Reklama

Reklama

Velké katedrály

(TV film)
  • Česko Gotické katedrály (více)

Obsahy(1)

Převyšují egyptské pyramidy. Vešla by se do nich Socha Svobody. Miliony kilogramů kamene, zde jakoby nevážily nic. A přitom jejich váhá odpovídá hmotnosti stavby Empire State Building. Jsou to převratné stavby. Gotické katedrály. Od chvíle, kdy se v Evropě před tisíci lety objevily, vyvolávají mezi městy silné soupeření. Budovala je celá města. Někdy trvalo i stovky let, než je postavili. Gotičtí architekti, poháněni vírou a vedeni svým stavitelským umem, navždy změnili způsob, jak stavět velké stavby. Vytvořili posvátná místa, a ta nás inspirují dodnes. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Hermi14 

všechny recenze uživatele

Přestože patřím mezi fanoušky Dana Browna, tak jsem musel hned v úvodu tomuto dokumentu strhnout dvě hvězdičky za oznámení, že se bude zabývat konspiracemi s čísly z bible. Jinak je ale dokument zpracován klasicky po americku. Obří produkce a show (zpracování je opravdu na jedničku a po vizuální stránce si dokument zaslouží pět hvězd), ale po obsahové stránce už to tak slavné není. Rozhodně se nepovažuji za odborníka v tomto oboru, ale jako milovník historie architektury a neamatér v oblasti stavebnictví, jsem se toho zase tolik nedozvěděl. Opravdu iritující, úsměvný a zcela zcestný byl například několikrát se opakující výraz "stěny ze skla" a věřte, že ten "neznámý konstrukční problém" nebyl zas tak tajemný a neznámý, jak se nám američtí vědci snaží namluvit. Chápu že pro laického diváka je atraktivní, když tým vědců řeší zapeklitý problém pomocí předraženého vybavení, ale spousta problémů se dá vyřešit i bez použití 3D modelů a vizualizací, které jsou pěkné na pohled, ale ne vždy tak potřebné a efektivní. Při animacích toho jak to vypadá, když padá kamenná zeď, jsem si připadal jako kdybych sledoval zprávy na Nově - jen ta hudba z Titaniku chyběla. Takže jestli je tohle nejlepší dokument na dané téma, pak je to dost smutné. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jeden díl seriálu Tajemství dávných dob, vytažený jako samostatný dokument. Není divu, protože jde o nadprůměrný dokument. Nejenom, že se dozvíme mnohé, co jsme nevěděli, zde u katedrál o stavitelství, nosnících, pilířích, tlacích apod., ale také se zde lidé snaží stavět podobně, jako se před staletími stavělo, a v podstatě nějakou takovou stavbu rekonstruovat. Také zjistíme určité historické souvislosti, zajímavé jsou ukázky míst, kde katedrály praskají, protože jsou špatně postaveny. A skutečně dojde i na ta tajemství - třeba že míry všech gotických chrámů odpovídají mírám Šalamounova chrámu, nebo že mezi postavami vchodového reliéfu katolické katedrály v Chartres najdeme i antické filozofy. ()

Reklama

ElVory 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný dokument o stavbě obrovských katedrál. Pět hvězdiček nedám jen kvůli neustálým spekulacím o propojení geometrie staveb s Biblí. Samozřejmě je to možné, někdo by řekl, že je to i víceméně pravděpodobné, ale v dokumentu jako je tento mají převažovat fakta a tudíž bych něco takového bral jen pro zpestření. Ovšem zde je to neustále opakováno. Ono, když v tom někdo něco vidět chce, tak to v tom nakonec uvidí, ale nemusí to nutně podsouvat ostatním. 75% ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Dokument o princípoch gotického staviteľstva. Bol vytvorený pre širšie spektrum divákov, myslím, že dokáže osloviť aj laika, aj odborníka. Vizuálne a umelecky takmer bez chyby, ale vadil mi spôsob podania určitej špekulácie okolo tajných kódov a ešte: v scenári som nepostrehla ani náznak trochu výraznejšieho hlbšieho duchovného rozmeru. Autori filmu, ani obdivovatelia nádhernej architektúry, by nemali zabúdať na hlavný dôvod, teda - prečo a pre koho tieto vzácne katedrály vznikali...... ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

K dokumentu mě přivedla tahle úžasná minisérie a její knižní předloha, kterou právě čtu. Co se týče dokumentu samotného, tak souhlasím s Hedkou. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama