Reklama

Reklama

Velké katedrály

(TV film)
  • Česko Gotické katedrály (více)

Obsahy(1)

Převyšují egyptské pyramidy. Vešla by se do nich Socha Svobody. Miliony kilogramů kamene, zde jakoby nevážily nic. A přitom jejich váhá odpovídá hmotnosti stavby Empire State Building. Jsou to převratné stavby. Gotické katedrály. Od chvíle, kdy se v Evropě před tisíci lety objevily, vyvolávají mezi městy silné soupeření. Budovala je celá města. Někdy trvalo i stovky let, než je postavili. Gotičtí architekti, poháněni vírou a vedeni svým stavitelským umem, navždy změnili způsob, jak stavět velké stavby. Vytvořili posvátná místa, a ta nás inspirují dodnes. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

ElVory 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný dokument o stavbě obrovských katedrál. Pět hvězdiček nedám jen kvůli neustálým spekulacím o propojení geometrie staveb s Biblí. Samozřejmě je to možné, někdo by řekl, že je to i víceméně pravděpodobné, ale v dokumentu jako je tento mají převažovat fakta a tudíž bych něco takového bral jen pro zpestření. Ovšem zde je to neustále opakováno. Ono, když v tom někdo něco vidět chce, tak to v tom nakonec uvidí, ale nemusí to nutně podsouvat ostatním. 75% ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

K dokumentu mě přivedla tahle úžasná minisérie a její knižní předloha, kterou právě čtu. Co se týče dokumentu samotného, tak souhlasím s Hedkou. ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Dokument o princípoch gotického staviteľstva. Bol vytvorený pre širšie spektrum divákov, myslím, že dokáže osloviť aj laika, aj odborníka. Vizuálne a umelecky takmer bez chyby, ale vadil mi spôsob podania určitej špekulácie okolo tajných kódov a ešte: v scenári som nepostrehla ani náznak trochu výraznejšieho hlbšieho duchovného rozmeru. Autori filmu, ani obdivovatelia nádhernej architektúry, by nemali zabúdať na hlavný dôvod, teda - prečo a pre koho tieto vzácne katedrály vznikali...... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jeden díl seriálu Tajemství dávných dob, vytažený jako samostatný dokument. Není divu, protože jde o nadprůměrný dokument. Nejenom, že se dozvíme mnohé, co jsme nevěděli, zde u katedrál o stavitelství, nosnících, pilířích, tlacích apod., ale také se zde lidé snaží stavět podobně, jako se před staletími stavělo, a v podstatě nějakou takovou stavbu rekonstruovat. Také zjistíme určité historické souvislosti, zajímavé jsou ukázky míst, kde katedrály praskají, protože jsou špatně postaveny. A skutečně dojde i na ta tajemství - třeba že míry všech gotických chrámů odpovídají mírám Šalamounova chrámu, nebo že mezi postavami vchodového reliéfu katolické katedrály v Chartres najdeme i antické filozofy. ()

Hermi14 

všechny recenze uživatele

Přestože patřím mezi fanoušky Dana Browna, tak jsem musel hned v úvodu tomuto dokumentu strhnout dvě hvězdičky za oznámení, že se bude zabývat konspiracemi s čísly z bible. Jinak je ale dokument zpracován klasicky po americku. Obří produkce a show (zpracování je opravdu na jedničku a po vizuální stránce si dokument zaslouží pět hvězd), ale po obsahové stránce už to tak slavné není. Rozhodně se nepovažuji za odborníka v tomto oboru, ale jako milovník historie architektury a neamatér v oblasti stavebnictví, jsem se toho zase tolik nedozvěděl. Opravdu iritující, úsměvný a zcela zcestný byl například několikrát se opakující výraz "stěny ze skla" a věřte, že ten "neznámý konstrukční problém" nebyl zas tak tajemný a neznámý, jak se nám američtí vědci snaží namluvit. Chápu že pro laického diváka je atraktivní, když tým vědců řeší zapeklitý problém pomocí předraženého vybavení, ale spousta problémů se dá vyřešit i bez použití 3D modelů a vizualizací, které jsou pěkné na pohled, ale ne vždy tak potřebné a efektivní. Při animacích toho jak to vypadá, když padá kamenná zeď, jsem si připadal jako kdybych sledoval zprávy na Nově - jen ta hudba z Titaniku chyběla. Takže jestli je tohle nejlepší dokument na dané téma, pak je to dost smutné. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama