Reklama

Reklama

Parade

Trailer 2

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (68)

verbal 

všechny recenze uživatele

Být hysterická buzna v civilizované společnosti není v dnešní korektní době až tolik zdraví škodlivé a může to vést v krajním případě maximálně tak k ruptuře konečníku nažhaveným milovníkem pánských kolonoskopií. Je to prostě taková roztomilá parafílie jako každé BDSM, fetišismus či voyeurství a měla by být, pokud vás zrovna někdo proti vaší přirozenosti nenutí svázaného, zbičovaného, s klipsnama na bradavkách připojenýma k autobaterii očichávat rok nošené silonky profesionální bezďačky a čumět při tom na šukající klokany, všeobecně otevřeně tolerována. Svou obvyklou filipiku o rozdílu mezi zcela pochopitelným vynucováním si tolerance a afektovaně nepříčetným vynucováním si všeobecného globálního názoru, že je sodomie úpa normální a naprosto přirozená, protože i Ježžžyššš byl beztak gej, tentokrát, milí kakaošťouchové, výjimečně vynechám, abych vám zase nerozkrvácel hemoroidy. Být však hysterická buzna v národech nekulturních animálních hovad či náboženských fanatiků (čti na jih od Segedínu a na východ od Popradu), kde se sice každý zkurvený vrah před i po vraždě pokřižuje, pomodlí a je mu odpuštěno, ale ocaď pocaď!, je naopak zdravotně závadné převelice a může to vést až k ruptuře lebky nebo páteře rozlíceným neonacistou, sveřepým fundamentalistou či vymatlaným šosáckým stoupencem maršála Tita. A tak když se zarputilý řiťopich Bukvo Jebčič a jeho kohorta princezen s ohryzky rozhodnou vykřičet své buzerantství na celé Srbsko prostřednictvím otevřeného buzního defilé, je to neuvážený hazard se životem, a holky budou potřebovat více než solidní pánskou ochranu. A co může být lepšího, než svým homolkaním vytvořit jednotnou frontu kdysi na zmrd znepřátelených bezskrupulózních vyhlazovačů z řad Miloševičových eskader smrti, Tudjmanových etnických čističů a Karadžičových genocidérů, kteří se nyní jako jeden vypatlanec a náhle nerozluční kamarádi semknou na obranu balkánského homokládství. Je z toho rádoby homomédie a svérázné karikaturní až bizarní vypořádávání se s mrazivou minulostí i teplou přítomností, místy i dost vtipné a hustě černotumorné, které však zanechává na patře nahořkle žluklou chuť dlouho nemytého žaludu a v srdci velkou radost, že nám nic z toho zatím zaplaťsatan nevpustili do Šengenu. A nejen v zájmu volně se gajprajdujícího středoevropského buzerantstva velmi doufám, že to tak i zůstane. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Vytvorím jej profil na facebooku" touto a mnohými ďalšími hláškami bol tento film prešpikovaný. Práve táto poukazuje na to, že moderný svet postupne preniká všade, ale ako výstižne ukazuje tento film, nie vo všetkom. Komédia, ktorej humor mi bol vcelku sympatický napriek určitým výhradám, na zobrazenie nezmyselnosti predsudkov poslúžil dokonale. Postavy boli karikatúrami, napísané a stvárnené tak, aby napĺňali všeobecnú predstavu o rolách, ktoré stvánovali a pri takto "zaškatuľkovaných" postavách nezmyselnosť ich konania a zmýšľania vynikala oveľa výraznejšie. Natrafila som na tento film úplnou náhodou a musím povedať, že to bola trefa do čierneho. Nečakala som, že práve od Srbov sa dočkám tak kvalitného filmu na tému dúhových pochodov. Niečo ako anglický Pride, ale dokonale zohľadňujúci reálie krajiny. Úplne to divákovi "docvakne" až v závere filmu. Myslím, že je to pomerne studená sprcha, pre mňa rozhodne bola! ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Dát dohromady čtyřprocentní menšinu a protřelé zločince, aby spolu uzavřeli smlouvu na ochranu proti neonacistům je zajímavý nápad, ale na to jaký to mělo komediální potenciál jsem se tedy moc nezasmála, spíš mi jen sem tam uniklo nějaké to ušklíbnutí. A na to, aby to fungovalo v té vážnější rovině, tam chyběly uvěřitelné charaktery, s postavičkami spíše karikaturního rázu se dobré drama dělat nedá. Nejvíc mě zaujalo, jak tam cestovali, namačkaní v malém růžovém autě, po Balkáně a nabírali parťáky, škoda, že to trvalo asi jen čtvrthodinku. Zato ta závěrečná citová ždímačka mě zklamala na plné čáře, ta se tam vůbec nehodila. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad na crazy komedii se v tomto podání změnil na podivnou výpověď o zaostalosti některých balkánských krajů a národů. 1)  Ale vidím i pozitivní aspekty díla. Už se na Balkáně točí filmy nejen o všudypřítomném gangsterství, primitivismu a bídě, ale raší tu snahy o plnou duchovní emancipaci v podobě vzájemné tolerance odlišných světonázorových, politických, náboženských postojů včetně třeba sexuality či genderu._____ 2)  O zábavě bych v této souvislosti moc nemluvil, spíše o lehkém popíchnutí většinové společnosti, aby si uvědomila, že svou většinu může velmi rychle ztratit, když půjde o něco jiného, než o to, s kým kdo spí a souloží._____ 3)  Výstižný koment: evulienka3*****._____ Zajímavý postřeh o spojování gayů s kriminálníky a národy bývalé Jugoslávie uvádí zette*****. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Černý humor a svižné tempo kritice tmářství sluší. Škoda jen těch hollywoodských manýrů, roztahanosti a opakování banálních vtipů. Ke konci snímek padá k popírání sebe sama využíváním mnoha stereotypů. I tak ale pro množství povedených gagů a tendenci tnout do živého stojí za to Dragojevičovo dílo vidět. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Vo filme sa nachádzajú dve rôzne scény, kde postavy sledujú film Ben-Hur (1959). (Marek1991)
  • Při scéně, kdy Ustaša a Miško močí u auta, je jasně vidět, jak se Ustaša pokřižuje po katolicku a Miško pravoslavným způsobem. (awful)
  • Režisér Srdjan Dragojević si v jednej scéne ako okoloidúci strihol malé cameo. (Marek1991)

Reklama

Reklama