Reklama

Reklama

Top Boy

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2023), 28 h 9 min (Minutáž: 42–66 min)

Tvůrci:

Ronan Bennett

Hrají:

Ashley Walters, Kano, Shone Romulus, Nicholas Pinnock, Benedict Wong, Kierston Wareing, Geoff Bell, David Hayman, Elarica Johnson, Juliet Oldfield (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Napínavé drama o životě mladých na hraně zákona v jedné východní části současného Londýna. Uchvacujícím způsobem pravdivě zobrazený příběh odehrávající se uprostřed kultury gangu a distribuce drog. (_ksilt)

Videa (2)

Trailer

Recenze (22)

smetak30 

všechny recenze uživatele

Netflix (s veľkým pričinením Drake-a) sa rozhodol ujať projektu ktorý bol predčasne zrušený Channelom 4 so snahou dostať ho do povedomia aj za hranice UK. Už prvé dve série (ktoré Netflix upratal pod názov Top Boy Summerhouse) boli luxusnou záležitosťou, mrazivo realisticky ukazujúcov tvrdý a neistý život londýnskych drogových gangov. Netflix však tento počin tretiou (resp. prvou?) sériou posúva na úplne nový level. Tvorcovia a herci zostali rovnakí, dostali však možnosť naplniť po 6 rokoch svoj plný potenciál za pomoci vyššieho rozpočtu a dlhšej stopáže a pripravili počin ktorý si užijú tak hardcoroví fans seriálu ako aj uplní nováčikovia. Síce môže byť zo začiatku trocha problém orientovať sa v jednotlivých postavách a dejových líniach, netreba si s tým však robiť hlavu keďže dej sa po chvílke výrazne rozbehne a množstvo dýchajúcich postav začne byť nepriamo úmerné množstvu predaných dávok v uliciach Summerhouse. Top Boy je surový, brutálny a miestami velmi smutný, veríte mu však každú jednu sekundu. Čerešničkou na torte sú fantastické výkony celého obsadenia a fanúšikov rapu určite potešia sympatické výkony od Dave-a a Little Simz. Po skuknutí celého seriálu a orgazmického finále v priebehu 2 dni zostávam zarytý do sedačky a nezostáva mi už dodať nič iné ako : This show is f*cking sick Fam, innit? ()

flu 

všechny recenze uživatele

Stalo se v podstatě povinností všech solidních recenzentů televizních pořadů hovořit o každém druhém kriminálním seriálu jako o "(dosaď libovolnou národnost) The Wire". Nejinak tomu bylo u tohohle hrubozrnného dramatu z produkce Channel4. Avšak kromě toho, že se "Top Boy" odehrává v prostředí velkoměstských subkultur a drogového byznysu, to srovnání (jako obvykle) moc nesedí. A není divu, dvě sezóny po cca dvou stech minutách se co do hloubky a komplexnosti mohou jen těžko poměřovat s bezmála šedesátihodinovým eposem jako byl "The Wire". Což ale v zásadě není na škodu. "Top Boy" si totiž prošlapává vlastní cestu v ryze britské tradici nekonvenčních miniseries a jde mu to více než dobře. Prostředí východolondýnských borroughs je vykresleno realisticky a přesvědčivě, příběh svižně odsýpá v rytmu 2x4x48 minut a postavy (i postavičky) jsou barvité, nejednoznačné a vesměs solidně zahrané. Navíc se tvůrcům podařilo do seriálu poměrně nenásilnou formou a bez otravného moralizování zakomponovat i mnohá závažnější témata a otázky, jež trápí nejednu současnou západní společnost. Za mně tedy spokojenost a nezbývá než doufat, že exekutivci z Channel4 posvětí i další sezónu (už jen kvůli tomu, v jakém okamžiku skončila ta poslední). ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedinou radost mi kazí fakt, že jsem nesehnal první dvě série, z čehož jsem zklamaný, jinak je Top Boy přesně ten seriál, na který jsem čekal. Nečekaně hodně málo známé, ve výsledku přesto velmi nadprůměrné drama o válce drogových gangů ve východním Londýně, kde je většinou hodně poražených a strašně málo vítězů. A když tak jen na pár let, než vyroste další konkurence. Za strhující druhou půli a otevřený konec, nemůžu jinak, než jít zase jednou po čase na maximum. Oblíbené postavy: Duschane, Dris, Jamie, Lizzie. ()

Matulko_ 

všechny recenze uživatele

Chladné londýnske slnko aj uprostred leta a bezvýchodiskový pocit, že jediná cesta z chudoby a mizérie vedie buď cez drogy, alebo cez ich pouličný predaj. Depresívne príbehy sa však odvíjajú odlišne a nie každý sa skončí zle. Druhá séria pridáva po vizuálnej i hudobnej stránke a prináša so sebou ešte silnejšiu atmosféru. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Videla som osem častí a doteraz mám problém rozlišovať kto je kto. Všetci sú čierni a rovnakí. Sory to nie je rasizmus, ale fakt. Je ich tam mrte, asi tridsať a neviem medzi nimi rozlišovať. A už ma to nebaví. A všetky postavy sú kokoti. A dva gangy, alebo vlastne tri? Pričom v rámci toho, že ich nerozoznávam, neviem, kto ku komu patrí. Málokedy sa mi stáva, že by som nestranila nijakej postave. Ale tu fakt nikomu. Ak je to naozaj tak, tak by som do severného Londýna vrhla atómovku na trvalé prečistenie. Pretože legendárne londýnske krysy sa z krýs premenili na černochov s kokaínom, heroínom a búchačkami. A to zrejme najlepšie vyrieši iba toto. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (6)

  • Většina hlavních představitelů je v reálném životě hudebníky na britské grime scéně a zároveň mají k tomuto prostředí, ve kterém se seriál odehrává, velmi blízko. Například představitel Sullyho vystupuje a vydává alba pod pseudonymem Kane, představitel Dushane zase pod pseudonym Asher D, dále ve třetí sérii Shelley je v hudebním průmyslu známá jako Little Simz a Modie jako Santan Dave. (montongery)
  • Mnoho herců, kteří hrají ve třetí sérii, uvádí, že se seriálem vyrůstali a že nemohou uvěřit, že se točí pokračování, ve kterém samo dokonce účinkují. (montongery)
  • Původní dvě série jsou o hodně kratší. Každá má pouze 4 díly (jeden díl cca. 50 minut). Zatímco třetí série má dílů 10 (jeden také cca 50 minut), což jí dělá delší než celé předchozí dvě série dohromady. (montongery)

Reklama

Reklama