Reklama

Reklama

Parade

Trailer 2

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Recenze (68)

verbal 

všechny recenze uživatele

Být hysterická buzna v civilizované společnosti není v dnešní korektní době až tolik zdraví škodlivé a může to vést v krajním případě maximálně tak k ruptuře konečníku nažhaveným milovníkem pánských kolonoskopií. Je to prostě taková roztomilá parafílie jako každé BDSM, fetišismus či voyeurství a měla by být, pokud vás zrovna někdo proti vaší přirozenosti nenutí svázaného, zbičovaného, s klipsnama na bradavkách připojenýma k autobaterii očichávat rok nošené silonky profesionální bezďačky a čumět při tom na šukající klokany, všeobecně otevřeně tolerována. Svou obvyklou filipiku o rozdílu mezi zcela pochopitelným vynucováním si tolerance a afektovaně nepříčetným vynucováním si všeobecného globálního názoru, že je sodomie úpa normální a naprosto přirozená, protože i Ježžžyššš byl beztak gej, tentokrát, milí kakaošťouchové, výjimečně vynechám, abych vám zase nerozkrvácel hemoroidy. Být však hysterická buzna v národech nekulturních animálních hovad či náboženských fanatiků (čti na jih od Segedínu a na východ od Popradu), kde se sice každý zkurvený vrah před i po vraždě pokřižuje, pomodlí a je mu odpuštěno, ale ocaď pocaď!, je naopak zdravotně závadné převelice a může to vést až k ruptuře lebky nebo páteře rozlíceným neonacistou, sveřepým fundamentalistou či vymatlaným šosáckým stoupencem maršála Tita. A tak když se zarputilý řiťopich Bukvo Jebčič a jeho kohorta princezen s ohryzky rozhodnou vykřičet své buzerantství na celé Srbsko prostřednictvím otevřeného buzního defilé, je to neuvážený hazard se životem, a holky budou potřebovat více než solidní pánskou ochranu. A co může být lepšího, než svým homolkaním vytvořit jednotnou frontu kdysi na zmrd znepřátelených bezskrupulózních vyhlazovačů z řad Miloševičových eskader smrti, Tudjmanových etnických čističů a Karadžičových genocidérů, kteří se nyní jako jeden vypatlanec a náhle nerozluční kamarádi semknou na obranu balkánského homokládství. Je z toho rádoby homomédie a svérázné karikaturní až bizarní vypořádávání se s mrazivou minulostí i teplou přítomností, místy i dost vtipné a hustě černotumorné, které však zanechává na patře nahořkle žluklou chuť dlouho nemytého žaludu a v srdci velkou radost, že nám nic z toho zatím zaplaťsatan nevpustili do Šengenu. A nejen v zájmu volně se gajprajdujícího středoevropského buzerantstva velmi doufám, že to tak i zůstane. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Joo, tak tohle byl pěknej nekorektňák s perfektně trefeným a úderným zakončením. Celou dobu se film v idalozích nesere, s nacionalismem, s buznama a nejdenou se člověk musí fakt smát, ale pak přijde konec a úsměv ztuhne i když je závěr vlastně tak trochu v opozici se zbytekm filmu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní balkánská událost, u které je akorát škoda toho, že nevěděla, jestli chce být dramatem nebo komedií. Námět totiž vyzní jako neskutečná satira. Nicméně jen do doby, dokud si neuvědomíte, že v Srbsku (a obecně na Balkáně) žije ohromné množství náglů, které byste někde v ulici Bělehradu potkat nechtěli. Kór když jste buzna. Kluci to tady ale zvládli s naprostou lehkostí a osobně musím říct, že road trip po Balkáně a sbírání válečných veteránů ze všech politických frakcí tehdejší Jugoslávie byla taková sranda, že kdyby podobná lehkost byla i na konci, tak tasím jednoznačnou pětihvězdu. Tvůrci to ale chtěli trošku jinak a já jím i přesto skláním poklonu. Pride je velice kvalitní filmový zážitek, který si zaslouží pozornost každého, kdo má rád Balkán...a filmy. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sexuálne menšiny, balkánske traumy a snaha o usporiadanie pochodu tých, ktorí sa cítia byť diskriminovaní. Realizácia takto znejúceho námetu je napodiv viac-menej oslobodená od plochých moralít a fráz, namiesto toho ponúka silný, uveriteľný príbeh o tom, ako je takmer vylúčené spoločensky poraziť všeobecne panujúce predsudky . Film sa síce nevyhne zopár klišé o homosexuáloch, či balkánskych národoch, no napriek drobným výhradám ponúka výpoveď, ktorá si nedáva pred nos servítky humanistického pokrytectva a pomedzi LBGT* riadky ukáže život na území bývalej Juhoslávie prenikavým pohľadom zvnútra a zároveň z nadhľadu. Pre mňa osobne prekvapenie roku. *LBGT = Lesbický, Bisexuál, Gay, Transrodový ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Filmový Ben Hur jako oslava homosexuality .. chlápek, který nakazil zebru kapavkou (nevědomky, zda byl/a pohlaví mužského či ženského - jako by na tom sešlo) .. putování dost nesourodých postav, za války proti sobě bojujících vojáků z jednotlivých zemí bývalé Jugoslávie, namačkaných na sebe v růžovém pidi autě .. a k tomu spousta sladkých pohledů a něžných pohlazení od zamilovaných pederů, tedy buzen, jak se jim tam nadává, kteří se (ne)těší na svůj Pride pochod Bělehradem, protože zas dostanou přes držku. I když se to nakonec celé trošku zvrhne (ne, nemluvím o žádných sexuálních orgiích), tak se ve výsledku dá napsat jedno srbské slovo, které to všechno vystihne nejlépe - Parada : ) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Zasraní americkí imperialisti! Vyjebali ste s indiánmi i Vietnamom, ale s nami nie!..." Dodávam, že tak trochu ste vyjebali i so mnou, pretože tak dobrú komédiu som nečakal. Mne ten balkánsky humor sedí, keď ho niekto neprestrelí ako Kusturica v Záveti. Dobrú náladu som mal počas celého filmu v ktorom hlavná dejová linka- ochrana "teplošov" pri protestnom pochode je rozvetvená na množstvo menších odbočiek a okoreňuje ju množstvo dobrých a vtipných postáv. Režisér bude iste dobrák od kosti, pretože nielen že sa snaží o lepšie postavenie homosexuálov v spoločnosti, ale záleží mu i na dobrých vzťahoch so všetkými, s ktorými sa počas vojny rozhádali. Stretnutie Srba s Chorvátskym "Ustašom", Bosniakom i Albáncom pripomína skôr paródiu, ale tu to má svoje čaro. Humor i dobré hlášky sú takmer v každej scéne. Komédie na túto témy majú rôznu úroveň, ale napr. v porovnaní, s pre mňa trápnym I Love you Phillip Morris , dávam Srbom palce nahor. Ja som sa bavil.80%. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Černý humor a svižné tempo kritice tmářství sluší. Škoda jen těch hollywoodských manýrů, roztahanosti a opakování banálních vtipů. Ke konci snímek padá k popírání sebe sama využíváním mnoha stereotypů. I tak ale pro množství povedených gagů a tendenci tnout do živého stojí za to Dragojevičovo dílo vidět. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Nikdy bych si to netroufal říct, ale vy buzeranti jste docela normální." "Kdo by to byl čekal, že?" "Já ne. A proto zejtra na Prideu budeš pochodovat jako hrdý člověk. Jako pravá buzna!" ___________ V čem evropani narozdíl od amíků na poli komedií vynikaj o několik mílových kroků napřed je, že dokážeme točit skutečně nekorektní filmy který urazí a pobaví zároveň. A právě srbský koprodukční snímek 'Paráda' – který by se klidně dal přejmenovat na 'Náckové vs. Gayové' – je toho důkazem, protože jde o výjimečnou, jedinečnou a velice netradiční žánrovku...... Důvod je vcelku prostý: neexistuje sebelepší film zabývající se tématem homofobie a nenávistí vůči jinakosti. Z daný problematiky si film dělá nehoráznou prdel, avšak zároveň se o ní snaží velmi implicitně edukovat – a paradoxně onen komediální střet tezí a anti-tezí funguje na výbornou, díky čemuž se bourá všeobecný mýtus, že s pomocí humoru nelze odbourávat stereotypy a předsudky. Je fakt neuvěřitelný s jakou geniální černohumornou upřímností, nekorektním slav humorem a spontánním buranským optimismem dokáže snímek referovat o tak citlivým tématu a přitom být i kritickou výpovědí o společenské nátuře Srbska. O to víc mě překvapuje že se tenhle film stal na Balkáně instantní kultovní klasikou. Nelze se taky čemu divit, poněvadž tenhle film je nečekaně originální a zábavný. Nezapomenutelný zážitek tak jedině kazí relativně antiklimatický závěr, který je v opozici se zbytkem feel-good tónu filmu...... Nejsmutnější na tom všem je pak fakt, že je příběh inspirován na základě skutečných událostí. Ještě nikdy jsem však neviděl komedii, která by byla tak kurevsky BASED. 'Paráda' je zkrátka jeden z mála filmů, ke kterým se určitě rád vrátím, to vám můžu garantovat duhovou na bílým. Nic pro diváky bez nadhledu...... ___________ "Budu k tobě upřímnej. Kdybys mi nepomoh porodit tu oslici, zmlátil bych tě." [#PRIDE2022🏳️‍🌈] ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Místy humorný a místy tragický příběh z dnešního Srbska, vysmívání se "většinovému mínění" a k tomu navrch ještě Ben Hur - taková kombinace se zase tak často nevidí. Konec je hodně silný, přesto však není prvoplánově dojímavý. Tleskám. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

S humorem jde všechno lépe, dokonce i vypořádání se s nesmyslným národnostním nacionalismem, kterým je Balkán bezpochyby prošpikován skrz na skrz, jak lze vidět skoro v každém filmu z těchto končin. Nenávist, předsudky...nekončící násilí. Je možné se z tohoto bludného, balkánského kruhu vůbec dostat? Lze. Film nabízí druhý, velmi milý extrém. Srb, Chorvat, Bosňák a Albánec se ruku v ruce loučí se zemřelým gayem. Výborně zrežírovaná a sehraná komedie s obrovským dramatickým i lidským přesahem u mě na plný počet sice není, nicméně jeho síla a kvalita je neoddiskutovatelná. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Klasifikace "Komedie / Drama" je více než odpovídající. De facto je to komedie, ale svým vyzněním ve finále spíše tragédie. Byť jsem na to koukal v roce 2024 a film je z roku 2011, obávám se, že se "tam" nic moc od té doby nezměnilo. Pro nás Středoevropany asi nejvtipnější balkánský kolorit v podobě "za jugoslávských válek jsme byli proti sobě , nesnášeli jsme se a stříleli po sobě... a teď jsou z nás kamarádi na život a na smrt" :) 80% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Chápu, že je to film natočený v zemi, kde většina cílového publika je otevřeně homofobní. Takže autor prostě hraje na jistotu a místo postav gayů a leseb tam vrhne jen jejich karikatury. Jistě, karikovány byly i všechny ostatní postavy, ale jde o míru. Díky tomu na mne film prostě za celou dobu nedokázal pořádně zapůsobit. Mohu ocenit některé herce v čele s Nikolou Kojem, sem tam jednotlivou humornou scénu, ale celek mě nepřesvědčil (50%). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Sedem statočných v uliciach Belehradu ... a ešte pár fakt vydarených hlášok, dojemný koniec a nejaké to ponaučenie. 3,5* ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Místama velmi zábavné, ale po většinu času takové moc strojené, přehrávané, křečovitě vtipné a ukončené tak aby to zaujalo a vyjádřilo nějakou hlubokou myšlenku. Prostě přesně takové jak si divák přeje... - 15. 12. 2012 - 55% ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Vytvorím jej profil na facebooku" touto a mnohými ďalšími hláškami bol tento film prešpikovaný. Práve táto poukazuje na to, že moderný svet postupne preniká všade, ale ako výstižne ukazuje tento film, nie vo všetkom. Komédia, ktorej humor mi bol vcelku sympatický napriek určitým výhradám, na zobrazenie nezmyselnosti predsudkov poslúžil dokonale. Postavy boli karikatúrami, napísané a stvárnené tak, aby napĺňali všeobecnú predstavu o rolách, ktoré stvánovali a pri takto "zaškatuľkovaných" postavách nezmyselnosť ich konania a zmýšľania vynikala oveľa výraznejšie. Natrafila som na tento film úplnou náhodou a musím povedať, že to bola trefa do čierneho. Nečakala som, že práve od Srbov sa dočkám tak kvalitného filmu na tému dúhových pochodov. Niečo ako anglický Pride, ale dokonale zohľadňujúci reálie krajiny. Úplne to divákovi "docvakne" až v závere filmu. Myslím, že je to pomerne studená sprcha, pre mňa rozhodne bola! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

S postupující a vše zamořující politickou korektností se stále raději dívám na filmy, které se točí v Maďarsku a na Balkáně. Tento snímek mi byl doporučen, a protože šlo o důvěryhodný zdroj, nebyl důvod váhat. Bojovat za svá práva v zemích, kde nastupuje dialog až ve chvíli, kdy obě strany přežijí první setkání, musí být fakt adrenalin a mně ukápla nejedna slza nad osudem české čtyřprocentní menšiny. No, nemají to u nás lehké... Balkánci mě opravdu nezklamali, ústřední vážné téma dokázali obohatit o svůj často dost svérázný humor (který mi fakt seděl) a vložený road trip po téměř celé bývalé Jugoslávii mi slušně zahýbal s bránicí. Tvůrci vybavili film skvělými postavičkami a dokázali mě bavit od začátku po závěrečné titulky. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Parada je film, na ktorý som sa veľmi tešil. Mal lákavú upútavku, akú som už dávno nevidel, obsadenie napovedalo o vysokej kvalite, na titulky do češtiny sa tiež jeden pán odhodlal, keď som si film stiahol a zbežne preklikal bol viac než zaujímavý a keď som ho odporučil následne kamarátovi, lebo ma upútal ešte pred pozretím, on ako mierne liberálny človek, bol z neho nadšený. Nuž teraz som sa k tomu dostal a mierne ma sklamalo, že režisér skvelého filmu Lepa sela lepo gore, a ďalších filmov, bez servítok pred ústami ako Mi nismo andjeli 1 a 2, sa pustil do témy homosexuality takto. Ešte som nevidel filmy Rane a Sveti Georgije ubiva aždahu, ale či po ich videní, zostane pre mňa stále obľúbeným režisérom je otázne. Veľa zbytočných nadáviek, až príliš na môj vkus, vo všetkých jeho filmoch, ale na druhej strane jeho réžia veľa vypovedá o situáciách, vie byť silne tragikomický, prostredie je u neho jedna veľká nádhera a postavy hrajú výborne. Toto bola dosť dobrá komédia, opäť som sa nasmial, na prednáške v škole som sa musel krotiť a po nej na chodbe radšej tiež, aby som sa nesmial ako blázon, po humornej stránke vynikajúce. Po stránke názoru na homosexualitu som nie až tak spokojný. Môj názor na to mám v profile v denníku, s pochodmi nesúhlasím, nie som za to, aby hocijaká menšina morálne kazila spoločnosť a deti, ale taktiež nesúhlasím s ubližovaním týmto ľuďom, veď by mali byť slobodní, bez toho, aby ich niekto napádal a ubližoval im. Taktiež to, že tam niekto zomrel, ale v realite sa na takom pochode nič nestalo, vnímam skôr ako varovný zdvihnutý prst než ako propagandu týmto menšinám. Chvíľami bol film naozaj cestovný, ale taktiež chvíľami aj strácal dych. Moja téma to tiež nie je, navyše sa mi nepáčilo to zabŕdanie do témy Kosova, skôr sa mi páčilo zbližovanie starých kamarátov z jednotlivých častí bývalej Juhoslávie. Bol to však kvalitný film, bol príjemný, je to Dragojevićov štýl, takže viem odpustiť aj keď to nebol nejaký môj šálok kávy. Srdjan prosím už žiadne témy traumatizujúce spoločnosť, ak ich nepojmeš do hĺbky ako sa stalo tu, skús niečo príjemné a obohacujúce srbskú kultúru ako sú filmy iných režisérov ako Testament, či Montevideo, bog te video. Keďže by som si tento film neváhal opäť pustiť, štyri hviezdy dávam s pokojom. ()

Reklama

Reklama