Reklama

Reklama

VOD (1)

Olympijský vítěz v zápase Mark Schultz (Channing Tatum) žije v chudobě a zapomnění ve Wisconsinu. Nečekaně se mu dostane pozvání od bohatého dědice Johna du Ponta (Steve Carell), aby se nastěhoval do jeho okázalého sídla, kde má sestavit a trénovat zápasnický tým pro olympiádu v Soulu v roce 1988. Schultz, který touží vykročit ze stínu svého slavného staršího bratra Davea (Mark Ruffalo), vyhlášeného zápasnického trenéra a taktéž držitele zlaté medaile. Du Pont, jenž se snaží získat respekt svých vrstevníků a zapůsobit na svou odmítavou matku (Vanessa Redgrave), se s ohledem na své rozsáhlé finanční prostředky a špičkové technické vybavení, které má na farmě Foxcatcher k dispozici, staví do pozice hlavního trenéra celého týmu. Jak Mark svého mecenáše stále silněji začíná vnímat coby otcovskou postavu, mění se i vztah mezi nimi. Du Pontova nevypočitatelná povaha a psychologické hrátky ale začínají velmi výrazně nahlodávat Markovo již tak nejisté sebevědomí a negativně ovlivňovat výkony, které je schopen na žíněnce podávat. Když začne du Pont upřednostňovat jeho bratra Davea – který má autoritu i sebevědomí, jež Mark i du Pont postrádají – je celé trio na cestě vstříc tragédii, kterou nikdo nedokázal předvídat. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (42)

  • Vedle špičkové tělocvičny byl i závodní bazén. Du Pont (Steve Carell) se snažil prorazit ve více sportech. (Garch)
  • Pro posílení bratrské linky Schultzů je ve filmu upozaděn skutečný du Pontův favorit: bulharský zápasník Valentin Jordanov, který v v době vydání filmu spravoval majetek du Pontova impéria. (Garch)
  • Pro zdůraznění charakteru a osamocenosti du Ponta (Steve Carell) je ve filmu jeho matka přítomna trapné hře na trenéra a mentora zápasníků v tělocvičně. Ve skutečnosti zemřela dříve, než bylo výcvikové centrum postaveno. (Garch)
  • Channing Tatum si z natáčení odnesl hned dvě zranění. Během scény, v níž zápasí se svým filmovým bratrem ztvárněným Markem Ruffalem, řekl Tatum Raffalovi, aby ho v úchopu praštil ve chvíli, kdy má sevření povolit. Ruffalo jeho pokyn splnil, ovšem svého kolegu uhodil tak nešťastně, že to skončilo prasklým ušním bubínkem. Druhé zranění si Tatum přivodil sám. Duševní zhroucení, kdy postav v hotelu udeří hlavou do zrcadla, nebylo ve scénáři. Herec byl ale natolik v roli, že do zrcadla udeřil sám. Na umělou krev tedy zapomeňte, ta na plátně je skutečná. (Duoscop)
  • John Eleuthère du Pont byl ve skutečnosti ženatý po dobu deseti měsíců s Gale Wenkovou. V roce 1997 se rozvedli, což Du Ponta údajně vyšelo na 200 milionů dolarů. (alexlewis)
  • Skutečný Mark Schultz na své facebookové stránce napsal, že film neodpovídá realitě a vypsal všechny věci, které si tvůrci vymysleli a upravili a uvedl, že osobnosti a vztahy mezi postavami jsou především fiktivní.  Pochválil ale výkon Channinga Tatum, (Mark Schultz), ke kterému dodat, že ho hrál dobře podle režisérových představ. Den před zveřejněním této zprávy na Facebooku napsal Schultz několik nesouhlasných zpráv na Twitteru, které poté smazal. (Patw)
  • Mark Schultz se po skončení zápasnické kariéry začal věnovat MMA. Jeho první zápas proti tehdy nastávající hvězdě Garymu Goodridgovi Mark vyhrál technickým KO. Během zápasu si však přivodil zranění zad, a tak byl tento zápas i jeho posledním. Jeden z komentátorů ho nazval nejlepším wrestlerem v historii UFC. (Punisher)
  • Bratři Schultzové jsou jediný bratrský pár který kdy vyhrál olympíjskou zlatou medaili a zlato na mistrovství světa. (Punisher)
  • Mark i Dave Schultzovi byly oba uvedeni do wrestlingové síně slávy. Dave až po smrti. (Punisher)
  • Brýle, které ve filmu nosí David (Mark Ruffalo), jsou opravdové brýle ním ztvárněné postavy Davida Schultze. Brýle hercovi propůjčila pro natáčení vdova Davida Schultze Nancy Schultz. (filmsim)
  • Tvůrci byli po dobu natáčení s rodinou Johna du Ponta v kontaktu. (Pria)
  • Snímek byl v roce 2014 na festivalu v Cannes nominován na Zlatou Palmu za nejlepší film. I když tuto cenu nevyhrál, režisér Bennett Miller získal ocenění za nejlepší režii. (Euky27)
  • Jako první byl do role Johna Du Ponta vybrán Gary Oldman. Nakonec jí dostal Steve Carell. (Cheeker)
  • Natáčení probíhalo v Pittsburgu a jeho blízkém okolí. (Cheeker)
  • John Du Pont bol pochovaný v tričku Foxcatcher. (megajalec)
  • Bennett Miller: "Do hlavnej role som nechcel obsadiť herca, o ktorom by diváci predpokladali, že bol schopný zabíjať, pretože jednu vec opakoval každý, kto pri tom v skutočnosti bol, že nikto z nich neveril, že by to bol schopný Du Pont urobiť." (megajalec)
  • Keď išiel Du Pont do väzenia, Mark Schutz sa vyjadril, že za ním domov poslal súkromného detektíva, aby pomohol Du Pontovi vyjsť z väzenia. Schutz si ho nakameroval, treskol dverami a pásku poslal prokurátorovi. (megajalec)
  • Podľa Steva Carella bol skutočný John du Pont v skutočnosti ešte čudnejší ako vo filme. S režisérom však chceli jeho šialenstvo prinášať divákovi postupne. (megajalec)
  • Skutočný Mark Schutz má (napriek tomu, že k filmu mal viacero výhrad) cameo. Váži zápasníkov pred turnajom. (megajalec)
  • Dave Schultz tak obdivoval ruských zápasníkov, že sa naučil po rusky, aby rozumel, čo im ich tréneri hovoria. (megajalec)

Související novinky

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Tatum rodičem na plný úvazek

Tatum rodičem na plný úvazek

01.06.2015

Channing Tatum se hodně drží akčních filmů a komedií, ve Vedlejších účincích nebo Honu na lišku ale předvedl, že zvládne i dramatickou roli. Kde se bude o oscarovou nominaci rvát příště? Jeho zájem… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama