Reklama

Reklama

Top Boy

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2023), 28 h 9 min (Minutáž: 42–66 min)

Tvůrci:

Ronan Bennett

Hrají:

Ashley Walters, Kano, Shone Romulus, Nicholas Pinnock, Benedict Wong, Kierston Wareing, Geoff Bell, David Hayman, Elarica Johnson, Juliet Oldfield (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Napínavé drama o životě mladých na hraně zákona v jedné východní části současného Londýna. Uchvacujícím způsobem pravdivě zobrazený příběh odehrávající se uprostřed kultury gangu a distribuce drog. (_ksilt)

Videa (2)

Trailer

Recenze (22)

montongery 

všechny recenze uživatele

Syrově a až naturalisticky popsaný svět pouličních dealerů a okrajových chudinských čtvrtí v Londýně. Pro nás v Čr naprosto jiný a nepochopitelný vesmír, na který se tento seriál kouká z více stran, takže nás nutí o něm i trošku více kriticky přemýšlet (ve smyslu z více perspektiv). Kultura násilí mi zde silně připomíná nechvalně proslulý Bronx ci Brooklyn v 80.letech 20.století ale v modernějším hábitu a v prostředí Londýna. A jelikož Londýn znám i z dlouhodobějšího pobytu a jednou jsem pobýval i v podobné čtvrti (studentské low cost cesty..) a náhodou taky ve východním Londýně, tak mohu potvrdit, že prostředí a typy postav jsou doopravdy velmi realné a zatím to je doopravdy dílo, které je nejblíž realitě, co jsem u filmu/seriálu podobného žánru viděl. Zároveň oceňuji casting, kdy do rolí byly obsazeny neokoukané hvězdy ’undergroundové’ grimové Londýnske scény, z nichž se někteří v tomto prostředí pohybují či v něm vyrůstali. O to více se poté role zdájí být reálnější a přirozenější, protože v jiných případech, bych si dovolil tvrdit, že by polovina obsazenstva byla spíše špatnými herci. Ale tyhle role jim doopravdy sednou. Osobně bych ještě vyzvednul i super soundtrack. Který má v prvních dvou sérií takový spíše melanchonický nádech a v pozdější třetí sérii, kdy produkci převzal Netflix, už slyšíme více energetický grime, hudba která je s timto prostředmí a kulturou těsně spjatá. Jinak je zde velký rozdíl mezi první s druhou sérií a mezi tou třetí i zřejmě s násludjícími sériemi, které budou spadat také už pod Netflix. Jak v délce, tak ve formě výpravy. A i když první dvě série se mi zdají trošku více reálnější (i takové britštější) a byly také víc mířené pro britské publikum, tak série od Netflixu už jdou cestou ukojit poptávku mezinárodního publika a to se na výsledku nutně podepíše (akčnější, víc mainstreamově sexy atd..). Ale i tak se to kupodivu pořád drží ve svých zajetých mantinelech a pořád má co nabídnout. Taky je skvělé, že casting je po pauze šesti let skoro stejný, takže to není nějak rušivé a člověk má pocit, že začal, tam kde skončil. Pro mě jeden z top seriálů na toto téma a musím ho také zařadit mezi své oblíbené, protože osobně poslouchám už dlouho grime (specifický britský rap) a skoro celej casting jsem znal už předtím z koncertů a hudebních alb a taky protože k Londýnu mám až osobní vztah. Tak doopravdy doufám, že další série od Netflixu si udrží tuhle, pro mě, speciálnost. (hodnoceno - březen roku 2020) ()

smetak30 

všechny recenze uživatele

Netflix (s veľkým pričinením Drake-a) sa rozhodol ujať projektu ktorý bol predčasne zrušený Channelom 4 so snahou dostať ho do povedomia aj za hranice UK. Už prvé dve série (ktoré Netflix upratal pod názov Top Boy Summerhouse) boli luxusnou záležitosťou, mrazivo realisticky ukazujúcov tvrdý a neistý život londýnskych drogových gangov. Netflix však tento počin tretiou (resp. prvou?) sériou posúva na úplne nový level. Tvorcovia a herci zostali rovnakí, dostali však možnosť naplniť po 6 rokoch svoj plný potenciál za pomoci vyššieho rozpočtu a dlhšej stopáže a pripravili počin ktorý si užijú tak hardcoroví fans seriálu ako aj uplní nováčikovia. Síce môže byť zo začiatku trocha problém orientovať sa v jednotlivých postavách a dejových líniach, netreba si s tým však robiť hlavu keďže dej sa po chvílke výrazne rozbehne a množstvo dýchajúcich postav začne byť nepriamo úmerné množstvu predaných dávok v uliciach Summerhouse. Top Boy je surový, brutálny a miestami velmi smutný, veríte mu však každú jednu sekundu. Čerešničkou na torte sú fantastické výkony celého obsadenia a fanúšikov rapu určite potešia sympatické výkony od Dave-a a Little Simz. Po skuknutí celého seriálu a orgazmického finále v priebehu 2 dni zostávam zarytý do sedačky a nezostáva mi už dodať nič iné ako : This show is f*cking sick Fam, innit? ()

Reklama

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Londýnské předměstí prvních generací přistěhovalců z Afriku, co za pochodu stormzy rapu vydělávají pís je přesně ta mezera na trhu, co měl někdo z kinobranže vyplnit. Start from the bottom ale není to jediné, seriál dobře vykresluje celou škálu problémů, který v EU byli, jsou a budou. Rasismus, Brexit, xenofobie a britská čistokrevnost a nadřazenost. Je to velmi kritický pohled na společnost, ale celkem výstižný. Plus ta řeč, byť nemá s angličtinou skoro co dělat, je prostě strhující a podkreslující.UPDATE- PO KONCI PRVNÍ SÉRIE MUSÍM JÍT NA MAXIMUM. TO NAPĚTÍ A PODLOST MÍŠÍCÍ SE S HODNOTAMI A LIDSKÝM KODEXEM JE TAK KRÁSNÝ KONTRAST, ŽE MÁM NOVÝ TOP SEROŠ - SULLY, JAMIE TOP GUYS FAM ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedinou radost mi kazí fakt, že jsem nesehnal první dvě série, z čehož jsem zklamaný, jinak je Top Boy přesně ten seriál, na který jsem čekal. Nečekaně hodně málo známé, ve výsledku přesto velmi nadprůměrné drama o válce drogových gangů ve východním Londýně, kde je většinou hodně poražených a strašně málo vítězů. A když tak jen na pár let, než vyroste další konkurence. Za strhující druhou půli a otevřený konec, nemůžu jinak, než jít zase jednou po čase na maximum. Oblíbené postavy: Duschane, Dris, Jamie, Lizzie. ()

Matulko_ 

všechny recenze uživatele

Chladné londýnske slnko aj uprostred leta a bezvýchodiskový pocit, že jediná cesta z chudoby a mizérie vedie buď cez drogy, alebo cez ich pouličný predaj. Depresívne príbehy sa však odvíjajú odlišne a nie každý sa skončí zle. Druhá séria pridáva po vizuálnej i hudobnej stránke a prináša so sebou ešte silnejšiu atmosféru. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (6)

  • Top Boy byl původně vysílán na brítském televizním kanále Channel 4. Ale i navzdory jeho úspěchu byl roku 2013 po druhé sérii, bez oficiálního vysvětlení, zrušen. Až v roce 2019 byl po šesti letech obnoven, ale tentokrát už na obrazovkách Netflixu pod produkcí Drakea, slavného muzikanta z Toronta, který se považuje za velkého fanouška původních dvou sérií, a proto se ho rozhodl udržet seriál při životě. Sám tvrdí, že se tak rozhodl hlavně kvůli sobě, ale i kvůli Velké Británii, pro kterou měl seriál kulturní dopad a velký význam. (montongery)
  • Většina hlavních představitelů je v reálném životě hudebníky na britské grime scéně a zároveň mají k tomuto prostředí, ve kterém se seriál odehrává, velmi blízko. Například představitel Sullyho vystupuje a vydává alba pod pseudonymem Kane, představitel Dushane zase pod pseudonym Asher D, dále ve třetí sérii Shelley je v hudebním průmyslu známá jako Little Simz a Modie jako Santan Dave. (montongery)
  • Původní dvě série jsou o hodně kratší. Každá má pouze 4 díly (jeden díl cca. 50 minut). Zatímco třetí série má dílů 10 (jeden také cca 50 minut), což jí dělá delší než celé předchozí dvě série dohromady. (montongery)

Reklama

Reklama