Reklama

Reklama

Anežka Česká

(TV film)
Česko, 2011, 52 min

Obsahy(1)

Od narození Anežky Přemyslovny, patronky země české, právě uplynulo 800 let. V dokumentu Anežka Česká bude přiblížena osobnost královské dcery, která se rozhodla věnovat svůj život, majetek i své veškeré snahy na pomoc trpícím a chudým. Autoři ve spojení se všemi dostupnými dobovými artefakty a odkazy, odkrývají mládí a posléze zrání ženy, která se díky svým činům stala světicí. Kde se zrodila touha konat skutky milosrdenství v době temné a něčemu podobnému zcela nenakloněné. Kde nacházela inspiraci a co ji formovalo? Její svatořečení v roce 1989 bylo spojováno se sametovou revolucí. Do jaké míry je její odkaz živý i dnes? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Na první pohled slušný dokument oplývající informační kvalitou. Nicméně dobré chvíle jsou sráženy kýčovitostí vzdělávacího dokumentu pro školy z 90. let (hudba, prostřihy) a jistou banálností a teatrálností křesťanského obsahu a promluv (která byla na hraně ač jsem věřící) - nejenže se mu nepodařilo předat Anežčino dějinné poselství, ale naopak patosem utopit věcnou stránku dokumentu. Kratší stopáž by soudržnosti a dívatelnosti dokumentu nepochybně prospěla. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Zdařilý dokument o jedné z nejinspirativnějších českých osobností všech dob. Obsahově ne přímo suchopárný dokument, ale také neobsahující tolik myšlenek, jako mají např. přednášky prof. Piťhy. Každopádně, podobných dokumentů není nikdy dost a je jen dobře si připomenout osobnosti, které svůj život obětovaly druhým. Zvlášť v dnešní době. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

V době výročí sv. Anežky jistě záslužný a zajímavý dokument. Poměrně mnohomluvné s prezentací spousty současných osob (jak jinak, nemůže chybět všeználek Halík). Myslím, že kdyby těch slov bylo méně, ale o to více systematičtějšího pojednání, bylo by to lepší. Není tu zmíněna existence Anežčina ostatku, uchovávaná jedním z křižovníků v jižních Čechách, který se pak přes Vídeň zase vrátil zpět. Ale jinak jako "úvod do problematiky" určitě dobré. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný dokument o sv. Anežke Českej, ktorá bola svätorečená v prelomovom roku 1989 a odkaz ktorej je aktuálny aj v súčasnosti, 800 rokov po jej narodení. Musím pochváliť tvorcov filmu, spracovali ho podľa mňa veľmi dôstojne a zaujímavo. Aj keď som životopis sv. Anežky Českej poznala, dokument mi výrazne rozšíril obzor, zaujal ma, obohatil a povzbudil. Odzneli tu nielen holé biografické fakty, ale tvorcovia ich systematicky podložili širšími historickými a kresťanskými súvislosťami , ako aj ďalšími topografickými informáciami, čím vytvorili širší obraz doby, v ktorej Anežka žila a v ktorej sa formovali jej zásadné hodnoty a postoje. V scenári som postrehla niekoľko pravdivých, krásnych a múdrych myšlienok - bez zbytočného pátosu alebo prílišnej emotívnosti, či naopak - nadľahčenosti a povrchnosti. V porovnaní s dokumentom o sv. Jánovi Nepomuckom, ktorý som videla pred pár mesiacmi, je tento neporovnateľne kvalitnejší - hlavne po obsahovej stránke. Som trochu prekvapená, že tu nie je žiadny český komentár, pravdepodobne dnešný čas vysielania na ČT2 (11.15) nebol práve najvhodnejší. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Amatérský, nevkusný dokument, nedůstojný jedné z nejvýznamnějších českých žen. Spousta bezvýznamných řečí pronášených teatrálně pomalou dikcí, spousta prázdných slov i obrazů, zbytečných, pseudofilozofických proslovů a dramatických záběrů. Nesnesitelný hudební doprovod, který dohromady s diletantskými prostřihy neobstojí ani jako recese. Nedůležité prvky jsou exaltovaně akcentovány, zato historická fakta, řada zajímavých kontroverzí i reálie soudobého odkazu a následovnictví chybí. Fakta soustředěná v dokumentu by pokryla desetiminutovou reportáž, zbytek je divákův očistec. Výjimku tvoří doc. PhDr. Soukupová, kterou stojí za to poslouchat. Krizí dokumentu jsou naopak vstupy PhDr. Petra Piťhy, nad jehož vřazením do díla zůstává rozum stát (pakliže dokument nebyl od začátku koncipován tak, aby oslovil výlučně bigotní skupiny satrších katolíků). Vpodstatě se podařilo natočit prototyp edukativního záměru, jenž nemá šanci zaujmout mladé lidi ve školách, a názorně tak ilustruje důvod, proč studenti nejsou ochotni přijímat informace, jež by, podané jinou formou, považovaly za velmi zajímavé, a prostřednictvím kterých by si za jiných okolností mohli osvojit i tolik potřebný vztah ke světu, který Anežka reprezentuje. Prototyp toho, jak se uzavřít před světem, schola ludus naruby. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama