Reklama

Reklama

Posel, který se nevrátil

  • Severní Korea Toraodžiannun Milsa (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dramatické epizody ze života korejského patriota Ri Chuna. Ten vystupoval v roce 1907 na 2. mírové konferenci v Haagu jako nejaktivnější člen tajné korejské delegace. Jeho země byla v té době pod japonským protektorátem a vlastenečtí politikové chtěli přesvědčit světovou veřejnost o porušování mezinárodního práva, jehož se Japonci dopouštějí. V okamžiku nezdaru spáchal Ri Chun před zraky účastníků konference rituální sebevraždu. Film, jehož děj se odvíjí v retrospektivách a je rámován současností, vznikl ve spolupráci s barrandovským studiem a vystupuje v něm řada našich herců. Na XXIV. MFF v Karlových Varech 1984 získal režisér Zvláštní cenu generálního ředitele festivalu. (sator)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Na tiskové konferenci k filmu během filmového festivalu v Karlových Varech byl Sang-ok Shin poprvé donucen prohlásit, že do Severní Koreje odešel dobrovolně a zvěsti o jeho únosu tedy nejsou pravdivé. (Raztubyl)
  • Sang-ok Shin nakonec nebyl s filmem spokojen a nechal proto napsat jako režiséra svou taktéž unesenou manželku Choi Un-hee. Ta poté dokonce v roce 1984 dostala speciální cenu poroty za režii na filmovém festivalu v Karlových Varech. (Raztubyl)
  • Film byl natočen podle divadelní hry „Krvavá Konference“, kterou napsal tehdejší prezident Kim Ir-sen. (Raztubyl)
  • Jedná se o první severokorejský film natáčený v zahraničí, konkrétně v Československu. Natáčelo se v Barandovském studiu i v ulicích Prahy, která zde zastupovala holandský Haag. Filmování se zúčastnilo i několik českých herců. (Raztubyl)
  • Jedná se o první film režiséra Sang-oka Shina po únosu do Severní Koreje. (Raztubyl)

Reklama

Reklama