Reklama

Reklama

Ledová hlídka

(seriál)
Velká Británie, 2009, 60 min

Obsahy(1)

Ledová hlídka představuje vpravdě unikátní příležitost sledovat životy členů britského Královského námořnictva a britského antarktického výzkumu na palubě lodi HMS Endurance během jejich čtyřměsíční mise na Antarktidu. Red Plum - Červená slíva, jak Endurance nazývá její elitní posádka čítající 140 lidí, byla postavena speciálně za účelem operací v této extrémně náročné oblasti. Dokumentární seriál odhaluje skutečné každodenní zážitky a problémy v krajině ledu a nabízí divákům bezprostřední pohled na život na palubě i mimo ni. Pořad sleduje výcvik posádky před zahájením mise, přípravu na úkoly, které ji čekají, a také její naděje a obavy. Budou schopní vypořádat se s mořskou či ponorkovou nemocí, omrzlinami a celodenním světlem? Jakmile se ocitnou na Antarktidě, hlavní otázkou bude, zda se jim podaří splnit všechny úkoly, které si vytyčili.
1 - Vše začíná na lodi HMS Endurance, která si razí cestu ledem nedaleko Antarktického poloostrova. Dokáže se dostat do oblastí Antarktidy, kam je to jiným lodím zapovězeno a díky svým dvěma vrtulníkům může proniknout ještě hlouběji do zmrzlého vnitrozemí. Zatímco si posádka užívá ledový výhled z přídě, nemá ani tušení, že letošní rok se od ostatních bude diametrálně lišit - za pouhých pár týdnů dožene náhlá a nečekaná nehoda Endurance na pokraj katastrofy. Mnozí budou mít štěstí, že přežijí.
2 - Endurance dorazila do přístavu Yankee Harbour na ostrově Greenwich na Antarktidě. Výletní lodě zde občas zastavují kvůli návštěvě kolonie tučňáků oslích na pláži, ale zátoka není důkladně prozkoumána, proto zde hrozí riziko, že loď najede na mělčinu. Endurance zakládá tábor, kdy na ostrově zůstane po deset dní malý tým výzkumníků, aby mapovali přístav. Musí být naprosto soběstační. Kdyby se něco stalo, Endurance se může nacházet stovky kilometrů daleko.
3 - Endurance se nyní vrací na Falklandy a doplňuje zásoby kvůli misi na Jižní Georgii. Tentokrát představuje opětovné zásobování obrovskou operaci. K posádce lodi se totiž připojí více než 30 civilistů, včetně vědců z Britského antarktického výzkumu a skupiny mladých mužů a žen z britských škol expediční společnosti, kteří budou přepraveni na Jižní Georgii a zpět. Obě skupiny si s sebou vzaly ohromné množství vybavení a jak se ukazuje, najít pro ně na lodi úložní prostor je velký problém. Endurance nemá pro všechny své hosty dostatečné množství lůžek. Někteří tak budou muset spát na zemi!
4 - Mise Endurance na Jižní Georgii už je téměř u konce, před dlouhou plavbou zpět do Chile, kde má loď strávit Vánoce, však ještě zbývá čas na krátký odpočinek. Inženýr Jack Russel provádí rutinní údržbu v motorové místnosti, když jeden z lodních ventilů náhle vypoví službu. Desku kryjící průlez, na kterém pracuje, odmrští tlak vody, udeří Jacka do hlavy a ten upadne do bezvědomí. Během dvou hodin je motorová místnost ztracená a tři paluby kompletně zaplavené. Po výpadku motoru a proudu se posádka musí uchýlit k řetězovému vylévání vody pomocí kbelíků, aby loď zachránila. Endurance se výrazně naklání a každou chvíli hrozí, že se převrhne. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama