucpané míse čeká děsivý objev. Okwe to nahlásí řediteli Sneakymu (Sergi Lopez), který ho vydírá, aby mlčel. Okwe brzy odhalí centrum pochybné podnikatelské činnosti, což ho uvrhne do prohnilého londýnského podsvětí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Drama o těžkém životě imigrantů v Londýně s určitou dávkou romantiky. Nelegální imigranti jsou zdrojem levné pracovní síly pro podřadnou a špatně placenou práci. Pro novou, byť i falešnou identitu, která by posvětila jejich pobyt, jsou ochotni obětovat nejednu ledvinku. Nechávají se zneužívat jak pracovně, tak sexuálně. Někdy ale přeteče pohár trpělivosti a pak je tu Nigerijec Okwe (Chiwetel Ejiotor), aby vymyslel a provedl smělý a odvážný plán, který ho posune pryč z toho všeho. Mezi ním a Turkyní Senay (Audrey Tautou) vzniká cit, který je ale zpřetrhán osobními okolnostmi ještě dříve, než může pořádně vypuknout. Z dalších zajímavých postav je tu šejdíř Juan (Sergi López), který tak rád na situaci imigrantů vydělává, svérázná prostitutka Juliette (Sophie Okonedo), korejský zaměstnanec patologie Kuo Ji (Benedict Wong), hotelový vrátný Ivan (Zlatko Buric) a majitel textilní továrny (Kriss Dosanjh). Pro lepší život, či pro záchranu holého života jsou lidé schopni se snížit k těm největším obětem vlastní lidskosti. Ale trochu přehnané ve své koncentraci na jednom místě. Ale je tu spravedlivá odplata, či se dá říci, čím kdo zachází, tím také schází. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Poznávací zájezd do Londýna, s jednou zážitkovou jízdou přirozením Audrey Tautou a nakouknutím do kuchyně pouličním chirurgům, aneb nečiň druhým to, co nechceš, aby oni činili tobě. Ledviny jako obyčejné (kradené) zboží, panenství odevzdané lidskému hovadu - výstavní sviňák Sergi López - a ve finále trocha té (zaslouženě kruté) spravedlnosti. Co byste taky čekali od Londýna, velkoměsta se vším, co k tomu patří. Včetně kanálů a stok, plných lidské špíny. Města tak krásného a fotogenického pro turisty (BTW, doporučuju vystát si tu tříhodinovou frontu, pohled z kola London Eye opravdu stojí za to!) a tak krutého a nemilosrdného k nelegálním imigrantům. Audrey Tatou, jako pokojská Senay vláčená osudem, na mě sice působila trochu unyle a moc mě za pajšl nevzala, ale i tak to byl uvěřitelný a drsný příběh, který mě dostal k sobě na plátno. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Drama, romantika, stín hororu, thriller, od všeho malinko, ale namíchaný koktejl je nakonec vyvážený. Možná se mi po skončení zazdálo všechno trošku přeexponované a nepravděpodobné, což možná vzniká tím, že se film chvílemi tváří jako by měl být autentickým snímkem životů nelegálních emigrantů a nikoliv vyfabulovaným příběhem, kde by to člověk akceptoval snáz. Ale celkově - moc pěkný zážitek. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a originální film, ale místy to Frears přehání s patosem a vykreslováním světa obklopující přistěhovalce v příliš jednoznačném, negativním duchu. Stejně tak jako všichni emigranti nejsou andílci (jako v tomto filmu), nejsou ani obyvatelé země, do které se emigranti dostanou, bezcitné hyeny, které je pouze zneužívají. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru a na základe toho, čo sa deje okolo, si nemyslím, že by to malo byť s prisťahovalcami v Londýne až tak zlé, že by ich tam zatvárali a vyhosťovali ako na bežiacom páse. Je viac ako pravdepodobné, že veľa z toho, čo chudák Okwe s tou Turkyňou prežívali je len také pozlátko na efekt pre diváka, no musím uznať, že to fungovalo. Bavil som sa, aj keď nešlo o nič mimoriadne, alebo extra emotívne vypäté. Dosť sa o to pričinili aj výborné herecké výkony od oboch hlavných postáv. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • První role, ve které Audrey Tautou mluví anglicky. (ČSFD)
  • Okrem angličtiny zaznie vo filme španielsky, francúzsky i somálsky jazyk. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama