Reklama

Reklama

Fantom opery

(divadelní záznam)
  • Velká Británie The Phantom of the Opera at the Royal Albert Hall

VOD (1)

Obsahy(1)

Velkolepé provedení slavného muzikálu Andrew Lloyd Webbera z londýnské Royal Albert Hall k příležitosti 25. výročí prvního veřejného uvedení. Fantom Opery (anglicky The Phantom Of the Opera) je muzikál z roku 1986. Jde o adaptaci stejnojmenného románu francouzského spisovatele Gastona Lerouxe, jenž poprvé vyšel v roce 1909. Světová premiéra muzikálu proběhla 27. září 1986 v Her Majesty's Theatre v Londýně, kde se uvádí dodnes. Jedná se o druhý nejdéle uváděný muzikál na světě, hned po světové jedničce Bídníci. Dva roky po světové premiéře se muzikál uvedl na Broadwayi, kde ho taktéž diváci mohou vidět i dnes a drží prvenství jako nejdéle uváděný titul Broadwaye. Divácké rekordy láme po celém světě, vidět ho totiž mohli diváci již více než v 25 zemích. Kromě mnoha hudebních nahrávek vznikla také celovečerní filmová verze muzikálu z roku 2004. Film získal tři nominace na ceny Oscar. Nejznámějšími písněmi z muzikálu jsou ústřední duet The Phantom of the Opera, árie Fantoma Music of the Night, sborové Masquerade nebo romantický duet Christiny a Raula All I Ask Of You.
2. října 2011 uspořádali A.L.Webber a producent Cameron Mackintosh speciální představení v londýnské Royal Albert Hall k oslavě 25. výročí premiéry muzikálu. Tato velkolepá show nabídla nejen dokonalé představení, ale v jeho závěru se na jevišti postupně sešli všichni tvůrci a hlavní představitelé z prvního uvedení v roce 1986. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

daniel.98 

všechny recenze uživatele

Vynikající moderní zpracování Fantoma opery, s vynikající hudbou A. L. Webbera. Výkony zpěváků prostě výborné a celkové zpracování kulis s moderním využitím obřích promítacích ploch vynikající. ()

Faelivrin 

všechny recenze uživatele

Tohle je ta nejlepší verze, co jsem kdy slyšela a osobně vůbec nechápu, jak může někdo říct, že film byl lepší, ale bez urážky :). Ramin je pro mě nejlepší Fantom, skvěle ho vystihl, je to jedna z jeho životních rolí a je na něm vidět, že si to neskutečně užívá, hlavně ten závěrečný potlesk. Jeho hlas je dokonalý a já myslím, že tam dal všechno, co bylo potřeba. Ačkoliv mám Butlera ráda, tak v tomhle případě nemá šanci, jeho zpěv je oproti Raminovi děsný. Fantom nikdy nebyl něžný, on to neumí, miluje agresivně, takže je dobře, že se tam nijak nepitvořil. Sierra byla skvělá, jediné co mi vadilo, byl ten její přízvuk, který někdy dost přeháněla. Nicméně nemenší hvězdou je i Hadley Fraser, který ztvárnil Raoula a konečně zvedl laťku. V jiných verzích jsem nechápala, proč jde s takovým nekňubou, ale tady pro mě byl konečně charismatický. Hadley je skvělý zpěvák a byl i dostatečně dominantní. Hudba je úžasná a i bonusový materiál přináší zajímavý pohled do zákulisí. Celkově jsem nadšená a těžko to něco přebije. ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Prostě kdo umí, ten umí. Děkuji pane Webbere, že jste si splnil svůj dávný sen. Svět je díky Vám bohatší o nádhernou, nadpozemsky čistou hudbu. ()

gezko 

všechny recenze uživatele

PoPiC*. Tak toto je majstrovské dielo. Kto pozná divadlo aj zvnútra, vie, o čom hovorím. Herci, scéna, kostýmy.... No proste nemám slov. A na konci filmu vo fantómovej jaskyni, keď každý spieval svoj vlastný part a pritom spievali naraz (Christine, vikomt a fantóm), mi naskočila husia koža a padla sánka dolu. Kam sa hrabe film z roku 2004. Proste standing ovation aj z pohodlia domova a už len túžba byť tam naživo. ()

petra8619 

všechny recenze uživatele

Jak to jen napsat. Nechci se opakovat, ale muzikál Fantom opery je fantastický muzikál. Skvělá hudba, skvělý text, skvělý příběh. Jsem ráda, že jsem viděla tento muzikál, který dokonale vystihuje příběh, protože ve filmovém zpracování je děj zmatečný. Hlavní rozdíl o proti filmovému zpracování je finále. Kdy Christine políbí fantoma 2x. Je to důležité v tom, protože podruhé ho políbí proto, že si uvědomí, že k němu něco cítí a nakonec ji musí fantom odtrhnout. To ve filmu není. Ve filmu je to podané, že Christine chce od fantoma, co nejrychleji utéct a vzít si Raula. Přitom muzikál právě ukazuje, jak je to pro ni těžké a jak váhá. Podání Raula Hadleyem Fraserem je skvělé. Takový krásně zabarvený hlas jsem nikdy neslyšla. Konečne zpěvák, díky kterému byl Raul sexy a opravdu jsem se nejlépe vcítila do pocitů Christine. Konečně opravdu vyrovnané mužské role, jak zpěvem, tak tělem :-) A Christine? Tak ta je krásná. Nejlepší podání Christine ze všech generací. Můžu se na to dívat pořád a pořád. Jediná nevýhoda je v tom, že kvůli místě natáčení nemohlo být vše, tak jako v Lodýnském divadle. Např. pád lustru. Ale i v tak to udělali skvěle. Díky za to, že nejúspěšnější muzikál jsem mohla vidět "živě". Nikdy bych se totiž pravděpodobně do Londýna nedostala. ()

house336 

všechny recenze uživatele

Předně děkuji ČT Art za to, že se přes svátky práskla přes kapsu. Ačkoliv jsem toto provedení na internetu viděl už nespočetněkrát, byl jsem nesmírně rád, že se nějakým způsobem dostalo i do televize. Osobně je mi toto provedení nejbližší. Ramin Karimloo dnes ve svých 36-ti letech má už všechny velké role za sebou a je opravdu dokonalý. Milovaná Sierra, není co dodat. Krásná oslava výročí ve velkolepém provedení. ()

jana141 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí záznamu divadelního představení jsem musela změnit hodnocení filmu z r. 2004, protože tohle je naprosto dokonalé! Pěvecké a herecké výkony bezchybné, a i když mi byla Sierra Boggess mírně nesympatická, nemohla jsem se odtrhnout. Překvapily mě možnosti Royal Albert Hall, výprava a divadelní efekty jsou úžasné. Závěrečné (bonusové) vystoupení několika Fantomů jsem si i přes pokročilou noční hodinu pustila znovu a znovu, a stále se nemůžu nabažit celého díla. Rozhodně řadím do své Top 10, i když to není typický film. Jediné co mě mrzí je, že u nás se takového díla pravděpodobně nikdy nedočkáme. ()

MrJoda 

všechny recenze uživatele

Vynikající!! Naprosto skvělé, moc jsem si to užila. Raoul byl docela cholerik, člověku je až líto Kristýny... Jenom "Point of no return", kde je Fantom převlečenej za bubáka mi přišel celkem srandovní, ale to jde asi o zvyk. Záměrně nesrovnávám s filmem, podle mě jsou to tak rozdílná pojetí i ztvárnění, že to dost dobře ani nejde. ()

adys.sp 

všechny recenze uživatele

Fantomovi jsem se jako muzikálový fanoušek nějak vyhýbala.Až jednou za dlouhého večera na čt art šel tento záznam se sympatickou Sierrou Boggess,a velmi silným hlasem Ramina Karimloo.Fantom opery se mi zaryl hluboko pod kůži,a dlouho tam zůstane..Překrásné písně Webbera mi hrály v hlavě celou noc,a z Fantoma Opery se stala vášeň.Také jako členka orchestru si všímám orchestru nad pódiem,když vím co orchestr obnáší říkám,že byl aplaus zasloužený.Krásný zážitek i když jen z televize.Láska na první poslech. ()

Reklama

Reklama